Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 99-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 13/05/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Συνεχίζονται οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία.
- Ο Γέλτσιν καθαίρεσε τον Πριμακόφ.
- Ελληνική διαφοροποίηση απο τις επιλογές ΗΠΑ και τη στάση της ΕΕ.
- Ο πρωθυπουργός κήρυξε την έναρξη του προεκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ.
- Νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές προέβλεψε ο Κώστας Καραμανλής.
- Δε μειώνονται άλλο τα επιτόκια.
- Το ΚΚΕ ανακοίνωσε το ευρωψηφοδέλτιό του.
- Στάσεις εργασίας σήμερα στα τρόλεϊ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Ισόπαλο 0-0 τελείωσε το μεγάλο ντέρμπι Παναθηναϊκόυ - ΑΕΚ.
- Ο ΠΑΟΚ εξασφάλισε τη συμμετοχή του στην Ευρωλίγκα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συνεχίζονται οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία.

Στόχους στα περίχωρα του Βελιγραδίου έπληξαν νωρίς το πρωί τα νατοϊκά αεροσκάφη, που συνεχίζουν με σφοδρότητα τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Απο τη χθεσινή επίθεση κατά της πόλης Νις έχουν τραυματιστεί 29 άτομα. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας επανέλαβε χθες οτι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν, εως ότου ο Μιλόσεβιτς αποδεκτεί τα αιτήματα της Δύσης. Ο Γέλτσιν προειδοποίησε το ΝΑΤΟ οτι η Ρωσία θα αποσυρθεί απο τις διαπραγματεύσεις εαν δεν ληφθούν υπόψιν οι θέσεις της.

Ο Γέλτσιν καθαίρεσε τον Πριμακόφ.

Διεθνείς αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Ρώσου προέδρου, Μπόρις Γέλτσιν, να αποπέμψει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Γεβγένι Πριμακόφ και στη θέση του να διορίσει τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, κ. Στεπάσιν. Ο Γέλτσιν δήλωσε ότι προέβη στη κίνηση αυτή, διότι ο Πριμακόφ δεν συνέβαλε στην οικονομική ανόρθωση της χώρας και βασίστηκε πολύ στις δυτικές πιστώσεις. Η ρωσική Δούμα κάλεσε τον Μπόρις Γέλτσιν να παραιτηθεί καταλογίζοντάς του ευθύνη οτι έρριξε τη χώρα σε κυβερνητική κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ελληνική διαφοροποίηση απο τις επιλογές ΗΠΑ και τη στάση της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες στη Νίκαια διαφοροποιήθηκε καθαρά και ανοιχτά απο τις επιλογές, αλλά και το ρόλο των ΗΠΑ στη Βαλκανική, καθώς και την τακτική, που ακολουθεί η ΕΕ. Ο κ. Σημίτης, που είχε χθες σχετική τηλεφωνική επικοινωνία με το Βρετανό ομόλογό του, Τόνι Μπλερ, τόνισε οτι η ύπαρξη μιας μόνο υπερδύναμης είναι λάθος και δεν μπορεί να προβάλει ως εγγύηση της παγκόσμιας ασφάλειας. Αύριο ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Παπανδρέου, μεταβαίνει στη Σόφια, όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Ελλάδας-Ρουμανίας-Βουλγαρίας.

Ο πρωθυπουργός κήρυξε την έναρξη του προεκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ.

Οι ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου δεν αποτελούν δημοψήφισμα, το αποτέλεσμά τους ομως θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα του λαού για την πορεία της χώρας. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες σε συγκέντρωση στη Νίκαια, όπου κήρυξε και επίσημα την προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι από το τέλος του 1999, ο λαός θα δρέψει τους καρπούς των κόπων του και άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ.

Νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές προέβλεψε ο Κώστας Καραμανλής.

Τη βεβαιότητά του οτι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές επανέλαβε ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής μιλώντας χθές στην Αρτέμιδα. Ο κ. Καραμανλής άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και ανέφερε οτι η χώρα παρουσιάζει τριτοκοσμική εικόνα σε ο,τι αφορά τους τομείς της υγείας, της παιδείας , της εγκληματικότητας , του περιβάλλοντος, του οικιστικού κ.α.

Δε μειώνονται άλλο τα επιτόκια.

Να μη μειωθούν περαιτέρω σε αυτή τη φάση τα επιτόκια συμφώνησαν ο Γιάννος Παπαντωνίου και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, κατά τη δίωρη συνάντησή τους, όπου εξετάσθηκε η πορεία της οικονομία, την οποία χαρακτήρισαν ικανοποιητική. Οι κύριοι Παπαντωνίου και Παπαδήμος συμφωνησαν επίσης οτι χρειάζεται προσοχή στο θέμα της συγκράτησης του πληθωρισμού με δεδομένο ότι υπάρχει αβεβαιότητα στην αγορά των τιμών πετρελαίου. Σε ό,τι αφορά ειδικά τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Σερβία, υπολογίζεται στο 0, 5% του ΑΕΠ.

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε το ευρωψηφοδέλτιό του.

Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ, που ανακοινώθηκε χθες είναι ο βουλευτής, Στρατής Κόρακας. Δεύτερος ο ευρωβουλευτής, Γιάννης Θεωνάς και τρίτος ο πανεπιστημιακός καθηγητής, Κώστας Αλυσσανδράκης. Επίσης, συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Γ. Χουρμουζιάδης, καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η ηθοποιός Ε. Γερασιμίδου, η δημοσιογράφος Λ. Κανέλλη, ο συνδικαλιστής Γ. Παττάκης, ο Α. Παπανεοφύτου, καθηγητής Πανεπιστημίου, η Πόπη Μοσκώφ, ο Γ. Σοφιανός, γραμματέας της ΚΝΕ και η Βέρα Νικολαίδου, πρώην δήμαρχος.

Στάσεις εργασίας σήμερα στα τρόλεϊ.

Νέα ταλαιπωρία σήμερα για το επιβατικό κοινό της Αθήνας, καθώς τα τρόλεϊ θα παραμείνουν ακινητοποιημένα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι, λόγω στάσης εργασίας των υπαλλήλων, που διαμαρτύρονται για την αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισόπαλο 0-0 τελείωσε το μεγάλο ντέρμπι Παναθηναϊκόυ - ΑΕΚ.

Ισόπαλο 0-0 τελείωσε το μεγάλο ντέρμπι Παναθηναϊκός-ΑΕΚ, για την 30η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' εθνικής. Ετσι, η ΑΕΚ παραμένει στη δεύτερη θέση, με τρεις βαθμούς διαφορά από τους ``πράσινους`` και εξακολουθεί να είναι το φαβορί για την ``έξοδο`` στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στους υπόλοιπους αγώνες σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: ΟΦΗ-ΠΑΟΚ 3-2, Ηρακλής- Ξάνθη 2-2, Πανηλειακός-ΕΘνικός Αστέρας 1-0,Εθνικός-Ολυμπιακός 0-3,Βέροια- Ιωνικός 0-2,Καβάλα-Απόλλων 0-1 και Πανελευσινιακός-Αρης 0-1. Η 30η ημέρα θα ολοκληρωθεί αύριο με τη συνάντηση Προοδευτική-Πανιώνιος.

Ο ΠΑΟΚ εξασφάλισε τη συμμετοχή του στην Ευρωλίγκα.

Τη συμμετοχή του στην Ευρωλίγκα της επόμενης περιόδου,εξασφάλισε ο ΠΑΟΚ που νίκησε με 78-69 τον Αρη στο Αλεξάνδρειο, στον τρίτο αγώνα των πλέι οφ για την κατάκτηση της τρίτης θέσης του πρωταθλήματος μπάσκετ. Θυμίζουμε ότι στον πρώτο αγώνα, ο ΠΑΟΚ είχε επικρατήσει με 79-73,ενώ ο δεύτερος κατακυρώθηκε υπέρ του, λόγω αντικανονικής συμμετοχής των Μιούρσεπ, Αγγελίδη. Πάντως, στον τελευταίο αγώνα ο Αρης δεν ``κατέβασε`` τους δύο παίκτες,που βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας, λόγω της γνωστής υπόθεσης ντόπινγκ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 309,51 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,66, γαλλικό φράγκο προς 50,29, λίρα Αγγλίας προς 500,95, ελβετικό φράγκο προς 205,54, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,03, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 256,04, τη λίρα Κύπρου προς 568,69 και το ευρώ προς 329,88 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος καιρός προβλέπεται σ'όλη τη χώρα και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν βροχές η καταιγίδες, κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά 11 με 31 βαθμούς και στα νησιά 15 με 26 βαθμούς. Αίθριος καιρός προβλέπεται στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη με τοπικές νεφώσεις το απόγευμα,ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία θα που κυμανθεί στην Αθήνα 17 με 30 και στην πόλη της Θεσσαλονίκης 14 με 28 βαθμούς.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 13 May 1999 - 7:00:09 UTC