Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-09-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΘΗΝΑ, Ελλάδα, 05/09/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Συνέντευξη Σημίτη εφ'όλης της ύλης στη Θεσσαλονίκη.
- Σημίτης για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και ελληνοτουρκικά.
- Αντιδράσεις αντιπολίτευσης στις δηλώσεις Σημίτη.
- Αισιοδοξία Παπαντωνίου για πορεία οικονομίας.
- Πρόταση Συνασπισμού για Πρόεδρο Δημοκρατίας.
- Συμπλοκή Αλβανών - συνοριακών φρουρών έξω από τη Φλώρινα.
- Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του λοχία.
- Αύριο οι βάσεις για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ.
- Τον Μιχάλη Κακογιάννη τίμησε το φεστιβάλ του Μόντρεαλ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συνέντευξη Σημίτη εφ'όλης της ύλης στη Θεσσαλονίκη.

Οικονομική πολιτική, ελληνοτουρκικά και εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, ήταν τα κύρια σημεία της συνέντευξης που έδωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ άλλων, ο κ.Σημίτης υποστήριξε οτι τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε πριν από λίγες μέρες δεν είναι προεκλογικού χαρακτήρα, αλλά συνέχεια της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση από το 1996. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε οτι με την είσοδο της χώρας μας στην ΟΝΕ θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού.

Σημίτης για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και ελληνοτουρκικά.

Αναφερόμενος στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, αφού έπλεξε το εγκώμιο του Κωστή Στεφανόπουλου, ο οποίος όπως υποστήριξε έχει επιδείξει μία ιδιαίτερα επιτυχημένη θητεία, κάλεσε όλα τα κόμματα να εγκαταλείψουν τα μικροκομματικά παζάρια και να συναινέσουν στην επανεκλογή του. Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση της ελληνικής πρότασης από τους υπουργούς Εξωτερικων της ΕΕ, στη Φιλανδία, για παροχή βοήθειας προς την Τουρκία εξαιτίας του σεισμού.

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης στις δηλώσεις Σημίτη.

Μπαράζ αντιδράσεων προκάλεσαν στην αντιπολίτευση οι δηλώσεις του πρωθυπουργού. Η ΝΔ τον κατηγόρησε οτι για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων οδηγείται σε βαρύτατα ολισθήματα, ο ΣΥΝ οτι είναι αλλεργικός απέναντι στην αριστερά, και το ΔΗΚΚΙ οτι λίγο πριν από τις εκλογές με ψίχουλα και ανούσιες υποσχέσεις προσπαθεί να εμφανισθεί ως πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης με κοινωνικό πρόσωπο.

Αισιοδοξία Παπαντωνίου για πορεία οικονομίας.

Την εκτίμηση οτι την επόμενη επταετία η ελληνική οικονομία θα τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 5%, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο "ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", ο κ.Παπαντωνίου τόνισε ότι με το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης θα αναβαθμιστεί ουσιαστικά η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Επισήμανε ωστόσο, οτι χρειάζεται συνεχής εγρήγορση ώστε να μήν υπάρξει "υπερθέρμανση" της ελληνικής οικονομίας.

Πρόταση Συνασπισμού για Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Με 56 ψήφους υπέρ, 40 κατά και 4 λευκά η κεντρική πολιτική επιτροπή του Συνασπισμού, ενέκρινε την εισήγηση του Νίκου Κωνσταντόπουλου να προτείνει το κόμμα τον Λεωνίδα Κύρκο στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στη διάρκεια της διήμερης συνόδου προσδιορίσθηκε η ημερομηνία διεξαγωγής του 3ου τακτικού συνεδρίου για τις 2 έως τις 5 Δεκεμβρίου 1999.

Συμπλοκή Αλβανών - συνοριακών φρουρών έξω από τη Φλώρινα.

Ενα άτομο τραυματίσθηκε ελαφρά στη διάρκεια ένοπλης συμπλοκής μεταξύ συνοριακών φρουρών και αλβανών λαθρομεταναστών, τα ξημερώματα σε ορεινό σημείο στη Βίγλα του Βιτσίου, έξω από τη Φλώρινα. Ο λαθρομετανάστης νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Φλώρινας.

Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του λοχία.

Σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ο λοχίας πενταετούς θητείας Αναστάσιος Δινάκης, ο οποίος τραυματίστηκε στον κρόταφο απο σφαίρα του πιστολιού του. Το ατύχημα έγινε στο Στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κοσόβου, στο Ουρόσεβατς.

Αύριο οι βάσεις για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Στα λύκεια όλης της χώρας αναρτώνται αύριο οι βάσεις των σχολών για ΑΕΙ και ΤΕΙ. Χθες οι μετεξεταστέοι της Β' Λυκείου διαγωνίσθηκαν στο μάθημα της Φυσικής, ενώ αύριο διαγωνίζονται στη Γεωμετρία.

Τον Μιχάλη Κακογιάννη τίμησε το φεστιβάλ του Μόντρεαλ.

Για την προσφοφά του στην Εβδομη Τέχνη τιμήθηκε σήμερα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ ο μεγάλος Ελληνας σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης με το βραβείο "Special Grand Prix of the Americas", το οποίο έχει στο παρελθόν απονεμηθεί σε άλλα μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου. Ταυτόχρονα, εκτός συναγωνισμού προβάλλεται σε παγκόσμια πρεμιέρα η νέα ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη " Βυσσινόκηπος" βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Ρώσου συγγραφέα Αντον Τσέχοφ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

``Χρειάζεται να ηρεμήσουμε, να σκεφθούμε και να δούμε τι πρέπει να γίνει από 'δω και πέρα. Δεν πρέπει να το βάλουμε κάτω και να απογοητευόμαστε`` δήλωσε ο ομοσπονδιακός προπονητής Βασίλης Δανιήλ, κατά την άφιξη της αποστολής των εθνικών μας ομάδων ανδρών και ελπίδων από τη Νορβηγία. Η ήττα με 1-0 που γνώρισε η εθνική μας ομάδα στο Οσλο έσβησε και τις τελευταίες ελπίδες γιά διεκδίκηση της πρόκρισης στα τελικά του EURO 2000 και ο Βασίλης Δανιήλ μίλησε γιά μία ακόμη ``χαμένη ευκαιρία``, καθώς όλοι θυμούνται πως όταν έγινε η κλήρωση της προκριματικής φάσης, η αισιοδοξία γιά πρόκριση ήταν καταφανής.

Στους αγώνες της πρεμιέρας γιά το πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσμτα: Μαρκό-Ατρόμητος 1-0, Ναυπακτιακός Αστέρας- Λύκοι 2-1, Κιλκισιακός-Εθνικός Κατερίνης 2-1, Εδεσσαϊκός-Κερατσίνι 2-0, Θεσπρωτός-Νίκη Βόλου 4-4, Ακράτητος-ΑΟ Καρδίτσας 5-0, Χαλκηδώνα-Απόλλων Κρ.Βρύσης 1-0, Ποσειδών Μηχανιώνας-Νεάπολη 1-1 και Δόξα Βύρωνα-Αγερσανί Νάξου 1-1.

Το κακό του πρόσωπο, έδειξε για πρώτη φορά σε φιλικό παιχνίδι η ομάδα μπάσκετ του Αρη, αφού ηττήθηκε από τη Γαλατασαράι στον τελικό του τουρνουά, που διοργάνωσε η Ουλμ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχασε με 76-49 και κατέλαβε τελικά τη δεύτερη θέση του τουρνουά. Η τουρκική ομάδα προηγούνταν στο ημίχρονο με 40-21.

Η νεαρή πρωταθλήτρια μας του τένις, Λένα Δανιηλίδου, συνεχίζει τις εντυπωσιακές εμφανίσεις της στο διεθνές τουρνουά τζούνιορ, ''κανάντιαν Οπεν'', που διεξάγεται στο Κεμπέκ του Καναδά. Η 17χρονη πρωταθλήτρια μας προκρίθηκε στα ημιτελικά, αφού νίκησε 2-0 (6-4,7-6) την Αμπράμοβιτς (Κροατία). Εξάλλου στο διπλό, με παρτενέρ τη Γαλλίδα Ραζανό, προκρίθηκαν στον τελικό, αφού νίκησαν 2-0 (6-2,7-6) τις Ολλανδέζες Χούγκλαντ, Σόμερς.

Η εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των γυναικών, έχασε από την αντίστοιχη της Ολλανδίας με 10-5, στον δεύτερο αγώνα της γιά το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, που διεξάγεται στο Πράτο της Ιταλίας. Τρία τέρματα γιά την ελληνική ομάδα πέτυχε η Δήμητρα Ασελιάν και από ένα οι Κοζομπόλη και Βάσου.

Μία ακόμη ``πρωτιά`` γιά τον Κώστα Γκατσιούδη. Ο πρωταθλητής μας του Ακοντισμού επικράτησε στο διεθνές μίτινγκ που διεξήχθη στο Ριέτι της Ιταλίας, με βολή 84 μέτρων και 20 εκατοστών. Δεύτερος ήταν ο Λετονός Ράγκς Ερικς με 79.40μ και τρίτος ο Γερμανός Πέτερ Μπλάνκ με 78.05μ. Στο ίδιο μίτινγκ, ο Παναγιώτης Σαρρής τερμάτισε πέμπτος στα 200μ με 20 δευτερόλεπτα 82 εκατοστά. Πρώτος ήταν ο περίφημος Αμερικανός Ολυμπιονίκης Μάικλ Τζόνσον με 20.02.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας είναι: το δολλάριο ΗΠΑ προς 310,03 δραχμές, τη λίρα Αγγλίας προς 499,90, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 282,51, το ελβετικό φράγκο προς 207,46, τη λίρα Κύπρου προς 574,95, το δολλάριο Καναδά προς 206,75, το δολλάριο Αυστραλίας 200,14, το γερμανικό μάρκο προς 169,41, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,10, το γαλλικό φράγκο προς 50,49 και το ευρώ προς 331,33 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Οι τοπικές καταιγίδες στα ηπειρωτικά θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του αυριανού καιρού. Συγκεκριμένα στα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά νοτιοανατολικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 14 έως 27, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 17 έως 30 και τα νησιά 20 έως 29 βαθμούς. Στην Αττική για αύριο προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχής μικρής διάρκειας στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 30 βαθμούς. Και στην Θεσσαλονίκη για αύριο προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχής ή καταιγίδας μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 16 εως 27 βαθμούς Κελσίου.

(Κ.Η.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Sunday, 5 September 1999 - 18:01:32 UTC