Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 99-05-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 10/05/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ησυχη νύχτα πέρασε η Γιουγκοσλαβία.
- Επιδεινώθηκαν οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας.
- Απαιτείται ευελιξία για την επίτευξη ειρήνης δήλωσε ο Κ.Σημίτης.
- Διεθνές συνέδριο στη Θεσσαλονίκη για ανασυγκρότηση Βαλκανίων.
- Προεκλογική περιοδεία Σκανδαλίδη στη Θράκη.
- Κίνηση καλής θέλησης απο ΠΓΔΜ προς Ελλάδα.
- Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γεωργία.
- Μέχρι 17 Ιουνίου ολοκληρώνονται οι εξετάσεις στα σχολεία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Ισόπαλος χωρίς τέρματα ο αγώνας Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού.
- Νέα νίκη πέτυχαν τα Τρίκαλα στο πρωτάθλημα της Β' εθνικής.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ησυχη νύχτα πέρασε η Γιουγκοσλαβία.

Θετικές εξελίξεις σημειώθηκαν στις ειρηνευτικές συνομιλίες, που είχε στη Γερμανία ο Ρώσος απεσταλμένος για το Κόσοβο, Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Οπως δήλωσε ο ίδιος, την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Στη Γιουγκοσλαβία η νύχτα κύλησε χωρίς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, εκτός απο την πόλη Νις, όπου επλήγησαν δύο στόχοι. Πάντως, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας επανέλαβε οτι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να αποδεχθεί άλλη συμφωνία πλην αυτής, που θα προβλέπει την πλήρη αποχώρηση των γιουγκοσλαβικών στρατευμάτων.

Επιδεινώθηκαν οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας.

Τη διακοπή και του διαλόγου με τις ΗΠΑ για την κατάσταση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, αποφάσισε σήμερα η Κίνα ως αντίποινα για το βομβαρδισμό της πρεσβείας της στο Βελιγράδι αργά το βράδυ της Παρασκευής. Παράλληλα, το Πεκίνο ανακοίνωσε ως πρώτο και κυριότερο μέτρο αντίδρασης την απόφασή του να διακόψει κάθε επαφή με την Ουάσιγκτον επι στρατιωτικών θεμάτων. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Πεκίνο, δήλωσε ότι η πρεσβεία τελεί υπο πολιορκία. Οι ΗΠΑ αντέδρασαν στις κινητοποιήσεις και εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία.

Απαιτείται ευελιξία για την επίτευξη ειρήνης δήλωσε ο Κ.Σημίτης.

Μόνο κινδύνους ενέχει η συνέχιση των βομβαρδισμών, τόνισε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε τη λύπη του για τα ανθρώπινα θύματα και την αγανάκτηση του ελληνικου λαού. Ο κ. Σημίτης, μιλώντας χθες στην Κρυσταλλοπηγή, όπου εγκατέστησε επίσημα 1000 συνοριακούς φρουρούς τόνισε οτι χρειάζεται ευελιξία για να επιτευχθεί η ειρήνη στα Βαλκάνια. Τη συνέχιση των νατοϊκών επιθέσεων καταδίκασαν με δηλώσεις τους και οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Διεθνές συνέδριο στη Θεσσαλονίκη για ανασυγκρότηση Βαλκανίων.

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται σήμερα και αύριο μεγάλο επιχειρηματικό συνέδριο για τη νοτιοανατολική Ευρώπη με αντικείμενο την ανασυγκρότηση της περιοχής μόλις τελειώσει ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία. Ο κ. Σημίτης θα μιλήσει αύριο στο συνέδριο, ενω στο περιθώριο των εργασιών θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Αλβανίας, Παντελί Μάϊκο και της ΠΓΔΜ, Λιούπσο Γκεοργκιέφσκι. Σήμερα ο κ. Σημίτης και ο Πορτογάλος ομόλογός του, Αντόνιο Γκουντιέρες, θα μεταβούν στο Αγιο Ορος.

Προεκλογική περιοδεία Σκανδαλίδη στη Θράκη.

Τη βεβαιότητα νίκης του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές εξέφρασε ο γραμματέας του Κινήματος, Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στην Αλεξανδρούπολη. Το Σάββατο θα επισκεφθεί την Κομοτηνή ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σκανδαλίδης ταύτισε την νίκη του ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές με την προοπτική της χώρας. Αν κερδίσουμε, τόνισε, εξασφαλίζουμε την σταθερότητα του πολιτικού συστήματος, την πορεία της χώρας και την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Κίνηση καλής θέλησης απο ΠΓΔΜ προς Ελλάδα.

Δεν θα απαιτείται πλέον η θεώρηση διαβατηρίου σε όσους Ελληνες επιθυμούν να επισκεφθούν την ΠΓΔΜ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων σε ένδειξη καλής θέλησης και συνεργασίας με τη χώρα μας. Η ανακοίνωση έγινε μετά την υπογραφή συμφωνίας, με βάση την οποία ο όμιλος "Ελληνικά Πετρέλαια" ανέλαβαν ως στρατηγικός επενδυτής τα διυλιστήρια ΟΚΤΑ και σε κοινοπραξία με την τεχνική εταιρία ΜΕΤΟΝ την κατασκευή πετρελαιαγωγού Θεσσαλονίκης - Σκοπίων.

Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γεωργία.

Ιδιαίτερα θερμή και εγκάρδια υποδοχή επεφύλαξε ο πρόεδρος της Γεωργίας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος πραγματοποιεί απο χθες τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τυφλίδα. Ο Κωστής Στεφανόπουλος θα έχει το πρωί ιδιαίτερη συνάντηση με τον πρόεδρο της Γεωργίας, ενω τα κυβερνητικά στελέχη, που τον συνοδεύουν, θα υπογράψουν διμερείς συμφωνίες.

Μέχρι 17 Ιουνίου ολοκληρώνονται οι εξετάσεις στα σχολεία.

Εως τις 17 Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις σε όλα τα σχολεία της χώρας, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας. Ειδικότερα, οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις θα διενεργηθούν για την Γ' Λυκείου 1 έως 11 Ιουνίου και για τις υπόλοιπες τάξεις από την 1η Ιουνίου με δυνατότητα λήξης μέχρι της 17η του μήνα. Στα σχολεία, όπου υπήρχαν καταλήψεις, αν έχει καλυφθεί η ύλη δίνεται η δυνατότητα να διεξαχθούν οι εξετάσεις, όπως και στα σχολεία, που δεν είχαν καταλήψεις και να ακολουθηθούν οι προαναφερόμενες ημερομηνίες.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισόπαλος χωρίς τέρματα ο αγώνας Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού.

Με το ντέρμπι των ``αιωνίων`` Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός να δεσπόζει στο πρόγραμμα των αγώνων ολοκληρώθηκε η 29η ημέρα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Το ντέρμπι του ΟΑΚΑ έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα και χωρίς να ικανοποιήσει με το θέαμα που παρουσίασαν οι δύο ομάδες, ενώ πολύτιμη νίκη σημείωσε η ΑΕΚ επί της Καβάλας με 4-0 που την σταθεροποίησε στη δεύτερη θέση, 3 βαθμούς μπροστά από τους ``πράσινους``. Στα υπόλοιπα παιχνίδια είχαμε απόλυτη επικράτηση των γηπεδούχων. Ετσι ο ΠΑΟΚ νίκησε 2-0 στην Τούμπα τη Βέροια, ο Αρης 2-1 στο Χαριλάου τον Απόλλωνα, ο Ιωνικός 3-0 την Ελευσίνα στη Νεάπολη, ο Εθνικός Αστέρας 1-0 στην Καισαριανή τον ΟΦΗ και η Ξάνθη 2-0 τον Εθνικό, ενώ το Σάββατο ο Πανιώνιος πέτυχε σημαντική νίκη με 3-2 στη Νέα Σμύρνη επί του Ηρακλή.

Νέα νίκη πέτυχαν τα Τρίκαλα στο πρωτάθλημα της Β' εθνικής.

Νέα νίκη πέτυχαν τα Τρίκαλα στο πρωτάθλημα της Β' εθνικής κατηγορίας, τα οποία σε αγώνα της 31ης ημέρας νίκησαν 3-1 την Καλαμαριά σην έδρα τους και αποσπάστηκαν στην κατάταξη από τους διώκτες τους κατά τρεις βαθμούς, αφού η δεύτερη Παναχαϊκή υποχρεώθηκε σε ``λευκή`` ισοπαλία στην Πάτρα από τα Γιάννινα. Με νίκες προχώρησαν η Καλαμάτα που νίκησε 1-0 στην έδρα της την Λάρισα και η Καλλιθέα, που επικράτησε με το ίδιο σκορ στο Ελ Πάσο της Δόξας Βύρωνα. Σε άλλους αγώνες: Εδεσσαϊκός-Αγιος Νικόλαος 0-1, Παναιτωλικός- Πανσερραϊκός 2-0, Πιερικός-Αναγέννηση Καρδίτσα 0-1, Λύκοι-Ιάλυσος 1-0 και Αθηναϊκός-Νίκη Βόλου 3-0.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 306,51 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 169,14, γαλλικό φράγκο προς 50,43, λίρα Αγγλίας προς 500,32, ελβετικό φράγκο προς 206,26, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,08, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 254,62, τη λίρα Κύπρου προς 573,45 και το ευρώ προς 330,80 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος καιρός προβλέπεται στα ηπειρωτικά με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες τις απογευματινές κυρίως ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί μέτριοι αλλά σταδιακά και απο τα δυτικά θα γίνουν βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 8 με 20, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 11 με 24 και στο Αιγαίο 13 με 22 βαθμούς.Λίγες νεφώσεις, θα έχει στην Αττική που αργότερα θα αυξηθούν και πιθανόν να βρέξει στα βόρεια.Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα 12 με 24 βαθμούς. Βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Θεσσαλονίκη, ασθενείς άνεμοι και θερμοκρασία που θα κυμανθεί στην πόλη 10 με 20 βαθμούς.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 10 May 1999 - 7:00:16 UTC