Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 99-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 14/05/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Το ΝΑΤΟ εξαπέλυσε τις σφοδρότερες αεροπορικές επιθέσεις.
- Στο παρά πέντε αποσοβίστηκε η κυβερνητική κρίση στη Γερμανία.
- Ο Κ. Σημίτης ζήτησε να σταματήσει τώρα ο πόλεμος.
- Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές.
- Δριμύτατη κριτική Καραμανλή στην κυβέρνηση για το Γιουγκοσλαβικό.
- Στην Αθήνα τη Δευτέρα ο Ρομάνο Πρόντι.
- Η αποζημίωση των καθηγητών για τις εξετάσεις της Β' και Γ' Λυκείου.
- Πλαφόν 2,5% στις αυξήσεις των διδάκτρων στα ιδιωτικά.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Ο Ολυμπιακός νίκησε με 64-47, τον Παναθηναϊκό.
- Η ΠΑΕ ΑΕΚ προτίθεται να δείξει "κόκκινη κάρτα" στον Κριστοφερ Ρε.
- Προοδευτική και Πανιώνιος αναδείχθηκαν ισόπαλοι χωρίς τέρματα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Το ΝΑΤΟ εξαπέλυσε τις σφοδρότερες αεροπορικές επιθέσεις.

Σε εξέλιξη είναι η μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, απο τότε που ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση. Κατά τη διάρκεια της νύχτας βομβαρδίστηκαν στόχοι στο Βελιγράδι, στο Νόβι Σαντ, στη Νις, καθώς και σε άλλες 8 πόλεις. Σύμφωνα με το Τανγιούγκ, υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Η Γιουγκοσλαβία ανακοίνωσε οτι μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 1.200 άμαχοι, ενω οι τραυματίες ξεπερνούν τους 5.000. ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν οτι θα συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί μέχρι την πλήρη ικανοποίηση και των πέντε όρων.

Στο παρά πέντε αποσοβίστηκε η κυβερνητική κρίση στη Γερμανία.

Απετράπη κυβερνητική κρίση στη Γερμανία. Το συνέδριο των Πράσινων, που μετέχουν στην κυβέρνηση με τον ηγέτη τους, Γιόσκα Φίσερ, στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, εξέφρασε την υποστήριξή του στην πολιτική, που ακολουθεί στη γιουγκοσλαβική κρίση. Ωστόσο, ζήτησε να εξεταστεί η δυνατότητα προώθησης στους κόλπους της Συμμαχίας μιας προσωρινής αναστολής των βομβαρδισμών, ως χειρονομία καλής θέλησης και προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία της ρίψης ανθρωπιστικής βοήθειας στους Κοσοβάρους, που παραμένουν στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Κ. Σημίτης ζήτησε να σταματήσει τώρα ο πόλεμος.

Να σταματήσει τώρα ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία ζήτησε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μιλώντας σε Ευρωπαίους βουλευτές. Ο κ. Σημίτης επεσήμανε τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων αν υπάρξουν αλλαγές στα σημερινά σύνορα. Κάλεσε, επίσης, τους ηγέτες των Βαλκανίων να κατανοήσουν ότι η ειρήνη και η ανάπτυξη είναι αλληλένδετες μεταξύ τους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα οτι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί με επιτυχία στο ρόλο, που θα κληθεί να διαδραματίσει μετά το τερματισμό του πολέμου.

Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές.

Συστράτευση και συμμετοχή όλων των δυνάμεών του στον προεκλογικό αγώνα, ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και αποκάλυψη των ανακριβειών και των ψευδών της ΝΔ, περιλαμβάνει η τακτική, που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ εν όψει των ευρωεκλογών. Βασικό στοιχείο θα είναι η έντονη παρουσία των κορυφαίων στελεχών του Κινήματος σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, με επικεφαλής τον ίδιο τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, ο οποίος το Σάββατο θα μιλήσει στην Κομοτηνή και την Κυριακή στην Καλαμάτα.

Δριμύτατη κριτική Καραμανλή στην κυβέρνηση για το Γιουγκοσλαβικό.

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, κατηγορώντας την οτι έχει οδηγήσει τη χώρα σε τριτοκοσμικά πρότυπα και κρατά παθητική στάση στο Γιουγκοσλαβικό. Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, ο κ. Καραμανλής είπε οτι αυτές έχουν χαρακτήρα γενικευμένης πολιτικής μάχης και οτι η ΝΔ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα. Το αποτέλεσμα αυτό, σημείωσε θα δώσει και τον τόνο και για τις εθνικές εκλογές, καθώς θα αναδιαταχθεί το πολιτικό σκηνικό.

Στην Αθήνα τη Δευτέρα ο Ρομάνο Πρόντι.

Τη Δευτέρα αναμένεται στην Αθήνα ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, αλλά και με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης. Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συζητήσει με τον Κώστα Σημίτη τα κριτήρια επιλογής των επιτρόπων και ειδικότερα του Ελληνα επιτρόπου, χωρίς όμως να αναμένεται να υπάρξει κατάληξη σε συγκεκριμένο πρόσωπο. Ο Ελληνας επίτροπος θα επιλεγεί μετά τις ευρωεκλογές.

Η αποζημίωση των καθηγητών για τις εξετάσεις της Β' και Γ' Λυκείου.

Πάνω από τρία δισ. δρχ θα πάρουν φέτος οι καθηγητές, που θα συμμετάσχουν στις διαδικασίες εξετάσεων των μαθητών της Β' και Γ' Λυκείου. Σύμφωνα με τροπολογία, που κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας, προβλέπεται η καταβολή αποζημίωσης στο κάθε είδους προσωπικό, που ασχολείται με τις εξετάσεις της Β' και Γ' Λυκείου.

Πλαφόν 2,5% στις αυξήσεις των διδάκτρων στα ιδιωτικά.

Πλαφόν 2,5% στις αυξήσεις των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων, για τη νέα σχολική περίοδο 1999 - 2000, αποφάσισε η κυβέρνηση. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Χαραλάμπους, σχετική διάταξη θα περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο, που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και θα κατατεθεί εντός του μηνός στη Βουλή. Ο κ. Χαραλάμπους είχε συνάντηση με εκπροσώπους των ιδιωτικών σχολείων, οι οποίοι, όμως, του ζήτησαν αύξηση διδάκτρων 4% για να καλυφθούν οι λειτουργικές τους ανάγκες.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ολυμπιακός νίκησε με 64-47, τον Παναθηναϊκό.

Ο Ολυμπιακός νίκησε με 64-47, τον Παναθηναϊκό στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και προηγείται 2-1 στη σειρά των αγώνων για τον τελικό των πλέι οφ του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1.Ο τέταρτος αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων,θα γίνει τη Δευτέρα στο κλειστό του ΟΑΚΑ.

Η ΠΑΕ ΑΕΚ προτίθεται να δείξει "κόκκινη κάρτα" στον Κριστοφερ Ρε.

Η ΠΑΕ ΑΕΚ προτίθεται να δείξει ``κόκκινη κάρτα`` στον Κριστοφερ Ρε, για τα κατορθώματά του στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Ο Λιβεριανός επιθετικός είναι υπότροπος και οι πληροφορίες λένε ότι"τελειώνει" από την ΑΕΚ, που ενημέρωσε την Αρσεναλ για τη συμπεριφορά και την αποβολή του. Ο Ρε κλήθηκε σε απολογία από τη διοίκηση της ΠΑΕ και το πιθανότερο είναι να μην ξαναφορέσει την ``κιτρινόμαυρη`` φανέλα.

Προοδευτική και Πανιώνιος αναδείχθηκαν ισόπαλοι χωρίς τέρματα.

Ο βαθμός της ισοπαλίας ικανοποιούσε και τις δυο ομάδες και αυτό φάνηκε και μέσα στο γήπεδο από το πρώτο σχεδόν λεπτό. Στη Νίκαια, Προοδευτική και Πανιώνιος αναδείχθηκαν ισόπαλοι χωρίς τέρματα σε αγώνα με τον οποίο έπεσε η αυλαία της 30ης ημέρας του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α` εθνικής και έκαναν ένα ακόμη βήμα για παραμονή στην κατηγορία.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 310,32 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,86, γαλλικό φράγκο προς 50,34, λίρα Αγγλίας προς 502,20, ελβετικό φράγκο προς 206,35, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,05, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 255,47, τη λίρα Κύπρου προς 572,15 και το ευρώ προς 330,27 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Γενικά αίθριος καιρός προβλέπεται σ'όλη τη χώρα και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και στα νότια νοτιοδυτικοί μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά 13 με 32 και στα νησιά 17 με 28 βαθμούς. Αίθριο καιρό με λίγες νεφώσεις το απόγευμα, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 17 με 32 και 15 με 30 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 14 May 1999 - 7:00:11 UTC