Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-08-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 11/08/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Εκατομμύρια ανθρώπων παρακολούθησαν την έκλειψη ηλίου.
- Αναστάτωση και πανικό προκάλεσε ισχυρός σεισμός στην Κύπρο.
- Δήλωση Αβραμόπουλου για την προεδρολογία.
- Υπομονή: Υποχωρεί ο καύσωνας την Παρασκευή.
- Ποινική δίωξη για εμπρησμό δάσους εναντίον τριών ατόμων.
- Αυξάνονται πάλι οι τιμές των καυσίμων.
- Σταθερά κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Κελευστή Χ.Γκιόκα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εκατομμύρια ανθρώπων παρακολούθησαν την έκλειψη ηλίου.

Παρελθόν αποτελεί πλέον το τελευταίο μεγαλειώδες αστρικό φαινόμενο της χιλιετίας, την ολική έκλειψη του ηλίου την οποία παρακολούθησαν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας η μέγιστη κάλυψη του ηλιακού δίσκου σημειώθηκε κατά 95% στην περιοχή του Διδυμότειχου, ενώ το φαινόμενο άρχισε να εμφανίζεται στις 12.40 από την Κέρκυρα, για να ολοκληρωθεί στις 15.40. Στην Αθήνα η κορύφωση, σε ποσοστό 82% έγινε στις 14.10 για δύο μόνο λεπτά οπότε και σκιάστηκε, ενώ μειώθηκε αισθητά και η θερμοκρασία. Οσοι ενθουσιάστηκαν από το φαινόμενο μπορούν να περιμένουν μέχρι το 2006 οπότε θα σημειωθεί νέα ολική έκλειψη ορατή στη θαλάσσια περιοχή Ρόδου - Κύπρου.

Αναστάτωση και πανικό προκάλεσε ισχυρός σεισμός στην Κύπρο.

Αναστάτωση και πανικό προκάλεσε στους κατοίκους της Κύπρου η ισχυρή δόνηση 5,8 Ρίχτερ που συγκλόνισε το πρωί το νησί και είχε ως αποτέλεσμα 26 άτομα να υποστούν σοκ και δύο κατάγματα, ενώ αρκετά σπίτια υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές. Ιδιαίτερη προσοχή, συνέστησε ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαζάχος, καθώς όπως υποστηρίζει, η περιοχή είναι υψηλής σεισμικότητας.

Δήλωση Αβραμόπουλου για την προεδρολογία.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος με δήλωσή του σήμερα παρενέβη στα σενάρια που τον φέρουν ως πρωταγωνιστή στο σήριαλ της προεδρολογίας, δήλωση με την οποία ωστόσο, δεν διαψεύδονται κατηγορηματικά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ο κ. Αβραμόπουλος, που ρωτήθηκε σχετικά από τους δημοσιογράφους σχολίασε ότι "η χώρα μας έχει πρόεδρο Δημοκρατίας άξιο, σεβαστό και ιδιαίτερα αγαπητό.

Υπομονή: Υποχωρεί ο καύσωνας την Παρασκευή.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κύλησε και η σημερινή μέρα του καύσωνα. Μάλιστα σε σχέση με χθες ήταν μειωμένος ο αριθμός των ατόμων που διεκομίσθηκαν σε νοσοκομεία. Μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κανένα κρούσμα θερμοπληξίας, ενώ έχουν καταγραφεί 18 καρδιολογικά, 8 πνευμονολογικά και 7 λιποθυμικά περιστατικά. Οι ευπαθείς ομάδες περιόρισαν τις μετακινήσεις τους και οι υπόλοιποι που είχαν τη δυνατότητα κατέκλυσαν τις ακρογιαλιές και τις πλαζ του ΕΟΤ.

Ποινική δίωξη για εμπρησμό δάσους εναντίον τριών ατόμων.

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για εμπρησμό δάσους από πρόθεση, από τον οποίο μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και ανθρώπους, άσκησε σήμερα ο εισαγγελέας Πειραιά εναντίον του οικοδόμου Γιάννη Παπαδά, 43 χρόνων και των αδελφών Χρήστου και Παναγιώτη Μιχαλάκη, ως υπαίτιοι της χθεσινή πυρκαγιάς στη Σαλαμίνα, που αποτέφρωσε 800 στρέμματα πευκοδάσους και πέντε εξοχικές κατοικίες.

Αυξάνονται πάλι οι τιμές των καυσίμων.

Αυξάνονται από τα μεσάνυχτα οι τιμές των καυσίμων. Η βενζίνη αυξάνεται κατά 4,5 δραχμές το λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης κατά δύο δρχ και κατά 2,70 το πετρέλαιο θέρμανσης. Κάθε προκλητική περίπτωση υψηλής τιμής θα ελέγχεται από τις συναρμόδιες υπηρεσίες, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος στις 18 Αυγούστου θα συναντηθεί εκ νέου με τους πρατηριούχους και τους εκπροσώπους των πετρελαιοειδών.

Σταθερά κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Κελευστή Χ.Γκιόκα.

Σταθερά κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας του Κελευστή Χρήστου Γκιόκα, ο οποίος τραυματίστηκε χθες κατά την πτώση του με αλεξίπτωτο, στην Πάχη Μεγάρων και δεν εμπνέει ανησυχία, σύμφωνα με το σημερινό ιατρικό ανακοινωθέν. Ο κελευστής νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, έχοντας υποστεί συντριπτικό κάταγμα του 2ου οσφυϊκού σπονδύλου, με ατελή παραπληγία των κάτω άκρων.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το όνειρο ζωής για κάθε Ελληνα ποδοσφαιριστή έκανε πραγματικότητα ο Γρηγόρης Γεωργάτος, που από σήμερα ανήκει στην Ιντερ, όπως ανακοίνωσε ο Ολυμπιακός, ο οποίος θα εισπράξει 2,5 δις δρχ από την μεγάλη ιταλική ομάδα, ενώ θα πάρει και τις εισπράξεις από ένα φιλικό παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων. Από την πλευρά του, ο διεθνής ποδοσφαιριστής θα εισπράξει 400 εκατομμύρια δρχ ετησίως, για συμβόλαιο τριών χρόνων. Στις πρώτες του δηλώσεις ο Γεωργάτος έδειχνε να μην έχει συνειδητοποιήσει την αποκτησή του από την Ιντερ, ενώ παράλληλα έδειχνε να πετά στα σύννεφα από τη χαρά του. Είναι η πρώτη φορά που Ελληνας ποδοσφαιριστής θα αγωνιστεί σε μεγάλη ομάδα του καμπιονάτο, δίπλα στους Ρονάλντο, Βιέρι και Σιμεόνε, ενώ μία πιθανώς πετυχημένη καριέρα του Γεωργάτου στην Ιταλία, ίσως ανοίξει την πόρτα και σε άλλους Ελληνες ποδοσφαιριστές στην ακριβότερη και σημαντικότερη αγορά του ποδοσφαίρου, όπως είναι η ιταλική.

Ναυαγίου ναυάγιον! Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί πλέον η αναζήτηση δύο ξένων ποδοσφαιριστών από τον Παναθηναϊκό, καθώς μετά τους Κόλιμορ και Τζοργκαέφ, χάνεται και η περίπτωση του Νορβηγού επιθετικού Ρούσφελντ, αφού όπως όλα δείχνουν καταλήγει στην Μπενφίκα. Τώρα, το όνομα που ακούγεται ότι αποτελεί στόχο της πράσινης ομάδας είναι αυτό του Μπράντμπακ που αγωνίζεται στη Σέλτικ. Οσον αφορά την απόκτηση του αμυντικού που ήθελε ο Κυράστας, απ'ότι φαίνεται υπάρχει στασιμότητα και ενώ απομένουν μόνο τέσσερις ημέρες για να ολοκληρωθούν οι μεταγραφές.

Καμία έκπληξη δεν σημειώθηκε στους σημερινούς αγώνες για τον Α 'γύρο του κυπέλλου Ελλάδας. Στις περισσότερες συναντήσεις τα αποτελέσματα ήταν λίγο- πολύ αναμενόμενα. Ωστόσο μερικές ομάδες προσέφεραν σκορ και θέαμα όπως ο Πανηλειακός που συνέτριψε με τον Εθνικό και ο Πανιώνιος που με τον Μίλινκο Πάντιτς σε μεγάλα "κέφια" νίκησε 5-0 τον Θεσπρωτό. Επίσης, με 4-0 επικράτησαν η Ξάνθη του Εδεσσαϊκού και η Καλαμάτα του Ναυπακτιακού, ενώ ο "Ευρωπαϊος" Ιωνικός νίκησε με τον Παναιτωλικό.

Σε αναζήτηση προπονητή βρίσκεται η Δάφνη, πριν ακόμη ξεκινήσει το πρωτάθλημα και ενώ η ομάδα πραγματοποιεί το βασικό στάδιο προετοιμασίας. Ο λόγος είναι η παραίτηση του Σέρβου προπονητή της ομάδας, Βλάντο Τζούροβιτς, πριν συμπληρωθούν καν δύο μήνες από τη συμφωνία του με το σύλλογο. Οπως έγινε γνωστό Τζούροβιτς και ΚΑΕ Δάφνη έλυσαν κοινή συναινέσει τη μεταξύ τους συνεργασία. Πιθανότερος αντικαταστάτης του Τζούροβιτς φέρεται ο Τάκης Κορωναίος.

Μπορεί ο Μάικ Μπράουν να είναι 37 χρόνων, όμως το μυαλό του βρίσκεται στο ΝΒΑ και όχι στον Ολυμπιακό. Ο βετεράνος φόργουορντ διεμήνυσε στους ανθρώπους των "ερυθρολεύκων" ότι περιμένει πρόταση από ομάδα του ΝΒΑ και δεν είναι διατεθειμένος να μεταβεί στο Τσιόκο για να δοκιμασθεί, όπως θα ήθελε ο Γιάννης Ιωαννίδης. Ετσι, γίνεται επιτακτική για τον Ολυμπιακό η απόκτηση του Μιχαήλ Μιχαϊλοφ, με προϋπόθεση βέβαια να καταφέρει να εξασφαλίσει ισπανικό διαβατήριο.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 310,04 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 500,39, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 269,86, ελβετικό φράγκο προς 206,88, τη λίρα Κύπρου προς 573,61, δολάριο Καναδά προς 207,22, δολάριο Αυστραλίας 200,60, το γερμανικό μάρκο προς 169,52, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,12, γαλλικό φράγκο προς 50,54, και το ευρώ προς 331,56 δραχμές.

Εικόνα σταθεροποίησης παρουσίασε η Χρηματιστηριακή Αγορά στο κλείσιμο της σημερινή συνεδρίασης, μετά την έντονη ανοδική κίνηση των δύο προηγούμενων ημερών. Αρχικά, το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον για blue chips, οδήγησε, στο πρώτο ημίωρο των συναλλαγών, την αγορά έως τα επίπεδα των 4.639 μονάδων (+2,17%), για να εκδηλωθούν στη συνέχεια ρευστοποιήσεις και η αγορά πέρασε σε αρνητικό έδαφος, λίγο πριν το κλείσιμο. Η ενίσχυση του τραπεζικού κλάδου στο κλείσιμο είχε ως αποτέλεσμα ο δείκτης να κλείσει με οριακή άνοδο και σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Το ενδιαφέρον σήμερα επικεντρώθηκε σε επιλεγμένους "ισχυρούς τίτλους" των Τραπεζών και της Βιομηχανίας, ενώ "πιέσεις" δέχθηκαν μετοχές της "περιφέρειας". Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 4.591,34 μονάδες, έναντι 4.585,26 μονάδων της προηγούμενης, καταγράφοντας οριακή αύξηση 6,08 μονάδων ή σε ποσοστό 0,13% και σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ, το 36ο από τις αρχές του 1999.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα και μόνο το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο και τη Μακεδονία θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, αλλά βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μέχρι μέτριους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά και βόρεια 22 με 38 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 24 με 41 και πιθανόν τοπικά 42 και στα νησιά του Αιγαίου 26 με 39 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 26 με 41 και 26 με 38 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 11 August 1999 - 18:00:15 UTC