Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-07-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 12/07/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
- Στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.
- Αυστηρές ποινές και πρόστιμα σε κατόχους ανασφάλιστων αυτοκινήτων.
- Αυξάνεται η απασχόληση, αυξάνεται όμως και η ανεργία...
- Καταγγελίες Γ.Καψή για διαφθορά του κράτους.
- Μεγάλης εκτάσεως λαθρεμπορία τσιγάρων.
- Υπερδιπλάσια τα έσοδα του κράτους.
- Σήμερα συναντήθηκε ο Σπυρίδων με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου, σε δευτερεύοντα θέματα, στα οποία συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής θα είναι ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών κ.Σκοπελίτης. Τις συνομιλίες έσπευσε, πάντως, να υπονομεύσει, πριν καν αρχίσουν, ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει Κυπριακό πρόβλημα και ότι αυτό λύθηκε με την τουρκική εισβολή στη βόρεια Κύπρο.

Στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Τα ελληνοτουρκικά και η κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό και τον Ελληνα ομόλογό του στην Αθήνα. Τα προβλήματα των δύο χωρών πρέπει να ξεπεραστούν, τόνισε ο κ.Φίσερ, ο οποίος επανέλαβε ότι ισχύει η απόφαση των "15" ηγετών της ΕΕ για την έδρα του Οργανισμού Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη. Τα ελληνοτουρκικά και η τρομοκρατία θα είναι στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει αύριο ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Αυστηρές ποινές και πρόστιμα σε κατόχους ανασφάλιστων αυτοκινήτων.

Αυστηρές ποινές, που φθάνουν μέχρι την αφαίρεση της άδειας για δύο χρόνια και τσουχτερά πρόστιμα για τους κατόχους των ανασφάλιστων αυτοκινήτων, που κυμαίνονται από 81.000 για τις μοτοσικλέτες μέχρι 325.000 για τα δημόσιας χρήσης αυτοκίνητα, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που κατατίθεται τις προσεχείς ημέρες στη βουλή. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη σύσταση ενιαίου φορέα ελέγχου τροφίμων και ρυθμίζει θέματα που αφορούν τις εμπορικές μισθώσεις.

Αυξάνεται η απασχόληση, αυξάνεται όμως και η ανεργία...

Αυξάνεται η απασχόληση, αυξάνεται όμως και ο δείκτης της ανεργίας, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της το δεύτερο εξάμηνο του '98 η απασχόληση αυξήθηκε κατά 3% και η ανεργία κατά 1,2% φθάνοντας στο 10,8%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας σημειώνονται στην Ηπειρο με 13,6%, στη Στερεά Ελλάδα 12,8% και στην Αττική 12,2%. Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στα νησιά του Ιονίου, με 3,9% και ακολουθούν τα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, 6,4% και η Κρήτη 7, 2%.

Καταγγελίες Γ.Καψή για διαφθορά του κράτους.

Τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Αθηνών, σχετικά με τις καταγγελίες του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Καψή για εκτεταμένη διαφθορά του κράτους για μίζες και "αρπαχτές". Στο πλαίσιο της έρευνας θα κληθεί ο ίδιος ο κ.Καψής να δώσει διευκρινίσεις και ότι στοιχεία έχει στη διάθεσή του. Παράλληλα, διατάχθηκε άλλη έρευνα σχετικά με δημοσιεύματα του Τύπου για μίζες σε νοσοκομεία από την αγορά εξοπλισμού.

Μεγάλης εκτάσεως λαθρεμπορία τσιγάρων.

Μεγάλης εκτάσεως λαθρεμπορία στον τομέα των τσιγάρων και των τροφίμων αποκαλύφθηκε από το ΣΔΟΕ ΠΔ Αττικής. Κατασχέθηκαν συνολικά 1.000.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα, που είχαν προορισμό την ελληνική και κοινοτική αγορά, 2.200 πούρα και 5.184 λίτρα ηλιέλαιο, ακατάλληλο για κατανάλωση. Οι δασμοί που θα διέφευγαν από το κράτος, υπολογίζονται σε περίποθυ 400 εκατομμύρια δρχ.

Υπερδιπλάσια τα έσοδα του κράτους.

Με υπερδιπλάσιο ρυθμό αύξησης έναντι του στόχου του προϋπολογισμού έτρεχαν τα έσοδα του κράτους στο πρώτο εξάμηνο του έτους, με αποτέλεσμα το πλεόνασμα του προϋπολογισμού να διαμορφωθεί στα 276,58 δισ. δρχ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο με ρυθμό 12,39% έναντι ετησίου στόχου του προϋπολογισμού 5,83%.

Σήμερα συναντήθηκε ο Σπυρίδων με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Αναχωρεί αύριο από την Κωνσταντινούπολη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα και πάλι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο κ. Σπυρίδων δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος από τις συζητήσεις που είχε στο Φανάρι για τα προβλήματα της εκκλησίας στην Αμερική και ανέφερε ότι θα επιστρέψει στο Φανάρι στις αρχές Αυγούστου για την ολοκλήρωση της συζήτησης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων επιμένει ότι η εικόνα που έχει σχηματίσει το Φανάρι για την κατάσταση στην Αμερική δεν είναι ακριβής και ότι οφείλεται σε διαβολές μικρής ομάδας "εχθρών" του Αρχιεπισκόπου. Πηγές από το περιβάλλον του κ.Σπυρίδωνος υποστηρίζουν ότι θα ήταν λάθος η παραίτησή του, ενώ αντίθετα άλλες πηγές αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα θέσει εντός ολίγων ημερών την παραιτησή του.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γκρίζα σύννεφα έκαναν την εμφάνισή τους στο ''ειδύλλιο'' του Ολυμπιακού και του Ζλάτκο Ζάχοβιτς. Η κατά πολλούς δεδομένη επίσκεψη των Πέτρου Κόκκαλη, Γιώργου Λούβαρη στο Οπόρτο δεν έγινε αφού τα μηνύματα από τη πρωινή συνάντηση του Σλοβένου με τον πρόεδρο της Πόρτο, Πίντο Ντα Κόστα, δεν ήταν αισιόδοξα. Επισήμως, βέβαια, τίποτα δεν έχει γίνει γνωστό, ενώ φημολογείται ότι οι δύο διοικητικοί παράγοντες των πρωταθλητών θα μεταβούν αύριο στην πορτογαλική πόλη.

Μια ακόμη αρνητική απάντηση στις αναζητήσεις του προπονητή, έφτασε στη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ. Αυτή τη φορά από τον Ρώσο Στάνισλαβ Ερέμιν, που ενημέρωσε πως έχει συμβόλαιο συνεργασίας με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας για ένα ακόμη χρόνο και δεν προτίθεται ούτε δύναται να το σπάσει. Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο ''δικέφαλος'' θα στρέψει την προσοχή του στην περίπτωση του Μπόγκνταν Τάνιεβιτς, ενώ είναι σίγουρο πως θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Κώστα Φλεβαράκη.

Η αναμονή ...βλάπτει και είχε ως αποτέλεσμα να ναυαγήσει το ''φλερτ'' μεταξύ του Ολυμπιακού και του Γιάννη Σιούτη. Οι ''ερυθρόλευκοι'' απέσυραν το ενδιαφέρον τους για τον πλέι μέικερ του Αρη και στρέφουν αλλού την προσοχή τους. Πάντως, ο Σιούτης έχει αρκετές εναλλακτικές λύσεις, αφού ενδιαφέρον για την απόκτησή του έχουν εκδηλώσει ο ΠΑΟΚ, ο Πανιώνιος και η ΑΕΚ ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο να παραμείνει στον Αρη.

Ο Ηλίας Ατματσίδης κέρδισε την ''μάχη'' για την ανάδειξη των αρχηγών στην ΑΕΚ. Ο διεθνής τερματοφύλακας συγκέντρωσε σχεδόν την καθολική προτίμηση των συμπαικτών του, αφού αφού από τους 22 συμμετέχοντες ο Ατματσίδης πήρε 21 ψήφους. Δεύτερος ήταν ο Μιχάλης Κασάπης και τρίτος, ο μέχρι πρότινος αρχηγός της ΑΕΚ, Ντέμης Νικολαίδης.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 325,35 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,58, γαλλικό φράγκο προς 50,26, λίρα Αγγλίας προς 505,51, ελβετικό φράγκο προς 205,08, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,02, δολάριο Καναδά προς 220,86, δολάριο Αυστραλίας 215,83, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 266,18, τη λίρα Κύπρου προς 571,95 και το ευρώ προς 329,72 δραχμές.

Ανάκαμψη σημείωσαν οι τιμές των μετοχών κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, ύστερα απο τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο δείκτης είχε "διορθώσει" κατά 2,88%, μετά το ιστορικό ρεκόρ των 4.350 μονάδων της περασμένης Δευτέρας. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 4.259,65 μονάδες, έναντι 4.225,05 μονάδων της προηγουμένης συνεδρίασης, καταγράφοντας άνοδο 34,60 μονάδων ή σε ποσοστό 0,82%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αρχικά αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα, αλλά το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στο Αιγαίο τοπικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά απο 19 εως 36 βαθμούς,στο Ιόνιο απο 22 εως 34,και στο Αιγαίο απο 23 εως 33 βαθμούς Κελσίου. Αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αττική, οι άνεμοι θα είναι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί και η θερμοκρασια θα κυμανθεί 23 με 36 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφωσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 12 July 1999 - 20:00:16 UTC