Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-04-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 15/04/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Παραδέχθηκε το ΝΑΤΟ, τελικά, ότι βομβάρδισε Κοσοβάρους πρόσφυγες.
- Εξοπλίζεται ο στρατός των Κοσοβάρων.
- Η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλία με στόχο την ειρήνη στα Βαλκάνια.
- Συντονιστής για την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας η Ελλάδα.
- Για διγλωσσία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Κ.Καραμανλής.
- Στις αρχές Μαϊου θα δοθούν οι αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους.
- Βομβιστική επίθεση σε αντιπροσωπεία της Τζένεραλ Μότορ στο Μαρούσι.
- Ενοπλη ληστεία στο υποκατάστημα της Ιονικής Τράπεζας στη Λυκόβρυση.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Παραδέχθηκε το ΝΑΤΟ, τελικά, ότι βομβάρδισε Κοσοβάρους πρόσφυγες.

Με καθυστέρηση μίας ημέρας, το ΝΑΤΟ παραδέχθηκε ότι συμμαχικά αεροσκάφη βομβάρδισαν κατά λάθος το κονβόϊ των αυτοκινήτων με τους κοσοβάρους πρόσφυγες, που στοίχισε τη ζωή σε 64 άμαχους. Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ εξέφρασε τη λύπη του, αλλά δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν, παρά το τραγικό περιστατικό. Για εγκληματική πράξη και τραγωδία, έκανε λόγο η Μόσχα, η οποία στέλνει πολεμικά πλοία στην Αδριατική. Κατά τα άλλα, συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Σερβίας, ενώ τα θύματα μέχρι στιγμής είναι 1.000 νεκροί και 4.000 τραυματίες.

Εξοπλίζεται ο στρατός των Κοσοβάρων.

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στα σύνορα Αλβανίας-Γιουγκοσλαβίας, ενώ ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ο παράνομος στρατός των Κοσοβάρων, στις τάξεις του οποίου εντάσσονται Αλβανοί απ' όλο τον κόσμο, εξοπλίζεται και ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις σερβικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο. Την ίδια ώρα συνεχίζεται το δράμα των προσφύγων, που εξακολουθούν να ζούν σε άθλιες συνθήκες, παρά το γεγονός ότι προωθείται με γοργούς ρυθμούς η ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλία με στόχο την ειρήνη στα Βαλκάνια.

Εν μέσω των αεροπορικών βομβαρδισμών και με δεδομένη πλέον την αδυναμία της ΕΕ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλία, με στόχο τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ανάπτυξη των χωρών των Βαλκανίων. Το θέμα αυτό συζήτησαν στη Σόφια ο Κώστας Σημίτης και ο βούλγαρος ομόλογός του Ιβάν Κοστόφ. Την προσεχή εβδομάδα αρχίζουν διαβουλεύσεις στην Αθήνα αξιωματούχων των υπουργείων Εξωτερικών των Βαλκανικών χωρών με σκοπό να τηρηθεί κοινή στάση. Η ελληνική πρόταση θα κατατεθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Συντονιστής για την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας η Ελλάδα.

Η Ελλάδα θα αναλάβει το ρόλο του συντονιστή για την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου μετά τη σύσκεψη του διϋπουργικού οργάνου. Την άμεση σύγκληση της ολομέλειας της βουλής, πριν από τη μετάβαση του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ζήτησε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε τα Σκόπια για συνομιλίες με την ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Για διγλωσσία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Κ.Καραμανλής.

Κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση που τηρεί στη γιουγκοσλαβική κρίση, άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ, που περιοδεύει στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για διγλωσσία της κυβέρνησης, η οποία όπως είπε δεν όρθωσε το ανάστημά της, ως χώρα των Βαλκανίων και παίζει το καλό παιδί προς τα έξω. Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε επίσης για λάθος πόλεμο, λάθος λόγους και απροστάτευτους πολίτες και τάχθηκε κατηγορηματικά αντίθετος με οποιαδήποτε σκέψη για αλλαγή συνόρων. Ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε τα Βασιλικά, την Επανωμή, την Καλαμαριά και τη Μίκρα και θα συνεχίσει την περιοδεία του σε Κιλκίς και Σέρρες.

Στις αρχές Μαϊου θα δοθούν οι αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους.

Στις αρχές Μαϊου θα δοθούν στους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους οι αυξήσεις που προβλέπει η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης για το 1999. Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης και πρόσθεσε ότι θα καταβληθούν στους δικαιούχους και τα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.

Βομβιστική επίθεση σε αντιπροσωπεία της Τζένεραλ Μότορ στο Μαρούσι.

Η αμερικανικών συμφερόντων αντιπροσωπεία αυτοκινήτων "Τζένεραλ Μότορ", στο Μαρούσι, ήταν στόχος βομβιστικής επίθεσης. Οι δράστες είχαν τοποθετήσει στον πίσω προαύλιο χώρο της αντιπροσωπείας 14 γκαζάκια, με αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρές υλικές ζημιές τρία αυτοκίνητα, που ανέρχονται σε περίπου 30 εκατομμύρια δραχμές. Οι δράστες δεν παρέλειψαν να γράψουν στους τοίχους αντιαμερικανικά και αντινατοϊκά συνθήματα.

Ενοπλη ληστεία στο υποκατάστημα της Ιονικής Τράπεζας στη Λυκόβρυση.

Το υποκατάστημα της Ιονικής Τράπεζας στη Λυκόβρυση Αττικής, ήταν ο σημερινός στόχος δύο ενόπλων ληστών. Οι δράστες μπήκαν ως πελάτες και ξαφνικά έβγαλαν τα όπλα, ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους και αφού άρπαξαν από τα ταμεία 2,5 εκατομμύρια δρχ, εξαφανίσθηκαν με μοτοσικλέτα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χειρότερα δεν γίνεται για τον Ολυμπιακό! Μόλις πέντε μέρες πριν το φάιναλ φορ του Μονάχου, οι ``ερυθρόλευκοι`` πραγματοποίησαν απογοητευτική εμφάνιση και γνώρισαν τη ήττα με 83-77 (ημ. 41-28) από το Μαρούσι, στο δεύτερο αγώνα των δύο ομάδων για τον Β' γύρο των πλέι οφ. Το ματς έγινε στο κλειστό του Αμαρουσίου και οι γηπεδούχοι, μετά την επιτυχία τους αυτή, ισοφάρισαν σε 1- 1 τις νίκες στη σειρά των αγώνων, αφού προχθές στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει με 84-66. Ετσι, οι δύο ομάδες θα δεκδικήσουν την πρόκριση στην τετράδα, στο τρίτο και τελευταίο αγώνα που θα γίνει το Σάββατο (21.00) στο Φάληρο.

Με προστιμο που θα ξεπερνά το ένα εκατομμύριο δραχμές, αναμένεται να τιμωρηθεί ο Ανατολάκης, για το πειθαρχικό παράπτωμα στο οποίο υπέπεσε την περασμένη εβδομάδα και πιό συγκεκριμένα, για την έντονη λογομαχία που είχε με το βοηθό του Μπάγεβιτς, στην προπόνηση του Ολυμπιακού. Σήμερα ο διεθνής αμυντικός απολογήθηκε στην διοίκηση των πρωταθλητών, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν ζήτησε συγγνώμη για το επεισόδιο, χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Εξάλλου, η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι σήμερα επήλθε οριστική συμφωνία με τη Ντιναμό Κιέβου, σε ότι αφορά στις οικονομικές απαιτήσεις της ουκρανικής ομάδας από τις μεταγραφές των Προτάσοφ, Λιτοφτσένκο στην ομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό της οφειλής ανέρχεται σε 500 εκα. δρχ και θα εξοφληθεί σε δόσεις.

Απορρίφθηκε από τον αθλητικό δικασή η ένσταση του Εθνικού Αστέρα κατά του κύρους του αγώνα του με την ΑΕΚ, για το πρωτάθλημα της Α' εθνικής κατηγορίας. Η ένσταση απορρίφθηκε λόγω έλλειψης παραβόλου, αναφέρεται στην απόφαση. Οπως είναι γνωστό, η ομάδα της Καισαριανής ζητούσε την επανάληψη του αγώνα, επειδή, όπως υποστήριζε στην ένστασή της, με τον τραυματισμό του τερματοφύλακά της επηρεάστηκε η αγωνιστική ικανότητα των συμπαικτών του.

Αμφίβολη θεωρείται η συμμετοχή του Χούλιο Σέζαρ στον εντός έδρας αγώνα που θα δώσει την ερχόμενη Δευτέρα ο Παναθηναϊκός, με αντίπαλο τον ουραγό Εθνικό. Ο Βραζιλιάνος αμυντικός των ``πρασίνων`` δεν προπονήθηκε με τους συμπαίκτες του, ούτε και σήμερα, αφού εξακολουθεί να νιώθει ενοχλήσεις στην γάμπα, όπου έχει δημιουργθεί αιμάτωμα. Ο Σέζαρ έκανε θεραπεία και ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα, ενώ η συμμετοχή του στον αγώνα με τον Εθνικό, θα ``ξεκαθαρίσει`` μέσα στις επόμενες ημέρες.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 305,39 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,40, γαλλικό φράγκο προς 50,21, λίρα Αγγλίας προς 492,55, ελβετικό φράγκο προς 205,39, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,01, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 256,47, τη λίρα Κύπρου προς 569,41 και το ευρώ προς 329,36 δραχμές.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, η οποία διεξήχθη μετ'εμποδίων. Ο μεγάλος αριθμός εντολών για τις μετοχές της Eurobank, ακινητοποίησε το ηλεκτρικό σύστημα συναλλαγών για περίπου 60 λεπτά απο την έναρξη των συναλλαγών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 3.640,94 μονάδες καταγράφοντας πτώση 91,70 μονάδων ή σε ποσοστό 2,46%. Η μετοχή της Eurobank, αν και στην έναρξη των συναλλαγών σημείωνε πτώση κατά 8,0%, στις 16.750 δρχ. έκλεισε τελικά στις 17.375 δρχ., περιορίζοντας τις απώλειές της, σε ποσοστό 4,57%. Συνολικά διακινήθηκαν 2.246.970 μετοχές της τράπεζας, αξίας 38,699 δισ. δρχ., ενώ δεν υπήρχαν στο κλείσιμο ανεκτέλεστες εντολές. Αγοραστές σήμερα και χθες ήταν θεσμικοί επενδυτές, εγχώριοι και ξένοι. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των Βιομηχανικών εταιριών και των Τραπεζών, ενώ τη μεγαλύτερη αντίσταση στην πτώση παρουσίασαν οι μετοχές των Κατασκευών και της Παράλληλης.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις που κατά περιόδους στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι πιό πυκνές. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι στα δυτικά ισχυροί εως πολύ ισχυροί και στα ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά απο 8 εως 27 βαθμούς και στα νησιά 12 με 25 βαθμούς Κελσίου.Τοπικά στη βόρεια Κρήτη η μεγίστη θα φτάσει τους 30 βαθμούς. Αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αττική, με λίγες νεφώσεις, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία στην Αθήνα 13 με 26 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται αραιές νεφώσεις, ασθενείς μέχρι μέτριοι άνεμοι και θερμοκρασία 11 με 24 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 15 April 1999 - 22:19:09 UTC