Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-09-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 16/09/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τις φήμες περί νέου σεισμού.
- Ο Λαλιώτης επέκρινε όσους σπέρνουν φήμες για επικείμενο σεισμό.
- Πιθανή καθυστέρηση της έναρξης των μαθημάτων στα σχολεία.
- Προβλήματα στην προώθηση της βοήθειας προς τους σεισμοπαθείς.
- Αύριο οι κηδεία του Γιάννου Κρανιδιώτη στο Α'νεκροταφείο Αθηνών.
- Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος.
- Συνάντηση πρωθυπουργού με ΥΠΕΞ,για το ταξίδι του δεύτερου στις ΗΠΑ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τις φήμες περί νέου σεισμού.

Επιστημονικά ανεπαρκή και πρακτικά μή αξιοποιήσιμα, χαρακτήρισε ομόφωνα η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, τα στοιχεία της ομάδος ΒΑΝ σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκαν σήματα στην περιοχή της Λαμίας, για επικείμενο σεισμό, χωρίς να προσδιορίζεται τόπος, χρόνος και μέγεθος. Από τη συνεδρίαση αποχώρησε ο εκπρόσωπος της ομάδος ΒΑΝ επειδή δεν τηρήθηκαν ηχογραφημένα πρακτικά. Η επιτροπή εκτίμησε ακόμη ότι η μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Πάρνηθας εξελίσσεται ομαλά.

Ο Λαλιώτης επέκρινε όσους σπέρνουν φήμες για επικείμενο σεισμό.

Δεν υπάρχει επιστημονικά τεκμηριωμένη δυνατότητα να προβλεφθεί με συγκεκριμένο τρόπο ο σεισμός ως φυσικό φαινόμενο, δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και επέκρινε όσους σπέρνουν φημολογίες για επικείμενο σεισμό, που προκαλούν πανικό και σύγχυση στην κοινή γνώμη. Ο κ. Λαλιώτης τόνισε ότι πρέπει να εξοικειωθούμε με τους σεισμούς και κάλεσε ορισμένους που βγαίνουν στα Μέσα Ενημέρωσης να μην παγιδεύουν την Πολιτεία και να μην φοβίζουν και αναστατώνουν με απροσδιόριστες εικασίες και ασαφείς πληροφορίες τους πολίτες.

Πιθανή καθυστέρηση της έναρξης των μαθημάτων στα σχολεία.

Ο υπουργός Παιδείας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η έναρξη των μαθημάτων για περίπου μία εβδομάδα, σε ορισμένα σχολεία, τα οποία έχουν υποστεί ζημιές, στις πληγείσες περιοχές και πρόσθεσε ότι κανένα παιδί δεν μπορεί να μπει σε κανένα σχολείο που δεν θα έχει κριθεί ασφαλές. Ο κ. Αρσένης τόνισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι διαδικασίες επισκευής των σχολείων που έχουν υποστεί ζημιές, ενώ αυτά που έχουν κριθεί ακατάλληλα, οι μαθητές θα μετεγκατασταθούν σε άλλα κτίρια.

Προβλήματα στην προώθηση της βοήθειας προς τους σεισμοπαθείς.

Τα προβλήματα που παρατηρούνται στην προώθηση της βοήθειας προς τους σεισμοπαθείς, συζήτητησε ο πρωθυπουργός με την υπουργό Εσωτερικών. Αμέσως μετά η κυρία Βάσω Παπανδρέου δήλωσε ότι τα αρχικά προβλήματα έχουν μειωθεί σημαντικά. Στο μεταξύ, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης παρέχεται η δυνατότητα μετεγκατάστασης στις βιομηχανίες και βιοτεχνίες που επλήγησαν κατά παρέκκλιση του σχετικού διατάγματος.

Αύριο οι κηδεία του Γιάννου Κρανιδιώτη στο Α'νεκροταφείο Αθηνών.

Με τις κηδείες του Γιάννου Κρανιδιώτη και του γιού του Νικόλα, αύριο στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών, κλείνει ο κύκλος της τραγωδίας με το πρωθυπουργικό Φάλκον και τους έξι νεκρούς. Σήμερα η δημοσιογραφική οικογένεια αποχαιρέτισε τους δύο συναδέλφους Δημήτρη Πανταζόπουλο και Νίνα Ασημακοπούλου, η Ελληνική Αστυνομία απέτισε φόρο τιμής στον αστυνομικό Νίκο Ασημακόπουλο και οι υπάλληλοι της Ολυμπιακής είπαν το ύστατο αντίο στον Μηχανικό Μιχάλη Παπαδόπουλο. Μάχη για να κρατηθούν στη ζωή δίνουν οι Γρηγόρης Παπαδόπουλος και Παναγιώτης Πούλος.

Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος.

Δεν υπάρχει δύναμη, που μπορεί να ανατρέψει την πλήρη διαλεύκανση του τραγικού συμβάντος, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως όλα τα στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα. Τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους θα εξεταστούν σε Γερμανικά Εργαστήρια, ενώ στις έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος θα συμμετάσχει και ειδικευμένο στέλεχος της πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ. Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Ρέππα, η κυβέρνηση δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο για τα αίτια του ατυχήματος και θα αναμένει το πόρισμα των ειδικών.

Συνάντηση πρωθυπουργού με ΥΠΕΞ,για το ταξίδι του δεύτερου στις ΗΠΑ.

Τις λεπτομέρειες του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, όπου θα συμμετάσχει στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό. Στο περιθώριο της συνέλευσης, ο κ.Παπανδρέου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με την αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ. Στην Αγκυρα ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση του ελληνοτουρκικού διαλόγου σε επίπεδο πρεσβευτών.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μία μετριότατη, όσο και άχρωμη ΑΕΚ κατάφερε να νικήσει το απόγευμα μέσα στο Κιουτάισι της Γεωργίας, την τοπική Τορπέντο, μία ιδιαίτερα αδύναμη ομάδα, με 1-0, με τέρμα που πέτυχε στο 89' ο Ζήκος. Η ΑΕΚ θα πρέπει να θεωρείται ήδη στον επόμενο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, μετά τη νίκη αυτή, αν και έδειξε ότι δεν είναι σε φόρμα και ειδικά τα ατού της ομάδας όπως οι Νικολαϊδης, Τσίριτς και Μπιέκοβιτς. Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους 7.000 θεατές υπήρχαν και 300 ηρωικοί "Ενωσίτες". Μετά τον αγώνα, ο τεχνικός της Ενωσης Τουμπάκοβιτς δήλωσε ότι δεν έμεινε ικανοποιημένος από την απόδοση της ομάδας του, αλλά υποστήριξε ότι σύντομα θα βελτιωθεί και θα αποκτήσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται μέσα από τις νίκες.

Χωρίς να πιάσει ιδιαίτερα καλή απόδοση, ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 1-0 της Γκορίτσα, στη Σλοβενία, στο πρώτο παιχνίδι για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Το χρυσό τέρμα για τους πράσινους πέτυχε ο Λυμπερόπουλος στο 14' με κεφαλιά, ενώ από την ελληνική ομάδα χάθηκαν και πολλές ευκαιρίες για να αυξησει το τελικό σκορ. Πάντως, τα τελευταία λεπτά η αδύναμη όσο και άπειρη Γκορίτσα πίεσε τον Παναθηναϊκό και έχασε δύο καλές ευκαιρίες για να ισοφαρίσει.

Επίδειξη ισχύος έκανε ο ΠΑΟΚ στην Τιφλίδα κόντρα στην τοπική Λοκομοτίβ την οποία διέλυσε με... 7-0 και φυσικά ο επαναληπτικός αγώνας που θα γίνει στην Τούμπα θα έχει καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα, καθώς ο ΠΑΟΚ περιμένει από τώρα τον προσεχή αντιπαλό του στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Σκόρερ του "δικεφάλου του Βορρά" αναδείχθηκαν οι Γεωργιάδης (15', 23'), Σάμπρι (41'), Φρούσσος (56', 63'), Μαραγκός (69') και Φρατζέσκος (70').

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 318,69 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 515,05, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 306,31, ελβετικό φράγκο προς 206,67, τη λίρα Κύπρου προς 574,18, δολάριο Καναδά προς 215,28, δολάριο Αυστραλίας 206,30, το γερμανικό μάρκο προς 169,36, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,10, γαλλικό φράγκο προς 50,49, και το ευρώ προς 331,24 δραχμές.

Η "μονοτονία" του επαναλαμβανόμενου σκηνικού των τελευταίων συνεδριάσεων χαρακτήρισε και τη σημερινή. Η χρηματιστηριακή αγορά έκλεισε με νέο ιστορικό ρεκόρ, το 52ο από τις αρχές του έτους και το 5ο συνεχόμενο, και την αξία των συναλλαγών σταθερά πάνω από τα 500 δισ.δρχ. Ο δείκτης έχει κινηθεί σε ανοδική τροχιά χωρίς "διόρθωση" για όγδοη συνεχή συνεδρίαση καταγράφοντας άλμα από τις 5700 μονάδες έως τα σημερινά επίπεδα των 6.300 μονάδων. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν για μια ακόμη συνεδρίαση οι μετοχές των Εταιριών Επενδύσεων, των Κατασκευών και της Παράλληλης Αγοράς. Η υπερβάλουσα ζήτηση που εκδηλώθηκε και σήμερα είχε ως αποτέλεσμα η τιμή 100 και πλέον μετοχών να κλείσει στο limit up. Τελικά, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 6.321,31 μονάδες, έναντι 6.181,05 μονάδων της προηγούμενης, καταγράφοντας άνοδο 140,26 μονάδων ή σε ποσοστό 2,27%, ενώ από τις αρχές του έτους παρουσιάζει άνοδο 130, 9%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός με τοπικές νεφώσεις στη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο, ενώ στην υπόλοιπη χώρφα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους στα δυτικά θα είναι έντονες. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι μέτριοι και στα πελάγη ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά απο 18 εως 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 17 με 28 και στο Αιγαίο 21 με 29 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με βροχή ή καταιγίδα, ασθενείς έως μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 19 με 27 και 17 με 25 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 16 September 1999 - 18:00:19 UTC