Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-05-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 03/05/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Νέο λάθος χτύπημα του ΝΑΤΟ σκοτώνει τουλάχιστον 17 Σέρβους.
- Συνάντηση Κλίντον-Τσερνομίρντιν στην Ουάσιγκτον.
- Το ελληνικό σχέδιο οικονομικής επίθεσης στα Βαλκάνια.
- Την 1η Ιουλίου η αυλαία των φετινών γενικών εξετάσεων.
- Βελτιωμένη η εικόνα της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσκόπηση.
- Στη σωστή κατεύθυνση η πολιτική Σημίτη, δηλώνει ο Κ.Μητσοτάκης.
- Νοθευμένη παρτίδα ηρωίνης σκορπά το θάνατο στην Αθήνα.
- Μεγάλη πυρκαγιά σε αποθήκη φαρμάκων στο Ρέντη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Νέο λάθος χτύπημα του ΝΑΤΟ σκοτώνει τουλάχιστον 17 Σέρβους.

Πριν καλά καλά συνέλθει η διεθνής κοινή γνώμη από το μακελειό με το λεωφορείο που κτυπήθηκε στο Κόσοβο και τουλάχιστον 60 άμαχοι σκοτώθηκαν, το ΝΑΤΟ έκανε και νέο λάθος, το όγδοο κατά σειρά, χτυπώντας και πάλι λεωοφρείο στα σύνορα Κοσόβου και Μαυροβουνίου. Από το νέο αιματοκύλισμα αμάχων, τουλάχιστον 17 άτομα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν και 20 τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με τη σερβική αστυνομία.

Συνάντηση Κλίντον-Τσερνομίρντιν στην Ουάσιγκτον.

Στην Ουάσιγκτον και στη συνάντηση του αμερικανού προέδρου Μπίλ Κλίντον με το ρώσο μεσολαβητή Βίκτορ Τσερνομίρντιν, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των διπλωματικών προσπαθειών. Ο Τσερνομίρντιν, ο οποίος μεταφέρει και προσωπική επιστολή του Μπόρις Γιέλτσιν, θα συναντηθεί επίσης με τον γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τον αμερικανό αντιπρόεδρο Αλ Γκορ και δεν αποκλείεται να επισκεφθεί εκ νέου το Βελιγράδι. Επιστολή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στον Κλίντον, μεταφέρει και ο αιδεσιμότατος Τζέσε Τζάκσον, που μεσολάβησε στην απελευθέρωση των αμερικανών στρατιωτών.

Το ελληνικό σχέδιο οικονομικής επίθεσης στα Βαλκάνια.

Σειρά επαφών με επιχειρηματίες, τραπεζίτες και διοικητές ΔΕΚΟ, άρχισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, προκειμένου να καταρτιστεί έγκαιρα το ελληνικό σχέδιο οικονομικής επίθεσης στα Βαλκάνια, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης, μετά τον πόλεμο. Οπως δήλωσε ο κ. Παπαντωνίου θα διατεθούν περίπου 20 δις δολάρια για την ανοικοδόμηση και τη στήριξη των οικονομιών των βαλκανικών χωρών και η Ελλάδα θα πρέπει να είναι παρούσα. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Την 1η Ιουλίου η αυλαία των φετινών γενικών εξετάσεων.

Με τους υποψήφιους των τριών πρώτων δεσμών να διαγωνίζονται στην έκθεση, ανοίγει την 1η Ιουλίου η αυλαία των φετινών γενικών εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στο μάθημα της έκθεσης θα διγωνιστούν στις 2 Ιουλίου, οι υποψήφιοι της Δ' δέσμης. Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 10 Ιουλίου, ενώ την ίδια μέρα θα αρχίσουν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα.

Βελτιωμένη η εικόνα της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Βελτιωμένη εμφανίζεται η εικόνα κυβέρνησης και πρωθυπουργού, όπως προκύπτει από νέα δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το 25,6% των ερωτηθέντων αξιολογεί ικανοποιητικά τη λειτουργία της κυβέρνησης, ενώ η δημοτικότητα του πρωθυπουργού παρουσιάζει αλματώδη άνοδο κατά 20 μονάδες και φθάνει στο 45,1%. Βελτιωμένη είναι η εικόνα και του προέδρου της ΝΔ, η δημοτικότητα του οποίου είναι 46,1%.

Στη σωστή κατεύθυνση η πολιτική Σημίτη, δηλώνει ο Κ.Μητσοτάκης.

Η πολιτική Σημίτη βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, δηλώνει ο Κώστας Μητσοτάκης, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στα "Νέα", διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν είναι δεκανίκι κανενός. Για τον κ.Καραμανλή υποστηρίζει ότι έχει προσόντα, αλλά είναι ακόμη άπειρος και αδοκίμαστος.

Νοθευμένη παρτίδα ηρωίνης σκορπά το θάνατο στην Αθήνα.

Σε φονική παρτίδα ηρωίνης, η οποία είναι είτε νοθευμένη, είτε υψηλής καθαρότητας, αποδίδει η αστυνομία το μπαράζ των θανάτων, που σημειώθηκαν στην Αθήνα. Συγκεκριμένα το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν τέσσερις θάνατοι νέων ανθρώπων, γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Μεγάλη πυρκαγιά σε αποθήκη φαρμάκων στο Ρέντη.

Μάχη με τις φλόγες έδωσαν επί τρεις ώρες ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε σε υπόγεια αποθήκη φαρμάκων στην περιοχή του Ρέντη και η οποία λόγω των εύφλεκτων υλικών, πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Κατά τη διάρκεια της "μάχης" για την κατάσβεση δυο πυροσβέστες και ένας εργαζόμενος στη φαρμακαποθήκη λυποθύμησαν από τις αναθυμιάσεις.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

``Ορισμένοι διαιτητές στο ελληνικό πρωτάθλημα δίνουν την εντύπωση πως είναι ανόητοι και τρελοί``. Τάδε έφη, Κρίστοφερ Ρε. Ο Λιβεριανός ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, με δηλώσεις του σχολίασε τους Ελληνες ρέφερι με αφορμή τα ``σφυρίγματα`` του Γιώργου Μπίκα στον χθεσινό αγώνα του Παναθηναϊκού με την Ξάνθη στο ΟΑΚΑ. Ο έγχρωμος ποδοσφαιριστής αναφερόμενος και στα γεγονότα του χθεσινού αγώνα του Χαριλάου, ανάμεσα στον Αρη και την ΑΕΚ, παραδέχθηκε ότι δεν ήταν σωστή η ενέργειά του, ωστόσο επεσήμανε ότι έκανε ότι έπρεπε για να προστατεύσει τον εαυτό του.

Σοβαρή καταγγελία σε βάρος του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιώργου Βαρδινογιάννη, έκανε με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης ο Χρήστος Πατσατζόγλου. Ο μέσος της Ξάνθης, αποκάλυψε ότι απειλήθηκε από τον ισχυρό άνδρα των ``πρασίνων`` για το γκολ που πέτυχε στο χθεσινό ματς ανάμεσα στις δυο ομάδες. ``Οταν έβαλα το γκολ το αφιέρωσα στον πεθερό μου που βρισκόταν στην εξέδρα των επισήμων. Ο κ. Βαρδινογιάννης νόμιζε ότι έδειχνα αυτόν ειρωνικά. Ηρθε μετά και με απείλησε ότι θα μου κόψει το ποδόσφαιρο``, τόνισε ο Πατσατζόγλου.

Η Βέροια σε αγώνα με τον οποίο ολοκληρώθηκε η 28η ημέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας, νίκησε στην έδρα της με 3-1 τον Εθνικό Αστέρα και αναθέρμανε τις λιγοστές ελπίδες της για παραμονή στην κατηγορία. Τα τέρματα της Βέροιας σημείωσαν οι Χαντζίδης (10`-πεν), Πακάλτσης (53`) και Σακελλαρίδης (78`), ενώ για την ομάδα της Καισαριανής σκόραρε ο Ναλιτζής (21`).

Μετά την απρόσμενη χθεσινή εξέλιξη στον αγώνα με τη Ξάνθη για το πρωτάθλημα, όπου ο διαιτητής Μπίκας ανακάλυψε πέναλτι στο 92'του αγώνα, με το οποίο νίκησε ο Παναθηναϊκός την ακριτική ομάδα και πλησίασε στον ένα βαθμό την ΑΕΚ, κυνηγώντας με καλύτερες προοπτικές την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ, οι πράσινοι αντιμετωπίζουν δύο σοβαρά προβλήματα ενόψει του τελικού κυπέλλου Ελλάδος με τον Ολυμπιακό, καθώς Λυμπερόπουλος και Λαγωνικάκης είναι τραυματίες. Πάντως, στα θετικά για τον Ρότσα είναι ότι ο Ασάνοβιτς ξεπέρασε τον τραυματισμό του και θα αγωνιστεί στον τελικό της Τετάρτης.

Με αποκλεισμό της έδρας τους για έξι και τρεις αγωνιστικές αντίστοιχα τιμωρήθηκαν Ολυμπιακός και Βουλιαγμένη από το αθλητικό δικαστή του πόλο για τα επεισόδια οπαδών τους στον τρίτο τελικό των πλέι οφ του πρωταθλήματος της Α1 αδρών, που είχε γίνει στο κολυμβητήριο της Βουλιαγμένης. Παράλληλα, στον διεθνή πολίστα της Βουλιαγμένης, Δημήτρη Μάζη επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού εννέα αγωνιστικών ημερών και αποβολή από την εθνική ομάδα.

Ο Νίκος Αναστόπουλος ``πλήρωσε τη νύφη``, τελικά, για τη βαριά ήττα του ΠΑΣ από την Καλαμάτα (0-3), στα Γιάννινα. Η διοίκηση της ΠΑΕ του ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας τους, ενώ νέος προπονητής της ομάδας ανέλαβε ήδη ο Βασίλης Παπαχρήστου, που ήταν και πέρσι τεχνικός του ΠΑΣ. Ακόμη την παραίτησή του από το ``τιμόνι`` του Απόλλωνα Καλαμαριάς, υπέβαλε ο Γιώργος Φουλατσικλής μετά το ισόπαλο αποτέλεσμα της ομάδας του επί της Δόξας Βύρωνα. Τη θέση του Φουλατσικλή πήρε ο Ελβετός Αντρέ Κλωντ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 311,60 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,90, γαλλικό φράγκο προς 50,36, λίρα Αγγλίας προς 502,26, ελβετικό φράγκο προς 204,90, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,06, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 260,52, τη λίρα Κύπρου προς 572,11 και το ευρώ προς 330,34 δραχμές.

"Εκρηξη τιμών και αισιοδοξίας" κατεγράφη στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, καθώς τα μηνύματα για διπλωματική λύση της κρίσης δημιούργησαν σήμερα στη Σοφοκλέους έδαφος πρόσφορο για μεγάλες τοποθετήσεις. Η χρηματιστηριακή αγορά ήδη απο την περασμένη εβδομάδα είχε αρχίσει να προεξοφλεί θετικές εξελίξεις στο θέμα της πολεμικής κρίσης και τα τελευταία γεγονότα που διαδραματίσθηκαν το Σαββατοκύριακο πυροδότησαν σήμερα το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών, οδηγώντας την αγορά σε νέα επίπεδα ρεκόρ, ξεπερνώντας και τις 3.800 μονάδες. Ο γενικός δείκτης τιμών σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ κλεισίματος, το 23-ο απο τις αρχές του έτους, καταρρίπτοντας το προηγούμενο της 19ης Μαρτίου 1999, που ήταν οι 3.774,29 μονάδες, καλύπτοντας παράλληλα και όλες τις απώλειες που προκάλεσε η κρίση. Εκλεισε στις 3.806,33 μονάδες, έναντι 3.617,42 μονάδων της προηγουμένης, σημειώνοντας άνοδο 188,91 μονάδων ή σε ποσοστό 5,22%, ενώ όλα δείχνουν ότι ο δρόμος προς τα επίπεδα - ορόσημο των 4.000 μονάδων είναι πλέον ανοικτός. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 6, 80%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Ζεστός θα είναι και αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα, με αραιές νεφώσεις που στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια κατα περιόδους θα είναι πιο πυκνές. Το πρωί θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες κυρίως στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί και στην υπολοιπη χώρα βορειοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά 12 με 33 και στα νησιά 16 με 29 βαθμούς Κελσίου. Ζεστό και υγρό καιρό, με αραιές νεφώσεις, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 16 με 32 και 13 με 30 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 3 May 1999 - 19:00:13 UTC