Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-06-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 02/06/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Στο Βελιγράδι παίζεται το τελευταίο χαρτί της διπλωματίας για το τέλος των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία.
- Ελληνική συμμετοχή στην προσπάθεια για ειρήνη.
- Καταστροφή όλων των κοτόπουλων και τα παραγωγά τους από το Βέλγιο θα καταστραφούν.
- Επιφυλακτική η Αθήνα στην πρόταση της Αγκυρας για συνεργασία κατά της τρομοκρατίας.
- Αρχίζουν αύριο στην Κολωνία οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής.
- Δεν θα πραγματοποιηθεί η τηλεοπτική μονομαχία Σημίτη-Καραμανλή.
- Αρχισαν τις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι που ενέχονται στο καρτέλ κοκαϊνης.
- Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παράνομης αγοραπωλησίας βρεφών.
- Ολοκληρώθηκαν στην Οτάβα οι εργασίες του ετήσιου συνεδρίου του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στο Βελιγράδι παίζεται το τελευταίο χαρτί της διπλωματίας για το τέλος των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία.

Στο Βελιγράδι παίζεται το τελευταίο χαρτί της διπλωματίας και όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε ένα βήμα από μια συμφωνία που θα σημάνει το τέλος των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία καιτων εχθροπραξιών στο Κόσοβο. Στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα βρίσκονται ήδη οι μεσολαβητές της ΕΕ και της Ρωσίας, για να παρουσιάσουν το σχέδιο ειρήνευσης στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, το οποίο προβλέπει ανάπτυξη νατοϊκών και ρωσικών δυνάμεων, υπό διαφορετική διοίκηση. Αν ο Μιλόσεβιτς δώσει το πράσινο φως, τότε η λύση του προβλήματος περνά αυτομάτως από τους στρατιωτικούς στον ΟΗΕ. Μετά τις συνομιλίες τους με τον γιουγκοσλάβο πρόεδρο οι κύριοι Αχτισαάρι και Τσερνομίρντιν θα μεταβούν στην Κολονία, για να ενημερώσουν του ηγέτης της ΕΕ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής.

Ελληνική συμμετοχή στην προσπάθεια για ειρήνη.

Και στη φάση αυτή η Ελλάδα ήταν παρούσα, καθώς η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου να επικοινωνήσει με το Βελιγράδι, για να διαπιστώσει αν η γιουγκοσλαβική ηγεσία αποδέχεται το σχέδιο της ομάδος των "8". Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος ενδέχεται την προσεχή εβδομάδα να μεταβεί στο Βελιγράδι, επικοινώνησε με τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, οι οποίοι του επιβεβαίωσαν ότι το Βελιγράδι αποδέχεται το σχέδιο αυτό.

Καταστροφή όλων των κοτόπουλων και τα παραγωγά τους από το Βέλγιο θα καταστραφούν.

Την απόσυρση από την αγορά και την καταστροφή όλων των ποσοτήτων από κοτόπουλα, αυγά και παράγωγα τρόφιμα, προέλευσης Βελγίου, τα οποία φέρουν ημερομηνίες από την 15η Ιανουαρίου έως την 1η Ιουνίου, αποφάσισε η κτηνιατρική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά το σκάνδαλο με τα μολυσμένα από την καρκινογόνο ουσία διοξίνη, βελγικά κοτόπουλα. Στην Ελλάδα καταστράφηκε ήδη η παρτίδα των πέντε τόνων με κοτόπουλα που εντοπίσθηκαν στα ψυγεία γνωστής εταιρίας, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι και για άλλα προϊόντα από το Βέλγιο.

Επιφυλακτική η Αθήνα στην πρόταση της Αγκυρας για συνεργασία κατά της τρομοκρατίας.

Με επιφύλαξη αντιμετώπισε η Αθήνα την επιστολή του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, στον Γιώργο Παπανδρέου, στην οποία του προτείνει συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Υπάρχουν πολλά πράγματα, που πρέπει να συζητηθούν μέχρι το θέμα να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στο μεταξύ, ο τούρκος υπουργός Αμυνας δήλωσε πως όσα νησιά και νησίδες ανήκαν στο Οθωμανικό κράτος και δεν μεταβιβάσθηκαν κατά τη διαίρεση των κρατών, ανήκουν στην Τουρκία, θέτοντας ουσιαστικά θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.

Αρχίζουν αύριο στην Κολωνία οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής.

Με το βλέμμα στραμμένο στο Βελιγράδι και στις προσπάθειες για ειρήνευση στην περιοχή, αρχίζουν αύριο στην Κολωνία οι διήμερες εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, που συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών. Τα κυριότερα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι το πρόβλημα της ανεργίας και η προώθηση κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται στη Βόννη για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Δεν θα πραγματοποιηθεί η τηλεοπτική μονομαχία Σημίτη-Καραμανλή.

Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η τηλεοπτική μονομαχία Σημίτη - Καραμανλή, καθώς τα δύο κόμματα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στους όρους και τον τρόπο διεξαγωγής της συζήτησης. Το ένα κόμμα επιρρίπτει στο άλλο την ευθύνη για τη ματαίωση της συνέντευξης, προβάλλοντας το καθένα τους δικούς του λόγους. Την εντατικοποίηση της προσπάθειας για τις ευρωεκλογές, με τη μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση όλων των στελεχών του κινήματος, αποφάσισε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ υπό τον κ.Σημίτη.

Αρχισαν τις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι που ενέχονται στο καρτέλ κοκαϊνης.

Αρχισε ο κύκλος των απολογιών, στην τακτική ανακρίτρια, των οχτώ κατηγορουμένων που φέρονται να ενέχονται στο καρτέλ κοκαϊνης, το οποίο διακίνησε δεκάδες τόνους της ναρκωτικής ουσίας από την Κολομβία σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Εναντίον τους έχει ασκηθεί δίωξη για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, σε βαθμό κακουργήματος, ενώ από τις αστυνομικές αρχές συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων ατόμων που ενέχονται στο κύκλωμα.

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παράνομης αγοραπωλησίας βρεφών.

Κύκλωμα παράνομης αγοραπωλησίας βρεφών εξάρθρωσε η αστυνομία μετά την καταγγελία ζευγαριού Ελλήνων, το οποίο, αφού αγόρασε βρέφος έναντι τριών εκατ. δρχ, οι βούλγαροι γονείς του, τους εκβίασαν ότι αν δεν δώσουν άλλα δύο εκατομμύρια θα κινδύνευε το μωρό και οι ίδιοι από τη βουλγαρική μαφία. Η αστυνομία συνέλαβε τους δράστες και τους μεσάζοντες, μία Ουκρανή και μία γυναικολόγο Τσέχικης καταγωγής, στης οποίας το ιατρείο βρέθηκαν στοιχεία και για άλλες παράνομες υιοθετήσεις.

Ολοκληρώθηκαν στην Οτάβα οι εργασίες του ετήσιου συνεδρίου του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου.

Ολοκληρώθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Οτάβα οι εργασίες του ετήσιου συνεδρίου του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου με θέμα "Μια νέα χιλιετία. Μια νέα αρχή" το οποίο ασχολήθηκε με θεματικές που αφορούσαν τους οραματισμούς για το μέλλον της οργανωμένης Ομογένειας του Καναδά. Επίσης, έγιναν εκλογές για την ανάδειξη του νέου Εθνικού Συμβουλίου. Στο συνέδριο μίλησαν καθηγητές πανεπιστημίου, καθώς και εκπρόσωποι της νέας γενιάς των Ελλήνων με σημαίνουσες θέσεις στην πολιτική σκηνή του Καναδά. Εξάλλου, το νέο Εθνικό Συμβούλιο του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου έχει πρόεδρο τον -επανεκλεγέντα- Νίκο Πάνο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετά από τρία χρόνια προσπαθειών να απαντήσει στο... λάθος της διοίκησης του Ολυμπιακού, που τον απομάκρυνε φέρνοντας στη θέση του τον Ιβκοβιτς, ο Ιωαννίδης επέστρεψε στους ερυθρόλευκους, μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Κόκκαλη. Ο ικανότατος τεχνικός δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να κάνει και πάλι μεγάλο τον Ολυμπιακό, ενώ θα τονώσει παράλληλα και το ελληνικό στοιχείο της ομάδας. Ο Ιωαννίδης ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την επιστροφή του στην ομάδα του Πειραιά, μίλησε και για την ΑΕΚ, η οποία θεωρούσε σχεδόν σίγουρη τη συμφωνία μαζί του, λέγοντας ότι αγάπησε την Ενωση και τους φιλάθλους της. Από την πλευρά της, η Ενωση, που τώρα πρέπει να βρει έναν μεγάλο προπονητή που θα αναστήσει την ομάδα, πλήρωσε και πληρώνει ακριβά την τακτική της διοίκησης για περικοπές του προϋπολογισμού της.

Ζήτημα ωρών είναι για τον Τουμπάκοβιτς, που ήρθε σήμερα στην Αθήνα, η συμφωνία συνεργασίας με την ΑΕΚ. Ο Σέρβος τεχνικός αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να υπογράψει τριετές συμβόλαιο έναντι 500 εκατ. δρχ. Στο μεταξύ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες λύθηκε το ζήτημα με τον Ατματσίδη, καθώς ο διεθνής τερματοφύλακας υπέγραψε στο γραφείο του Μελισσανίδη νέο τριετές συμβόλαιο, χωρίς, ωστόσο, να γίνουν περισσότερες λεπτομέρειες γνωστές.

Παρότι έδωσε δύο πρωταθλήματα στον Παναθηναϊκό, κάτι που η πράσινη ομάδα είχε να γευθεί πολλά χρόνια, μένοντας στη σκιά του Ολυμπιακού, ο Σούμποτιτς απομακρύνθηκε και τυπικά από τον πρωταθλητή, καθώς είχε γίνει γνωστό από μέρες ότι του χρόνου στον πάγκο των τριφυλλοφόρων θα ήταν άλλος τεχνικός. Πάντως, η διοίκηση με ανακοινωσή της ευχαρίστησε τον Σούμποτιτς για τις πολύτιμες υπηρεσίες του και τον συνεχάρη δημόσια για την κατάκτηση του εφετινού τίτλου.

Ανοιξε ο δρόμος γιά την ένταξη του Σωτήρη Κωνστανινίδη στην δύναμη της ΑΕΚ. Η δευτεροβάθμια επιτροπή επίλυσης οικονομικών διαφορών της ΕΠΟ αποφάσισε ότι ο διεθνής επιθετικός μένει ελεύθερος και μπορεί να διαπραγματευτεί την μεταγραφή του σε ομάδα της αρεσκείας του. Μάλιστα, ο ''γηραιός'' υποχρεούται να δώσει στον Κωνσταντινίδη το ποσό των 980.000 δραχμών.

Απόλυτα ικανοποιημένος από την κατάσταση της υγείας του χρυσού Ολυμπιονίκη μας, Πύρρου Δήμα, έμεινε ο Αμερικανός γιατρός, Ντέιβιτ Αλτσεκ, που τον χειρούργησε στον αριστερό ώμο τον περασμένο Μάρτιο. Ο Αμερικανός γιατρός εξέτασε χθες στη Νέα Υόρκη τον πρωταθλητή μας, του καθόρισε πρόγραμμα προετοιμασίας και επεσήμανε ότι θα μπορέσει να μπει σε φουλ ρυθμούς προπόνησης στα μέσα Ιουλίου με στόχο το παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γίνει το Νοέμβριο στην Αθήνα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 317,13 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,14, γαλλικό φράγκο προς 50,13, λίρα Αγγλίας προς 511,25, ελβετικό φράγκο προς 206,90, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,98, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 262,31, τη λίρα Κύπρου προς 569,53 και το ευρώ προς 328,86 δραχμές.

Η νέα εμπλοκή που παρουσιάσθηκε στη διπλωματική προσπάθεια για λύση της γιουγκοσλαβικής κρίσης ανέτρεψε στο τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών το θετικό κλίμα και οδήγησε στο κλείσιμο την αγορά σε αρνητικό έδαφος. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 4.071,31 μονάδες, έναντι 4.106,43 μονάδων της προηγούμενης συνεδρίασης, παρουσιάζοντας υποχώρηση 35,12 μονάδων ή σε ποσοστό 0,86%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα και μόνο το απόγευμα στα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες στα ορεινά. Οι ανεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά ασθενείς στα ανατολικά μέτριοι και στο Αιγαίο τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά απο 16 εως 34 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου 19 με 28 βαθμούς Κελσίου. Αίθριος καιρό, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 17 με 32 θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 2 June 1999 - 19:00:10 UTC