Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-09-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 09/09/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών του φονικού σεισμού.
- Αρχισε η παροχή βοήθειας στις σεισμόπληκτες περιοχές.
- Σεισμόπληκτες χαρακτηρίστηκαν 18 περιοχές της πρωτεύουσας.
- Ο πρωθυπουργός ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κίνα.
- Ασκήθηκε δίωξη κατά του καθηγητή Γεωλογίας Ε.Λέκκα.
- Στην ΕΕ το θέμα της έκτακτης χρηματοδότησης της Ελλάδος.
- Διπλή σεισμική δόνηση στα Δαρδανέλια.
- Αρχισε ο δεύτερος κύκλος των ελληνοτουρκικών συνομιλιών.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών του φονικού σεισμού.

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών του φονικού σεισμού της Αθήνας, καθώς μέχρι το απόγευμα τα σωστικά συνεργεία είχαν ανασύρει από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν, 84 πτώματα. Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός αυτός θα είναι μεγαλύτερος, καθώς υπάρχουν ακόμη περίπου 35 αγνοούμενοι. Τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν το μεσημέρι να ανασύρουν ζωντανή, την Εύη Βασιλοπούλου, που παρέμεινε 46 ώρες στα ερείπια του εργοσταστίου της ΡΙΚΟΜΕΞ. Οι σεισμολόγοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη μετασεισμική ακολουθία.

Αρχισε η παροχή βοήθειας στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Περίπου 6.000 σκηνές έχουν προωθηθεί στις σεισμόπληκτες περιοχές και αναμένονται άλλες τόσες για τις ανάγκες των 20.000 αστέγων, ενώ προωθούνται και τα πρώτα κοντέϊνερς. Από αύριο αρχίζει η καταβολή του επιδόματος των 200.000 δρχ, στις σεισμόπληκτες οικογένειες. Αμεσα θα αρχίσει και η εκταμίευση των δανείων για την αποκατάσταση των ζημιών. Η ΔΕΗ θα κατασκευάσει όλα τα έργα για την ηλεκτροδότηση των καταυλισμών, ενώ δεν θα επιδίδονται οι λογαριασμοί που αφορούν κτίσματα τα οποία είτε κατέρρευσαν, είτε εκκενώθηκαν ως επικίνδυνα.

Σεισμόπληκτες χαρακτηρίστηκαν 18 περιοχές της πρωτεύουσας.

Σεισμόπληκτες χαρακτηρίσθηκαν 18 περιοχές της Αττικής, μετά τον καταστροφικό σεισμό. Τα συνεργεία των μηχανικών εργάζονται πυρετωδώς για την καταγραφή των ζημιών και μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 4.847 σπίτια. Εξ αυτών, 672 χαρακτηρίστηκαν κατεδαφιστέα, 2.217 χρήζουν επισκευής, ενώ 1.958 δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα. Από τους ελέγχους προέκυψε οτι οι μεγαλύτερες ζημιές σε σπίτια είναι στην περιοχή του Μενιδίου, των Ανω Λιοσίων, της Νέας Φιλαδέλφειας, της Νέα Ιωνίας, της Κηφισιάς και του Ζεφυρίου.

Ο πρωθυπουργός ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κίνα.

Ο πρωθυπουργός ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κίνα και από το Σάββατο αρχίζει επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς. Το Σάββατο θα συναντηθεί με την κ.Παπαρήγα και τους κυρίους Τσοβόλα και Κωνσταντόπουλο και τη Δευτέρα με τον Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να διαμορφωθεί μια διακομματική πολιτική για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού. Το θέμα του σεισμού, αλλά και άλλα τρέχοντα ζητήματα της κυβερνητικής δραστηριότητας, θα συζητηθούν στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο.

Ασκήθηκε δίωξη κατά του καθηγητή Γεωλογίας Ε.Λέκκα.

Η εισαγγελία άσκησε δίωξη κατά του καθηγητή της Γεωλογίας, Ευθύμιου Λέκκα, ο οποίος υποστήριξε ότι αναμένεται νέος ισχυρός σεισμός. Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας ασκήθηκε δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τα κτίρια που κατέρρευσαν. Στο πλαίσιο της έρευνας θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες μηχανικών, αρχιτεκτόνων και εργολάβων, θα προσκομισθούν οι φάκελοι με τις τεχνικές μελέτες των κατεστραμένων κτιρίων και θα διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη των οικοδομικών υλικών που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή των κτιρίων.

Στην ΕΕ το θέμα της έκτακτης χρηματοδότησης της Ελλάδος.

Τη Δευτέρα θα τεθεί στο συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, το θέμα της έκτακτης χρηματοδότησης της Ελλάδος, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής με επιστολή του στον πρόεδρο της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, ζητάει να γίνει ανακατανομή κονδυλίων από το Β' Κοινοτικό πλαίσιο στήριξης που δεν έχει ακόμη απορροφηθεί για να χρησιμοποιηθούν στην ανακατασκευή ή αποκατάσταση κατοικιών, κτισμάτων και υποδομών που υπέστησαν καταστροφές από το σεισμό.

Διπλή σεισμική δόνηση στα Δαρδανέλια.

Απότοκες του μεγάλου σεισμού στην Τουρκία, χαρακτήρισε ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Βασίλης Παπαζάχος, τις δύο ισχυρές δονήσεις 4,8 και 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκαν το πρωί στο β.Αιγαίο. Οι δονήσεις είχαν επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Ιμβρου και Σαμοθράκης και έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στη Θράκη και τη Θάσο. Ο κ.Παπαζάχος τόνισε οτι δεν έχουν καμμία σχέση με τον προχθεσινό σεισμό που συγκλόνισε την Αθήνα.

Αρχισε ο δεύτερος κύκλος των ελληνοτουρκικών συνομιλιών.

Αρχισε σήμερα στην Αθήνα ο δεύτερος κύκλος των ελληνοτουρκικών συνομιλιών γύρω από τις θεματικές ενότητες οι οποίες στη διάρκεια του πρώτου κύκλου των συνομιλιών είχαν συζητηθεί στην Αγκυρα. Οι εν λόγω ενότητες αφορούν την οικονομική και εμπορική συνεργασία, τον τουρισμό και το περιβάλλον. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, οριστικοποίηθηκε και η συνάντηση του κ.Παπανδρέου με τον τούρκο ομόλογό του, στις 23 του μηνός στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΕΠΑΕ αποφάσισε, μετά από εισήγηση του Υφυπουργού Αθλητισμού Ανδρέα Φούρα, την αναβολή όλων των αγώνων γιά την πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Α' και την 2η ημέρα της Γ' εθνικής, που επρόκειτο να γίνουν το Σαββατοκύριακο. Η διεξαγωγή των αγώναν της Α' εθνικής θα γίνει σε τρεις "δόσεις". Το Σάββατο 18/9 το ματς Προοδευτική-Ολυμπιακός, στις 20/9 οι αγώνες ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, Ξάνθη- Αρης, Παναθηναϊκός-Τρίκαλα και Παναχαϊκή-Ιωνικός. Οι υπόλοιποι αγώνες θα γίνουν στις 19/9.

Το δρόμο της προσφυγιάς παίρνει για μία ακόμη φορά η ΑΕΚ, καθώς ο ισχυρός σεισμός που κτύπησε την Αθήνα, άφησε τα ανεπανόρθωτα σημάδια του και στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και μάλλον θα κατεδαφιστεί και θα κτιστεί νέο.Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα οι διοικήσεις της ΠΑΕ και της ερασιτεχνικής με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη και τον Ανδρέα Φούρα. Πάντως, η ΑΕΚ έχει ήδη ζητήσει να χρησιμοποιεί ως έδρα το ΟΑΚΑ.

Μεγάλη επιτυχία για την εθνική μας ομάδα πόλο των ανδρών, που προκρίθηκε στους "4" του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Φλορεντίας νικώντας με 7-6 την Ολυμπιονίκη και παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία. Η ελληνική ομάδα θα διεκδικήσει την πρόκρισή της στον τελικό σήμερα εναντίον της Κροατίας. Μετά το τέλος του αγώνα, οι διεθνείς μας αφιέρωσαν τη νίκη στα θύματα του σεισμού που έπληξε την Αθήνα. Κορυφαίοι για την εθνική μας οι Αφρουδάκης, Χατζηθεοδώρου, Μαυρωτάς.

Με θετικό αποτέλεσμα και κατάκτηση της πέμπτης θέσης στην τελική κατάταξη, ολοκλήρωσε η εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των γυναικών τους αγώνες της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Πράτο. Η ελληνική ομάδα επικράτησε εύκολα της Ισπανίας με 10-4 στον τελευταίο αγώνα της. Κορυφαία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος ήταν η Πετσάλη, η οποία χρησιμοποιήθηκε γιά πρώτη φορά στην βασική ομάδα και σημείωσε τέσσερα τέρματα.

Ο Ρώσος που έγινε... Τούρκος και εσχάτως ανακάλυψε τις ελληνικές του ρίζες, Σεγκέι Μπαζάρεβιτς, απασχολεί πλέον και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Ο διεθνής μπασκετμπολίστας που μεταγράφηκε στον ΠΑΟΚ και απέκτησε ελληνικό διαβατήριο, απασχόλησε το ΥΠΕΞ, αφού ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης ζήτησε σήμερα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, να γίνει διεξοδική έρευνα για "να διαπιστωθεί η νομιμότητα χορήγησης θεώρησης παλιννόστησης".

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 313,22 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 507,64, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 287,55, ελβετικό φράγκο προς 207,36, τη λίρα Κύπρου προς 573,98, δολάριο Καναδά προς 210,57, δολάριο Αυστραλίας 203,43, το γερμανικό μάρκο προς 169,69, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,14, γαλλικό φράγκο προς 50,59, και το ευρώ προς 331,89 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι και αύριο ο καιρός με νεφώσεις, τοπικές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στο Ιόνιο, την Ηπειρωτική χώρα και τα νησιά του Βορείου και κεντρικού Αιγαίου. Απο το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι ανεμοι θα πνέουν Βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και στο Αιγαίο αργότερα τοπικά ισχυροί.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Βόρεια Ελλάδα απο 15 εως 27 βαθμούς στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά 16 με 30 και στα νησιά 20 με 29 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις με πιθανότητα βροχής ή καταιγίδας στα γύρω ορεινά, ασθενείς έως μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 19 με 30 και 17 με 26 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 9 September 1999 - 19:00:21 UTC