Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 99-05-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 19/05/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Νέες ελπίδες για ειρηνική επίλυση της γιουγκοσλαβικής κρίσης.
- Το Βελιγράδι συζητά το σχέδιο της συνόδου "G8".
- Αλλα 14 δισ δολ ενέκριναν οι ΗΠΑ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
- Θετικές εκτιμήσεις ΟΟΣΑ και Morgan Stanley για ελληνική οικονομία.
- ΝΔ και ΔΗΚΚΙ ανακοινώνουν τα ευρωψηφοδέλτιά τους.
- Ανακοίνωση αμερικανικού Πενταγώνου για πώληση Πάτριοτ στην Ελλάδα.
- Αρχίζει αύριο η πολυήμερη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Μπασινάς και Ρε, τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό τριών αγωνιστικών.
- Με εξορία απο το γήπεδό τους κινδυνεύουν Παναθηναϊκός και ΑΕΚ.
- Με αρκετές καινοτομίες θα διεξαχθεί φέτος το 46ο Ράλι Ακρόπολις.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Νέες ελπίδες για ειρηνική επίλυση της γιουγκοσλαβικής κρίσης.

Θέμα ημερών ίσως είναι ο τερματισμός του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο NBC, επικαλούμενο σχετική δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους του αμερικανικού Πενταγώνου. Στη Βόνη συναντώνται σήμερα απεσταλμένοι από τις Επτά πλουσιώτερες χώρες του Κόσμου, συν τη Ρωσία, για την ειρηνική επίλυση της κρίσης. Μεταξύ των προτάσεων, που συζητούνται, συμπεριλαμβάνεται και η ελληνική θέση για 48ωρη εκεχειρία, προκειμένου να ενισχυθούν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Το Βελιγράδι συζητά το σχέδιο της συνόδου "G8".

Το Βελιγράδι ανακοίνωσε οτι είναι "ανοιχτό" στις προτάσεις, που διετύπωσε η G8 τον περασμένο μήνα, χαρακτηρίζοντάς της ώς ενα "βασικό στοιχείο ειρηνευτικού σχεδίου", μόλο που "διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις". Στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα αναμένονται σήμερα ο Φιλανδός πρόεδρος, κ. Αχτισάαρι, που έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο και ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας, κ. Τσερνομίρντιν, οι οποίοι νωρίτερα θα έχουν στο Ελσίνκι νέο κύκλο συνομιλιών με τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, κ. Τάλμποτ.

Αλλα 14 δισ δολ ενέκριναν οι ΗΠΑ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, επανέλαβε οτι δεν αποκλείεται η πιθανότητα ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων. Εξέφρασε όμως την ελπίδα για διπλωματική λύση. Ωστόσο, η αμερικανική Βουλή ενέκρινε άλλα 14,6 δις δολ, για τη χρηματοδότηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Επίσης, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε οτι το ΝΑΤΟ εξετάζει την αύξηση σε 50.000 απο 28.000, που αρχικά προέβλεπε, των στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης, που θα αναπτυχθεί στο Κοσσυφοπέδιο, μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Θετικές εκτιμήσεις ΟΟΣΑ και Morgan Stanley για ελληνική οικονομία.

Η είσοδος της Ελλάδας στην ΟΝΕ πλησιάζει και το κριτήριο του πληθωρισμού είναι επιτεύξιμο. Ομως για να είναι εξασφαλισμένη η ικανοποίηση όλων των κριτηρίων σύγκλισης, θα χρειασθεί πιθανόν η ελληνική κυβέρνηση να πάρει νέα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα του ΟΟΣΑ στην τελευταία εξαμηνιαία έκθεση του. Ανάλογη έκθεση της εταιρίας Morgan Stanley επισημαίνει οτι τα χαμηλά επιτόκια και οι γενναιόδωρες εισροές από την ΕΕ θα συμβάλουν σημαντικά στις δομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

ΝΔ και ΔΗΚΚΙ ανακοινώνουν τα ευρωψηφοδέλτιά τους.

Σημαντικές χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μετά τη χθεσινή συνάντηση, που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα εξαρτηθεί η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα της πορείας του κυβερνητικού έργου. Σήμερα ανακοινώνει το ΔΗΚΚΙ το ευρωψηφοδέλτιό του, ενω το αργότερο μέχρι αύριο αναμένεται και της ΝΔ.

Ανακοίνωση αμερικανικού Πενταγώνου για πώληση Πάτριοτ στην Ελλάδα.

Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας άναψε ουσιαστικά το "πράσινο φώς" για την πώληση στην Ελλάδα του αντιπυραυλικού συστήματος "Πάτριοτ", που θα κοστίσει 200 εκ δολάρια. Στην ανακοίνωση τονίζεται οτι η πώληση των "Πάτριοτ" στην Ελλάδα θα συμβάλλει στην προώθηση της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Υπογραμμίζει επίσης οτι είναι αναγκαία η πώληση των "Πάτριοτ" στην Ελλάδα για την αναβάθμιση της αεράμυνάς της, ενώ επισημαίνει οτι δεν θα επηρεάσει αρνητικά την στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή.

Αρχίζει αύριο η πολυήμερη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Πολυήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας θα πραγματοποιήσει απο αύριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος. Τον Προκαθήμενο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας θα υποδεχθούν αύριο στον ανατολικό αερολιμένα με τιμές αρχηγού κράτους σύσσωμη η πολιτειακή, πολιτική, στρατιωτική και θρησκευτική ηγεσία της χώρας. Στη συνέχεια ο Παναγιότατος θα μεταβεί στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, απ' όπου θα ευλογήσει το λαό. Στις 12μμ θα χοροστατήσει δοξολογίας στη Μητρόπολη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπασινάς και Ρε, τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό τριών αγωνιστικών.

Οι ποδοσφαιριστές Αγγελος Μπασινάς του Παναθηναϊκού και Κρίστοφερ Ρε της ΑΕΚ, τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό τριών αγωνιστικών ημερών, με απόφαση του αθλητικού δικαστή Γιώργου Μπάλλα, για την αποβολή τους στον αγώνα των ομαδων τους,στο Ολυμπιακό Στάδιο. Οι δυο παίκτες έχουν εκτίσει ήδη τη μια αγωνιστική. Ακόμη, με δυο αγωνιστικές τιμωρήθηκαν οι Κωνσταντινίδης, Κόλα (Παναθηναϊκού), Κοπιτσής, Νικολαίδης, Κασάπης (ΑΕΚ) και Αντωνίου (Ξάνθη) που έχουν εκτίσει όμως τη μια.

Με εξορία απο το γήπεδό τους κινδυνεύουν Παναθηναϊκός και ΑΕΚ.

Μ' εξορία από το γήπεδό τους κινδυνεύουν Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, που κλήθηκαν σε απολογία, τη Δευτέρα 24 Μαϊου, από τον αθλητικό δικαστή Γιώργο Μπάλλα, για τα σοβαρά επεισόδια οπαδών και παραγόντων τους που "σημάδεψαν" τον μεταξύ τους αγώνα, στο Ολυμπιακό Στάδιο. Παράλληλα, όμως, κλήθηκαν σε απολογία και παράγοντες των δύο ομάδων, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο, συμμετείχαν στα επεισόδια που έγιναν στην εξέδρα των επισήμων του ΟΑΚΑ και συγκεκριμένα τους Γιώργο Βαρδινογιάννη, Γιόζεφ Βάντσικ,Μίμη Δομάζο,Δημήτρη Μελισσανίδη και ΙάκωβοΜελισσανίδη.

Με αρκετές καινοτομίες θα διεξαχθεί φέτος το 46ο Ράλι Ακρόπολις.

Με αρκετές καινοτομίες θα διεξαχθεί 6-9 Ιουνίου το 46ο Ράλι Ακρόπολις, ο μεγαλύτερος διεθνής αγώνας αυτοκινήτου που διοργανώνεται στην χώρα μας και ο οποίος περιλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα του παγκοσμίου πρωταθλήματος της FIA, κάτι που σημαίνει ότι θα λάβουν μέρος τα μεγαλύτερα ονόματα του αγωνιστικού αυτοκινήτου στον κόσμο. Πρώτα απ' όλα επίκεντρο του αγώνα θα είναι οι Αγιοι θεόδωροι, όπου θα γίνουν και οι τρείς διανυκτερεύσεις, ενώ ο τερματισμός του αγώνα δεν θα γίνει στην Ακρόπολη, τα Καμμένα Βούρλα ή τους Δελφούς, όπως τα προηγούμενα χρόνια, αλλά στο αυτοκινητοδρόμιο των Μεγάρων. Ακόμη, ο αγώνας θα περιλαμβάνει μία υπερειδική διαδρομή, την πρώτη ημέρα. Η ειδική αυτή θα γίνει στην Ανάβυσσο, ενώ θα έχουμε αρκετές νέες ειδικές διαδρομές.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 309,08 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,87, γαλλικό φράγκο προς 50,35, λίρα Αγγλίας προς 500,80, ελβετικό φράγκο προς 206,14, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,05, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 251,48, τη λίρα Κύπρου προς 571,44 και το ευρώ προς 330,28 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σ'όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις, με βροχές και καταιγίδες το απόγευμα στην Ηπειρο,τη Μακεδονία,τη Θράκη και πιθανόν τη Θεσσαλία.Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοανατολικοί μέτριοι και στα ανατολικά βορειοανατολικοί ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 13 με 30,στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 15 με 30 και στο Αιγαίο 17 με 28 βαθμούς. Αραιές νεφώσεις περιοδικά αυξημένες προβλέπονται στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, όπου το απόγευμα είναι πιθανό να βρέξει. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί 17 με 29 και 15 με 23 βαθμούς, αντίστοιχα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 19 May 1999 - 7:00:10 UTC