Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-11-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΘΗΝΑ, Ελλάδα, 13/11/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Τουρκία-τουλάχιστον 362 νεκροί και 2.500 τραυματίες
- Ελληνικά σωστικα συνεργεία στον τόπο της τραγωδίας
- Δηλώσεις κορυφαίου τούρκου σεισμολόγου
- Διχασμένοι οι έλληνες σεισμολόγοι
- Ελληνοτουρκικά-Κυπριακό στις συνομιλίες Κλίντον σε Αθήνα-Αγκυρα
- Πορεία ειρηνιστικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων για Κλίντον
- Περιοδεία Καραμανλή στις περιοχές της Λακωνίας
- Αρχισε το επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τουρκία-τουλάχιστον 362 νεκροί και 2.500 τραυματίες

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία για τον εντοπισμό επιζώντων κάτω από τα ερείπια που άφησε ο χθεσινός σεισμός των 7,2 Ρίχτερ, στη βορειοδυτική Τουρκία. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς και ήδη, 350 άτομα έχουν ανασυρθεί νεκρά, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.500. Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί σε κτίρια και εγκαταστάσεις, ενώ κλειστός είναι και ο μοναδικός αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Αγκυρα, καθώς τμήμα του κατέρρευσε σε χαράδρα.

Ελληνικά σωστικα συνεργεία στον τόπο της τραγωδίας

Στον τόπο της τραγωδίας βρίσκονται ελληνικά σωστικά συνεργεία της ΕΜΑΚ και μονάδες του ΕΚΑΒ, ενώ αποστολές οργάνωσε και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ ανακοίνωσε ότι αμέσως μετά το σεισμό είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου. Στο μεταξύ στην Τουρκία βρίσκονται αποστολές και από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων το Ισραήλ, η Γαλλία και η Γερμανία.

Δηλώσεις κορυφαίου τούρκου σεισμολόγου

Για πιθανούς μελλοντικούς σεισμούς που μπορεί να απειλήσουν την Κωνσταντινούπολη, προειδοποίησε εκ νέου ο κορυφαίος τούρκος σεισμολόγος Αχμέτ Ισίκαρα. Κανονικά θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα η διάσκεψη κορυφής του ΟΑΣΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου της οργάνωσης, ενώ στην πόλη αναμένεται αύριο βράδι και ο αμερικανός πρόεδρος ο οποίος θα συμμετάσχει στη διάσκεψη.

Διχασμένοι οι έλληνες σεισμολόγοι

Διχασμένοι εμφανίστηκαν οι έλληνες σεισμολόγοι ως προς το ενδεχόμενο να επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος από το χθεσινό σεισμό στην Τουρκία. Οι καθηγητές Παπαζάχος και Σταυρακάκης υπογράμμισαν ότι ο σεισμός ήταν 120 χλμ ανατολικότερα από εκείνον του Αυγούστου γεγονός που σημαίνει ότι ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες επηρεασμού του ελληνικού χώρου. Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος κάλεσε σε επιστημονική και επιχειρησιακή ετοιμότητα, καθώς όπως είπε, τέτοιοι μεγάλοι σεισμοί μπορούν να επηρεάσουν ευρύτερες περιοχές έως και 1000 χλμ.

Ελληνοτουρκικά-Κυπριακό στις συνομιλίες Κλίντον σε Αθήνα-Αγκυρα

Η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το Κυπριακό θα είναι ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει ο πρόεδρος Κλίντον σε Αθήνα και Αγκυρα δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου, Σάντι Μπέργκερ. Από την πλευρά του ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν συμπλήρωσε ότι στις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση θα εξεταστούν επίσης οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα η πάταξη της τρομοκρατίας και ο εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Πορεία ειρηνιστικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων για Κλίντον

Κυκλοφοριακό πρόβλημα προκλήθηκε στο κέντρο της Αθήνας από την πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία που πραγματοποίησαν ειρηνιστικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίσκεψη Κλίντον στην Αθήνα. Την πορεία παρακολουθούσαν διακριτικά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Ανεπιθύμητο εκπρόσωπο της αμερικάνικης ιμεριαλιστικής πολιτικής στη χώρα μας, χαρακτηρίζουν τον Κλίντον οι πολιτικές νεολαίες του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ, του ΔΗΚΚΙ, του ΣΥΝ και της ΑΚΟΑ.

Περιοδεία Καραμανλή στις περιοχές της Λακωνίας

Διήμερη περιοδεία στις περιοχές της Λακωνίας, που επλήγησαν από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, πραγματοποίησε χθες και σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ.Καραμανλής συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών τάξεων και δεσμεύτηκε οτι θα πιέσει την κυβέρνηση για την άμεση καταβολή του επιδόματος στους πληγέντες. Τις πληγείσες περιοχές της Λακωνίας θα επισκεφθεί αύριο και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

Αρχισε το επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Με την προβολή της ταινίας της Ολγας Μαλέα "Η διακριτική γοητεία των αρσενικών", άρχισε το επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 40ού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Συνολικά έχει προγραμματισθεί να προβληθούν περί τις 150 ταινίες ελλήνων και ξένων σκηνοθετών. Σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Φεστιβάλ παρέθεσαν δεξίωση προς τιμή της Γαλλίδας σταρ Κατρίν Ντενέβ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με μεγάλο πρωταγωνιστή το Νίκο Μαχλά η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών νίκησε 2-0 την αντίστοιχη της Νιγηρίας σε φιλικό αγώνα που έγινε στο Κιλκίς. Ο Μαχλάς πέτυχε και τα δύο γκολ ενώ είχε και δοκάρι στο 8ο λεπτό.

Με το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ηρακλή συνεχίσθηκε η 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας ανδρών, όπου ο ΠΑΟΚ νίκησε 62-57 τον Ηρακλή. Στους υπόλοιπους αγώνες της ημέρας το Μαρούσι νίκησε 73-71 το Ηράκλειο. Ο Ολυμπιακος εκτός έδρας τον Εσπερο με 80-67, ο Αρης έχασε στη Δάφνη απο την τοπική ομάδα με 83-87, ο Πανιώνιος νίκησε τη Νήαρ Ηστ με 93-85 και ο Παναθηναϊκός εκτός έδρας το Σπόρτιγκ με 77-62. Η συνάντηση ΑΕΚ-Περιστέρι θα πραγματοποιηθεί αύριο.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 321,55 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 520,26, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 307,22, ελβετικό φράγκο προς 207,22, τη λίρα Κύπρου προς 576,09, δολάριο Καναδά προς 219,24, δολάριο Αυστραλίας 206,73, το γερμανικό μάρκο προς 170,38, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,21, γαλλικό φράγκο προς 50,80, και το ευρώ προς 333,24 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν αύριο στο Ιόνιο και τα Ηπειρωτικά. Σταδιακά τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα και στο Βόρειο Αιγαίο και θα είναι κατά τόπους έντονα. Στις υπόλοιπες Ανατολικές και Νότιες νησιώτικες περιοχές θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στα πελάγη πολύ ισχυροί μέχρι θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 3 έως 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 11 έως 19 και στο Αιγαίο από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Για την Αττική αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα βρέξει κυρίως μετά το μεσημέρι οπότε ειναι πιθανό να εκδηλωθεί και καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Ιδιος καιρός θα επικρατήσει και στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

(Κ.Η.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Saturday, 13 November 1999 - 19:00:18 UTC