Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-05-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 10/05/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Το Βελιγράδι άρχισε να αποσύρει μονάδες του στρατού από το Κόσοβο.
- Ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα σε Πεκίνο-Ουάσιγκτον.
- Νέοι βομβαρδισμοί στην περιοχή του Κοσόβου και τη Νις από το ΝΑΤΟ.
- Μηδαμινές οι επιπτώσεις από την κρίση για την ελληνική οικονομία.
- Στη Γεωργία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.
- Την 1η Ιουνίου θα αρχίσουν οι απολυτήριες εξετάσεις.
- Τραγικό τροχαίο με θύματα δύο παιδιά από την Πολωνία.
- Πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση για την υπόθεση Οτσαλάν.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Το Βελιγράδι άρχισε να αποσύρει μονάδες του στρατού από το Κόσοβο.

Σε εξέλιξη βρίσκονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις για εκτόνωση της έντασης στο Κόσοβο, ενώ το Βελιγράδι άρχισε να αποσύρει ορισμένες μονάδες του στρατού και της αστυνομίας από το Κοσσυφοπέδιο, γεγονός που εμμέσως υποδηλώνει αποδοχή του κειμένου της ομάδος των Οκτώ. Ο απεσταλμένος του Κρεμλίνου βρίσκεται στο Πεκίνο, ενώ στην κινεζική πρωτεύουσα σπεύδει αύριο και ο γερμανός καγκελάριος Σρέντερ. Τη Μόσχα θα επισκεφθεί αύριο ο αμερικανός αξιωματούχος Στρόουμπ Τάλμποτ για ένα νέο γύρο συνομιλιών με τη ρωσική ηγεσία.

Ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα σε Πεκίνο-Ουάσιγκτον.

Εντείνονται οι αντιδράσεις για το νέο λάθος, το πιο σοβαρό, του ΝΑΤΟ, να βομβαρδίσει την κινεζική πρεσβεία στο Βελιγράδι, γεγονός που έχει δημιουργήσει ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις Πεκίνου-Ουάσιγκτον Ο γερμανός καγκελάριος Σρέντερ χαρακτήρισε μή ικανοποιητικές τις εξηγήσεις του ΝΑΤΟ και ζήτησε να γίνει έρευνα σε βάθος. Στην Κίνα φουντώνει το αντιαμερικανικό κλίμα και η αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα σε πρεσβείες, προξενεία και επιχειρήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, οι οποίες εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία.

Νέοι βομβαρδισμοί στην περιοχή του Κοσόβου και τη Νις από το ΝΑΤΟ.

Στο πολεμικό μέτωπο, μετά από μια σχετικά ήρεμη νύχτα για τους Γιουγκοσλάβους, τα νατοϊκά αεροσκάφη βομβάρδισαν και πάλι περιοχές κοντά στο Κόσοβο, καθώς και την πόλη Νις. Ο Ιταλός πρόεδρος Σκάλφαρο που επισκέφθηκε τα Σκόπια εμφανίσθηκε ιδιαίτερα επικριτικός για τους τελευταίους νατοϊκούς βομβαρδισμούς, τονίζοντας οτι αυτοί πρέπει πλέον να σταματήσουν το συντομότερο δυνατόν, καθώς πλήττουν πολιτικούς και όχι στρατιωτικούς στόχους.

Μηδαμινές οι επιπτώσεις από την κρίση για την ελληνική οικονομία.

Οι επιπτώσεις της γιουγκοσλαβικής κρίσης θα είναι μηδαμινές στην ελληνική οικονομία, αλλά δραματικές στις οικονομίες των άλλων χωρών της Βαλκανικής. Οι εκτιμήσεις αυτές ανήκουν στο έγκυρο βρετανικό περιοδικό ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ και παρουσιάσθηκαν στο επιχειρηματικό φόρουμ, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη και στο οποίο θα μιλήσει αύριο ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με το ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ, η Ελλάδα θα μπει στη ζώνη του ευρώ το 2000 και η είσοδός της στην ΟΝΕ δεν θα επηρεαστεί από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.

Στη Γεωργία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

Την απόλυτη υποστήριξη της Ελλάδος στους όρους που έχει θέσει η ομάδα των "8" για τη διευθέτηση της κρίσεως του Κοσσυφοπεδίου, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, από τη Γεωργία, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε. Ο κ.Στεφανόπουλος εξέφρασε την ελπίδα να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, να δοθεί η ευχέρεια να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στις εστίες τους και να υπάρξει λύση στο πλαίσιο της αυτονομίας του Κοσόβου εντός των συνόρων της Γιουγκοσλαβίας. Εξάλλου, ο κ. Στεφανόπουλος συναντήθηκε σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα στην Τιφλίδα με εκπροσώπους των Ελλήνων που ζουν στη Γεωργία, οι οποίοι του εξέθεσαν τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν.

Την 1η Ιουνίου θα αρχίσουν οι απολυτήριες εξετάσεις.

Την 1η Ιουνίου θα αρχίσουν τελικά οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα γυμνάσια και λύκεια όλης της χώρας. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, οι εξετάσεις της Γ'Λυκείου θα διεξαχθούν μεταξύ 1-ης και 11-ης Ιουνίου, ενώ για τις υπόλοιπες τάξεις από την 1-η μέχρι και τη 17η Ιουνίου.

Τραγικό τροχαίο με θύματα δύο παιδιά από την Πολωνία.

Σε τραγωδία μεταβλήθηκε η εκπαιδευτική εκδρομή 42 μαθητών και οκτώ συνοδών από δύο σχολεία της Πολωνίας, όταν το λεωφορείο τους, συγκρούσθηκε με νταλίκα στο δρόμο Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας, εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής που επικρατούσε στην περιοχή. Από τα συντρίμμια του λεωφορείου ανασύρθηκαν νεκροί δύο 17χρονοι μαθητές και 10 τραυματίσθηκαν, δύο από τους οποίους σοβαρά.

Πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση για την υπόθεση Οτσαλάν.

Πολιτικές ευθύνες συνολικά στην κυβέρνηση για την υπόθεση Οτσαλάν αποδίδουν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης που μετείχαν στην εξεταστική επιτροπή της βουλής και εξέδωσαν χωριστά πορίσματα. Ωστόσο καμιά παράταξη δεν ζητά τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες οι βουλευτές της πλειοψηφίας δεν αποδίδουν καμιά ευθύνη σε πολιτικά πρόσωπα, αλλά μόνο σε κρατικούς λειτουργούς για την παράνομη είσοδο του Οτσαλάν στην Ελλάδα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετά το χθεσινό... φιλικό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ο Ρότσα δεν κρύβει την αισιοδοξία του για την έκβαση του ντέρμπι της Τετάρτης με την ΑΕΚ, καθώς ακόμα και με ισοπαλία οι πράσινοι διατηρούν ακέραιες τις ελπίδες τους για έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. "Ελπίζω ότι θα κερδίσουμε το παιχνίδι αυτό. Εχουμε φθάσει σε ικανοποιητικό σημείο, όπως δείξαμε στο χθεσινό ντέρμπι", τόνισε ο προπονητής του Παναθηναϊκού.

Την έντονη αντίδραση του ΠΑΟΚ προκάλεσε η ενέργεια του Αρη να χρησιμοποιήσει τους Αγγελίδη, Μιούρσεπ, που βρέθηκαν ντοπαρισμένοι, στον αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων που έγινε το Σάββατο. Η διοίκηση του ΠΑΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ κάνει λόγο για "αυθαίρετη παράβαση κάθε έννοιας δικαίου από τη διοίκηση του Αρη" ενώ επιρρίπτει ευθύνες τόσο στον προπονητή των "κίτρινων" Σβι Σερφ, όσο και στους διαιτητές Κουκουλεκίδη, Ζαβλανό και τον κομισσάριο Γιάννη Διαμαντή.

Τον κίνδυνο να αποβληθεί από το νέο πρωτάθλημα αντιμετωπίζει η Προοδευτική, αν δεν καταβάλει το ποσόν των 18.000 δολαρίων στην προηγούμενη ομάδα του Ρουμάνου ποδοσφαιριστή Μίτρικα. Συγκεκριμένα η Διεθνής Ομοσπονδία του ποδοσφαίρου με έγγραφο που έστειλε στην ΕΠΟ της ζητά να μην επιτρέψει τη συμμετοχή της ομάδας του Κορυδαλλού στην επόμενη διοργάνωση, λόγω άρνησης εξόφλησης του συγκεκριμένου χρέους.

Χωρίς το Λάμπρο Χούτο, ο οποίος έχει αγωνιστικές υποχρεώσεις με τη πριμαβέρα (νέους) της Ρόμα θα αντιμετωίσει η εθνική μας ομάδα των Ελπίδων τηναντίστοιχη της Σλοβακίας σε φιλικό παιχνίδι, που θα γίνει αύριο στο εθνικό στάδιο της Καισαριανής (17.15). Στη θέση του ο Ομοσπονδιακός προπονητής Γιάννης Κόλλιας κάλεσε τους Μιχάλη Μπερνεάνου (Ηρακλή) και Θόδωρο Πακάλτση (Βεροίας).

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Γιουγκοσλαβίας, Μίλαν Ζιβαντίνοβιτς, δήλωσε ότι προτιμά τη Θεσσαλονίκη ως έδρα διεξαγωγής του αγώνα της ομάδας του εναντίον της Μάλτας, για τα προκριματικά του EURO 2000. Αυτό δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Βελιγράδι η γιουγκοσλαβική ομοσπονδία (FSJ), μόλις πληροφορήθηκε την απόφαση της UEFA να μην αποβάλει την εθνική ομάδα της χώρας από τη διοργάνωση παρά την συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 308,56 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 169,43, γαλλικό φράγκο προς 50,51, λίρα Αγγλίας προς 502,12, ελβετικό φράγκο προς 206,15, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,11, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 255,39, τη λίρα Κύπρου προς 571,64 και το ευρώ προς 331,37 δραχμές.

Διορθωτική υποχώρηση παρουσίασαν οι τιμές των μετοχών κατά την πρώτη συνεδρίαση αυτής της χρηματιστηριακής εβδομάδας. Εξέλιξη αναμενόμενη και φυσιολογική, μετά το "ανοδικό ράλλυ" των δύο προηγούμενων εβδομάδων, στη διάρκεια των οποίων ο δείκτης κατέγραψε άνοδο πάνω απο 20%. Πάντως παρά την υποχώρηση, η αγορά "κράτησε" τα επίπεδα των 4.000 μονάδων. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 4002,05 μονάδες, έναντι 4.037,02 μονάδων του κλεισίματος της Παρασκευής, καταγράφοντας μικρή πτώση 34,97 μονάδων ή σε ποσοστό 2,03%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 8 με 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 10 με 26 και στα νησιά 13 με 23 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό, με λίγες νεφώσεις το απόγευμα, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 13 με 26 και 11 με 23 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 10 May 1999 - 19:00:16 UTC