Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-10-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 05/10/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Δεν φοβάται τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζει ο Κ.Σημίτης.
- Για δημαγωγία και ανευθυνότητα κατηγόρησε η ΝΔ τον πρωθυπουργό.
- Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντήθηκε ο Γερμανός καγκελάριος.
- Ασθενής σεισμός 4,6 Ρίχτερ στο Αιγαίο, κοντά στη Ρόδο.
- Στον εισαγγελέα ο ταξιτζής Η.Τούλης, για ξυλοδαρμό του γιού του.
- Μέσα σε κλίμα θλίψης κηδεύτηκαν οι επτά νεαροί φίλαθλοι του ΠΑΟΚ.
- Στο δρόμο κατεβαίνουν και πάλι μαθητές και εκπαιδευτικοί.
- Για 15.000 δρχ τρεις ληστές σκότωσαν 80χρονο στη Χαλκιδική.
- Επιμορφωτικά σεμινάρια για δασκάλους της ομογένειας στο Μόντρεαλ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δεν φοβάται τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζει ο Κ.Σημίτης.

Οι εκλογές δεν φοβίζουν το ΠΑΣΟΚ όποτε και να γίνουν γιατί θα τις κερδίσει, τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Κοινοβολευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, εξαπολύοντας παράλληλα δριμύτατη επίθεση κατά της ΝΔ ότι μοιράζει δις, ψεύτικες υποσχέσεις και επιταγές χωρίς αντίκρυσμα. Ο κ. Σημίτης περιέγραψε τους τομείς της ανάπτυξης, του κοινωνικού προϋπολογισμού και της αγροτικής πολιτικής ως τους βασικούς άξονες του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και εμφανίσθηκε βέβαιος για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.

Για δημαγωγία και ανευθυνότητα κατηγόρησε η ΝΔ τον πρωθυπουργό.

Για ακατάσχετη παροχολογία, υποσχέσεις, δημαγωγία, ανευθυνότητα και λαϊκισμό κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος της ΝΔ, σημειώνοντας πως στόχος του κ.Σημίτη είναι να κοροϊδέψει το λαό. Επίσης, τον επέκρινε ότι διέρρευσε φήμες για επικείμενο σεισμό προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να βγει από τα εσωκομματικά του αδιέξοδα και τον κάλεσε να ξεκαθαρίσει την εξωτερική πολιτική σχετικά με τα ελληνοτουρκικά.

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντήθηκε ο Γερμανός καγκελάριος.

Την ευχή να άρει η Ελλάδα τις επιφυλάξεις της, υπό όρους, για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, εξέφρασε ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Σρέντερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό και για το άριστο επίπεδο στις σχέσεις των δύο χωρών. Για θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έκανε λόγο και ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Ασθενής σεισμός 4,6 Ρίχτερ στο Αιγαίο, κοντά στη Ρόδο.

Δεν είχε σχέση με την πρόβλεψη της ομάδος ΒΑΝ, ο σεισμός των 4,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής και προερχόταν από τον εστιακό χώρο της Πάρνηθας, δήλωσε ο καθηγητής της σεισμολογίας Ακης Τσελέντης. Ο κ. Τσελέντης, μαζί με τον κ. Ευταξία, εκπρόσωπο της Ομάδος ΒΑΝ, κατέθεσαν στην ανακρίτρια στο πλαίσιο της εξέτασης για τις φήμες περί επικείμενου σεισμό. Στο μεταξύ, νέα δόνηση 4,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στο θαλάσσιο χώρο κοντά στη Ρόδο.

Στον εισαγγελέα ο ταξιτζής Η.Τούλης, για ξυλοδαρμό του γιού του.

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε ο ταξιτζής Ηλίας Τούλης, ο οποίος πριν μέρες είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη, με την ενέργειά του να εγκαταλείπει ένα-ένα τα 6 παιδιά του, στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας. Ο στοργικός πατέρας, που απέδωσε την πράξη του σε απόγνωση γιατί τον εγκατέλειψε η γυναίκα του, ξυλοκόπησε άγρια τον 17χρονο γιό του, ο οποίος πήγε στην αστυνομία και υπέβαλε εναντίον του μήνυση.

Μέσα σε κλίμα θλίψης κηδεύτηκαν οι επτά νεαροί φίλαθλοι του ΠΑΟΚ.

Μέσα σε κλίμα θλίψης κηδεύτηκαν στη Θεσσαλονίκη και την Κατερίνη οι επτά νεαροί φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, θύματα του τροχαίου δυστυχήματος με την ανατροπή του λεωφορείου που τους μετέφερε. Η κηδεία έγινε με έξοδα της ΠΑΕ-ΠΑΟΚ. Οπως έγινε γνωστό τη στιγμή του δυστυχήματος στο τιμόνι του λεωφορείου δεν ήταν ο οδηγός, αλλά ο 19χρονος στρατιώτης Ιωάννης Ντοκούσης, ο οποίος δεν διέθετε το απαιτούμενο δίπλωμα και είναι μεταξύ των τραυματιών.

Στο δρόμο κατεβαίνουν και πάλι μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Δύο μόλις ημέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς για τους μαθητές των σεισμοπλήκτων περιοχών, αρχίζουν οι κινητοποιήσεις στο χώρο της παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν συλλαλητήριο στο Ιλιον διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση των σχολείων μετά τους σεισμούς, ενώ μαθητές θα πραγματοποιήσουν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις συλλαλητήρια, αντιδρώντας στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Για 15.000 δρχ τρεις ληστές σκότωσαν 80χρονο στη Χαλκιδική.

Θρασύτατη ληστεία μετά φόνου έγινε στη Νέα Τριγλία Χαλκιδικής. Θύμα είναι ο 80χρονος Γιώργος Κόκοτας, ο οποίος πέθανε από ασφυξία καθώς οι δράστες που μπήκαν στο σπίτι του να τον ληστέψουν, του έκλεισαν το στόμα με μαξιλάρι. Τη σύζυγό του Αννα την τραυμάτισαν, πριν φύγουν από το σπίτι, αφού πήραν 15.000 δρχ, ένα δίκανο και χρυσαφικά. Ληστεία με λεία 4 εκατομμύρια δρχ. σημειώθηκε στη Γενική Τράπεζα των Εξαρχείων από τρεις κουκουλοφόρους.

Επιμορφωτικά σεμινάρια για δασκάλους της ομογένειας στο Μόντρεαλ.

Δύο επιμορφωτικά σεμινάρια για τους δασκάλους της ελληνόφωνης εκπαίδευσης οργανώνονται στο Μόντρεαλ, από 21 έως 24 Οκτωβρίου. Το πρώτο, που τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου, έχει θέμα την "Ελληνική Παιδεία στο Μόντρεαλ", με τις ανάγκες, τα προβλήματα, τις προοπτικές ανάπτυξης και τις προτάσεις για βελτίωσή της. Το δεύτερο, θα έχει επιμορφωτικό χαρακτήρα και θέμα την "Παιδεία Ομογενών", που εντάσεται στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν ήταν ακριβώς "περίπατος", όμως ήταν μια άνετη νίκη, η τρίτη της ΑΕΚ σε ισάριθμους αγώνες του κυπέλλου Σαπόρτα. Η Ενωση επικράτησε στο ΟΑΚΑ με 69- 53 (ημ. 33-26) της Χαποέλ Ιερουσαλήμ και παρέμεινε αήττητη στον Α' όμιλο της διοργάνωσης. Πρώτοι σκόρερ για την ομάδα του Ντούσαν Ιβκοβιτς ήταν οι Τσακαλίδης και Κορωνιός που σημείωσαν από 15 πόντους. Στο μεταξύ, "λαβωμένος" από την απουσία του Μπακ Τζόνσον, ο Ηρακλής δεν κατάφερε να συνεχίσει το σερί των επιτυχημένων εμφανίσεων του στην Ευρώπη. Ηττήθηκε εκτός έδρας με 74-60 από την Πόρτο (ημ. 39-35) σε αγώνα για την 3η ημέρα του Κυπέλλου Σαπόρτα (Ε' Ομιλος) και έφτασε τους 5 βαθμούς, έναν λιγότερο από την πορτογαλική ομάδα.

Με τον Οφορίκουε θα παραταχθεί εκτός απροόπτου ο Ολυμπιακός, στο κρίσιμο εκτός έδρας παιχνίδι με την Μόλντε, που θα γίνει στις 20 Οκτωβρίου για τον Ε` όμιλο του τσάμπιονς λιγκ. Μετά από συνενόηση της ΠΑΕ με την ομοσπονδία της Γκάνας, ο Οφορίκουε θα πάει στην πατρίδα του για να παίξει στον αγώνα με την Ν.Αφρική για το προολυμπιακό τουρνουά και θα φύγει αμέσως μετά για το Οσλο, έτσι ώστε να ενσωματωθεί με την υπόλοιπη αποστολή. Αυτό σημαίνει ότι ο νεαρός επιθετικός, θα απουσιάσει μόνο από τον αγώνα πρωταθλήματος με την Καβάλα.

Με ιδιαίτερη ευκολία άλλαξε το βαρύ κλίμα στην ΑΕΚ μετά τη νίκη στην Καισαριανή, αλλά κυρίως την πολύ καλή απόδοση του Τσίριτς. Ο βλοσυρός Τουμπάκοβιτς με ένα ζωγραφισμένο χαμόγελο στα χείλη σήμερα συνάντησε τους δημοσιογράφους στους οποίους υποστήριξε ότι η ομάδα του βρίσκεται στα μισά του σωστού δρόμου και πως σύντομα θα σταθεροποιήσει την αποδοσή της. Για τον Τσίριτς, ο τεχνικός της Ενωσης είπε ότι οι οπαδοί της ομάδας δεν έχουν δει τίποτα ακόμη και πως διαθέτει ένα σπάνιο ταλέντο, που θα το δείξει στη συνέχεια.

Ο Κυράστας ενημερώθηκε για την προσεχή αντίπαλο του Παναθηναϊκού στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, Καζινό Γκρατζ, από το συνεργάτη του Χριστοδούλου. Οπως είπε ο προπονητής των πρασίνων η αυστριακή ομάδα είναι πειθαρχημένο συγκρότημα, η οποία ξέρει τι θέλει μέσα στο γήπεδο, ακολουθεί το 4-4-2 και ορισμένες μονάδες της θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Εξάλλου, ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες για το φιλικό με την Μπεσίκτας την ερχόμενη Τρίτη στο ΟΑΚΑ, αγώνας του οποίου οι εισπράξεις θα διατεθούν στους σεισμοπαθείς της Τουρκίας.

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες στα διοικητικά του Ηρακλή. Μάλιστα, η τελευταία γραπτή ανακοίνωση του προέδρου της ΠΑΕ, Πέτρου Θεοδωρίδη, σύμφωνα με την οποία προσπαθεί να βρει διάφορους επενδυτές, έφεραν και πάλι στο προσκήνιο το θέμα αλλαγής διοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό, παράγοντες της ομάδας βρίσκονται στην Ιταλία όπου θα έχουν συνάντηση με τον πρόεδρο της Περούτζια για να τον πείσουν να επενδύσει στον "Γηραιό".

Εκτός αγωνιστικής δράσης τουλάχιστον για 2,5 εβδομάδες θα μείνει ο Ν.Μιχόπουλος. Ο διεθνής τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ υπεβλήθη σε αρθροσκόπηση, αφού στο ντέρμπι της Κυριακής με τον Παναθηναϊκό, υπέστη ρήξη έσω μηνίσκου. Ο τραυματισμός του Μιχόπουλου σημαίνει ότι εκτός απροόπτου ο ΠΑΟΚ θα κάνει επαγγελματία κάποιον νεαρό τερματοφύλακα, αφού και ο Αναστασόπουλος είναι τραυματίας.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 312,12 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 515,39, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 292,82, ελβετικό φράγκο προς 209,32, τη λίρα Κύπρου προς 576,82, δολάριο Καναδά προς 213,43, δολάριο Αυστραλίας 206,61, το γερμανικό μάρκο προς 170,50, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,22, γαλλικό φράγκο προς 50,83, και το ευρώ προς 333,47 δραχμές.

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, καθώς στην αγορά δημιουργούνται προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων απο την Τράπεζα της Ελλάδας, εντός των επομένων ημερών. Θετικά επέδρασε και η θετική εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, τα οποία έδειξαν να προεξοφλούν ότι η FED θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της. Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε και σήμερα σε μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης και η τιμή 120 μετοχών της κατηγορίας αυτής έκλεισε στο "limit up". Μεγάλοι πρωταγωνιστές της σημερινής συνεδρίασης ήταν οι μετοχές της Παράλληλης Αγοράς και οι μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.825,45 μονάδες, έναντι 5.654, 65 μονάδων της προηγούμενης καταγράφοντας άνοδο 170,45 μονάδων ή σε ποσοστό 3,02%, κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα της ημέρας.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Γενικά αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις στη βόρεια και ανατολική χώρα. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ασθενείς και στα νότια μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά και βόρεια 13 με 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 16 με 30 και στα νησιά του Αιγαίου 19 με 28 βαθμους Κελσίου. Αίθριο καιρό, με περιορισμένη ορατότητα το πρωί, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 19 με 29 και 16 με 27 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 5 October 1999 - 18:00:17 UTC