Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-04-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΘΗΝΑ, Ελλάδα, 13/04/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Ιβάνοφ-Ολμπράιτ για το Κόσοβο.
- Σερβικά στρατεύματα εισέβαλαν στη βόρεια Αλβανία.
- Η κρίση στο Κόσοβο θα συζητηθεί στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
- Σοκ στη διεθνή κοινή γνώμη απ'το βομβαρδισμό επιβατικού τρένου.
- 46 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Πασχαλινή έξοδο.
- Διέψευσε η κυβέρνηση για συμφωνία με τα Σκόπια για το όνομα.
- 72 εκατομ. δρχ έκλεψαν από σούπερ-μάρκετ έξω από τη Δράμα.
- Συνεδρίασε σήμερα για πρώτη φορά το νέο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Ιβάνοφ-Ολμπράιτ για το Κόσοβο.

Χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα για τον τερματισμό των νατοϊκών επιχειρήσεων στη Γιουγκολαβία και την ειρηνική επίλυση της κρίσης, έληξε η συνάντηση που είχαν στο Οσλο της Νορβηγίας, για πρώτη φορά από την έναρξη των νατοϊκών βομβαρδισμών, οι υπουργοί Εξωτερικων των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Σημείο τριβής η στρατιωτική παρουσία στο Κόσοβο. Συμφώνησαν ωστόσο, οτι θα συνεχίσουν τις διπλωματικές τους προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης.

Σερβικά στρατεύματα εισέβαλαν στη βόρεια Αλβανία.

Το πρωί σερβικά στρατεύματα διέσχισαν τα σύνορα και εισέβαλαν στη βόρεια Αλβανία, τα οποία όμως απωθήθηκαν από αλβανικές δυνάμεις, αφού πρώτα ανατίναξαν μερικά σπίτια στο χωριό Καμένιτσα. Ο γγ του ΝΑΤΟ δήλωσε οτι έχει προγραμματισθεί μία νατοϊκή χερσαία επιχείρηση, δεν διευκρίνισε όμως πότε θα γίνει. Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός αποφάσισε την αποστολή και νέων δυνάμεων στην περιοχή, ενώ η Μόσχα κατηγόρησε την Ουάσιγκτον οτι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Γιουγκοσλαβία, με τη στρατιωτική βοήθεια που προσφέρει στον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου.

Η κρίση στο Κόσοβο θα συζητηθεί στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Η κρίση στο Κόσοβο θα συζητηθεί στην αυριανή έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Από τις Βρυξέλλες ο κ. Σημίτης θα μεταβεί στη Σόφια για συνομιλίες με τον Βούλγαρο ομόλογό του Κοστόφ. Στην Αθήνα ο υπουργός Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για εκτόνωση της κρίσης, με τη δρομολόγηση πολιτικής λύσης στο πρόβλημα. Η ΕΕ πρέπει να σταθεί το ύψος των περιστάσεων και να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην κρίση, τονίζει ο Κώστας Καραμανλής.

Σοκ στη διεθνή κοινή γνώμη απ'το βομβαρδισμό επιβατικού τρένου.

Στο μέτωπο των συγκρούσεων τώρα, σοκ έχει προκαλέσει στη διεθνή κοινή γνώμη ο βομβαρδισμός επιβατικής αμαξοστοιχίας, με δέκα νεκρούς και 16 βαριά τραυματίες. Μας συγχωρείτε, κάναμε λάθος, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ. Κατά τα άλλα, ολόκληρη η Γιουγκοσλαβία βομβαρδίσθηκε ανελέητα, με στόχους ακόμη και κατοικημένες περιοχές. Στην τελευταία επιχείρηση πήρε μέρος τριπλάσιος αριθμός αεροσκαφών. Η σερβική τηλεόραση μετέδωσε οτι ένα νατοϊκό αεροσκάφος συνετρίβη στη Βοσνία, είδηση η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

46 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Πασχαλινή έξοδο.

Ιδιαίτερα βαρύς ήταν φέτος ο πόλεμος της ασφάλτου, κατά την Πασχαλινή έξοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τροχαίας, από την Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και σήμερα, 46 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 500 τραυματίστηκαν σε περίπου 400 τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα. Η τροχαία έθεσε και πάλι σήμερα σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα, για τη διευκόλυνση των εκδρομέων που επιστρέφουν στην Αθήνα.

Διέψευσε η κυβέρνηση για συμφωνία με τα Σκόπια για το όνομα.

Διέψευσε η κυβέρνηση τις πληροφορίες ότι επίκειται υπογραφή συμφωνίας για το όνομα των Σκοπίων. Ο υπουργός Τύπου επιβεβαίωσε, ωστόσο ότι θα υπάρξει συνάντηση, στις 25 του μηνός, του πρωθυπουργού και του Κίρο Γκλιγκόροφ, ύστερα από αίτημα του τελευταίου. Ο κ. Ρέππας, τόνισε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση Σημίτη - Ντεμιρέλ, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο των διπλών εκλογών τον Ιούνιο

72 εκατομ. δρχ έκλεψαν από σούπερ-μάρκετ έξω από τη Δράμα.

Εβδομήντα δύο εκατομμύρια δρχ έκλεψαν άγνωστοι από το σούπερ μάρκετ του Μαρινόπουλου, στο 2ο χλμ του εθνικού δρόμου Δράμας-Καβάλας. Οι δράστες, παραβίασαν την πίσω πόρτα του πολυκαταστήματος, απενεργοποίησαν τα συστήματα συναγερμού, άνοιξαν το χρηματοκιβώτιο και πήραν τα χρήματα, χωρίς να αφήσουν ίχνη. Η αστυνομία εκτιμά ότι πρόκειτο για επαγγελματίες κλέφτες, που γνώριζαν καλά το χώρο.

Συνεδρίασε σήμερα για πρώτη φορά το νέο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ.

Με θέματα που αφορούν τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, ασχολήθηκε το Εκτελεστικό γραφείο του ΠΑΣΟΚ, που συνεδρίασε υπό υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Σημειώνεται ότι με τη στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος στις Ευρωεκλογές, θα συνεδριάσει το Σάββατο και η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στον τελικό κυπέλλου Ελλάδος, όπως αναμενόταν, πέρασε ο Παναθηναϊκός, καθώς απέσπασε ισοπαλία με 2-2 στο Βύρωνα από τον Αθηναϊκό, σε ένα μέτριο αγώνα, όπου οι πράσινοι έκαναν μάλλον αγγαρεία. Για τον Αθηναϊκό σκόραραν οι Μίσελιτς (77') και Χαριστέας (81'), ενώ για τους φιλοξενούμενους οι Ποδαράς (41') και Αλεξούδης με πέναλτι (88'). Ετσι, ο Παναθηναϊκός, που είχε κερδίσει 6-1 στο πρώτο παιχνίδι προκρίθηκε με συνολικό σκορ 8-3. Αύριο, θα γίνει ο άλλος ημιτελικός ανάμεσα σε Ηρακλή και Ολυμπιακό. Στο πρώτο παιχνίδι οι ερυθρόλευκοι είχαν νικήσει με 4-0.

Ο Ολεγκ Μπλαχίν κοίταξε με αυστηρό και ... δύσπιστο ύφος τους παίκτες της ΑΕΚ μόλις εμφανίστηκαν στη σημερινή προπόνηση-την πρώτη μετά από το ρεπό του Πάσχα- και τους έδειξε τη ...ζυγαριά. Οταν, όμως, ζυγίστηκε και ο τελευταίος παίκτης και ο Ουκρανός προπονητής διαπίστωσε, ότι ουδείς ήταν υπέρβαρος, χαμογέλασε με ικανοποίηση. Ο Ουκρανός προπονητής δεν θα έχει στη διάθεσή του για το ντέρμπι αυτό τον τιμωρημένο Ζουμπούλη και τον Μπατίστα, που είναι ανέτοιμος.

Με αποκλεισμό της έδρας του κινδυνεύει ο Αρης, που αντιμετωπίζει βαρύ κατηγορητήριο για τον αγώνα του με τον Ηρακλή, την 25η ημέρα του πρωταθλήματος. Ο Αρης, που είναι υπότροπος από τον αγώνα κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, κλήθηκε σε απολογία, μαζί με τον Ηρακλή, την Τετάρτη 21/4 και κατηγορείται για σοβαρά επεισόδια οπαδών του, τραυματισμό 3 αστυνομικών και ζημιές σε λεωφορείο της Αστυνομίας. Ακόμη και οι δύο ΠΑΕ κατηγορούνται για υβριστικά συνθηματα και ρίψη κροτίδων.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 304,41 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,09, γαλλικό φράγκο προς 50,11, λίρα Αγγλίας προς 491,40, ελβετικό φράγκο προς 204,91, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,97, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 252,82, τη λίρα Κύπρου προς 569,41 και το ευρώ προς 328,75 δραχμές.

Εντονη αγοραστική διάθεση χαρακτήρισε τις κινήσεις των επενδυτών κατά την πρώτη συνεδρίαση, μετά τις εορτές του Πάσχα, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αγορά να κινηθεί έντονα ανοδικά για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση και ο δείκτης να "παραβιάσει ανοδικά" και πάλι τα επίπεδα των 3.700 μονάδων. Εκλεισε στις 3.720,16 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 98,63 μονάδων ή σε ποσοστό 2,72%. Μετά τη σημερινή άνοδο, η αγορά ισορροπεί πλέον στα προ της πολεμικής κρίσης επίπεδα και ο δείκτης απέχει μόλις 54,13 μονάδες απο τα υψηλότερα ιστορικά επίπεδα των 3.774,29 μονάδων στα οποία είχε βρεθεί στις 19 Μαρτίου. Η αγορά της Σοφοκλέους απο την ημέρα που άρχισαν οι βομβαρδισμοί στο Κόσοβο μέχρι σήμερα έχει κινηθεί με έντονη νευρικότητα, μεταξύ των 3.100 έως 3.700 μονάδων, είτε απορροφώντας τους κραδασμούς που προκάλεσαν οι βόμβες είτε προεξοφλώντας το τέλος του πολέμου.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός εκτός από την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται, όπου προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες,αλλά σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί στα δυτικά μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί και στα ανατολικά μέχρι πολύ ισχυροί, με τάση εξασθένησης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια απο 6 εως 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 8 με 23 και στα νησιά 12 με 21 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 11 με 21 και 9 με 19 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 13 April 1999 - 19:00:10 UTC