Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-09-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 18/09/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Κονδύλια ύψους 200 δις δρχ απ'την ΕΕ στην Ελλάδα για τους σεισμούς.
- Προβληματική η έναρξη των μαθημάτων λόγω των σεισμών.
- Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η δικαστική έρευνα για το φάλκον.
- Νέος αρχιεπίσκοπος Αμερικής από σήμερα ο Δημήτριος.
- Ο Α.Τσοχατζόπουλος συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του.
- Στη Ν.Υόρκη ο Γ.Παπανδρέου. Θα συναντηθεί με Τζεμ και Ολμπράιτ.
- Συνελήφθησαν δύο Τούρκοι δουλέμποροι στην Κω.
- Η πρώτη Ελληνίδα βουλευτίνα στην Αυστραλία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κονδύλια ύψους 200 δις δρχ απ'την ΕΕ στην Ελλάδα για τους σεισμούς.

Κονδύλια ύψους περίπου 200 δις δρχ αναμένεται να διαθέσει η ΕΕ στην Ελλάδα, για την αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς. Το θέμα έθεσε η Ελληνίδα επίτροπος Αννα Διαμμαντοπούλου, στην πρώτη επίσημη συνεδρίαση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόσθεσε ότι η Κοινότητα θα πρέπει σύντομα να υπερβεί νομοθετικά προβλήματα για να αρχίσει αμέσως η κεταμίευση των κονδυλίων. Το κλίμα στην Κομισιόν ήταν θετικό, αλλά αναζητούνται νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την εκταμίευση μή απορροφηθέντων κονδυλίων από παρελθόντες προϋπολογισμούς για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Προβληματική η έναρξη των μαθημάτων λόγω των σεισμών.

Μάχη με το χρόνο δίνουν υπουργείο παιδείας, νομαρχία και δήμοι για να βρεθούν κτίρια στα οποία θα στεγαστούν οι μαθητές των περίπου 400 σχολείων, τα οποία υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το σεισμό και κρίθηκαν ακατάλληλα. Για τους μαθητές αυτούς, η νέα σχολική χρονιά που αρχίζει τη Δευτέρα με καθυστέρηση μιας εβδομάδος, θα βρεί τα σχολεία τους κλειστά και θα ανοίξουν στις 27 του μηνός. Μέχρι τότε θα καταβληθεί προσπάθεια να επιδιορθωθούν οι ζημιές σε ορισμένα σχολεία και να έχουν βρεθεί χώροι για να στεγαστούν οι υπόλοιποι μαθητές.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η δικαστική έρευνα για το φάλκον.

Με ενταντικούς ρυθμούς συνεχίζεται η δικαστική έρευνα που διεξάγει ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος, στο πλαίσιο της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας με το πρωθυπουργικό φάλκον. Ηδη έχουν καταθέσει οι δύο πιλότοι και οι αυτόπτες μάρτυρες, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που εξετάζουν το αεροσκάφος. Από την πλευρά της η κυβέρνηση διαβεβαίωσε πως θα χυθεί άπλετος στην υπόθεση και διαψεύδει τα σενάρια περί παραίτησης του υπουργού μεταφορών.

Νέος αρχιεπίσκοπος Αμερικής από σήμερα ο Δημήτριος.

Παρουσία κορυφαίων προσωπικοτήτων της Αμερικανικής πολιτικής, της ομογένειας και της Ορθοδόξου εκκλησίας, πραγματοποιήθηκε στον καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, η ενθρόνιση του νέου αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου. Στην τελετή μεταξύ άλλων παρέστησαν η σύζυγος του προέδρου Κλίντον, Χίλαρι, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης, ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης και εκπρόσωποι της ομογένειας.

Ο Α.Τσοχατζόπουλος συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του.

Τη δεσμευσή τους να συνεχίσουν το έργο του Γιάννου Κρανιδιώτη, για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, τόνισαν οι υπουργοί αμύνης Ελλάδος και Κύπρου, κατά τη συνάντηση τους στην Αθήνα. Οι κύριοι Τσοχατζόπουλος και Χάσικος επιβεβαίωσαν τους βασικούς άξονες της κοινής πολιτικής άμυνας των δύο χωρών και πρόσθεσαν ότι το ενιαίο αμυντικό δόγμα δεν επηρεάζεται από τις συγκυρίες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τόνισαν επίσης την ανάγκη να αποσυνδεθεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, από το χρόνο επίλυσης του Κυπριακού.

Στη Ν.Υόρκη ο Γ.Παπανδρέου. Θα συναντηθεί με Τζεμ και Ολμπράιτ.

Για τη Νέα Υόρκη αναχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να λάβει μέρος στην ετήσια γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Στο περιθώριο της συνέλευσης ο κ. Παπανδρέου θα έχει σειρά επαφών, μεταξύ των οποίων και με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Μαντλίν Ολμπράιτ και Ισμαήλ Τζεμ, αντίστοιχα, όπου θα συζητηθούν η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ θα αναζητηθούν τρόποι άρσης του αδιεξόδου στο Κυπριακό.

Συνελήφθησαν δύο Τούρκοι δουλέμποροι στην Κω.

Αλλο ένα κτύπημα στο κύκλωμα των δουλεμπόρων που εκμετελλεύονται τη λαχτάρα των οικονομικών μεταναστών για μια καλύτερη ζωή, επέφεραν άνδρες του Λιμενικού, συλλαμβάνοντας δύο Τούρκους, που είχαν στοιβάξει 33 Ιρακινούς σε ένα δεκάμετρο ξύλινο σκάφος και προσπάθησαν να τους αποβιβάσουν σε παραλία της Κω. Οι δύο τούρκοι,οι οποίοι είχαν εισπράξει περίπου 1500 δολάρια από κάθε Ιρακινό, θα παραπεμφθούν στον εισαγγελέα.

Η πρώτη Ελληνίδα βουλευτίνα στην Αυστραλία.

Η Τζένη Μικάκου πέρασε στην ιστορία ως η πρώτη Ελληνίδα που γίνεται μέλος Κοινοβουλίου στην Αυστραλία. Στις σημερινές εκλογές, που έγιναν για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης στην Πολιτεία της Βικτόρια, η κα Μικάκου, που κατήλθε ως υποψήφια των Εργατικών, κατέκτησε με εντυπωσιακή πλειοψηφία την έδρα της. Αλλος ένας Ελληνας που εκλέγεται για πρώτη φορά μέλος του κοινοβουλίου της Βικτόρια είναι ο Νίκος Κότσιρας, με τους Φιλελεύθερους, ενώ επανεξελέγησαν άνετα οι ομογενείς εργατικοί βουλευτές Γιάννης Πανταζόπουλος και Αλέκος Ανδριανόπουλος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με νίκη άρχισε το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός, που στοχεύει για μία ακόμη φορά στην κατάκτησή του. Οι ερυθρόλευκοι στην πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος νίκησε εκτός έδρας -στο Στάδιο Καραϊσκάκη- την Προοδευτική με 3-0 χωρίς να συναντήσει ιδιαίτερες δυσκολίες από την ομάδα του Κορυδαλλού. Το πρώτο τέρμα για τους νικητές -που αγωνίστηκαν χωρίς πολλούς βασικούς παίχτες- πέτυχε ο Αλεξανδρής στο 30', το δεύτερο ο Γκόγκιτς στο 40' και το τρίτο ο Γιαννακόπουλος στο 90'. Ο Ολυμπιακός έπαιζε για 30' με δέκα παίχτες, λόγω αποβολής του Λουτσιάνο.

Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος και το ντέρμπι της Δευτέρας με τον ΠΑΟΚ, βρίσκεται το μυαλό του Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς. "Δεν σας κρύβω ότι με απασχολεί εδώ και καιρό αυτό το παιχνίδι. Χρειάζεται να δείξουμε μεγάλη προσοχή στην Τούμπα. Πάντως, δεν φοβάμαι την σκληρή έδρα του αντιπάλου μας" είπε ο Σέρβος τεχνικός, που δεν θα έχει στη διάθεσή του τον τραυματία Μιχάλη Καψή. Αντίθετα, επιστρέφει ο Σωτήρης Κωνσταντινίδης που ξεπέρασε τον τραυματισμό του.

Την ικανοποίησή του για την εκτός έδρας νίκη με 1-0 επί της Γκόριτσα, εξέφρασε ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Γιάννης Κυράστας, Επίσης τόνισε ότι η πρόκριση ουσιαστικά έχει εξασφαλίστει, αλλά θέλει μια μεγάλη νίκη στη ρεβάνς για ψυχολογικούς λόγους. Ακόμη είπε ότι δεν αντιμετωπίζει προβλήματα και η ομάδα του θα δείξει τη Δευτέρα, με αντίπαλο τα Τρίκαλα στην πρεμιέρα της Α' εθνικής, ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει με νίκη το πρωτάθλημα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 318,17 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 515,31, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 296,62, ελβετικό φράγκο προς 206,60, τη λίρα Κύπρου προς 573,98, δολάριο Καναδά προς 215,78, δολάριο Αυστραλίας 206,49, το γερμανικό μάρκο προς 169,36, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,10, γαλλικό φράγκο προς 50,49, και το ευρώ προς 331,24 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι και αύριο ο καιρός με λίγες νεφώσεις σε όλη τη χώρα, που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά 18 έως 26 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 17 με 28 και στο Αιγαίο 21 με 29 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις με πιθανότητα ασθενούς βροχής, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 19 με 27 και 17 με 25 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Saturday, 18 September 1999 - 18:00:13 UTC