Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-10-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 21/10/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το βιντεολόττο.
- Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
- Σε αναμονή οι σεισμολόγοι για το σεισμό των 4,8 Ρίχτερ της Πάτρας.
- Ο πληθωρισμός το κλειδί για την ΟΝΕ, σύμφωνα με τον Γ.Παπαντωνίου.
- Φρικτό θάνατο βρήκε 4χρονο κορίτσι σε παιδική χαρά της Ηλιούπολης.
- Στην Αγκυρα ο νέος γύρος συμομιλιών Ελλήνων-Τούρκων αξιωματούχων.
- Για τον εκσυγχρονισμό του ΙΚΑ ενημερώθηκε η ΓΣΕΕ.
- Εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους ομογενείς στο Μόντρεαλ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το βιντεολόττο.

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το βιντεολόττο. Υπόσχεση οτι η κυβέρνηση θα πατάξει τον παράνομο τζόγο, έδωσε ο πρωθυπουργός από τη Μυτιλήνη όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, κατηγορώντας παράλληλα τη ΝΔ για πρακτική σπίλωσης ανθρώπων και εκτόξευση αστήρικτων κατηγοριών. Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χαρακτήρισε την απόφαση που έλαβε ο πρωθυπουργός να αποσύρει το βιντεολόττο, κίνηση υπέρβασης με επιθετικό χαρακτήρα. Για μεγάλη νίκη στην υπόθεση των "κουλοχέρηδων" έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ από τη Ρόδο που βρίσκεται για το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε την όλη κατάσταση ένα θέατρο μεταξύ κυβέρνησης-Νέας Δημοκρατίας και τέλος ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας χαρακτήρισε εξίσου ένοχα και τα δύο κόμματα.

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Με μικροσυμπλοκές έληξε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα το συλλαλητήριο ξεκίνησε από τα Προπύλαια και άγνωστοι έριξαν τρείς μολότοφ κατά της Ιονικής Τράπεζας, ενώ μικροσυμπλοκές σημειώθηκαν και το Σύνταγμα. Οι διαδηλωτές δεν κατάφεραν να φθάσουν στο υπουργείο Παιδείας καθώς η αστυνομία είχε λάβει δρακόντεια μέτρα. Στη Θεσσαλονίκη, άγνωστοι τραυμάτισαν ελαφρά με πέτρα δημοσιογράφο τηλεοπτικού σταθμού.

Σε αναμονή οι σεισμολόγοι για το σεισμό των 4,8 Ρίχτερ της Πάτρας.

Αναμονή τουλάχιστον 24 ωρών συνιστούν οι σεισμολόγοι του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ, μέχρις ότου γίνουν οι τελικές εκτιμήσεις για το αν η σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο ανατολικό άκρο του Πατραϊκού κόλπου, είναι κύριος σεισμός ή κάποιο πρόδρομο φαινόμενο. Στην Αττική έχουν πραγματοποιηθεί 43.000 δευτεροβάθμιοι έλεγχοι, από τους οποίους προέκυψε οτι 3.280 κτίρια έχουν κριθεί κατεδαφιστέα.

Ο πληθωρισμός το κλειδί για την ΟΝΕ, σύμφωνα με τον Γ.Παπαντωνίου.

Ο πληθωρισμός είναι το κλειδί για τη στάση της νομισματικής πολιτικής. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας μετά τη συναντηση που είχε με τον διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο είπε οτι ξεκίνησε η διαδικασία σύγκλισης των ελληνικών επιτοκίων προς τα ευρωπαϊκά. Τόνισε όμως οτι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος και εκδήλωσε την πεποίθηση οτι σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος θα είναι πολύ προσεκτικές.

Φρικτό θάνατο βρήκε 4χρονο κορίτσι σε παιδική χαρά της Ηλιούπολης.

Φρικτό θάνατο βρήκε ένα τετράχρονο κοριτσάκι όταν καταπλακώθηκε από τη συρόμενη καγκελόπορτα της παιδικής χαράς που έπαιζε, στην Ηλιούπολη. Πρόκειται για την Αντωνία-Κωνσταντίνα Βρεττού του Χαραλάμπους, ενώ ανακρίσεις για το τραγικό συμβάν διεξάγει η αστυνομία της περιοχής.

Στην Αγκυρα ο νέος γύρος συμομιλιών Ελλήνων-Τούρκων αξιωματούχων.

Αρχισε στην Αγκυρα νέος γύρος συνομιλιών υψηλού επιπέδου μεταξύ αντιπροσωπείας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με την αντίστοιχη αντιπροσωπεία τούρκων διπλωματών. Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση ανάμεσα στην ανθρωπιστική βοήθεια σε μια στιγμή καταστροφής και την άσκηση εξωτερικής πολιτικής, καλώντας την Τουρκία να αποποιηθεί την πολιτική της έντασης.

Για τον εκσυγχρονισμό του ΙΚΑ ενημερώθηκε η ΓΣΕΕ.

Για την πορεία των προγραμμάτων εκσυγχρονισμού του ΙΚΑ, ενημέρωσε τους συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ ο διοικητής του ιδρύματος. Σχετικά με το κρίσιμο θέμα της δημιουργίας ανώνυμης εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων που θα αξιοποιήσει τα αποθεματικά του ΙΚΑ στην αγορά ομολόγων και το Χρηματιστήριο, συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών να υπάρξει στενή συνεργασία της διοίκησης του ΙΚΑ με το Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους ομογενείς στο Μόντρεαλ.

Αρχίζουν σήμερα τα εκπαιδευτικά σεμινάρια στο Μόντρεαλ που έχουν ως στόχο την ενημέρωση των εκπαιδευτικών σε μία ποικιλία θεμάτων. Ηδη βρίσκεται απο χθες στο Μόντρεαλ ο καθηγητής του παιδαγωγικού τμήματος του πανεπιστημίου της Κρήτης Μιχάλης Δαμανάκης, υπεύθυνος του προγράμματος "Παιδεία ομογενών" προκειμένου να παρουσιάσει τη νέα σειρά των βιβλίων για την εκπαίδευση των ομογενών. Τα ζητήματα που θα αναλυθούν αφορούν την οργάνωση, τη διδακτική ύλη, το πρόγραμμα σπουδών των ημερησίων και σαββατιανών σχολείων του Μόντρεαλ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση για τον Παναθηναϊκό που συνέτριψε με 96-69 τη Ρεάλ Μαδρίτης, πετυχαίνοντας την 4η νίκη του σε ισάριθμους αγώνες του Β' ομίλου της Ευρωλίγκα. Πριν την έναρξη του παιχνιδιού, που έγινε στο κατάμεστο από 15.000 φιλάθλους ΟΑΚΑ, οι ''πράσινοι'' παρέλαβαν το τρόπαιο του περσινού πρωταθλήματος ενώ στο ημίχρονο η ΚΑΕ Παναθηναϊκός τίμησε τους Νίκο Γκάλη, Παναγιώτη Γιαννάκη, Φάνη Χριστοδούλου και Κώστα Παταβούκα, για την προσφορά τους.

Μεμονωμένα χαρακτήρισαν οι εκπρόσωποι της ΠΑΕ ΑΕΚ, τα επεισόδια που προκλήθηκαν στον αγώνα πρωταθλήματος με τον Ηρακλή, κατά την διάρκεια της απολογίας τους στον αθλητικό δικαστή. Πρόσθεσαν δε, ότι ο διαιτητής της συνάντηης κ Παπίλιας δεν ανέφερε στο φύλλο αγώνα ότι τραυματίσθηκε, σε αντίθεση με τον παρατηρητή, ενώ ζήτησαν πως σε περίπτωση τιμωρίας, η ΑΕΚ να παίξει σε ουδέτερο γήπεδο και όχι κεκλεισμένων των θυρών.

Η χθεσινή νύχτα για τον Ολυμπιακό ήταν από τις πιο μαύρες των τελευταίων χρόνων, μετά την ταπεινωτική ήττα από τη Μόλντε, αλλά κυρίως την τραγική εμφάνιση της ομάδας, ενώ κάτι ανάλογο υπέστη και η ομάδα μπάσκετ, που βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Ωστόσο, αυτό που έγινε με την ποδοσφαιρική ομάδα των ερυθρολεύκων έστειλε στην κόλαση τους οπαδούς του λαοφιλούς συλλόγου. Σήμερα, προπονητές, παίχτες και διοίκηση των ερυθρολεύκων βρίσκονται σε κακή ψυχολογική κατάσταση και δεν μπορούν να μιλήσουν για πρόκριση, δηλαδή νίκη μέσα... στο Μπερναμπέου. Από την πλευρά τους, οι Νορβηγοί πλέουν σε πελάγη ευτυχίας και ο τοπικός Τύπος γράφει ύμνους για τον Αντρέας Λουντ και την ομάδα του. Για τον Ολυμπιακό, περιορίστηκαν να αναφέρουν ότι δεν τράβηξε ο Τζιοβάνι.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 310,86 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 518,50, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 292,72, ελβετικό φράγκο προς 210,17, τη λίρα Κύπρου προς 579,05, δολάριο Καναδά προς 208,80, δολάριο Αυστραλίας 201,51, το γερμανικό μάρκο προς 171,12, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,28, γαλλικό φράγκο προς 51,02, και το ευρώ προς 334,69 δραχμές.

Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με χθες έκλεισε η αγορά του Χρηματιστηρίου κατά τη σημερινή συνεδρίαση αν και στη διάρκεια των συναλλαγών υπήρξαν έντονες διακυμάνσεις. Στο άνοιγμα της αγοράς ο γενικός δείκτης τιμών κατέγραψε άνοδο έως και 2,10% σημειώνοντας ανώτερη τιμή στις 5.824 μονάδες. Στη συνέχεια εκδηλώθηκαν ρευστοποιήσεις για αποκομιδή βραχυχρόνιων κερδών με αποτέλεσμα ο δείκτης να υποχωρήσει έως τα επίπεδα των 5.614 μονάδων, όταν σημείωνε απώλειες εως και 1,58%. Το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, κυρίως σε μετοχές της Παράλληλης Αγοράς και των Διάφορων Επιχειρήσεων, ενώ στο πλαφόν ανόδου έκλεισε η τιμή 46 μετοχών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.670,43 μονάδες έναντι 5.704,26 μονάδων της προηγούμενης, καταγράφοντας πτώση 33,83 μονάδων ή σε ποσοστό 0,59%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Συννεφιά με βροχές και τοπικές καταιγδίες αναμένονται αύριο κυρίως στα βορειοδυτικά, ενώ τα φαινόμενα αυτά βαθμιαία θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέχρι ισχυροί, αλλά από το απόγευμα βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε μέτριους βορειοδυτικούς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 13 με 20 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 16 με 26 και στα νησιά του Αιγαίου 19 με 28 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με βροχές, μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 18 με 26 και 16 με 19 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 21 October 1999 - 19:00:41 UTC