Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-04-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 28/04/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Σοκ από το τυφλό φονικό τρομοκρατικό κτύπημα στο Ιντερκοντινέταλ.
- Απομακρύνθηκε από τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση ο Ντράσκοβιτς.
- Το διπλωματικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Ρωσία.
- Ομιλία Κ.Σημίτη για την κρίση στα Βαλκάνια, στην ΤΟ του ΠΑΣΟΚ.
- Διαβεβαιώσεις Γ.Παπαντωνίου για πτώση πληθωρισμού, παρά την κρίση.
- Από 15 έως 29 Ιουνίου οι προαγωγικές εξετάσεις στη Β'Λυκείου.
- Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των τουριστικών επιχειρήσεων.
- Παρουσίαση του βιβλίου "Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας" στη Μαδρίτη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σοκ από το τυφλό φονικό τρομοκρατικό κτύπημα στο Ιντερκοντινέταλ.

Σοκ έχει προκαλέσει το τυφλό φονικό τρομοκρατικό κτύπημα της οργάνωσης Επαναστατικοί Πυρήνες, στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινέταλ, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της η 39χρονη Βιργινία Κωνσταντίνου και να τραυματιστεί άλλο ένα άτομο. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση καταδίκασαν απερίφραστα την ενέργεια αυτή, η οποία, όπως τόνισαν, είχε στόχο τους δημοκρατικούς θεσμούς, τον τουρισμό και την οικονομία, ενώ παράλληλα εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς. Ο οργάνωση σε προκήρυξή της αναλαμβάνει την ευθύνη για άλλες οκτώ επιθέσεις.

Απομακρύνθηκε από τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση ο Ντράσκοβιτς.

Στη Γιουγκοσλαβία, απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση ο αντιπρόεδρος Βούκ Ντράσκοβιτς, ενώ τα νατοϊκά αεροσκάφη μετέτρεψαν σε κόλαση την πόλη Σουρντούλιτσα, στη ΒΑ Σερβία, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 16 άμαχοι να σκοτωθούν και δεκάδες να τραυματισθούν. Το ΝΑΤΟ παραδέχθηκε οτι τα αεροσκάφη του έπληξαν κατοικημένη περιοχή, για άλλη μία φορά όμως το απέδωσε σε λάθος. Στην Πρίστινα συναντήθηκε ο Σέρβος πρόεδρος Μιλουντίνοβιτς με τον Αλβανό ηγέτη Ρουγκόβα και συμφώνησαν για πολιτική λύση με εύρείας έκταση αυτοδιοίκηση στο Κόσοβο.

Το διπλωματικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Ρωσία.

Στο διπλωματικό πεδίο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Ρωσία και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για πολιτική λύση. Στη Μόσχα βρίσκονται ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Αναν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος και του Καναδά, καθώς και ο γερμανός υπουργός Αμύνης. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι στο άμεσο μέλλον θα επιτευχθεί μια συμφωνία για τερματισμό των βομβαρδισμών και προώθηση πολιτικού διακανονισμού της κρίσης. Αύριο ο μεσολαβητής του Κρεμλίνου Τσερνομίρντιν μεταβαίνει στη Βόνη για συνομιλίες με τον καγκελάριο Σρέντερ.

Ομιλία Κ.Σημίτη για την κρίση στα Βαλκάνια, στην ΤΟ του ΠΑΣΟΚ.

Η κρίση στο Κόσοβο αποτελεί για την Ελλάδα μια δοκιμασία με πολλούς κινδύνους, αλλά και μια μεγάλη πρόκληση για να αναδείξει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στα Βαλκάνια, τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ο κ.Σημίτης επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τάχθηκε υπέρ μιας πολιτικής λύσης με σεβασμό των υπαρχόντων συνόρων. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στο ΝΑΤΟ, γιατί διαφορετικά παραχωρούμε στην Τουρκία τον κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή.

Διαβεβαιώσεις Γ.Παπαντωνίου για πτώση πληθωρισμού, παρά την κρίση.

Τη διαβεβαίωση οτι η κρίση στο Κόσοβο δεν θα έχει επιπτώσεις στον πληθωρισμό, η θεαματική πτώση του οποίου μπορεί να επιβραδυνθεί κατά δύο μήνες, έδωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου και πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη για συμπληρωματικά μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η σύγκλιση. Οι βασικοί δείκτες της ελληνικής οικονομίας παραμένουν σε τροχιά σύγκλισης, εκτιμά σε έκθεσή της η μεγάλη γερμανική τράπεζα "Ντόϊτσε Μπανκ. Αύριο δίνεται στη δημοσιότητα η έκθεση του διοικητή της τραπέζης της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμου για την πορεία της οικονομίας.

Από 15 έως 29 Ιουνίου οι προαγωγικές εξετάσεις στη Β'Λυκείου.

Από τις 15 έως τις 29 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι προαγωγικές εξετάσεις για τους μαθητές της Β' Λυκείου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. Την πρώτη ημέρα οι μαθητές θα διαγωνιστούν στο μάθημα της Ιστορίας. Σημειώνεται ότι οι εξετάσεις αυτές είναι η πρώτη εφαρμογή σε εξεταστικό επίπεδο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των τουριστικών επιχειρήσεων.

Τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των ξενοδοχείων και των τουριστικών επιχειρήσεων από 40% σε 35%, υποσχέθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών στου εκπροσώπους του Τουρισμού, στο πλαίσιο αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος. Ακόμη υποσχέθηκε την κατάργηση του συντελεστή φορολόγησης 20% επί της υπεραξίας στις μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και κατάργηση της υποχρέωσης των ξενοδοχείων που έχουν μπαρ να εκδίδουν εισιτήρια εισόδου.

Παρουσίαση του βιβλίου "Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας" στη Μαδρίτη.

Ο Ισπανός Ακαδημαϊκός, Φρανθίσκο Ροντρίγκεθ Αδράδος, παρουσίασε χθες στην κατάμεστη Αίθουσα Τελετών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Μαδρίτης, το νέο του βιβλίο "Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας", το οποίο είναι το επιστέγασμα μιας 50ετούς ακαδημαϊκής διαδρομής, αφιερωμένης στην μελέτη της ελληνικής γλώσσας. Ενώπιον ενός ευρύτατου ακροατηρίου, μεταξύ του οποίου διακεκριμένοι Ισπανοί Ακαδημαϊκοί και πολλών πανεπιστημιακών καθηγητών κλασσικών σπουδών, ο Ελληνας πρέσβης στη Μαδρίτη Π.Αγγελάκης χαιρέτισε την εκδήλωση εκφράζοντας το θαυμασμό τουγια το μακροχρόνιο έργο του Αδράδος, τον οποίο απεκάλεσε "πατριάρχη των ελληνιστών στην Ισπανία". Ο συγγραφέας του έργου υπογράμμισε τη σημασία της ελληνικής γλώσσας, την οποία χαρακτήρισε "πρώτη γλώσσα του κόσμου λόγω της επιρροής που άσκησε σε όλες τις άλλες".

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΕΠΑΕ βιάστηκε να ορίσει έδρα για τον αγώνα του Αρη με την ΑΕΚ, αφού η δευτεροβάθμια δικαστή επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ έκανε και πάλι το θαύμα της. Με μια πρωτοφανή απόφαση, ``εξαφάνισε`` την ποινή αποκλεισμού που είχε επιβάλει στον Αρη ο αθλητικός δικαστής, με την οποία καλείτο να δώσει σε ουδέτερο γήπεδο τους δυο επόμενους εντός έδρας αγώνες του. Ετσι σύμφωνα με τα νεα δεδομένα που δημιουργήθηκαν από τη σημερινή απόφαση, ο Αρης θα αγωνιστεί κανονικά στο γήπεδο Χαριλάου με ΑΕΚ και Απόλλωνα.

Ο Γιώργος Δούρος του συνδέσμου Κορίνθου, θα είναι ο διαιτητής στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος που θα γίνει 5 Μαίου στο ΟΑΚΑ, ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Ο Δούρος θα έχει βοηθούς τους Μηλιώνη (Αρκαδίας) και Νικολαίδη (Θεσσαλονίκης).

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην πατρίδα μας και να αγωνιστεί με τον Αρη, άφησε ο Ντέιβιντ Ρίβερς. Σε συνέντευξή του ο Αμερικανός πλέι μέικερ που το 1997 στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στη Ρώμη με τον Ολυμπιακό, τόνισε: ``Δεν είναι η σωστή ώρα να μιλάμε για μεταγραφές. Στη δεδομένη χρονική στιγμή δε θα ήθελα να μιλήσω για διαπραγματεύσεις. Για τον Αρη γνωρίζω αρκετά πράγματα σχετικά με το ιδιοκτησιακό του καθεστώς, όμως δεν έχω ακόμη ολοκληρωμένη εικόνα. Η αλήθεια είναι ότι εντυπωσιάστηκα όταν το περασμένο καλοκαίρι έμαθα ότι ο Σιγάλας πήγε στον Αρη. Οταν ήμουν εγώ στην Ελλάδα, δεν υπήρχε περίπτωση ο Γιώργος να δεχθεί μια τέτοια πρόταση. Για να το κάνει, αυτό σημαίνει ότι οι στόχοι είναι υψηλοί``.

Ο Βραζιλιάνος διεθνής αμυντικός ποδοσφαιριστής Σέζαρ απουσίασε αδικαιολόγητα από τη σημερινή προπόνηση του Παναθηναϊκού και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα κληθεί σε απολογία. Αυτό δείχνει ότι ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής, δρομολογεί τις εξελίξεις για την αποχώρησή του από τους ``πράσινους``. Στο μεταξύ, ο Ιγκορ Σιμπνιέφσκι, μπήκε στο κανονικό πρόγραμμα της ομάδας, ενώ αντίθετα οι Βαζέχα, Καραγκούνης και Γκούμας που έχουν μικροπροβλήματα, ακολούθησαν ατομικό πρόγραμμα.

Ο αθλητικός δικαστής τιμώρησε τον Πανελευσιανιακό με αποκλεισμό της έδρας του για μια αγωνιστική ημέρα για την επεισοδιακή συμπεριφορά των οπαδών του στο παιχνίδι με την Προοδευτική, καθώς και πρόστιμο 500.000 δραχμών. Η ομάδα της Ελευσίνας θα εκτίσει την ποινή της, αν τελικά αυτή παραμείνει στον αγώνα πρωταθλήματος με τον Αρη.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 310,69 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 169,48, γαλλικό φράγκο προς 50,53, λίρα Αγγλίας προς 502,95, ελβετικό φράγκο προς 206,05, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,12, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 260,34, τη λίρα Κύπρου προς 573,47 και το ευρώ προς 331,48 δραχμές.

Διατηρήθηκε και στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου το θετικό κλίμα και η αγορά βρέθηκε και πάλι πάνω απο το "φράγμα" των 3.500 μονάδων, μετά απο έξι συνεδριάσεις. Οι ελπίδες που γεννούν οι νέες διπλωματικές πρωτοβουλίες για λύση της κρίσης, σε συνδιασμό με το "θερμό" κλίμα που υπάρχει στα διεθνή χρηματιστήρια, οδήγησαν τις τιμές των μετοχών σε νέα ισχυρή άνοδο. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 3.549,70 μονάδες, έναντι 3.431,31 μονάδων του προηγούμενου κλεισίματος, καταγράφοντας άνοδο 118,39 μονάδων ή σε ποσοστό 3,45%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα, αλλά το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα συννεφιάσει και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες στα βόρεια. Το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τοπικά στο νότιο Αιγαίο βόρειοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 8 με 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 11 με 29 και στα νησιά 13 με 24 βαθμούς Κελσίου. Αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αττική, με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 12 με 28 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα θα συννεφιάσει και ενδέχεται να σημειωθεί βροχή ή καταιγίδα. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 10 εως 24 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 28 April 1999 - 19:00:12 UTC