Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-09-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 22/09/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Η διαμάχη των σεισμολόγων προκαλεί δονήσεις στην κοινή γνώμη.
- Ποινική δίωξη για δύο εργοστάσια που κατέρρευσαν από το σεισμό.
- Συνεχίζεται η αποκατάσταση των ζημιών στα σχολεία της Αττικής.
- Επανήλθε η ηρεμία στη Σοφοκλέους.
- Στα χέρια της αστυνομίας ο παιδοκτόνος της Κρήτης.
- Σώος περισυνελέγη πιλότος της ΠΑ όταν κατέπεσε ένα ΜΙΡΑΖ.
- Ο πρόεδρος Κλίντον επιθυμεί επίλυση του Κυπριακού.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η διαμάχη των σεισμολόγων προκαλεί δονήσεις στην κοινή γνώμη.

Διαμάχη με φόντο τον Εγκέλαδο και τα Ρίχτερ, έχει ξεσπάσει μεταξύ των επιστημόνων, εξαιτίας των ισχυρισμών της ομάδος ΒΑΝ για επικείμενο σεισμό και τους οποίους υιοθέτησε εμμέσως ο διευθυντής της Ουψάλα, Οτο Κουλχάνεκ. Οι κορυφαίοι έλληνες σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί και χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα για την ομάδα ΒΑΝ, τονίζουν ότι δεν υπάρχει σύστημα πρόβλεψης των σεισμών. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν και κορυφαίοι επιστήμονες, που παίρνουν μέρος στο δεύτερο συνέδριο, που πραγματοποιείται στην Κρήτη.

Ποινική δίωξη για δύο εργοστάσια που κατέρρευσαν από το σεισμό.

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, κατά παντός υπευθύνου, άσκησε η εισαγγελία για τους θανάτους και τραυματισμούς στα δύο εργοστάσια ΡΙΚΟΜΕΞ και ΒΙΟΚΙΤ που κατέρρευσαν. Οι δικογραφίες θα διαβιβαστούν σε τακτικό ανακριτή, θα προσωποποιήσει τις κατηγορίες και θα αρχίσει τις κλητεύσεις μαρτύρων. Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή για το θέμα των σεισμών και τα προβλήματα που προέκυψαν από αυτούς.

Συνεχίζεται η αποκατάσταση των ζημιών στα σχολεία της Αττικής.

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η αποκατάσταση των ζημιών στα σχολεία που υπέστησαν ζημιές από τους σεισμούς και όπως εκτιμά το υπουργείο Παιδείας την προσεχή εβδομάδα θα λειτουργεί κανονικά το 90%. Τις προσεχείς ημέρες θα τοποθετηθούν οι πρώτοι οικίσκοι και προκατασκευασμένα σπίτια, για να στεγάσουν τους σεισμοπαθείς. Τρόπους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τους σεισμούς, συζήτησε ο πρωθυπουργός με τους νομάρχες και δημάρχους των σεισμοπλήκτων περιοχών, ενώ ανάλογη συνάντηση θα έχει και με βιομηχάνους και επαγγελματίες της περιοχής.

Επανήλθε η ηρεμία στη Σοφοκλέους.

Επανήλθε η ηρεμία στη Σοφοκλέους, καθώς τα λίμιτ ντάουν διαδέχθηκαν τα λίμιτ άπ, παρά το γεγονός ότι η αγορά δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα αρχικά υψηλά της κέρδη. Εντός των προσεχών ημερών θα δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα τουλάχιστον πέντε εταιριών που θα τελούν υπό επιτήρηση. Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από τη διεύθυνση του Χρηματιστηρίου να του γνωστοποιήσει τις πράξεις των μετοχών του ΟΤΕ και των ΕΛΠΕ, υποστηρίζοντας ότι επιχειρείται με κρατικές εταιρίες να χειραγωγηθεί η πορεία του Χρηματιστηρίου.

Στα χέρια της αστυνομίας ο παιδοκτόνος της Κρήτης.

Ηθελε να εκδηκηθεί την εν διαστάσει συζυγό του και για το λόγο αυτό σκότωσε τα τρία από τα τέσσερα παιδιά του, συγκολίζοντας το πανελλήνιο. Πρόκειται για τον 40χρονο παιδοκτόνο Γιώργο Μεταξάκη, ο οποίος δηλητηρίασε και πέταξε τα τρία από τα τέσσερα παιδιά του στον Αλμυρό ποταμό του Ηρακλείου Κρήτης. Ο δράστης συνελήφθη από τους αστυνομικούς, μετά από ειδοποίηση κατοίκων στο Οροπέδιο Λασιθίου, χωρίς να φέρει αντίσταση.

Σώος περισυνελέγη πιλότος της ΠΑ όταν κατέπεσε ένα ΜΙΡΑΖ.

Σώος περισυνελέγη από τα σωστικά συνεργεία ο πιλότος του ΜΙΡΑΖ υποσμηναγός Μανώλης Καμπαναράκης, που κατέπεσε στην περιοχή Ψαθούρα, στο βόρειο Αιγαίο. Το ΜΙΡΑΖ μαζί με ένα όμοιο αεροσκάφος του και δύο ΕΦ-16 πραγματοποιούσαν εκπαιδευτική άσκηση στην περιοχή.

Ο πρόεδρος Κλίντον επιθυμεί επίλυση του Κυπριακού.

Την επιθυμία του να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο στην επίτευξη προόδου για επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον, στη διάρκεια της ολιγόλεπτης συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό, θα είναι στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει ο κ. Παπανδρέου με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Μαντλίν Ολμπράϊτ και Ισμαήλ Τζεμ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αν και ιδιαίτερα στεναχωρημένοι από τη χθεσινή ήττα στο Οπόρτο, οι παίχτες του Ολυμπιακού διατηρούν τις ελπίδες τους για πρόκριση στον επόμενο γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς απομένουν αρκετοί αγώνες για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης. Πάντως, αυτό που προβληματίζει τους φίλους των ερυθρολεύκων είναι η αποκαρδιοτική εμφάνιση της ομάδας τους, η οποία θα μπορούσε να είχε χάσει και με μεγαλύτερο σκορ. Τώρα, ο Ολυμπιακός, θέλει μόνο νίκες στα εντός έδρας παιχνίδια και νίκη επί της Μόλντε μέσα στη Νορβηγία για να έχει σημαντικές πιθανότητες πρόκρισης.

Ενας άπειρος διαιτητής, ο 29χρονος Παναγιώτης Νίκου, από το σύνδεσμο Ημαθίας, κληρώθηκε να διευθύνει το ντέρμπι της 2ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό. Στο μεταξύ, οι δύο αντίπαλοι συνεχίζουν την προετοιμασία τους για το ντέρμπι της Κυριακής, ενώ ο προπονητής της πράσινης ομάδας τόνισε πως θέλει τη νίκη. Ο Κυράστας δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, ενώ θα έχει στη διαθεσή του και τον Ασάνοβιτς, αφού, όπως είπε, οι διαφορές μεταξύ τους έχουν λήξει. Από την πλευρά της, η ΑΕΚ αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, μετά τον τραυματισμό του Κασάπη, που θα λείψει για 15 μέρες από την αγωνιστική δράση, αλλά και των Τσίριτς, Καψή και Κωνσταντινίδη, που η συμμετοχή τους στο ντέρμπι θεωρείται αμφίβολη. Επίσης, από την Ενωση θα απουσιάσει και ο Μπιέκοβιτς που είναι τιμωρημένος.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 315,57 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 515,43, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 302,25, ελβετικό φράγκο προς 207,08, τη λίρα Κύπρου προς 574,49, δολάριο Καναδά προς 214,51, δολάριο Αυστραλίας 205,68, το γερμανικό μάρκο προς 169,71, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,14, γαλλικό φράγκο προς 50,60, και το ευρώ προς 331,93 δραχμές.

Ανάκαμψη σημείωσε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, μετά τη χθεσινή "βίαιη" υποχώρηση. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε με μικρή άνοδο καθώς δεν κατόρθωσε να διατηρήσει τα αρχικά υψηλά του κέρδη. Η χθεσινή υποχώρηση δημιούργησε νέες επενδυτικές ευκαιρίες, με αποτέλεσμα την επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος και στο πρώτο ημίωρο των συναλλαγών ο δείκτης κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 6.169,89 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 2,46%. Ωστόσο, προς το τέλος των συναλλαγών εκδηλώθηκαν και πάλι ρευστοποιήσεις κυρίως στο χώρο των τραπεζών και των κατασκευών, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα στο κλείσιμο να περιορισθούν σημαντικά τα αρχικά κέρδη. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες η αγορά στο επόμενο διάστημα θα προσπαθήσει να βρει νέα σημεία ισορροπίας μετά τις έντονες διακυμάνσεις των δύο προηγούμενων ημερών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 6.054,76 μονάδες έναντι 6.020,87 μονάδων της προηγούμενης, καταγράφοντας μικρή άνοδο 33,89 μονάδων ή σε ποσοστό 0, 56%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πρόσκαιρα ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά 17 με 29 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 18 με 32 και στα νησιά του Αιγαίου 20 με 28 βαθμούς Κελσίου. Αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αττική. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 32 βαθμούς. Σχεδόν αίθριο καιρό, με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 17 με 29 βαθμούς θα έχει αύριο η Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 22 September 1999 - 19:00:20 UTC