Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-09-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 23/09/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στη Βουλή για το θέμα των σεισμών.
- Ανακοινώθηκαν τρία προγράμματα ενίσχυσης των ανέργων σεισμοπλήκτων.
- Καιρός να τελειώνει η αντιπαράθεση των σεισμολόγων...
- Παρέμβαση της δικαιοσύνης προκαλούν οι "φούσκες" του χρηματιστηρίου.
- Στη "μαύρη λίστα" του υπουργείου Οικονομικών γνωστοί ηθοποιοί.
- Νομοθετική ρύθμιση για τους μεταξεταστέους.
- Συνεχίζει να υποστηρίζει ότι ήταν ατύχημα ο παιδοκτόνος της Κρήτης.
- Τη Λέρο θα επισκεφθεί το Σάββατο ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στη Βουλή για το θέμα των σεισμών.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Βουλή για το θέμα των σεισμών και της αντιμετώπισης των συνεπειών του. Η ΝΔ και το ΔΗΚΚΙ, επέκριναν τον πρωθυπουργό γιατί δεν αποδέχθηκε τη διεξαγωγή, άμεσα, συζήτησης στη βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και την κατηγόρησαν για έλλειψη ευθύνης, προσπάθεια μετακύλησης των ευθυνών της και φτηνή προπαγάνδα. Η ΝΔ αναζητεί άλλοθι για την παντελή απουσία της και επιδιώκει κομματική πόλωση σε ένα θέμα που δεν προσφέρεται, απάντησαν οι υπουργοί Τύπου και ΠΕΧΩΔΕ.

Ανακοινώθηκαν τρία προγράμματα ενίσχυσης των ανέργων σεισμοπλήκτων.

Τρία προγράμματα ενίσχυσης των ανέργων σεισμοπλήκτων, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας. Το πρώτο προβλέπει την επιδότηση επιχειρήσεων για πρόσληψη σεισμόπληκτων ανέργων, με 6.000 ημερησίως, ή 150.000 δρχ το μήνα για τρία χρόνια. Επιδότηση 5.000 τη μέρα θα παρέχεται και σε δημοτικές επιχειρήσεις, ενώ για τους αυταπασχολούμενους θα χορηγείται ποσό 4,3 εκατ. δρχ για την έναρξη ελευθέρου επαγγέλματος. Από τη Δευτέρα αρχίζει η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών από τους σεισμοπαθείς συνταξιούχους του δημοσίου για να πάρουν το επίδομα των 120.000 δρχ.

Καιρός να τελειώνει η αντιπαράθεση των σεισμολόγων...

Πρωτοβουλία για να τεθεί τέρμα στην αντιπαράθεση μεταξύ των σεισμολόγων και της ομάδος ΒΑΝ, αναλαμβάνει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Δημόπουλος, κάλεσε σε σύσκεψη αύριο, όλους τους εμπλεκόμενους καθηγητές, προκειμένου, όπως δήλωσε ο ίδιος να μπει άμεσα τέλος στις αντιδικίες που προκαλούν πανικό και δημιουργούν μείζον θέμα επιστημονικής δεοντολογίας. Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να λάβουν μέρος οι καθηγητές Βαρώτσος και Ευταξίας από την ομάδα ΒΑΝ και καθηγητές Πανεπιστημίου σε θέματα σεισμολογίας και Γεωλογίας.

Παρέμβαση της δικαιοσύνης προκαλούν οι "φούσκες" του χρηματιστηρίου.

Την παρέμβαση της δικαιοσύνης προκάλεσαν οι δηλώσεις κορυφαίων οικονομικών παραγόντων για την πορεία του Χρηματιστηρίου, σχετικά με μετοχές "φούσκες", αλλά και οι καταγγελίες για αδικαιολόγητη ανατίμηση ορισμένων μετοχών. Ο εισαγελέας άρχισε ήδη προκαταρκτική εξέταση, ενώ η κυβέρνηση προωθεί μέτρα για την ομαλή λειτουργία του Χρηματιστηρίου, η διοίκηση του οποίου έθεσε υπό καθεστώς επιτήρησης άλλες πέντε εταιρίες. Ωστόσο το επενδυτικό κλίμα παραμένει αρνητικό με το γενικό δείκτη τιμών να σημειώνει νέα σημαντική πτώση 3,90%.

Στη "μαύρη λίστα" του υπουργείου Οικονομικών γνωστοί ηθοποιοί.

Γνωστοί ηθοποιοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και καθηγητές, περιλαμάνονται στη νέα λίστα με 26 ονόματα επωνύμων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο οικονομικών και κατηγορούνται για φοροδιαφυγή. Οι παραπάνω κατηγορούνται για απόκρυψη εισοδήματος ύψους 755 εκατ.δρχ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: Βάνα Μπάρμπα, Απόστολος Γκλέτσος, Γιάννης Μπέζος, Στράτος Τζώρτζογλου, Γιώργος Κωνσταντίνου, Πέτρος Φιλιππίδης, Νίκος Γαλανός, Νένα Μεντή, Ταμίλα Κουλίεβα και άλλοι.

Νομοθετική ρύθμιση για τους μεταξεταστέους.

Με νομοθετική ρύθμιση που σύντομα θα προωθηθεί στη βουλή, προτίθεται να ξεπεράσει το υπουργείο Παιδείας τα εμπόδια, από την απόφαση του πέμπτου τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικά τα μέτρα, που ελήφθησαν μετά τους σεισμούς, για τους μεταξεταστέους της Β'Λυκείου, στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Στο σκεπτικό τονίζεται παραβιάζεται η αρχή της ισότητας, καθώς αυτά θα έπρεπε να αφορούν μόνο στους μαθητές των περιοχών που επλήγησαν από τους σεισμούς και όχι στο σύνολο των σχολείων του λεκανοπεδίου.

Συνεχίζει να υποστηρίζει ότι ήταν ατύχημα ο παιδοκτόνος της Κρήτης.

Ποινική δίωξη για σωρεία αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος, άσκησε ο εισαγγελέας Ηρακλείου Κρήτης, κατά του 40χρονου παιδοκτόνου Γιώργου Μεταξάκη, ο οποίος συγκλόνισε το Πανελλήνιο, με την πράξη του να σκοτώσει τα τρία από τα τέσσερα παιδιά του και να τα ρίξει στο ποτάμι. Ο δράστης συνεχίζει να υποστηρίζει ότι ήταν ατύχημα, ενώ κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, έγινε στην περιοχή του Αλμυρού η αναπαράσταση του φοβερού εγκλήματος.

Τη Λέρο θα επισκεφθεί το Σάββατο ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Τη Λέρο θα επισκεφθεί το Σάββατο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος θα γίνει δεκτός με κάθε επισημότητα από το μητροπολίτη, τον τοπικό κλήρο, κυβερνητικούς παράγοντες και το λαό. Την Κυριακή το πρωί ο Βαρθολομαίος θα προεξάρχει στη λειτουργία που θα τελεστεί με αφορμή την 56η επέτειο της βύθισης του πολεμικού "Βασίλισσα Ολγα" από τους Γερμανούς και στη συνέχεια θα τελέσει μνημόσυνο για τους πεσόντες που υπηρετούσαν στο πλοίο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΑΕ τιμώρησε με αποκλεισμό δύο αγωνιστικών ημερών τον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Λουτσιάνο, ο οποίος αποβλήθηκε στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος με την Προοδευτική. Ακόμη τιμώρησε με αποκλεισμό μίας αγωνιστικής ημέρας τους Τάτση, Γκώνια (Πανηλειακός), Ναλιτζή (Πανιώιος), Μπιέκοβιτς (ΑΕΚ), Πούλιο (Αθηναϊκός), Μπακογιάννη (Παναιτωλικός).

Μία νίκη και μία ήττα ήταν ο απολογισμός των αγώνων των δύο πρώτων Ελλήνων αθλητών που ρίχτηκαν στη μάχη του 45ου παγκοσμίου πρωταθλήματος ελληνορωμαϊκής πάλης ανδρών, το οποίο διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Στα 76 κιλά ο Δημήτρης Αβράμης νίκησε στον πρώτο γύρο τον Ιρανό Μαρασιάν με 4-0, ενώ ο Σπύρος Γιαλής στα 54 κιλά έχασε 5-0 από τον Φιλανδό Καταϊστο.

Τρια νέα πανελλήνια ρεκόρ εφήβων στην κατηγορία των 69 κιλών, σημείωσε ο πρωταθλητής μας της Αρσης Βαρών Γιώργος Μαρκουλάς κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εφήβων-Νεανίδων που διεξάγεται στη Σπάλα της Πολωνίας. Ο νεαρός αθλητής κατέρριψε το δικό του ρεκόρ στο αρασέ ``σηκώνοντας`` 122,5κ. (6ος) ενώ η προσπάθειά του στο ζετέ ήταν στα 150κ. (4ος) που επίσης είναι πανελλήνια επίδοση. Συνολικά στο σύνολο είχε 272κ. με τα οποία κατέκτησε την 4η θέση.

Την τέταρτη θέση κατέλαβε η εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών στο διεθνές τουρνουά της Μελβούρνης, όπου συμμετείχε ενόψει της προετοιμασίας της για το FINA CUP, το οποίο θα διεξαχθεί 28 Σεπτεμβρίου με 3 Οκτωβρίου στο Σίδνεϊ. Η εθνική μας στο ``μικρό`` τελικό του τουρνουά, έχασε 8-6 από τη Γιουγκοσλαβία, η οποία κατετάγη τρίτη. Την πρώτη θέση κατέκτησε η Ουγγαρία που νίκησε στον τελικό 10-8 την Αυστραλία.

Μέχρι και στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου μπορεί να ελπίζει ο Αιμίλιος Παπαθανασίου στην προολυμπιάδα του Σίδνεϊ. Στις τελευταίες δύο ιστιοδρομίες ο Ελληνας πρωταθλητής κατέλαβε την πρώτη και την έκτη θέση, αντίστοιχα και στη γενική βαθμολογία είναι τρίτος.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 317,94 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 519,51, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 305,59, ελβετικό φράγκο προς 207,13, τη λίρα Κύπρου προς 575,01, δολάριο Καναδά προς 215,99, δολάριο Αυστραλίας 205,85, το γερμανικό μάρκο προς 169,83, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,15, γαλλικό φράγκο προς 50,63, και το ευρώ προς 332,15 δραχμές.

Με τη Σοφοκλέους να βρίσκεται στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και της "φιλολογίας περί φούσκας" και μετά την ανακοίνωση σήμερα το πρωί της λίστας πέντε εταιριών (ΑΘΗΝΑΙΑ, ΒΙΟΣΩΛ, ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ και ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ) που τίθενται απο 15/10/99 "υπό επιτήρηση", η ψυχολογία της αγοράς σήμερα ήταν ιδιαίτερα αρνητική. Η συνεδρίαση ξεκίνησε ανοδικά με τον γενικό δείκτη τιμών να κινείται στα υψηλότερα των 6.087 μονάδων, ωστόσο γρήγορα η αγορά "γύρισε" πτωτικά και ο δείκτης υποχώρησε ώς τα επίπεδα των 5.729 μονάδων, όταν σημείωνε απώλειες έως 5,40%. Οι πιέσεις στις τιμές των μετοχών "χαλάρωσαν" προς το τέλος των συναλλαγών, καθώς υπήρξε παρέμβαση τραπεζικών χαρτοφυλακίων σε ισχυρά χαρτιά του δείκτη με αποτέλεσμα στο κλείσιμο να περιορισθούν οι απώλειες. Πάντως ο δείκτης έκλεισε κάτω απο τις 6.000 μονάδες, μετά απο οκτώ συνεδριάσεις. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των Κατασκευών και της Παράλληλης Αγοράς, ενώ τη μεγαλύτερη αντίσταση στην πτώση παρουσίασαν οι μετοχές των εταιριών Συμμετοχών και των Εταιριών Επενδύσεων. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.818,37 μονάδες, έναντι 6.054, 76 μονάδων της προηγουμένης, καταγράφοντας μεγάλες απώλειες 236, 39 μονάδων ή σε ποσοστό 3,90%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα, ενώ το πρωί η ορατότητα κατά τόπους θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πρόσκαιρα ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά 17 με 29 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 18 με 32 και στο Αιγαίο 20 με 30 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό με ασθενείς έως μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 20 με 32 και 17 με 29 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 23 September 1999 - 19:00:20 UTC