Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-10-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 28/10/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο του ΟΧΙ
- Δηλώσεις Στεφανόπουλου για την επέτειο του ΟΧΙ
- Εκδηλώσεις για το ΟΧΙ στην Ελεύθερη Κύπρο και την Αλβανία
- Δηλώσεις Ισμαήλ Τζεμ για ελληνοτουρκικά
- Συνάντηση Παπανδρέου-Φίσερ το προσεχές διήμερο στο Βερολίνο
- Πυρκαγιά σε μπαρ στις Σέρρες
- Δηλώσεις Μπλερ για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση
- Μεγάλο ενδιαφέρον για την αυριανή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο του ΟΧΙ

Αίσθημα ασφάλειας στο λαό και μήνυμα αποφασιστικότητας ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι πανέτοιμες να προασπίσουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, αλλά και να συμβάλουν στην εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή, εστάλη από τη Θεσσαλονίκη, με τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση, την τελευταία του αιώνα, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας. Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στα δύο νέα υπερσύγχρονα συστήματα, τους Πάτριοτ και το αντιεροπορικό ΤΟΡ-Μ1, που μαζί με τους πυραύλους ΧΟΚ συγκροτούν την αντιαεροπορική ομπρέλα της χώρας.

Δηλώσεις Στεφανόπουλου για την επέτειο του ΟΧΙ

Η εθνική μνήμη πρέπει να έχει συνέχεια για να παραμείνει πάντοτε ζωντανή και γι' αυτό πρέπει τα παιδιά να μάθουν όσα ξέρουν οι μεγάλοι, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι ένοπλες δυνάμεις ανταποκρίνονται στις μεγάλες στιγμές αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού, τόνισε ο υπουργός Αμύνης, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι το μήνυμα της επετείου είναι εθνική ενότητα και ομοψυχία.

Εκδηλώσεις για το ΟΧΙ στην Ελεύθερη Κύπρο και την Αλβανία

Εκδηλώσεις με παρελάσεις μαθητών και στρατιωτικών τμημάτων, πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, σε κάθε χωριό και πόλη, στην Ελεύθερη Κύπρο, ενώ με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάσθηκε η επέτειος του ΟΧΙ από τους έλληνες της Αλβανίας, εκεί που γράφτηκαν οι ένδοξες σελίδες του έπους. Στην Αθήνα έγινε μαθητική παρέλαση ενώπιον του υπουργού παιδείας Γεράσιμου Αρσένης, ο οποίος αντιμετώπισε με χιούμορ την ενέργεια του 50χρονου Δημήτρη Ρένου, ο οποίος πέταξε δύο αυγά στην εξέδρα των επισήμων και συνελήφθη από την αστυνομία.

Δηλώσεις Ισμαήλ Τζεμ για ελληνοτουρκικά

Προς τα τέλη Νοεμβρίου ή τις αρχές Δεκεμβρίου "θα βρισκόμαστε στο σημείο που θα μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα ακόμα και να δούμε πιο καθαρά αυτά που έχουν γίνει μέχρι τάρα και αυτά που πρέπει να γίνουν στο μέλλον". Αυτό τόνισε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ στο πρακτορείο Ανατολή, αναφερόμενος στον υπό εξέλιξη ελληνοτουρκικό διάλογο. Πρόσθεσε επίσης ότι ήδη έχει αρχίσει να διαμορφώνεται κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Συνάντηση Παπανδρέου-Φίσερ το προσεχές διήμερο στο Βερολίνο

Οι ευρωτουρκικές σχέσεις θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει το προσεχές διήμερο στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με τον Γερμανό ομόλογό του Γιόσκα Φίσερ. Μιλώντας στη γερμανική βουλή ο κ. Φίσερ υποστήριξε σθεναρά την προοπτική να εξασφαλίσει η Αγκυρα το καθεστώς της υπό ένταξη χώρας στην ΕΕ, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Χριστιανοδημοκρατικών και των ελεύθερων Δημοκρατών, που υποστήριξαν ότι το έλλειμμα δημοκρατίας καθιστά προβληματική την υποψηφιότητα της Αγκυρας.

Πυρκαγιά σε μπαρ στις Σέρρες

Παρ' ολίγο τραγωδία στις Σέρρες, από πυρκαγιά που ξέσπασε σε μπαρ που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και αποτελεί στέκι των νέων. Η πυρκαγιά ξέσπασε τη στιγμή που στο μπαρ βρίσκονταν περίπου 150 νέοι, οι οποίοι όμως κατάφεραν να βγούν έγκαιρα. Η φωτιά εκδηλώθηκε στο δεύτερο όροφο του κτιρίου, από βραχυκύκλωμα στην κουζίνα, ενώ λίγη ώρα αφότου οι θαμώνες που εγκατέλειψαν το κτίριο, κατέρρευσε η σκεπή. Το κτίριο είχε ανακαινιστεί πρόσφατα και ήταν η δεύτερη μέρα λειτουργίας του.

Δηλώσεις Μπλερ για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Τη θέση της Βρετανίας ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν εξαρτάται από τη διευθέτηση του Κυπριακού, επανέλαβε ο πρωθυπουργός της χώρας Τόνι Μπλερ. Αναφερόμενος στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας ο κ. Μπλερ είπε ότι η χώρα του υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Τουρκίας, με βάση όμως τους κανονισμούς που ισχύουν για οποιαδήποτε άλλη χώρα. Δεν πρέπει, υπογράμμισε, να υπάρξει διάκριση εναντίον της Τουρκίας, αλλά ούτε και ειδική ευνοϊκή μεταχείρισή της.

Μεγάλο ενδιαφέρον για την αυριανή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν χρηματιστηριακοί κύκλοι την αυριανή συνεδρίαση της Σοφοκλέους, μετά τις έντονα πτωτικές τάσεις που επικράτησαν τις προηγούμενες πέντε συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο γενικός δείκτης κατέγραψε μεγάλες απώλειες. Οι προοπτικές, πάντως, είναι ευνοϊκές, καθώς σήμερα τόσο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όσο και στα Ευρωπαϊκά, παρατηρήθηκαν έντονα ανοδικές τάσεις.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέο "στραπάτσο" για τον Ολυμπιακό που έχασε με 69-62 από τη Βαρέζε στο ΣΕΦ σε αγώνα για την 5η ημέρα του Γ' ομίλου της Ευρωλίγκα. Από την ελληνική ομάδα διασώθηκε ο Ρόμπινσον με 24 πόντους, ενώ κορυφαίος των Ιταλών ήταν ο Αντρέα Μενεγκίν (19π). Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός συνέχισε το σερί των επιτυχιών του, αφού σε αγώνα για τον Β' όμιλο, επικράτησε στο Βερολίνο της Αλμπα με 73-54. Καλύτερος παίκτης για τους ''πράσινους'' ο Ντέγιαν Μποντίρογκα με 17 πόντους.

Και τρίτη ομάδα από την Α` Εθνική, έπεσε θύμα έκπληξης στον α` γύρο του Κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο. Μετά την Παναχαϊκή και τον Απόλλωνα Αθ. και η Ξάνθη αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης μετά την ήττα που γνώρισε στα Γιάννενα από τον τοπικό ΠΑΣ με 2-0. Σε άλλους εξ αναβολής αγώνες για την ίδια διοργάνωση, η Καβάλα νίκησε με 4-1 τον Πανσερραϊκό, ενώ η ΑΕΚ επικράτησε με 2-1 εκτός έδρας των Τρικάλων.

Την επιστροφή της ΑΕΚ στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, που είχε πάθει σοβαρές ζημιές από τον μεγάλο σεισμό της 7/9, ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της αθηναϊκής ΠΑΕ, Πέτρος Στάθης, σε συνέντευξη Τύπου, ενώ διαβεβαίωσε, ότι θα κατασκευαστεί οριστικά το νέο γήπεδο της ομάδας. Εξάλλου για το θέμα της άδειας που πρέπει να πάρει η ΑΕΚ από τη Νομαρχία, για τη χρήση του τόνισε: "Δεν θα βάζαμε τον κόσμο στο γήπεδο, εάν δεν ήμασταν 100% βέβαιοι για την ασφάλειά του".

Την πρώτη της νίκη στον προκριματικό όμιλο του Λεν Τρόφι, που διεξάγεται στην Μάλτα, σημειώσε η ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών της Χαλκίδας, καθώς επικράτησε με 7-4 της τοπικής Σίρενς. Οπως είναι γνωστό, στον πρώτο αγώνα της, η ελληνική ομάδα έχασε από την ουγγρική Εγκερ με 8-6.

Με τον Ερικ Μίκλαντ στην σύνθεσή του, θα αντιμετωπίσει πιθανότατα την Κυριακή ο Παναθηναϊκός τον Ηρακλή στο ΟΑΚΑ. Ο Νορβηγός μέσος των ``πρασίνων`` έλαβε κανονικά μέρος στην σημερινή προπόνηση και τέθηκε στην διάθεση του Γιάννη Κυράστα. Ο τελευταίος, βέβαια, θα αποφασίσει άν τα τον χρησιμοποιήσει ή όχι εναντίον του ``γηραιού``, καθώς είναι πιθανό να θελήσει να τον ``προφυλάξει`` ενόψει της αναμέτρησης με την Γκράτσερ στον επαναληπτικό του Β' Γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Αντίθετα με τον Μίλαντ, ατομικό πρόγραμμα προπόνησης ακολούθησε ο Κώστας Κιάσσος, που είναι τραυματίας στον αστράγαλο και δεν προβλέπεται να είναι στην διάθεση του Κυράστα γιά τον αγώνα εναντίον του Ηρακλή.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 315,50 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 522,21, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 302,80, ελβετικό φράγκο προς 209,37, τη λίρα Κύπρου προς 580,27, δολάριο Καναδά προς 213,84, δολάριο Αυστραλίας 204,18, το γερμανικό μάρκο προς 171,26, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,30, γαλλικό φράγκο προς 51,06, και το ευρώ προς 334,97 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Γενικά αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις στα κεντρικά, ανατολικά και Νότια, όπου ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς βροχές, στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά μέχρι μέτριοι και στα ανατολικά ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια απο 9 εως 20 βαθμούς, στα δυτικά 12 με 25 και στην υπόλοιπη χώρα 13 με 23 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό με λίγες νεφώσεις, ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 15 με 22 βαθμούς θα έχει η Αθήνα. Αίθριος θα είναι ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη, με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς έως μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί απλό 12 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 28 October 1999 - 18:00:17 UTC