Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-05-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΘΗΝΑ, Ελλάδα, 09/05/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Τον ρώσο πρόεδρο ενημερώνει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, για τις νέες εξελίξεις στην κρίση στα Βαλκάνια.
- Δημόσια κτίρια και αναμεταδότες, βομβάρδισαν τα νατοϊκά αεροσκάφη.
- Για αποτυχία της Συμμαχίας, κάνουν λόγο στρατηγοί του ΝΑΤΟ.
- Επίσκεψη του πρωθυπουργού στην ελληνοαλβανική μεθόριο στην Κρυσταλλοπηγή.
- Δηλώσεις Κώστα Σκανδαλίδη για Κοσσυφοπέδιο.
- Σκληρή γλώσσα Κώστα Καραμανλή κατά της κυβέρνησης.
- Πορεία ειρήνης στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη.
- Η οργάνωση "Κόκκινη Γραμμή" πίσω από τις επιθέσεις στα κτίρια της "Αμέρικαν Εξπρές" και της "Ιντεραμέρικαν.
- Εως τις 17 Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις σε όλα τα σχολεία της χώρας.
- Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη που πυροβόλησε δύο αστυνομικούς στην Πύλη Τρικάλων.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τον ρώσο πρόεδρο ενημερώνει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, για τις νέες εξελίξεις στην κρίση στα Βαλκάνια.

Τον ρώσο πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν, έσπευσε να ενημερώσει ο απεσταλμένος του Κρεμλίνου για τις νέες σοβαρές, όπως υποστήριξε, εξελίξεις που προέκυψαν στη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών που είχε στη Γερμανία, για την κρίση στα Βαλκάνια. Οπως δήλωσε ο κ. Τσερνομίρντιν ενημέρωσε τηλεφωνικά τον γιουγκοσλάβο πρόεδρο για τις εξελίξεις αυτές, οι οποίες, όπως υποστήριξε, τον ικανοποίησαν.

Δημόσια κτίρια και αναμεταδότες, βομβάρδισαν τα νατοϊκά αεροσκάφη.

Στη Γιουγκοσλαβία, τα νατοϊκά αεροσκάφη συνεχίζουν ακάθεκτα το έργο τους, βομβαρδίζοντας δημόσια κτίρια και αναμεταδότες, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις για το βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, την οποία ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Τζέιμι Σι, απέδωσε σε λάθος πληροφόρηση των μυστικών υπηρεσιών. Την ίδια ώρα στην Κίνα, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των ΗΠΑ. Αίσθηση όμως προκάλεσε η δήλωση εκπροσώπου του ΝΑΤΟ, οτι οι κοσοβάροι αντάρτες με το να φροντίζουν να εξασφαλίζουν καταφύγιο και προστασία στους αλβανούς πρόσφυγες, εκδηλώνουν ανθρωπιστικής βοήθεια.

Για αποτυχία της Συμμαχίας, κάνουν λόγο στρατηγοί του ΝΑΤΟ.

Για αποτυχία της Συμμαχίας, παρά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, κάνουν λόγο στρατηγοί του ΝΑΤΟ. Τα εν λόγο αποκαλύπτει σε απόρρητη έκθεση του που δημοσιεύει το ΒΗΜΑ της Κυριακής, ο απερχόμενος πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, στρατηγός Κλάους Νάουμαν. Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος είναι και οι εκτιμήσεις του πρώην διοικητή της Συμμαχίας, Τζορτζ Τζάλγουαν οτι ο Μιλόσεβιτς πέτυχε τους στόχους του και βγαίνει μέχρι στιγμής κερδισμένος.

Επίσκεψη του πρωθυπουργού στην ελληνοαλβανική μεθόριο στην Κρυσταλλοπηγή.

Τη λύπη του για τα θύματα των βομβαρδισμών, καθώς και την αγανάκτηση του ελληνικού λαού εξέφρασε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Κρυσταλλοπηγή της Φλώρινας, στην ελληνοαλβανική μεθόριο, όπου εγκατέστησε επίσημα 1.000 συνοριακούς φρουρούς. Ο πρωθυπουργός επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, όπου παρέθεσε δείπνο στον Πορτογάλο ομόλογό Αντόνιο Γκουντιέρες. Αύριο, οι δύο πρωθυπουργοί θα μεταβούν στο Αγιο Ορος.

Δηλώσεις Κώστα Σκανδαλίδη για Κοσσυφοπέδιο.

Επίθεση εναντίον όσων επιχειρούν να συνδέσουν τη Θράκη με το Κοσσυφοπέδιο εξαπέλυσε από την Κομοτηνή ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης κάνοντας λόγο για ακραία κινδυνολογικά φαινόμενα. Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν φοβάται έναρξη μιας εποχής μειονοτήτων διότι είναι η μόνη βαλκανική χώρα με συμπαγή εθνικό πληθυσμό. Κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για δημαγωγία στο θέμα της κρίσης του Κόσοβου, στην οποία, όπως είπε, επιδίδονται για καθαρά προεκλογικούς σκοπούς.

Σκληρή γλώσσα Κώστα Καραμανλή κατά της κυβέρνησης.

Για ανυπαρξία πολιτικής που οδηγεί στο να βρίσκεται η Ελλάδα εκτός της ΟΝΕ, στην τελευταία θέση της Ευρώπης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε ομιλία του στη Λευκάδα. Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για κατασπατάληση των κοινοτικών πόρων για τη γεωργία και ανυπαρξία πολιτικής στον τουρισμό στις επενδύσεις και τις υποδομές. Τέλος, τόνισε ότι στις επικείμενες ευρωεκλογές πρέπει να ξεκαθαρίσει ποια είναι η ισχυρή πολιτική δύναμη στην Ελλάδα.

Πορεία ειρήνης στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Στην πλατεία Συντάγματος τερμάτισε η πορεία ειρήνης που ξεκίνησε από τον Τύμβο του Μαραθώνα, στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη. Την πορεία διοργάνωσε η ελληνική επιτροπή για τη διεθνή ύφεση και ειρήνη, η οποία, με ανακοίνωσή της, καταδίκασε τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία.

Η οργάνωση "Κόκκινη Γραμμή" πίσω από τις επιθέσεις στα κτίρια της "Αμέρικαν Εξπρές" και της "Ιντεραμέρικαν.

Η οργάνωση "Κόκκινη Γραμμή" ανέλαβε την ευθύνη για τις δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν εναντίον του κτιρίου της "Αμέρικαν Εξπρές" στη λεωφόρο Κηφισίας και του κτιρίου της "Ιντεραμέρικαν" στη λεωφόρο Συγγρού, στην Αθήνα.

Εως τις 17 Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Εως τις 17 Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις σε όλα τα σχολεία της χώρας, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας. Ειδικότερα οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις θα διενεργηθούν για την Γ'Λυκείου 1 έως 11 Ιουνίου και για τις υπόλοιπες τάξεις από την 1η Ιουνίου με δυνατότητα λήξης μέχρι της 17η του μήνα. Στα σχολεία όπου υπήρχαν καταλήψεις, αν έχει καλυφθεί η ύλη δίνεται η δυνατότητα να διεξαχθούν οι εξετάσεις όπως και στα σχολεία που δεν είχαν καταλήψεις και να ακολουθηθούν οι προαναφερόμενες ημερομηνίες.

Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη που πυροβόλησε δύο αστυνομικούς στην Πύλη Τρικάλων.

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η αστυνομία για τη σύλληψη του ατόμου το οποίο πυροβόλησε και τραυμάτισε χθες στην Πύλη Τρικάλων δύο αστυνομικούς. Η αστυνομία θεωρεί ως δράστη της επίθεσης το δραπέτη ισοβίτη Παλαιοκώστα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απόλυτη επικράτηση των γηπεδούχων είχαμε στα παιχνίδια της 29ης ημέρας για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Ετσι η ΑΕΚ νίκησε στη Νέα Φιλαδέλφεια 4-0 την Καβάλα, ο ΠΑΟΚ 2-0 στην ούμπα τη Βέροια, ο Αρης 2-1 στο Χαριλάου τον Απόλλωνα, ο Ιωνικός 3-0 την Ελευσίνα στη Νεάπολη, ο Εθνικός Αστέρας 1-0 στην Καισαριανή τον ΟΦΗ και η Ξάνθη 2-0 τον Εθνικό, ενώ το Σάββατο ο Πανιώνιος πέτυχε σημαντική νίκη με 3-2 στη Νέα Σμύρνη επί του Ηρακλή.

Τα Τρίκαλα ήταν τα κερδισμένα μετά τους αγώνες ης 31ης ημέρας για το πρωτάθλημα της Β' εθνικής κατηγορίας, αφού νίκησαν 3-1 την Καλαμαριά σην έδρα τους και αποσπάστηκαν στην κατάταξη από τους διώκτες τους κατά τρεις βαθμούς, αφού η δεύτερη Παναχαϊκή υποχρεώθηκε σε ``λευκή`` ισοπαλία στην Πάτρα από τα Γιάννινα. Με νίκες προχώρησαν η Καλαμάτα που νίκησε 1-0 στην έδρα της την Λάρισα και η Καλλιθέα, που επικράτησε με το ίδιο σκορ στο Ελ Πάσο της Δόξας Βύρωνα. Σε άλλους αγώνες: Εδεσσαϊκός-Αγιος Νικόλαος 0-1, Παναιτωλικός- Πανσερραϊκός 2-0, Πιερικός-Αναγέννηση Καρδίτσα 0-1, Λύκοι- Ιάλυσος 1-0 και Αθηναϊκός-Νίκη Βόλου 3-0. Προηγούνται τα Τρίκαλα με 62 βαθμούς, έναντι 59 της Παναχαϊκής της Καλαμάτας και της Καλλιθέας και 56 του ΠΑΣ Γιάννινα..

Ο Αρης νίκησε τον ΠΑΟΚ με 75-64 (ημ: 29-40) στο 2ο αγώνα ανάμεσα στις δύο ομάδες γιά την τρίτη θέση στην Α1 ανδρών του μπάσκετ, όμως κανείς δεν γνωρίζει αν η νίκη αυτή θα μετρήσει για τους κίτρινους. Αυτό γιατί η διοίκηση της ΚΑΕ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει στο παιχνίδι τους Αγγελίδη και Μιούρσεπ, παρά την ανακοίνωση της ΕΟΚ ότι βρέθηκαν ντοπαρισμένοι. Ο ΠΑΟΚ πάντως υπέβαλε ένσταση και ζητάει τον μηδενισμό του Αρη και την αποβολή του από το πρωτάθλημα.

Ηρακλής και Ολυμπιακός θα αναμερηθούν στην τελική φάση του πρωταθλήματος βόλεϊ της Α1 ανδρών. Στους 3ους αγώνες της ημιτελικής φάσης ο Ολυμπιακός νίκησε 3-0 την Ορεστιάδα στη Γλυφάδα και έφθασε τις 2 νίκες έναντι μίας της αντιπάλου του, όπως και ο Ηρακλής που επικράτησε 3-1 του ΠΑΟΚ στο Κατσάνειο. Οι τελικοί θα γίνουν 12/5, 15/5, 17/5 και άν χρειαστεί 19/5, 22/5. Ορεστιάδα και ΠΑΟΚ θα παίξουν για την τρίτη θέση (12/5,15/5 και άν χρειαστεί 19/5).

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 306,51 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 169,14, γαλλικό φράγκο προς 50,43, λίρα Αγγλίας προς 500,32, ελβετικό φράγκο προς 206,26, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,08, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 254,62, τη λίρα Κύπρου προς 573,45 και το ευρώ προς 330,80 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Συννεφιά με βροχές και καταιγίδες αναμένονται αύριο στην Ηπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις αυξημένες το απόγευμα στα ηπειρωτικά όπου θα βρέξει. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως μέτριοι, αλλά σταδιακά θα γίνουν βόρειοι έως ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 8 έως 19 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11 έως 24 και στα νησιά του Αιγαίου από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική αύριο αναμένονται λίγες νεφώσεις, αυξημένες το απόγευμα οπότε θα βρέξει στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα από 12 έως 24 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

(Κ.Η.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Sunday, 9 May 1999 - 18:00:12 UTC