Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-11-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 11/11/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Κυβερνητικές μαραθώνιες συσκέψεις για την επίσκεψη Κλίντον.
- Για παλλινωδίες κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο Κ.Καραμανλής.
- Τοποθετούνται μάνατζερ σε 13 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.
- Επίθεση κουκουλοφόρων στα γραφεία του ΚΚΕ στην οδό Αχαρνών.
- Προσπάθεια να μπει φραγμός στα παράνομα ταξί και φορτηγά.
- Διαδηλώσεις μαθητών, καθηγητών και οικοδόμων.
- Το δρόμο για τη Σοφοκλέους παίρνουν δύο κρατικές βιομηχανίες.
- Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.
- Ισχυρή μετασεισμική δόνηση 5,7 Ρίχτερ στην Τουρκία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κυβερνητικές μαραθώνιες συσκέψεις για την επίσκεψη Κλίντον.

Μαραθώνιες συσκέψεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε κυβερνητικό επίπεδο για την επίσκεψη Κλίντον, η οποία θα είναι και το αποκλειστικό αντικείμενο της αυριανής συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής. Η επίσκεψη είναι προς το συμφέρον της χώρας, τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ, σημειώνοντας ότι δίνεται στην Ελλάδα η ευκαιρία να ενισχύσει τη θέση της στην περιοχή. Ο κ. Σημίτης έδωσε έμφαση στην ανάγκη ήπιου κλίματος, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιχειρεί να εκμεταλλευτεί μικροκομματικά την επίσκεψη και επέκρινε τα κόμματα της Αριστεράς για τη στάση τους.

Για παλλινωδίες κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο Κ.Καραμανλής.

Ο Κώστας Καραμανλής κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για παλλινωδίες και αδυναμία να χειριστεί μεγάλης σημασίας εθνικά θέματα και έκανε λόγο για σοβαρή εθνική ζημιά. Από τη Σλοβενία που βρίσκεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διέψευσε δημοσιεύματα περί ενόχλησής του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της επίσκεψης Κλίντον, ενώ ο Δημήτρης Ρέππας διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες για διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών και του Μεγάρου Μαξίμου, δίνοντας παράλληλα κάλυψη στον Γιώργο Παπανδρέου.

Τοποθετούνται μάνατζερ σε 13 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.

Την τοποθέτηση μάνατζερ στη διοίκηση 13 μεγάλων νοσοκομείων της χώρας, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Από τις 22 του μηνός και μέχρι τέλος του έτους θα μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση όσοι διαθέτουν τα προσόντα που έχουν καθοριστεί, προκειμένου να αξιολογηθούν από ειδική επιτροπή. Ο κ.Παπαδήμας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο θεσμός των μάνατζερς στα δημόσια νοσοκομεία θα βοηθήσει σημαντικά στην εξυγίανσή τους.

Επίθεση κουκουλοφόρων στα γραφεία του ΚΚΕ στην οδό Αχαρνών.

Εξι κουκουλοφόροι εισέβαλαν αργά το απόγευμα στα γραφεία του ΚΚΕ στην οδό Αχαρνών 227 και τραυμάτισαν με ξύλα, σιδηρόβεργιες και άλλα αντικείμενα τρία άτομα που βρίσκονταν στο κτίριο. Τραυματίες είναι ο Διονύσιος Κουλούρης, 47 χρόνων, ο γιος του Αθανάσιος, 23 ετών και ο Γεώργιος Χαντζηπαρασίδης, 81 ετών, οι οποίοι νοσηλεύονται στο Γενικό Κρατικό Αθηνών. Οι δράστες μετά την επίθεση τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίστηκαν.

Προσπάθεια να μπει φραγμός στα παράνομα ταξί και φορτηγά.

Με νέες πινακίδες θα προμηθευτούν το προσεχές τρίμηνο όλα τα ταξί και τα φορτηγά δημοσίας χρήσεων, σε μια προσπάθεια του υπουργείου Μεταφορών να μπει φραγμός στα παράνομα ταξί και φορτηγά. Οι νέες πινακίδες, που θα χορηγηθούν δωρεάν, θα είναι κίτρινες, με συνδυασμό τριών γραμμάτων και τεσσάρων αριθμών. Παράλληλα τα υπουργεία Οικονομικών, Μεταφορών και Δημόσιας Τάξης θα προχωρήσουν σε απευθείας σύνδεση των αρχείων τους ώστε να υπάρχει πλήρης και άμεση διασταύρωση των στοιχείων του αυτοκινήτου.

Διαδηλώσεις μαθητών, καθηγητών και οικοδόμων.

Σε αντιαμερικανική διαδήλωση εξελίχθηκε τελικά το συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν μαθητές, με τη συμμετοχή καθηγητών και οικοδόμων, εκφράζοντας για άλλη μια φορά την αντιθεσή τους στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Οι μαθητές πάντως πιάστηκαν εντελώς αδιάβαστοι, καθώς τα κεντρικά συνθήματα ήταν κραυγαλέα ανορθόγραφα. Στο μεταξύ, κλειστές θα παραμείνουν και αύριο οι εφορίες, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας των υπαλλήλων, που διαμαρτύρονται για τροπολογία που προβλέπει τη δημιουργία ελεγκτικών κέντρων.

Το δρόμο για τη Σοφοκλέους παίρνουν δύο κρατικές βιομηχανίες.

Το δρόμο για τη Σοφοκλέους παίρνουν σύντομα δύο μεγάλες κρατικές βιομηχανίες, στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση. Πρόκειται για την λλληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Οπως δήλωσε ο υπουργός Αμύνης το θέμα βρίσκεται στο στάδιο διακήρυξης και μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Σοβαρές ζημιές στα Μάρμαρα του Παρθενώνα, προκάλεσαν οι επεμβάσεις που έγιναν το 1936 από το Βρετανικό Μουσείο. Αυτό αναφέρεται σε πόρισμα που συνέταξε ειδική επιτροπή που εξέτασε τα Μάρμαρα, όπου διαπιστώθηκε ότι οι επεμβάσεις που έγιναν στερούν από τα γλυπτά στοιχεία της αυθεντικότητάς τους με την απώλεια πλήθους πολύτιμων ιστορικών πληροφοριών που διατηρούσε η επιφάνεια πριν την επέμβαση. Η υπουργός Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη, έκανε λόγο για ανεπανόρθωτη βλάβη στην επιφάνεια των Μαρμάρων.

Ισχυρή μετασεισμική δόνηση 5,7 Ρίχτερ στην Τουρκία.

Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν στην επαρχία Σακάρια, στη βορειοδυτική Τουρκία από την ισχυρή μετασεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 Ρίχτερ που συγκλόνισε την περιοχή, από την οποία ένα άτομο σκοτώθηκε 85 τραυματίσθηκαν. Ο σεισμός που αποτελεί μετασεισμική ακολουθία του μεγάλου σεισμού των 7,4 Ρίχτερ τον Αυγουστο, από τον οποίο τουλάχιστον 17.000 σκοτώθηκαν, έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη,

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην Αθήνα βρίσκεται από το μεσημέρι ο νέος τεχνικός του Ολυμπιακού, ο 52χρονος Ιταλός Αλμπερτίνο Μπιγκόν, που θα αντικαταστήσει τον Μπάγεβιτς. Στο αεροδρόμιο τον άνεργο Ιταλό προπονητή υποδέχθηκε ο Πέτρος Κόκκαλης, ενώ δεν έκαναν την εμφανισή τους οι οπαδοί της ομάδας για να τον υποδεχθούν, οι οποίοι, πιθανώς πάγωσαν από την ανακοίνωση του ονόματος του Μπιγκόν, καθώς η διοίκηση των ερυθρολεύκων είχε διαρρεύσει προς τον Τύπο ότι βρίσκεται κοντά σε μεγάλο όνομα της προπονητικής, όπως οι Κρόιφ, Σάκι και Σκάλα. Ο Μπιγκόν, που το 1990 κατέκτησε το πρωτάθλημα με την εξαιρετική Νάπολη, θεωρείται προπονητής που μπορεί να κουμαντάρει τις φίρμες του ποδοσφαίρου, αν και τότε στην Ιταλία οι κακές γλώσσες τον είχαν χαρακτηρίσει βοηθό προπονητή... του Μαραντόνα, όταν ο Αργεντίνος μάγος της μπάλας βρίσκονταν στην παντοδυναμία του. Ο Μπιγκόν στις πρώτες του δηλώσεις, υποστήριξε ότι είχε έλθει σε επαφή με τη διοίκηση του Ολυμπιακού εδώ και αρκετό καιρό και πως είχε συμφωνήσει να αναλάβει τους ερυθρόλευκους από το ερχόμενο καλοκαίρι, αλλά οι ραγδαίες εξελίξεις τον έφεραν νωρίτερα στο λιμάνι του Πειραιά. Ο έμπειρος τεχνικός δήλωσε ότι η αποφασή του να αναλάβει τον Ολυμπιακό τώρα, είναι ρίσκο, αλλά πρόσθεσε πως γνωρίζει το έμψυχο δυναμικό της ομάδας και αυτό που προέχει είναι η νίκη στα ντέρμπι με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό. Οπως έγινε γνωστό, οι ετήσιες απολαβές του θα ανέρχονται στα 200 εκατομμύρια δρχ.

Εκτονώθηκε η κατάσταση σχετικά με το πρόβλημα που είχε δημιουργήσει ο Πολωνός επιθετικός του Παναθηναϊκού Σιμπνιέφσκι, καθώς ο ξένος ποδοσφαιριστής ζήτησε σήμερα συνάντηση από τον προπονητή του Κυράστα. Ο Πολωνός του είπε ότι η ενέργεια του (δεν πήγε στον πάγκο όταν αντικαταστάθηκε ) ήταν λανθασμένη, ζήτησε συγγνώμη και υποσχέθηκε ότι δεν θα επαναληφθεί κάτι παρόμοιο. Ο Κυράστας του ζήτησε να είναι περισσότερο σοβαρός και του επεσήμανε ότι αν επαναλάβει τέτοια ενέργεια η τιμωρία του θα είναι πολύ αυστηρή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόστιμο που θα του επιβληθεί θα είναι 500.000 δρχ. Στο μεταξύ, μηχανικοί της εταιρίας Θεμελιοδομή, η οποία συνεργάζεται με την αγγλική εταιρία που πρόκειται να αναλάβει την ανακατασκευή του γηπέδου της Λεωφόρου, πήγαν σήμερα στο γήπεδο, όπου έκαναν μετρήσεις σε όλους τους χώρους, προκειμένου να υποβάλουν τις σχετικές προτάσεις.

Μετά τη νέα σφαλιάρα που δέχθηκε η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού χθες στη Γαλλία από τη Βιλερμπάν, από την οποία έχασε με 61-54, δρομολογούνται νέες εξελίξεις στους ερυθρολεύκους. Ο Κρις Μόρις φεύγει από τον Ολυμπιακό, μετά την άρνηση του Αμερικανού φόργουορντ να παίξει στον αγώνα με τη Βιλερμπάν επειδή του φαινόταν σκληρό το παρκέ. Ο Ιωαννίδης ξεκίνησε ήδη την αναζήτηση του αντικατάστατη του.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 320,32 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 519,45, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 305,06, ελβετικό φράγκο προς 207,17, τη λίρα Κύπρου προς 578,50, δολάριο Καναδά προς 218,12, δολάριο Αυστραλίας 205,60, το γερμανικό μάρκο προς 170,45, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,21, γαλλικό φράγκο προς 50,82, και το ευρώ προς 333,37 δραχμές.

Με απώλειες έκλεισαν οι τιμές των μετοχών κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, αν και αρχικά η αγορά κινήθηκε ανοδικά. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, η πτώση των τιμών των μετοχών οφείλεται κυρίως στην αυριανή λειτουργία του Ολοκληρωμένου Αυτόματου Συστήματος Ηλεκτρονικών Συναλλαγών (ΟΑΣΗΣ) το οποίο αρκετές χρηματιστηριακές εταιρείες υποστηρίζουν ότι δεν το "γνωρίζουν" πλήρως. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές της Παράλληλης Αγοράς και των εταιρειών Επενδύσεων, ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των εταιριών Λήζινγκ και των εταιρειών Συμμετοχής. Στο πλαφόν ανόδου του 8% έκλεισε η τιμή 25 μετοχών, ενώ με πτώση 8% έκλεισε η τιμή 14 μετοχών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.657.06 μονάδες, έναντι 5.704,53 μονάδων της προηγούμενης, καταγράφοντας πτώση 47,47 μονάδων ή σε ποσοστό 0,83%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται αύριο σε όλη τη χώρα, αλλά στα δυτικά θα συμειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, αλλά και εκεί τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι ανεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοανατολικοί μέτριοι και στα ανατολικά βόρειοι ισχυροί και στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια απο 6 εως 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 11 εως 20 και στο Αιγαίο απο 14 εως 22 βαθμούς κελσίου. Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 12 με 18 και 10 με 14 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 11 November 1999 - 20:00:24 UTC