Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-07-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 07/07/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ανησυχία στην κυβέρνηση για την πορεία του πληθωρισμού.
- Διαψεύστηκαν οι φήμες για κατάργηση της πράσινης κάρτας.
- Σχετικά εύκολα τα θέματα των γενικών εξετάσεων σήμερα.
- Σε βαρύ κλίμα πένθους κηδεύτηκε ο σμηναγός Στ.Σταματογιάννης.
- Σε 15 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Ν.Μαζιώτης.
- Παράπονα άκουσε ο Λ.Παπαδήμας για την κατάσταση των νοσοκομείων.
- Επιβεβαίωσε ο Δ.Ρέππας τους λόγους παραίτησης του Στ.Στρατήγη.
- Στο εδώλιο και πάλι η Τουρκία για τη δολοφονία του Σολωμού.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ανησυχία στην κυβέρνηση για την πορεία του πληθωρισμού.

Ανησυχία στην κυβέρνηση για την πορεία του πληθωρισμού, εξαιτίας της ξέφρενης κούρσας ανόδου των διεθνών τιμών των υγρών καυσίμων, που μπορούν να δημιουργήσουν πληθωριστικές πιέσεις. Ηδη η τιμή της βενζίνης αυξάνεται κατά 6,1 δρχ το λίτρο και κατά 3,90 του ντίζελ. Η κυβέρνηση δια των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, κάλεσε τους επιχειρηματίες να παγώσουν τις τιμές και να συμβάλουν στην πτώση του πληθωρισμού, ενώ δεν αποκλείει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, το φθινόπωρο, αν καταστεί αναγκαίο.

Διαψεύστηκαν οι φήμες για κατάργηση της πράσινης κάρτας.

Διέψευσε ο υπουργός Εργασίας τις φήμες για ακύρωση ή κατάργηση του μέτρου της πράσινης κάρτας. Ο κ. Παπαϊάννου τόνισε ότι δεν αλλάζει η κυβερνητική πολιτική για τους μετανάστες, προειδοποιώντας πως όσοι είναι παράνομα στη χώρα μας θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Μέχρι στιγμής η χορήγηση της πράσινης κάρτας γίνεται με αργούς ρυθμούς, καθώς από τις 400.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, μόνο 35.000 κάρτες έχουν χορηγηθεί. Υπολογίζεται ότι από τους περίπου 700.000 μετανάστες στην Ελλάδα, οι 500.000 θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της απέλασης.

Σχετικά εύκολα τα θέματα των γενικών εξετάσεων σήμερα.

Σχετικά εύκολα ήταν τα θέματα της Πολιτικής Οικονομίας, στην οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι της Δ'Δέσμης. Πρόβλημα σημειώθηκε σε εξεταστικό κέντρο της Χίου, καθώς μια σελίδα από τα θέματα δεν πήγε ολοκληρωμένη. Αύριο, πέφτει η αυλαία των γενικών εξετάσεων στα βασικά μαθήματα για τους υποψηφίους των τριών πρώτων δεσμών. Η Α'και Β'Δέσμη διαγωνίζονται στη Φυσική και η Γ'στα Λατινικά.

Σε βαρύ κλίμα πένθους κηδεύτηκε ο σμηναγός Στ.Σταματογιάννης.

Μεσα σε βαρύ κλίμα πένθους και με τις αρμόζουσες στρατιωτικές τιμές, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο της Καλαμαριάς ο σμηναγός Σταύρος Σταματογιάννης, δεύτερο θύμα της νέας τραγωδίας που έπληξε την πολεμική μας αεροπορία. Μέσα στο κλίμα αυτό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε σε ειδική τελετή τα ξίφη στους νέους ανθυποσμηναγούς. Μετά την τελετή δεν έγινε δεξίωση, εξαιτίας του πένθους για τον θάνατο των δύο Ικάρων μας.

Σε 15 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Ν.Μαζιώτης.

Σε 15 χρόνια κάθειρξη καταδίκασε το Κακουργιοδικείο τον Νίκο Μαζιώτη, για τη βόμβα που είχε τοποθετήσει στο υπουργείο Ανάπτυξης το '97. Το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό ότι οδηγήθηκε στις πράξεις από μή ταπεινά αίτια και ότι στόχος του δεν ήταν να προκαλέσει ανθρώπινα θύματα.

Παράπονα άκουσε ο Λ.Παπαδήμας για την κατάσταση των νοσοκομείων.

Τα παράπονα των πολιτών για την κατάσταση στα νοσοκομεία, δέχθηκε ο υπουργός Υγείας Λάμπρος Παπαδήμας, ο οποίος επισκέφθηκε τις ανακαινισμένες πτέρυγες στα νοσοκομεία Ερυθρός, Γενικό Κρατικό, ΚΑΤ και Σωτηρία. Ο κ.Παπαδήμας επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι θα εξαλειφθούν τα ράντζα από τους διαδρόμους, μόνο όταν αναβαθμιστούν τα νοσοκομεία της επαρχίας, κάτι για το οποίο η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος.

Επιβεβαίωσε ο Δ.Ρέππας τους λόγους παραίτησης του Στ.Στρατήγη.

Εμμέσως πλήν σαφώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε πως αιτία της παραίτησης του κ.Στρατή Στρατήγη από τη θέση του προέδρου της Οργανωτικής επιτροής για την Ολυμπιάδα του 2004, ήταν η επιμονή του να παραστεί στους γάμους της κόρης του τέως Βασιλιά. Είναι γνωστή η ιδιαίτερη ευαισθησία του πρωθυπουργού σε τέτοια θέματα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ κατηγόρησε την κυβέρνηση για σχέσεις με τα διαπλεκόμενα και την κάλεσε να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να αλλάξει πορεία, πριν είναι πολύ αργά.

Στο εδώλιο και πάλι η Τουρκία για τη δολοφονία του Σολωμού.

Καταρχήν δεκτή έκανε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την προσφυγή, της οικογένειας Σολωμού Σολωμού, ο οποίος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ, από Τούρκους, στα γεγονότα της Δερύνειας. Ετσι η Τουρκία βρίσκεται και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ενώ είναι η πρώτη φορά που μια χώρα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο μετά από προσφυγή ιδιώτη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο για την πραγματοποίηση μίας ακόμη μεταγραφής, ο Τουμπάκοβιτς, κατά την πρωινή αναχώρηση της αποστολής της ΑΕΚ, για το Βισί της Γαλλίας, όπου θα γίνει το βασικό στάδιο προετοιμασίας ενόψει της νέας περιόδου. Ο Σέρβος τεχνικός της Ενωσης δεν είπε λεπτομέρειες για τον παίχτη που κτυπά η ΑΕΚ, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Π.Στάθης έκανε πρόταση 500 εκατομμυρίων δρχ στον Ηρακλή για τον Κωνσταντίνου. Μάλιστα, στα ανταλλάγματα συμπεριλαμβάνονται και οι Σέμπουε, Ζουμπούλης.

Μπορεί ο κόσμος του Ολυμπιακού να καίγεται για ένα μεγάλο όνομα από το εξωτερικό, αλλά η διοίκηση των ερυθρολεύκων ανακοίνωσε την απόκτηση του Κωστούλα από την Καλαμάτα. Ο 23χρονος αμυντικός υπέγραψε 5ετές συμβόλαιο συνεργασίας, ενώ δεν ανακοινώθηκε το οικονομικό μέρος της συμφωνίας. Πάντως, ο νεαρός αμυντικός στάθηκε άτυχος, καθώς τραυματίστηκε και θα μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι κινήσεις της ΠΑΕ για την απόκτηση ενός γνωστού ποδοσφαιριστή από ευρωπαϊκό σύλλογο. Ο Ζάχοβιτς, παραμένει το φαβορί, καθώς ο Ζουνίνιο είναι πολύ ακριβώς και ο Τζιοβάνι δεν θέλει να αγωνιστεί στην Ελλάδα.

Παίχτης του Αγιαξ είναι και τυπικά από σήμερα ο Νίκος Μαχλάς. Ο Ελληνας επιθετικός για τα επόμενα πέντε χρόνια θα φοράει την ερυθρόλευκη φανέλα της ιστορικής ολλανδικής ομάδας, έναντι του ποσού των 5 δις δρχ. Εξάλλου, αν και κάπως καθυστερημένα έφτασε μάλλον η ώρα να αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα της Ρόμα ο Ελληνας ταλαντούχος ποδοσφαιριστής Λάμπρος Χούτος, που αγωνίζεται στην Εθνική Ελπίδων της χώρας μας. Σύμφωνα με δημοσίευμα ιταλικής εφημερίδας, ο 20χρονος επιθετικός θα προωθηθεί από τον Καπέλο στην πρώτη ομάδα της Ρόμα.

Ούτε Αγγλος αλλά ούτε και Σκωτσέζος θα είναι ο νέος τεχνικός του Πανιωνίου, αφού σήμερα οι κυανέρυθροι συμφώνησαν με τον Γιάτσεκ Γκμοχ. Ο Ελληνοπολωνός προπονητής υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας με τους Νεοσμυρνιώτες, ενώ θα έχει βοηθούς τον Σάκη Τσιώλη και τον Χρήστο Εμβολιάδη. Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Γκμοχ ζήτησε υπομονή από τον κόσμο του Πανιωνίου, από τον οποίο ζήτησε την στήριξη που χρειάζεται κάθε ομάδα.

Δεν είναι μόνο ότι ο Πάολο Αντριόλι δεν δίνει το "παρών" στις προπονήσεις τουυ Αρη. Το χειρότερο είναι ότι κυριολεκτικά αγνοείται η τύχη του, αφού δεν έχει δώσει κανένα στίγμα και δεν έχει ενημερώσει κανέναν στη Θεσσαλονίκη σχετικά με το πού βρίσκεται και πότε θα επιστρέψει... Από το πρόγραμμα προετοιμασίας απουσιάζουν και οι υπόλοιποι ξένοι παίχτες της ομάδας, ωστόσο, ενημέρωσαν για την αφιξή τους.

Ούτε ο Ράτζα, ούτε ο Κάτας, αλλά ο ...άγνωστος Χ, είναι ο παίκτης που ενδιαφέρει τον Γιάννη Ιωαννίδη και τον Ολυμπιακό. Αυτό, τουλάχιστον, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ Σαλονίκης που διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο Κροάτης Ντίνο Ράτζα και ο Ισραηλινός Οντέντ Κάτας βρίσκονται στο μεταγραφικό στόχαστρο των ερυθρολεύκων.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 322,53 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,83, γαλλικό φράγκο προς 50,34, λίρα Αγγλίας προς 502,91, ελβετικό φράγκο προς 205,92, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,05, δολάριο Καναδά προς 219,30, δολάριο Αυστραλίας 214,07, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 264,20, τη λίρα Κύπρου προς 573,02 και το ευρώ προς 330,22 δραχμές.

Νέες περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις παρατηρήθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και η αγορά υποχώρησε κάτω απο τα επίπεδα των 4.300 μονάδων. Χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν η στροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ οι ρευστοποιήσεις στο χώρο των τραπεζών παρέσυρε την αγορά σε πτώση. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 4.285,84 μονάδες έναντι 4.314,70 μονάδων της προηγουμένης, καταγράφοντας υποχώρηση 28,86 μονάδων ή σε ποσοστό 0, 67%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αρχικά αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα, αλλά το απόγευμα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι ασθενείς, στα ανατολικά βόρειοι μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο Ιόνιο απο 21 εως 36 βαθμούς στα ηπειρωτικά 19 με 38 και στο Αιγαίο 23 με 33 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 23 με 38 βαθμούς, θα έχει η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα ενδέχεται να σημειωθεί τοπική καταιγίδα, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 μέχρι 35 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 7 July 1999 - 19:00:16 UTC