Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-11-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 08/11/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα.
- Θετική η έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία.
- Οκτώ στους δέκα Ελληνες λένε όχι στην επίσκεψη Κλίντον.
- Το δρόμο για τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ ανοίγει νομοσχέδιο.
- Συνάντηση με τους Σιράκ και Ζοσπέν θα έχει αύριο ο Κ.Σημίτης.
- Το Λ.Κύρκο θα προτείνει ο ΣΥΝ ανακοίνωσε ο Ν.Κωνσταντόπουλος.
- 451 επιχειρήσεις κατηγορούνται για φοροδιαφυγή.
- Ικανοποιητική η κατάσταση της υγείας του Ε.Γιαννόπουλου.
- Η Ολυμπιακή μεταξύ των ασφαλέστερων εταιριών στον κόσμο.
- Επίσκεψη Κ.Στεφανόπουλου στο Μόναχο. Επαφές με Ελληνες ομογενείς.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα.

Σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο δημιούργησε η κακοκαιρία που πλήττει όλη τη χώρα, με καταρρακτώδεις βροχές και θυελλώδεις ανέμους. Ιδιαίτερα επλήγησαν οι περιοχές του Γυθείου και των Μεγάρων, όπου εκατοντάδες σπίτια πλημμύρισαν, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργιών μετατράπηκαν σε λίμνες, ποτάμια ξεχείλισαν, γεφύρια παρασύρθηκαν, ενώ εξαιτίας των κατολισθήσεων έκλεισε για τουλάχιστον πέντε ώρες η εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου, καθώς και η σιδηροδρομική γραμμή. Δεμένα στα λιμάνια παραμένουν τα πλοία εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων.

Θετική η έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία.

Θετικά σχόλια στην ελληνική κυβέρνηση για τις επιτυχίες της στον οικονομικό τομέα, περιλαμβάνει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, χαρακτηρίζοντας εντυπωσιακές τις επιδόσεις στον τομέα της ανάπτυξης και μείωσης του πληθωρισμού. Το ΔΝΤ εκτιμά ως σίγουρη την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, συνιστά επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, συνέχιστη της σφιχτής δημοσιονομικής και εισοδηματικής πολιτικής, ώστε να διασφαλιστεί ο χαμηλός πληθωρισμός σε διαρκή βάση.

Οκτώ στους δέκα Ελληνες λένε όχι στην επίσκεψη Κλίντον.

Πρεμιέρα των διαδηλώσεων για την επίσκεψη Κλίντον, έγινε το απόγευμα, με το λαϊκό δικαστήριο που στήθηκε στο Σύνταγμα, με πρωτοβουλία καλλιτεχνών και άλλων φορέων. Η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να απαγορευθούν οι διαδηλώσεις, ακόμη και έξω από την αμερικανική πρεσβεία υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι ειρηνικές και νόμιμες, θα διαφυλαχθεί η ομαλότητα και θα διασφαλιστούν οι περιουσίες των πολιτών και του δημοσίου. Πάντως σύμφωνα με δημοσκόπηση οκτώ στους 10 Ελληνες λένε όχι στην επίσκεψη του πλανητάρχη.

Το δρόμο για τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ ανοίγει νομοσχέδιο.

Το δρόμο για τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ και την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, ανοίγει το νομοσχέδιο για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, που σύντομα κατατίθεται στη βουλή. Οπως προβλέπεται, από το Φεβρουάριο του 2001 θα μπορούν και ιδιώτες να δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά η ΔΕΗ παραμένει αποκλειστικός διαχειριστής της συστήματος μεταφοράς και διανομής της ενέργειας. Με το νομοσχέδιο επιλύεται επίσης με τρόπο καθαρό, σίγουρο και συμφωνημένο το ασφαλιστικό θέμα των εργαζομένων και των συνταξιούχων της ΔΕΗ.

Συνάντηση με τους Σιράκ και Ζοσπέν θα έχει αύριο ο Κ.Σημίτης.

Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει αύριο στο Παρίσι ο Κώστας Σημίτης με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ και τον πρωθυπουργό της χώρας Λιονέλ Ζοσπέν. Στο θέμα αυτό η ελληνική πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής του Ελσίνκι, όπου θα συζητηθούν και οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Σημίτης βρίσκεται στο Παρίσι για το συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, όπου παρουσίασε τις απόψεις του για το νέο μανιφέστο των Σοσιαλιστών στη νέα χιλιετία.

Το Λ.Κύρκο θα προτείνει ο ΣΥΝ ανακοίνωσε ο Ν.Κωνσταντόπουλος.

Το Λεωνίδα Κύρκο θα προτείνει ο Συνασπισμός για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ανακοίνωσε επίσημα ο Ν. Κωνσταντόπουλος διευκρινίζοντας ότι ο ΣΥΝ ετίμησε και τιμά τον κ. Στεφανόπουλο, αλλά το ΠΑΣΟΚ εντάσσει την επανεκλογή του σε κομματικές σκοπιμότητες. Γιατί όχι πρόεδρος από την Αριστερά, διερωτήθηκε ο κ. Κύρκος, ο οποίος σημείωσε ότι ο νύν πρόεδρος της Δημοκρατίας υπήρξε ευπρεπής στο ρόλο του, αλλά εκφράζει μια συντηρητική λογική.

451 επιχειρήσεις κατηγορούνται για φοροδιαφυγή.

Νέους καταλόγους με 451 επιχειρήσεις που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή, καθώς και για λαθρεμπορία, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για επιχειρήσεις στις οποίες από ελέγχους που έγιναν για τις χρήσεις από το 1987 μέχρι το 1997 διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις σημαντικής έκτασης, καθώς και παραβάσεις της τελωνειακής νομοθεσίας.

Ικανοποιητική η κατάσταση της υγείας του Ε.Γιαννόπουλου.

Απολύτως ικανοποιητικά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγελου Γιαννόπουλου, ο οποίος υπεβλήθη στο Ιατρικό Κέντρο σε επιτυχή εγχείρηση αφαίρεσης του προστάτη. Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς ο κ.Γιαννόπουλος θα παραμείνει στο νοσοκομείο μέχρι το τέλος της εβδομάδας για παρακολούθηση, ενώ από αύριο θα μπορεί να ασχολείται με θέματα του υπουργείου του.

Η Ολυμπιακή μεταξύ των ασφαλέστερων εταιριών στον κόσμο.

Η Ολυμπιακή Αεροπορία είναι μεταξύ των τριών πρώτων πιο ασφαλών εταιριών στον κόσμο, ενώ και τα ελληνικά αεροδρομία λειτουργούν άψογα σε θέματα πτήσεων και υπηρεσιών. Αυτά προκύπτουν από τα αποτελέσματα του Παγκόσμιου Διεθνούς Συνεδρίου για την Ασφάλεια των Πτήσεων, αλλά και από τον πρόσφατο έλεγχο που διεξήγαγαν εκπρόσωποι της αμερικανικής πολιτικής αεροπορίας.

Επίσκεψη Κ.Στεφανόπουλου στο Μόναχο. Επαφές με Ελληνες ομογενείς.

Μονοήμερη επίσκεψη στο Μόναχο πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, προκειμένου να εγκαινιάσει την έκθεση "Νεοτέρα Ελλάς- Ελληνες και Βαυαροί επί εποχής Λουδοβίκου του Πρώτου". Κατά την παραμονή του στο Μόναχο ο κ. Στεφανόπουλος είχε συνομιλίες με τον Βαυαρό πρωθυπουργό Στόιμπερ καθώς και με παράγοντες της ελληνικής παροικίας στην Γερμανία. Μιλώντας στους Ελληνες του Μονάχου ο κ. Στεφανόπουλος θέλησε να μεταφέρει την αισιοδοξία του στο πλήθος Ελλήνων που είχε συγκεντρωθεί εκεί.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετά από την όχι και τόσο επιτυχημένη εμπειρία του στο Τσάμπιονς Λιγκ, ο Ολυμπιακός επέστρεψε στο ελληνικό πρωτάθλημα δείχνοντας τη δυναμή του συντρίβοντας τον ΠΑΟΚ με 4-1 σε παιχνίδι για την 7η αγωνιστική, που διεξείχθει στο ΟΑΚΑ. Οι ερυθρόλευκοι, που έχουν έξι νίκες σε έξι παιχνίδια (εκκρεμεί το ντέρμπι με την ΑΕΚ), δεν βρήκαν αντίσταση από τους παίχτες του ΠΑΟΚ, που απογοήτευσε, ενώ τα τέρματα για τους γηπεδούχους πέτυχαν οι Γιαννακόπουλος (7'), Νινιάδης (25'), Αμανατίδης (30') και Τζιοβάνι (45'). Για την ομάδα της Θεσσαλονίκης το τέρμα της τιμής πέτυχε ο Φραντζέσκος στο 76'.

Ο Παναθηναϊκός νίκησε μέσα στον Πύργο τον Πανηλειακό με 1-0, με τέρμα που πέτυχε ο Βαζέχα στο 49'και σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Οι πράσινοι ήταν απόλυτοι κυρίαρχοι του αγώνα, που παρακολούθησαν 2.500 θεατές, καθώς οι γηπεδούχοι απείλησαν μόνο μία φορά την εστία του Νικοπολίδη. Ο Αρης, πέρασε νικηφόρα και από τα Τρίκαλα και έφτασε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας. Οι κίτρινοι επικράτησαν με 1-0, δείχνοντας σοβαρότητα, ενώ το νικητήριο τέρμα πέτυχε ο Ραντόισιτς στο 58'.

Η ΑΕΚ κλήθηκε για μία ακόμη φορά από τον αθλητικό δικαστή να απολογηθεί για την επεισοδιακή συμπεριφορά οπαδών της στον αγώνα με τον Ιωνικό, που έγινε το Σάββατο στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Αυτό, όμως, που απασχολεί τους φίλους της ομάδας είναι το κάκιστο παιχνίδι της Ενωσης με τον Ιωνικό. Πραγματικά, η ΑΕΚ, που έχει χάσει σημαντικότατο έδαφος στην κούρσα του πρωταθλήματος, δείχνει σημάδια ομάδας που διέρχεται βαθιά αγωνιστική κρίση και ο προπονητής της δείχνει ανήμπορος να αντιδράσει, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που του χρεώνουν τα χάλια που παρουσιάζει η κιτρινόμαυρη ομάδα, κατηγορώντας τον παράλληλα για τις μεταγραφές των Σέρβων, οι οποίοι δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 319,87 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 519,03, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 300,97, ελβετικό φράγκο προς 206,92, τη λίρα Κύπρου προς 577,61, δολάριο Καναδά προς 217,12, δολάριο Αυστραλίας 204,82, το γερμανικό μάρκο προς 170,37, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,20, γαλλικό φράγκο προς 50,80, και το ευρώ προς 333,22 δραχμές.

Ιδιαίτερα θετικά ξεκίνησε η εβδομάδα για τη Σοφοκλέους, καθώς υποχωρούν η επιφυλακτικότητα και οι "φόβοι" των προηγούμενων εβδομάδων και το Χρηματιστήριο λαμβάνει ευνοϊκά μηνύματα. Η χρηματιστηριακή αγορά ξεπέρασε και τα επίπεδα των 5.700 μονάδων. Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι η Σοφοκλέους θα μπορούσε να κινηθεί έως τα επίπεδα των 6.000 μονάδων βραχυχρονίως. Σχετικά με το θέμα της αναπροσαρμογής της δραχμής, που επανήλθε στην επικαιρότητα, χρηματιστηριακοί αναλυτές θεωρούν ότι μια τυχόν εφάπαξ αναπροσαρμογή της ισοτιμίας τον εθνικού μας νομίσματος, η οποία θα το έφερνε στα επίπεδα της νέας κεντρικής ισοτιμίας, θα είχε θετική επίδραση στη χρηματιστηριακή αγορά. Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε μετοχές των κατασκευαστικών και των εταιρειών επενδύσεων. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 5.753,60 μονάδες έναντι 5.617,65 μονάδων της προηγούμενης, καταγράφοντας άνοδο 135,95 μονάδων ή σε ποσοστό 2, 42%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχισθεί και αύριο η κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τα Δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ανατολικές διευθύνσεις ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 9 έως 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 13 με 20 και στο Αιγαίο 16 με 22 βαθμούς Κελσίου. Βροχερό καιρό, ισχυρούς μέχρι πολύ ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 16 με 20 και 13 με 15 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 8 November 1999 - 20:00:24 UTC