Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 99-09-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 11/09/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί απο το σεισμό.
- Σταθερά ελαττούμενη η μετασεισμική δραστηριότητα.
- Οργανώνονται οι καταυλισμοί στις σεισμόπληκτες περιοχές.
- Ξεκίνησε η υλοποίηση των μέτρων βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους.
- Κατεδαφιστέα το 15% των κτιρίων απο τα 15.000 που ελέγχθησαν.
- Ενημερώνονται οι πολιτικοί αρχηγοί απο τον πρωθυπουργό.
- Ανακοινώθηκαν οι φοροελαφρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Θα γίνει την Κυριακή ο φιλικός Πανιωνίου-ΑΕΚ υπέρ των σεισμοπαθών.
- Διέψευσε ο Σάμαρανκ ότι το Ολυμπιακό Χωριό θα γίνει σε άλλο μέρος.
- Ο επιχειρηματίας Στέφανος Μαματζής, νέος πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί απο το σεισμό.

Τους 100 ξεπέρασε ο αριθμός των θυμάτων απο το σεισμό, ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 34 άτομα. Στις 7 το πρωί το γαλλικό σωστικό συνεργείο ανέσυρε ακόμη ένα νεκρό απο τα ερείπια της ΡΙΚΟΜΕΞ, όπου εξακολουθούν να φέρονται ως εγκλωβισμένα 17 άτομα. Στου ΦΟΥΡΛΗ και τη ΦΑΡΑΝ βρίσκονται καταπλακωμένα ακόμη 6 άτομα, ενώ στις πολυκατοικίες που κατέπεσαν στο Μενίδι, στη Μεταμόρφωση και στη Φιλαδέλφεια βρίσκονται 11 άτομα. Οι έρευνες θα συνεχιστούν για ακόμα πέντε ημέρες μετά από επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σταθερά ελαττούμενη η μετασεισμική δραστηριότητα.

Ησυχη νύχτα πέρασε η Αττική σε ό,τι αφορά τους μετασεισμούς. Η εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας, "είναι συνεχώς και σταθερά ελλατούμενη", όπως χαρακτηριστικά επισήμανε στο ΑΠΕ, ο σεισμολόγος βάρδιας Γιώργος Μπασκούδας. Οι σεισμολόγοι χαρακτηρίζουν ως φυσιολογική εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας το σεισμό μεγέθους 4,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθές το απόγευμα στην Αθήνα.

Οργανώνονται οι καταυλισμοί στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Το δικό τους δράμα βιώνουν οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών. Χιλιάδες είναι εκείνοι που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Αν και ο αριθμός των σκηνών που έχουν στηθεί έφθασε τις 12.500, ωστόσο, οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερες. Εκκληση στους αστέγους να προσέλθουν και να στεγαστούν προσωρινά στους οργανωμένους καταυλισμούς, που έχουν δημιουργηθεί, καθώς και στα ξενοδοχεία που έχουν νοικιαστεί απηύθυνε και πάλι η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου.

Ξεκίνησε η υλοποίηση των μέτρων βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους.

Αρχισε η χορήγηση των 200.000 δρχ στους σεισμοπαθείς. Ομως οι γραφειοκρατικές διαδικασίες σε νομαρχίες και δήμους καθυστερούν, όπως κατήγγειλε ο πρωθυπουργός την καταβολή του. Θα δοθούν 120.000 δρχ σε κάθε σεισμόπληκτο συνταξιούχο, 3 εκατ. από ΟΑΕΔ, σε κάθε οικογένεια εργαζομένου που βρήκε το θάνατο στα ερείπια. Επίσης θα θεωρηθούν θύματα εργατικού ατυχήματος. Επιδότηση ενοικίου ύψους 80.000 δρχ. Το ίδιο ποσό, θα διατεθεί και σε κείνες τις οικογένειες που θα θελήσουν να φιλοξενηθούν από συγγενικά τους πρόσωπα κα.

Κατεδαφιστέα το 15% των κτιρίων απο τα 15.000 που ελέγχθησαν.

Τα συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ και των δήμων θα συνεχίσουν όλο το σαββατοκύριακο τους ελέγχους των κτιρίων στις σεισμόπληκτες περιοχές. Μέχρι στιγμής απο τα 15.000, που ήλεγξαν το 15% κρίθηκε κατεδαφιστέα και το 40% επισκευάσιμα. Τα περισσότερα απο τα σπίτια που πρέπει να κατεδαφιστούν βρίσκονται στα Ανω Λιόσια (937), στο Μενίδι (276), στη Νέα Ιωνία (142), στο δήμο της Αθήνας (133) και στη Νέα Φιλαδέλφεια (124).

Ενημερώνονται οι πολιτικοί αρχηγοί απο τον πρωθυπουργό.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ενημερώνει σήμερα τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο και του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα για τις καταστροφές απο το σεισμό και τα μέτρα που έλαβε και σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση. Με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή θα συναντηθεί τη Δευτέρα. Χθές ο κ. Καραμανλής παρουσίασε τις προτάσεις της ΝΔ για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αποκατάσταση των πληγέντων και την αντιμετώπιση των καταστροφών.

Ανακοινώθηκαν οι φοροελαφρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Οι φοροελαφρύνσεις στους μισθωτούς και συνταξιούχους και τους υπόλοιπους φορολογούμενους για το 1999 και για το 2000, περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Μεταξύ άλλων, αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους σε 1.900.000 δρχ και για τους άλλους φορολογούμενους σε 1.600.000 δρχ, για τα εισοδήματα που αποκτώνται το 1999. Για τα εισοδήματα του 2000, το αφορολόγητο όριο αυξάνεται σε 2.300.000 δρχ, και σε 2.000.000 δρχ. αντίστοιχα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θα γίνει την Κυριακή ο φιλικός Πανιωνίου-ΑΕΚ υπέρ των σεισμοπαθών.

Η ΕΠΑΕ ενημέρωσε τις ομάδες που σκοπεύουν να δώσουν φιλικό το Σαββατοκύριακο, ότι δεν τα αναγνωρίζει και επομένως δεν πρόκειται να στείλει διαιτητές, σε αυτά. Πάντως, η ΠΑΕ Πανιώνιος επεσήμανε ότι θα γίνει κανονικά την Κυριακή ο φιλικός με την ΑΕΚ στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης και οι εισπράξεις θα διατεθούν υπέρ των σεισμοπαθών. Η διοίκηση της ΠΑΕ Πανιώνιος θα παραδώσει μάλιστα την επιταγή των εισπράξεων στον υφυπουργό αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα, ο οποίος έχει προσκληθεί στον αγώνα.

Διέψευσε ο Σάμαρανκ ότι το Ολυμπιακό Χωριό θα γίνει σε άλλο μέρος.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν-Αντόνιο Σάμαρανκ διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση γιά την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού της Αθήνας σε άλλο μέρος από εκείνο που έχει σχεδιαστεί, λόγω του φονικού σεισμού που έπληξε την Αττική. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, έτσι, διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη περί δήθεν δηλώσεων του διευθύνοντος συμβούλου του οργανισμού ``Αθήνα 2004`` Κώστα Μπακούρη για μετακίνηση του Ολυμπιακού Χωριού στους Θρακομακεδόνες κατά 5 χιλιόμετρα, κάτι που άλλωστε είχε ήδη διαψεύσει άμεσα ο ίδιος ο κύριος Μπακούρης.

Ο επιχειρηματίας Στέφανος Μαματζής, νέος πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ.

Ο επιχειρηματίας Στέφανος Μαματζής, που είναι στενός φίλος του Δημήτρη Μελισσανίδη, είναι ο νέος πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, στη θέση του Κώστα Γενεράκη, που έχει παραιτηθεί. Αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος παραμένει ο Πέτρος Στάθης.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 315,05 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 513,48, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 288,15, ελβετικό φράγκο προς 206,83, τη λίρα Κύπρου προς 573,47, δολάριο Καναδά προς 212,44, δολάριο Αυστραλίας 205,07, το γερμανικό μάρκο προς 169,54, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,12, γαλλικό φράγκο προς 50,55, και το ευρώ προς 331,60 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος καιρός προβλέπεται σ'όλη τη χώρα με βροχές ή καταιγίδες κυρίως το απόγευμα και μόνο στα Δωδεκάνησα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 15 με 27 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο 16 με 30 και στο Αιγαίο 20 με 28 βαθμούς. Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα βροχής, μέτριοι βοριάδες και θερμοκρασία 20 με 30 και 17 με 26 βαθμούς αντίστοιχα θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Saturday, 11 September 1999 - 7:00:15 UTC