Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-08-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 09/08/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός για τον καύσωνα.
- Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας.
- Στις ΗΠΑ μεταβαίνει στις 22 Σεπτεμβρίου ο Α.Τσοχατζόπουλος.
- Απλοποιείται η χορήγηση πιστοποιητικού φορολογικής ενημερώτητας.
- Ευέλικτες διαδικασίες για την απόκτηση συναλλάγματος.
- Αίτηση αποφυλάκισης κατέθεσε η σύζυγος του Θ.Βαλιανάτου.
- Ποινική δίωξη εναντίον 14 ατόμων για το σκάνδαλο της Πάτμου.
- Στις φυλακές θα παραμείνει ο Β.Ρωχάμης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός για τον καύσωνα.

Σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του καύσωνα που πλήττει από σήμερα τη χώρα και αναμένεται να υποχωρήσει από την Πέμπτη. Οι γιατροί του 166 ενημερώνουν μέσω τηλεφώνου πολλούς ηλικιωμένους που ζητούν συμβουλές για το τί πρέπει να κάνουν με τη φαρμακευτικής τους αγωγή, ενώ δεν αποκλείεται σε περίπτωση ανάγκης να τεθούν σε εφημερία τα εξωτερικά ιατρεία και των νοσοκομείων που δεν εφημερεύουν. Λόγω του καύσωνα, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι συμβασιούχοι του ΕΚΑΒ ανέστειλαν επ'αόριστον τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, ενώ στο δήμο Αθηναίων θα λειτουργήσει κέντρο τηλεφωνικής πληροφόρησης για θέματα υγείας.

Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο Υγείας συνιστά στις ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και αυτοί που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, την έκθεση και την έργασία στον ήλιο και τα αλκοολούχα ποτά. Αντιθέτως συνιστά συχνά ντούς, ελαφρά ρούχα και γεύματα και άφθονη κατανάλωση υγρών, κυρίως νερού και όχι αναψυκτικών. Για την ανακούφιση των κατοίκων του λεκανοπεδίου από σήμερα μέχρι και την Κυριακή θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τα μεσάνυχτα οι ακτές του ΕΟΤ στο Σαρωνικό. Μετά τις 8 το βράδυ η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στις ΗΠΑ μεταβαίνει στις 22 Σεπτεμβρίου ο Α.Τσοχατζόπουλος.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταβαίνει στις 22 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον αμερικανό ομόλογό του, Ουίλιαμ Κοέν. Επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας θα πραγματοποιήσει στις 22 Νοεμβρίου ο αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον. Η ατζέντα των συνομιλιών είναι ακόμα υπο διαμόρφωση, ωστόσο θεωρείται βέβαιο οτι θα κυριαρχήσουν το ελληνοτουρκικό, το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις και η κατάσταση στα Βαλκάνια.

Απλοποιείται η χορήγηση πιστοποιητικού φορολογικής ενημερώτητας.

Στην απλοποίηση του καθεστώτος χορήγησης του πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2000 θα ξεκινήσει η εφαρμογή της ηλεκτρονικής χορήγησης του πιστοποιητικού από το σύστημα TAXIS με στόχο να περιοριστεί σημαντικά η ταλαιπωρία των φορολογουμένων.

Ευέλικτες διαδικασίες για την απόκτηση συναλλάγματος.

Στην υιοθέτηση πιο ευέλικτων διαδικασίων για την απόκτηση συναλλάγματος προχωρεί η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι ενδιαφερόμενοι για τουριστικό και εκπαιδευτικό συνάλλαγμα ή για συνάλλαγμα για λόγους υγείας, για ποσό μεγαλύτερο των 10.000 ευρώ, δεν θα χρειάζεται πλέον να προσκομμίσουν κανένα έγγραφο και δικαιλογητικό. Τέλος, ιδιώτες και εταιρίες δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένες να συμπληρώνουν έντυπα κατά την διάρκεια της διαδικασίας μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Αίτηση αποφυλάκισης κατέθεσε η σύζυγος του Θ.Βαλιανάτου.

Αίτηση για να αντικατασταθεί με περιοριστικούς όρους η προφυλάκιση της 27χρονης Μαρίας Πολυχρόνη, συζύγου του περιβόητου δραπέτη Θεόδωρου Βαλιανάτου, κατέθεσε η δικηγόρος της στην 23η τακτική ανακρίτρια. Στην αίτησή της εκτός των άλλων επικαλείται και το γεγονός ότι βρίσκεται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, καθώς επίσης ότι τα τρία ανήλικα παιδιά της έχουν την ανάγκη της φροντίδας της.

Ποινική δίωξη εναντίον 14 ατόμων για το σκάνδαλο της Πάτμου.

Παραγγελία για την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον 14 ατόμων, μεταξύ των οποίων και 4 κληρικών, για το σκάνδαλο της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου στην Πάτμο, έδωσε ο εισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου. Ειδικότερα, η ποινική δίωξη θα στραφεί κατά του αρχιμανδρίτη Γεράσιμου Μιχελή, με την κατηγορία της απάτης, υπεξαίρεσης και ηθικής αυτουργίας σε απάτη ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας και απιστία σε βαθμό κακουργήματος.

Στις φυλακές θα παραμείνει ο Β.Ρωχάμης.

Εγκλειστος στις φυλακές του Κορυδαλλού θα παραμείνει ο Βαγγέλης Ρωχάμης, αφού το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά όπου είχε προσφύγει απέρριψε και πάλι σχετική αίτησή του για αποφυλάκιση μετά τις αλλεπάλληλες απορρίψεις του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών στις αιτήσεις αποφυλάκισής του. Ο Ρωχάμης έχει εκτίσει τα 22 από τα 29 χρόνια κάθειρξης που έχει καταδικαστεί, δηλαδή άνω των 3/5 της ποινής του και ως ο σχετικός νόμος ορίζει δικαιούται να αποφυλακιστεί υπό όρους.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο προπονητής της ΑΕΚ, Λιούμπισα Τουμπάκοβις, συμπεριέλαβε 21 παίκτες στην αποστολή της ομάδας του για τον πρώτο αγώνα με με την ΑΙΚ Στοκχόλμης, την Τετάρτη στη Νέα Φιλαδέλφεια. Πρόκειται για τους Ατματσίδη, Μιχαηλίδη, Δέλλα, Καραγιάννη, Κασάπη, Κατσαβό, Καψή, Κοπιτσή, Λάκη, Πέτριτς, Τσίριτς, Γκρέταρσον, Ζήκο, Ματιάσεβιτς, Μαλαδένη, Μάρκο, Πάσιο, Σαβέβσκι, Μπιέκοβιτς, Κωνσταντινίδη, Νικολαϊδη. Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο Ισπανός Φερνάντεζ Μαρίν.

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας, Κρις Μόρις που έχει συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό να συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα. Ο 33χρονος παίκτης με 11ετή θητεία στο ΝΒΑ, Θα αναχωρήσει τις επόμενες ημέρες για το Τσιόκο της Ιταλίας όπου προετοιμάζεται η ομάδα του Ολυμπιακού και θα τεθεί στη διάθεση του Γιάννη Ιωαννίδη. Στο μεταξύ, ο Πρέλεβιτς επιστρέφει στα παλιά του λημέρια, καθώς συμφώνησε να αγωνιστεί στον ΠΑΟΚ, για τον επόμενο χρόνο.

Σε δύο ημέρες το πολύ θα γνωρίζουν οι φίλοι του Παναθηναϊκού αν ο Νορβηγός επιθετικός Ρούσφελντ θα είναι παίκτης της ομάδας, καθώς μέχρι αύριο το μεσημέρι θα πρέπει αρχικά να δώσει τα χρήματα που οφείλει στη Ρόζεμποργκ η Μπενφίκα, αλλιώς ο παίχτης θα επιστρέψει στην πρώην ομάδα του. Σε δηλώσεις του, ο Ρούσφελντ δήλωσε ότι θέλει να έλθει στην Ελλάδα και να αγωνιστεί με τον Παναθηναϊκό.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 310,43 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 498,46, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 268,87, ελβετικό φράγκο προς 207,36, τη λίρα Κύπρου προς 573,47, δολάριο Καναδά προς 206,35, δολάριο Αυστραλίας 202,03, το γερμανικό μάρκο προς 169,70, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,14, γαλλικό φράγκο προς 50,59, και το ευρώ προς 331,90 δραχμές.

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με την αγορά να ξεπερνά και πάλι τα επίπεδα των 4.500 μονάδων. Εκρηκτική ήταν η άνοδος που πέτυχαν μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, ενώ "παραφωνία" στο θετικό κλίμα, απετέλεσαν οι μετοχές των Τραπεζών και των Ασφαλειών, οι δείκτες των οποίων υποχώρησαν ελαφρώς σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Η Σοφοκλέους στην παρούσα φάση, δείχνει να "αγνοεί", τις συνθήκες αύξησης των επιτοκίων που δημιουργούν οι διεθνείς παράγοντες (αύξηση διεθνών τιμών πετρελαίου, αναμένεται αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ). Υψηλή ζήτηση, για τρίτη συνεχή συνεδρίαση, εκδηλώθηκε για μετοχές των κατασκευαστικών εταιριών και η τιμή 23 μετοχών του κλάδου (από τις 28) έκλεισε στο "limit up". Συνολικά στο ανώτατο όριο διακύμανσης του 8% έκλεισε η τιμή 95 μετοχών, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τη Σοφοκλέους. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 4.511,97 μονάδες, έναντι 4.443,44 μονάδων της προηγούμενης καταγράφοντας άνοδο 68,53 μονάδων ή σε ποσοστό 1,54% και απέχει μόλις 17 μονάδες από το ιστορικό ρεκόρ των 4.528,97 μονάδων.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος αναμενέται αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα, με τοπικά περιορισμένη ορατότητα το πρωί στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς, στα ανατολικά βόρειοι μέχρι μέτριοι και τοπικά την ημέρα στο νότιο Αιγαίο ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 22 ως 38 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 23 έως 40 και στα νησιά του Αιγαίου απο 25 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό, μέχρι μέτριους βοριάδες και θερμοκρασία 25 με 39 και 23 με 37 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 9 August 1999 - 18:00:14 UTC