Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 99-05-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 07/05/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Κατ' αρχήν συμφωνία για πολιτική λύση στη γιουγκοσλαβική κρίση.
- Το ΝΑΤΟ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς.
- Η ελληνική κυβέρνηση χαιρέτισε τη συμφωνία της Βόνης.
- Συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.
- Το 35ωρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά στις τράπεζες.
- Στις ευρωεκλογές διακυβεύεται η σταθερότητα δήλωσε ο πρωθυπουργός.
- Πολύωρες στάσεις εργασίας σε ΗΛΠΑΠ και ΗΣΑΠ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Ο Ολυμπιακός, επικράτησε στην παράταση του Παναθηναϊκού με 71- 68.
- Στη Λειβαδιά θα διεξαχθεί ο αγώνας Πανελευσινιακού - Αρη.
- Τον κίνδυνο εξορίας από την έδρα τους, αντιμετωπίζουν Αρης και ΑΕΚ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κατ' αρχήν συμφωνία για πολιτική λύση στη γιουγκοσλαβική κρίση.

Οι 7 πλουσιότερες χώρες του κόσμου και η Ρωσία κατέληξαν σε κατ' αρχήν συμφωνία για πολιτική λύση στη γιουγκοσλαβική κρίση. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ανάπτυξη διεθνούς παρουσίας στο Κόσοβο, απόσυρση των σερβικών δυνάμεων, αυτονομία εντός της Γιουγκοσλαβίας, επιστροφή των προσφύγων και προσωρινή διοίκηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο πρόεδρος Κλίντον χαρακτήρισε την απόφαση ως ένα ουσιαστικό βήμα για τη διευθέτηση της κρίσης. Η ειρηνευτική διαδικασία προέβλεψε οτι θα είναι μακρόχρονη και μέχρι τότε θα συνεχισθούν οι βομβαρδισμοί.

Το ΝΑΤΟ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς.

Παρά τη συμφωνία της Βόνης το ΝΑΤΟ εξαπέλυσε σφοδρούς βομβαρδισμούς στο Νόβι Σαντ, στο Νις, στα περίχωρα του Βελιγραδίου και στο Ποζάρεβιτς, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 14 άτομα. Επίσης, οι ΗΠΑ στέλνουν άλλα 176 πολεμικά αεροσκάφη για την ενίσχυση της νατοϊκής δύναμης, ενω η αμερικανική Βουλή ενέκρινε 13 δισ. δολ. για τις αεροπορικές επιχειρήσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση χαιρέτισε τη συμφωνία της Βόνης.

Ενα μεγάλο βήμα για την ειρήνη στην περιοχή, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, τη συμφωνία των "8". Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είχε επισημάνει από την αρχή ότι η λύση της κρίσης δεν μπορούσε να επιβληθεί μόνο με τα όπλα. Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την υποστήριξη και αλληλεγγύη προς το γιουγκοσλαβικό λαό, στη συνάντηση, που είχε χθες με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Κάρολο Παπούλια.

Συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο μεταξύ άλλων θα ασχοληθεί και με τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία απο τη γιουγκοσλαβική κρίση. Το θέμα ήταν στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης της επιτροπής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής υπο τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου και σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των υπουργών που συμμετείχαν, είναι περιορισμένες προς το παρόν.

Το 35ωρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά στις τράπεζες.

Η πιλοτική εφαρμογή του 35ώρου, καθώς και εφάπαξ αύξηση 3,4% για το 1999 και 2,4% για το 2000, περιλαμβάνει η πρόταση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών προς την ΟΤΟΕ για την σύμβαση εργασίας, η οποία θα είναι διετής. Την πρόταση αποδέχθηκε κατ' αρχήν ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ και σήμερα θα τεθεί υπό έγκριση και στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Το 35ωρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε δύο καταστήματα και σε μία επιπλέον υπηρεσία.

Στις ευρωεκλογές διακυβεύεται η σταθερότητα δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ανοιξε την αυλαία της εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός με τη χθεσινή του ομιλία σε συνδικαλιστικά στελέχη του Κινήματος στην Ελευσίνα. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε οτι οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι μια σημαντική πολιτική μάχη. Δεν είναι, είπε, δημοψήφισμα, δεν είναι μέσο πίεσης ή έστω διαμαρτυρίας. Σε αυτές τις εκλογές, τόνισε, διακυβεύεται η σταθερότητα, η αποτελεσματικότητα και οι καρποί μιας πορείας.

Πολύωρες στάσεις εργασίας σε ΗΛΠΑΠ και ΗΣΑΠ.

Στάσεις εργασίας εως τις 9 το πρωί και απο τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας έχουν εξαγγείλει για σήμερα οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο. Επίσης, οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας απο τις 11πμ εως τις 4μμ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ολυμπιακός, επικράτησε στην παράταση του Παναθηναϊκού με 71- 68.

Ο Ολυμπιακός διατήρησε το πλεονέκτημα έδρας που έχει στον τελικό για το πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 ανδρών, αφού στον πρώτο αγώνα της σειράς, που έγινε στο ΣΕΦ, επικράτησε δύσκολα στην παράταση του Παναθηναϊκού με 71-68. Στην παράταση ο Ολυμπιακός έπαιξε χωρίς τον Κόμαζετς και ο Παναθηναϊκός χωρίς τον Ράτζα, οι οποίοι αποβλήθηκαν με πέντε φάουλ. Ο επόμενος αγώνας των δύο ομάδων θα γίνει την Δευτέρα στο ΟΑΚΑ, έδρα του Παναθηναϊκού.

Στη Λειβαδιά θα διεξαχθεί ο αγώνας Πανελευσινιακού - Αρη.

Στο εθνικό στάδιο της Λειβαδιάς θα διεξαχθεί τελικά, ο αγώνας πρωταθλήματος ανάμεσα στον Πανελευσινιακό και τον Αρη, που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη για την 30η αγωνιστική. Την απόφαση αυτή πήρε η ΕΠΑΕ, μετά την γνωστή τιμωρία, που επεβλήθη στην ομάδα της Ελευσίνας, για τα επεισόδια που δημιούργησαν οπαδοί της στον αγώνα με την Προοδευτική.

Τον κίνδυνο εξορίας από την έδρα τους, αντιμετωπίζουν Αρης και ΑΕΚ.

Τον κίνδυνο της εξορίας από την έδρα τους, αντιμετωπίζουν Αρης και ΑΕΚ για επεισόδια που προκάλεσαν οπαδοί τους στο ματς του Χαριλάου. Το κατηγορητήριο που συνέταξε ο αθλητικός δικαστής Γιώργος Μπάλας είναι αρκετά βαρύ και για τις δυο ΠΑΕ, οι οποίες θα απολογηθούν την ερχόμενη Τετάρτη.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 304,85 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,55, γαλλικό φράγκο προς 50,25, λίρα Αγγλίας προς 498,87, ελβετικό φράγκο προς 204,96, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,02, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 252,43, τη λίρα Κύπρου προς 568,48 και το ευρώ προς 329,67 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σ'όλη τη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα παροδικών βροχών το απόγευμα κυρίως στα ηπειρωτικά.Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά μέχρι μέτριοι στα ανατολικά μέχρι πολύ ισχυροί και στο Αιγαίο θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 5 με 18,στα δυτικά 7 με 24 και στην υπόλοιπη χώρα 10 με 22 βαθμούς. Νεφώσεις παροδικά αυξημένες προβλέπονται στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, με βόρειους μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 13 με 21 και 9 με 18 βαθμούς,αντίστοιχα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 7 May 1999 - 7:00:10 UTC