Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-10-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 04/10/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Επτά οπαδοί του ΠΑΟΚ σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη.
- Περιπετειώδη καταδίωξη νταλίκας που μετέφερε λαθρομετανάστες.
- Ναι στην επανεκλογή Στεφανόπουλου, σύμφωνα με δημοσκόπηση.
- Καθησυχαστικοί για μία ακόμη φορά οι σεισμολόγοι.
- Συνάντηση Γ.Παπανδρέου-Ι.Τζεμ στην Κωνσταντινούπολη.
- Με τον Κ.Σημίτη συναντήθηκε ο Σρέντερ, που βρίσκεται στην Αθήνα.
- Με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Χ.Α.Σάμαρανκ συναντήθηκε ο Κ.Καραμανλής.
- Μήνυμα Κ.Καραμανλή για τα 25 χρόνια απ'την ίδρυση της ΝΔ.
- Συνάντηση με την ομογένεια θα έχει ο Γ.Νιώτης στην Ουάσιγκτον.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Επτά οπαδοί του ΠΑΟΚ σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη.

Θρήνος στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης, για τους επτά νεαρούς οπαδούς της ομάδας του ΠΑΟΚ, που βρήκαν τραγικό θάνατο, όταν το λεωφορείο που τους μετέφερε από την Αθήνα, συγκρούσθηκε με φορτηγάκι ανατράπηκε και έπεσε σε χαντάκι οκτώ μέτρων, κοντά στα Τέμπη. Στο ίδιο δυστύχημα τραυματίσθηκαν 33 άτομα, από τα οποία μόνο τέσσερα παρέμειναν για νοσηλεία στο νοσοκομείο. Η τροχαία ερευνά τα αίτια του δυστυχήματος, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι στο τιμόνι του πούλμαν δεν ήταν ο οδηγός, αλλά ένας 19χρονος στρατιώτης.

Περιπετειώδη καταδίωξη νταλίκας που μετέφερε λαθρομετανάστες.

Τουλάχιστον 14 λαθρομετανάστες τραυματίσθηκαν, όταν η νταλίκα που τους μετέφερε, ανατράπηκε έξω από τη Θεσσαλονίκη, ύστερα από περιπετειώδη καταδίωξη της αστυνομίας. Ο οδηγός της νταλίκας, όχι μόνο δεν σταμάτησε στα σήματα των τροχονόμων, αλλά με μεγάλη ταχύτητα έσπασε το μπλόκο των αστυνομικών και αφού διέγραψε μια τρελή πορεία, με καταδίωξη, πυροβολισμούς και καπνογόνα, σταμάτησε όταν ανατράπηκε. Στη διάρκεια της πορείας του το βαρύ όχημα προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε πολλά αυτοκίνητα.

Ναι στην επανεκλογή Στεφανόπουλου, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Ναι στην επανεκλογή Στεφανόπουλου στην προεδρία της Δημοκρατίας και όχι στις πρόωρες εκλογές, λέει η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος όπως προκύπτει από δύο νέες δημοσκοπήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας. Στο γκάλοπ της ΟΠΙΝΙΟΝ το 56% των ερωτηθέντων θέλει πάλι πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Στεφανόπουλο, ενώ το 66,2% λέει όχι σε πρόωρες εκλογές. Στη δημοσκόπηση της Βι Πι Αρ Σι το 78,8% τάσσεται υπέρ της επανεκλογής του κ.Στεφανόπουλου και το 47% θέλει πρόεδρο από την παρούσα βουλή.

Καθησυχαστικοί για μία ακόμη φορά οι σεισμολόγοι.

Δεν ανησυχεί τους επιστήμονες η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα σε διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου, καθώς τη χαρακτηρίζουν φυσιολογική. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι των κτιρίων από τους οποίους θα κριθεί ποιοί δικαιούνται να πάρουν επιδότηση ενοικίου ή βοήθημα συγκατοίκησης. Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να εμφανιστούν προβλήματα υγείας στους καταυλισμούς κρούει ο ιατρικός σύλλογος.

Συνάντηση Γ.Παπανδρέου-Ι.Τζεμ στην Κωνσταντινούπολη.

Την εκτίμηση ότι η πόρτα διαλόγου που άνοιξε μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας δεν σημαίνει ότι λύθηκαν και τα προβλήματα Αθήνας - Αγκυρας, διατύπωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, κύριοι Παπανδρέου και Τζεμ, κατά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη. Ο κ. Παπανδρέου έγινε επίσης δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθμολομαίο. Στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέσχε πλήρη κάλυψη στον υπουργό Εξωτερικών, σχετικά με τις επικρίσεις που διατύπωσε εναντίον του ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Με τον Κ.Σημίτη συναντήθηκε ο Σρέντερ, που βρίσκεται στην Αθήνα.

Τα ελληνοτουρκικά και οι σχέσεις της Αγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ήταν σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο των συνομιλιών του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα. Οι δύο άνδρες παρέστησαν σε πανηγυρική εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου. Ο Γερμανός Καγκελάριος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Χ.Α.Σάμαρανκ συναντήθηκε ο Κ.Καραμανλής.

Την ικανοποίησή του για την πορεία των έργων που σχετίζονται με την Ολυμπιάδα του 2004, εξέφρασε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ. Ο κ. Σάμαρανκ δήλωσε ότι οι εργασίες για τους Ολυμπιακούς του 2004 εξελίσσονται με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει ήδη ανακοινωθεί. Από την πλευρά του ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2004 θα διοργανωθούν υποδειγματικά και με απόλυτη επιτυχία.

Μήνυμα Κ.Καραμανλή για τα 25 χρόνια απ'την ίδρυση της ΝΔ.

Η ΝΔ ανανεωμένη σε ιδέες και πρόσωπα είναι η μόνη πολιτική δύναμη που εγγυάται την ασφαλή πορεία της χώρας στη τρίτη Χιλιετία είναι το ασφαλές εφαλτήριο για το αναγκαίο αναπτυξιακό άλμα, για την ουσιαστική σύγκλιση, για το μέλλον της Ελλάδος. Αυτό τονίζει ο Κώστας Καραμανλής, σε μήνυμά του για την 25-η επέτειο από την ίδρυση του κόμματος και προσθέτει ότι η ΝΔ πρόκειται να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας για πολλά χρόνια.

Συνάντηση με την ομογένεια θα έχει ο Γ.Νιώτης στην Ουάσιγκτον.

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης για να παραβρεθεί στην ετήσια συγκέντρωση ηγετικών στελεχών της ομογένειας, που αρχίζει αύριο, ενώ σήμερα συναντήθηκε με τον Αμερικανό βοηθό υπουργό Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν και φιλέλληνες βουλευτές. Ο κ.Νιώτης, που χθες παραβρέθηκε στη συναυλία της Σαβίνας Γιαννάτου, που έγινε στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος στο πλαίσιο του αφιερώματος το "Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα", συνοδεύεται από το νέο γγ Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρη Δόλλη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Πανιώνιος σημείωσε την πρώτη του νίκη στο εφετινό πρωτάθλημα, αφού στον αγώνα με τον οποίο ολοκληρώθηκε η 3η ημέρα, επικράτησε στην Νέα Σμύρνη του Ιωνικού με 2-0. Τα τέρματα για τους ``κυανέρυθρους`` που πήραν τους 3 πρώτους βαθμούς τους στο πρωτάθλημα, σημείωσαν οι Σαπουντζής (19`) και Κρισμάρεβιτς (62`). Νωρίτερα, σημαντική νίκη πέτυχε ο Αρης μέσα στη Νίκαια με 1-0 επί της Προοδευτικής. Οι κίτρινοι σε αγώνα για την 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος επικράτησαν με τέρμα του Γκλούσεβιτς στο 68'.

Ο προπονητής της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου, Βασίλης Δανιήλ, αναφερόμενος στο Βασίλη Τσάρτα, δήλωσε ότι θέλει να νοιώθει ανταγωνιστικά και να είναι έτοιμος κάθε στιγμή ν' αποδείξει ότι είναι ικανός για τη βασική ενδεκάδα. Ακόμη είπε ότι κάλεσε το Γεωργιάδη (ΠΑΟΚ) επειδή είναι σε καλή κατάσταση, ενώ για τον Αμανατίδη, είπε ότι εμπιστεύεται την ταχύτητα και εκρηκτικότητα του και τέλος ότι ο Βασίλης Καραπιάλης δεν είναι στα πλάνα του λόγω ηλικίας.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού Κυράστας επέκρινε στη σύντομη ομιλία του τους ποδοσφαιριστές του και ζήτησε να αυξήσουν τις προσπάθειές τους ώστε να βελτιωθεί η ομάδα, να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο και να έχει καλύτερη συνέχεια. Τόνισε ιδιαίτερα ότι στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, η ομάδα δεν κέρδισε από δικά της λάθη, τα οποία δεν πρέπει να επαναληφθούν. Ο Γκαλέτο, που τραυματίστηκε στο χθεσινό ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, υπέστη τράβηγμα στο δικέφαλο και το προσεχές εξαήμερο θα ακολουθήσει θεραπευτική αγωγή.

Ο Β.Μητρόπουλος είναι και τυπικά ο νέος πρόεδρος της ΕΠΑΕ, αφού πήρε την απόλυτη πλειοψηφία στις αρχαιρεσίες που έγιναν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο μέχρι τώρα αντιπρόεδρος της ΕΠΑΕ, πήρε τις ψήφους και των 16 ΠΑΕ της Α' εθνικής που ψήφισαν, ενώ απουσίαζαν οι ΠΑΕ Απόλλων και Παναχαϊκή. Για τις κενές θέσεις στο συμβούλιο της ΕΠΑΕ από την Α' εθνική εξελέγησαν οι Στάθης (ΑΕΚ), Καμάρας (ΠΑΟ), Κοντοβαζαινίτης (Ξάνθη), Αναγνωστόπουλος (Πανιώνιος).

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 310,94 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 515,07, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 293,86, ελβετικό φράγκο προς 209,78, τη λίρα Κύπρου προς 574,49, δολάριο Καναδά προς 210,95, δολάριο Αυστραλίας 204,83, το γερμανικό μάρκο προς 170,58, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,23, γαλλικό φράγκο προς 50,86, και το ευρώ προς 333,63 δραχμές.

Με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, όπου θα αποφασισθεί εάν η τράπεζα αυτή θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, ήταν σήμερα η Σοφοκλέους, όπως και τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών κινήθηκε με μικρές διακυμάνσεις και χαμηλότερο όγκο των συναλλαγών, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Πιέσεις δέχθηκαν τα περισσότερα blue chips των τραπεζών. Η χρηματιστηριακή αγορά σήμερα έδωσε την "απάντηση" στα σενάρια "καταστροφής" που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή και συνεχίσθηκαν το Σαββατοκύριακο. Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για μετοχές του κατασκευαστικού τομέα και για μετοχές της παράλληλης αγοράς. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.654,65 μονάδες, έναντι 5.632,27 μονάδων της προηγούμενης καταγράφοντας μικρή άνοδο 22, 38 μονάδων ή σε ποσοστό 0,40% .

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αρχικά αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός με λίγες νεφώσεις, οι οποίες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα πυκνώσουν και ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά και βόρεια 13 με 28 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 16 με 31 και στο Αιγαίο 19 με 29 βαθμούς Κελσίου. Αρχικά αίθριο καιρό, με λίγες νεφώσεις το απόγευμα, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 19 με 30 και 16 με 28 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 4 October 1999 - 18:00:27 UTC