Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-05-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 06/05/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Σημαντικό βήμα για ειρηνική επίλυση στην κρίση του Κοσόβου.
- Αισιόδοξος ο Κ.Παπούλιας μετά τη συναντησή του με τον Μιλόσεβιτς.
- Συνεχίστηκαν οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία.
- Αποζημιώσεις από την ΕΕ θα ζητήσει η Ελλάδα, δήλωσε ο Κ.Σημίτης.
- Δεν υπάρχει πρόβλημα στην Ελλάδα από ρύπανση, τόνισε ο ΥΠΕΧΩΔΕ.
- Τσουχτερά πρόστιμα για ανασφάλιστα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.
- Η 17Νοέμβρη πίσω από την τριπλή βομβιστική επίθεση στον Πειραιά.
- Η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, τόνισε ο Κ.Καραμανλής.
- Τελευταίο αντίο του καλλιτεχνικού κόσμου στον Βασίλη Διαμαντόπουλο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σημαντικό βήμα για ειρηνική επίλυση στην κρίση του Κοσόβου.

Ενα σημαντικό βήμα για ειρηνική επίλυση στην κρίση του Κοσόβου, έγινε στη Βόνη, όπου η ομάδα των "8" κατέληξε σε κατ'αρχήν συμφωνία για εκτόνωση της έντασης και προώθηση πολιτικής λύσης. Η συμφωνία μεταξύ άλλων προβλέπει ανάπτυξη διεθνούς παρουσίας, πολιτικής και ασφαλείας, στο Κόσοβο, απόσυρση των σερβικών δυνάμεων, αφοπλισμό των αλβανών ανταρτών, αυτονομία εντός των ορίων της Γιουγκσοσλαβίας, επιστροφή των προσφύγων, προσωρινή διοίκηση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και μέτρα για ανοικοδόμηση της περιοχής.

Αισιόδοξος ο Κ.Παπούλιας μετά τη συναντησή του με τον Μιλόσεβιτς.

Την ελπίδα ότι τα προσεχή 24ωρα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις εξέφρασε ο πρώην υπουργός εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας, μετά τη συνάντησή του στο Βελιγράδι με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Επιστρέφω περισσότερος αισιόδοξος στην Αθήνα δήλωσε ο κ. Παπούλιας, χαρακτηρίζοντας εκ βαθέων, τη συνομιλία με τον γιουγκοσλάβο πρόεδρο.

Συνεχίστηκαν οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία.

Στο πολεμικό μέτωπο, παρά τις σημαντικές κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα, συνεχίστηκαν οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί κατά Γιουγκοσλαβία, με στόχους διϋλιστήρια, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εργοστάσια. Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη της επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οτι νεαρές προσφυγοπούλες από το Κόσοβο απαγάγονται από την αλβανική μαφία και εξωθούνται στην πορνεία, ενώ οι νεαροί αναγκάζονται να στρατεύονται στον παρόνομο στρατό των αλβανών ανταρτών.

Αποζημιώσεις από την ΕΕ θα ζητήσει η Ελλάδα, δήλωσε ο Κ.Σημίτης.

Οι επιπτώσεις που είχε η κρίση στο Κόσοβο στην ελληνική οικονομία εξετάσθηκαν σε σύσκεψη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας με την επιτροπή οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών με τους περιφερειάρχες της χώρας, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει αποζημιώσεις από την ΕΕ. Πάντως ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκης, χαρακτήρισε θετικές τις εξελίξεις στο μέτωπο του προϋπολογισμού, καθώς οι πρωτογενείς δαπάνες, στο πρώτο τετράμηνο του έτους, κινήθηκαν σε ρυθμό αισθητά χαμηλότερο από το στόχο.

Δεν υπάρχει πρόβλημα στην Ελλάδα από ρύπανση, τόνισε ο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν για μια ακόμη φορά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και οι επιστήμονες σχετικά με το ενδεχόμενο μόλυνσης της ατμόσφαιρας από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Οπως δήλωσε ο κ.Λαλιώτης οι εκθέσεις των επιστημόνων συγκλίνουν ομόφωνα στην άποψη ότι οι συγκεντρώσεις διοξινών και κλοφέν στον ελληνικό χώρο, όπως έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, δεν αποτελούν πρόβλημα υγείας για τον ελληνικό πληθυσμό.

Τσουχτερά πρόστιμα για ανασφάλιστα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

Τσουχτερά πρόστιμα προβλέπονται για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες. Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Χαραλάμπους, μετά τη συνάντηση του με εκπροσώπους των ασφαλιστικών εταιριών, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για τα μηχανάκια θα φθάνουν τις 65.000 δρχ, για τα ΙΧ τις 160.000 και για τα φορτηγά τις 300.000 δρχ. Παράλληλα προβλέπεται η αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας μέχρι ένα χρόνο, από ένα μήνα που είναι σήμερα.

Η 17Νοέμβρη πίσω από την τριπλή βομβιστική επίθεση στον Πειραιά.

Τη 17 Νοέμβρη φωτογραφίζει η τριπλή βομβιστική επίθεση σε βάρος τραπεζών αμερικανικών, βρετανικών και γαλλικών συμφερόντων στην Ακτή Μιαούλη, στον Πειραιά. Και τούτο διότι οι ρουκέτες ήταν του ιδίου τύπου με αυτές που είχε κλέψει η 17Ν από το Συκούριο Λάρισας. Μέχρι στιγμής καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Στο μεταξύ, μπαράζ τηλεφωνημάτων, που αποδείχθηκαν φάρσα, δέχθηκε η αστυνομία για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στην Αμέρικαν Εξπρές στο Μαρούσι, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα και στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης.

Η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, τόνισε ο Κ.Καραμανλής.

Η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων θα προδιαγράψει αλλαγή του πολιτικού τοπίου και θα καταδείξει τη ΝΔ ως δεσπόζουσα πολιτική δύναμη, τόνισε ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στα μέλη της επιτροπής εκλογικού αγώνα του κόμματός του. Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ κλείνει τον ιστορικό του κύκλο και αφού δεν έχει να προσφέρει τίποτα ο μόνος του στόχος είναι να παραμείνει γαντζωμένο στην εξουσία.

Τελευταίο αντίο του καλλιτεχνικού κόσμου στον Βασίλη Διαμαντόπουλο.

Σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας είπε το τελευταίο αντίο και απέτισε φόρο τιμής στο μεγάλο ηθοποιό, πνευματικό άνθρωπο και θιασάρχη Βασίλη Διαμαντόπουλο, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 79 ετών από ανακοπή καρδιάς. Η κηδεία του έγινε στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Νταβόρ Σούκερ στον Παναθηναϊκό, με τη... διαμεσολάβηση του Τζόν Τόσακ; Ο Κροάτης σούπερ σταρ επιτέθηκε στον προπονητή του στην Ρεάλ Μαδρίτης και τον κατηγόρησε πως τον ``σπρώχνει`` να μεταγραφεί στην Τουρκία ή στην Ελλάδα για να τον... ξεφορτωθεί. ``Εχω συμβόλαιο με την Ρεάλ μέχρι τον Ιούνιο του 2000 και θέλω να μείνω στη Μαδρίτη, αλλά δεν θέλει ο Τόσακ να μείνω``, δήλωσε ο Σούκερ, ο οποίος είναι στη μαύρη λίστα του Ουαλού τεχνικού. Οπως είναι γνωστό ο Σούκερ είναι ο μεταγραφικός... καημός του Παναθηναϊκού.

Στο εθνικό στάδιο της Λειβαδιάς θα διεξαχθεί ο αγώνας ανάμεσα στον Πανελευσινιακό και τον Αρη, που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη για την 30η αγωνιστική της Α' Εθνικής. Την απόφαση αυτή πήρε η ΕΠΑΕ, μετά την γνωστή τιμωρία που επεβλήθη στην ομάδα της Ελευσίνας, για τα επεισόδια που δημιούργησαν οπαδοί της στον αγώνα με την Προοδευτική.

Ο διαιτητής Γιώργος Τσαγκαράκης, του συνδέσμου Χανίων, ορίστηκε να διευθύνει το ντέρμπι της Κυριακής, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό για την 29η ημέρα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής. Εξάλλου το ντέρμπι της προσεχούς Τετάρτης (30η αγωνιστική) ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, ορίστηκε να διευθύνει, ο διεθνής Γιώργος Ψυχομάνης, του συνδέσμου Αθήνας.

Το Σάβατο θα ξεκαθαρίσαει οριστικά το ζευγάρι, που θα διεκδικήσει τον τίτλο στο πρωτάθλημα Βόλεϊ της Α1 ανδρών. Κι αυτό γιατί στους χθεσινούς ημιτελικούς των πλέι οφ, ο ΠΑΟΚ νίκησε 3-2 τον Ηρακλή και η Ορεστιάδα 3-0 τον Ολυμπιακό. Ετσι οι αντίπαλοι έχουν από μία νίκη και οι νικητές των αγώνων του Σαββάτου, θα πάρουν το εισιτήριο για τον τελικό.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 304,85 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,55, γαλλικό φράγκο προς 50,25, λίρα Αγγλίας προς 498,87, ελβετικό φράγκο προς 204,96, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,02, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 252,43, τη λίρα Κύπρου προς 568,48 και το ευρώ προς 329,67 δραχμές.

Επενδυτικός "παροξυσμός" επικράτησε σήμερα στη Σοφοκλέους και η σημερινή συνεδρίαση ήταν ιστορική για το ελληνικό χρηματιστήριο. Η αγορά έφθασε σε απόσταση αναπνοής απο το ορόσημο των 4.000 μονάδων, καταγράφοντας το 24-ο ιστορικό ρεκόρ απο τις αρχές του έτους, ενώ ιστορικό ρεκόρ σημείωσαν και ο όγκος των συναλλαγών, ενδεικτικό του "πυρετού", που επικράτησε σήμερα στη Σοφοκλέους. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 3.962,38 μονάδες, έναντι 3.799,36 μονάδων της περασμένης, καταγράφοντας άνοδο 163,02 μονάδων ή σε ποσοστό 4,29%. Απο τις αρχές του έτους ο γενικός δείκτης τιμών αποκομίζει κέρδη της τάξεως του 44,74%. Θετικά απέδρασε σήμερα στην αγορά η ιστορική υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2,8%, καθώς εισάγει την οικονομία σε συνθήκες μη πληθωρισμού και ευνοεί τη σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι η μείωση ήταν κατώτερη των αρχικών προβλέψεων, λόγω της ανόδου της τιμής του πετρελαίου διεθνώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή 71 μετοχών έκλεισε στο ανώτατο όριο διακύμανσης του 8%. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο, μετά τις μετοχές των εταιριών Λήζινγκ, κατέγραψε ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών, μετά απο μερικές συνεδριάσεις "απραξίας". Σημαντικές τοποθετήσεις σε τραπεζικά χαρτιά έγιναν απο το μέσο της συνεδρίασης και μάλιστα απο ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι και αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα, με νεφώσεις, κατά περιόδους αυξημένες και πιθανότητα σποραδικών βροχών η καταιγίδων στην Ηπειρο και τη δυτική Στερεά τι απόγευμα. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι στα ανατολικά ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στο Αιγαίο τοπικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια απο 5 εως 18 βαθμούς, στα δυτικά 7 με 24 και στην υπόλοιπη χώρα 10 με 22 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 13 με 21 βαθμούς, θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 6 May 1999 - 19:00:13 UTC