Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-11-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 16/11/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ανοιχτή θα είναι η ατζέντα των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη.
- Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ κυβέρνησης-ΝΔ για την επίσκεψη Κλίντον.
- Βέβαιη η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
- Κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.
- Σε 7.000 ανέρχονται τα κατεδαφιστέα κτίρια από το σεισμό.
- Προβλήματα αύριο στις εφορίες από την 48ωρη απεργία των υπαλλήλων.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ανοιχτή θα είναι η ατζέντα των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη.

Ανοιχτή θα είναι η ατζέντα των συνομιλιών που θα έχουν την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη οι πρωθυπουργοί της Ελλάδος και της Τουρκίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι δεν έχει τεθεί θέμα τριμερούς συνάντησης Κλίντον-Σημίτη-Ετσεβίτ. Εκτιμάται πάντως ότι στο επίκεντρο θα βρεθούν το Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις, με σταθμό την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, θέμα για το οποίο η Ελλάδα αναμένει βήματα καλής θέλησης από την Αγκυρα, κάτι που επισήμανε και ο Μπίλ Κλίντον. Η ελληνική στάση, τόσο στη συνάντηση αυτή, όσο και στη σύνοδο του ΟΑΣΕ, εξετάσθηκε σε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον κ. Σημίτη.

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ κυβέρνησης-ΝΔ για την επίσκεψη Κλίντον.

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ για την επίσκεψη Κλίντον, αλλά και τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Κ. Μητσοτάκης περί σχέσεων στελεχών του ΠΑΣΟΚ με την τρομοκρατία. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να καταθέσει όποια στοιχεία έχει και να μην παίζει τον άμισθο ανταποκριτή της Ουάσιγκτον Πόστ. Ο Κώστας Καραμανλής επιτεθηκε στην κυβέρνηση για την επίσκεψη Κλίντον, κάνοντας λόγο για φιάσκο με μή αναστρέψιμη εθνική ζημιά και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αδυνατεί να χειριστεί τα εθνικά θέματα

Βέβαιη η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα ικανοποιήσει στις αρχές του 2000 όλα τα κριτήρια του Μάαστριχτ για την είσοδό της στην ΟΝΕ και τη ζώνη του ευρώ, διατυπώνει στην τελευταία έκθεσή του ο ΟΟΣΑ. Οι αναλυτές του διεθνούς οργανισμού μιλούν για δυναμική ανάπτυξη στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί την προσεχή διετία, σημειώνουν ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή ισοτιμίας της δραχμής και ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, για να υπάρξει ραγδαία μείωση των επιτοκίων, ώστε αυτά να συγκλίνουν με τα ευρωπαϊκά.

Κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.

Με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, ολοκληρώνονται αύριο οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 25-η επέτειο του Πολυτεχνείου. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ που κατέθεσε στεφάνι υποστήριξε ότι η δημοκρατία εκφυλίζεται και διευρύνεται η κοινωνική αδικία. Στη Θεσσαλονίκη, φοιτητές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, διέκοψαν βιαίως τη συνέντευξη για την επέτειο του Πολυτεχνείου, αναρτώντας κόκκινες σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα κατά της επίσκεψης Κλίντον.

Σε 7.000 ανέρχονται τα κατεδαφιστέα κτίρια από το σεισμό.

Σε 7.000 ανέρχονται τα κατεδαφιστέα κτίρια στην περιοχή της Αττικής που επλήγησαν από τον σεισμό, ενώ 50.000 κτίρια επιβάλλεται να επισκευαστούν γρήγορα γιατί έχουν υποστεί μικρές ή μεγαλύτερες ζημιές. Τα στοιχεία αυτά που προέκυψαν από τον πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο έλεγχο, ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, σημειώνοντας παράλληλα ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 16.000 αιτήσεις επιδότησης ενοικίου ή συγκατοίκησης και από αυτές έχουν εγκριθεί οι μισές.

Προβλήματα αύριο στις εφορίες από την 48ωρη απεργία των υπαλλήλων.

Προβλήματα θα αντιμετωπίσει και αύριο το κοινό στις συναλλαγές του με τις εφορίες, καθώς αρχίζει η νέα 48ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία εφοριακών υπαλλήλων, αντιδρώντας στη δημιουργία των τοπικών ελεγκτικών κέντρων.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οχι ότι οι Ελληνες φίλαθλοι δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο, το αντίθετο μάλιστα, αλλά αυτά που διαδραματίστηκαν χθες το απόγευμα στο ντέρμπι της Νέας Φιλαδέλφειας δεν έχουν προηγούμενο. Είναι το απόσταγμα όσων νοσηρών και αποτρόπεων συμβαίνουν στα γήπεδα και ακόμη περισσότερο στα γραφεία των παραγόντων. Τα τελευταία χρόνια στις αναμετρήσεις ΑΕΚ- Ολυμπιακού πάντα υπήρχε ένταση και κυρίως στις εξέδρες. Χθες, που οι εξέδρες ήταν άδειες, λόγω τιμωρίας της Ενωσης, υπήρξε και η έκρηξη, με εμπρηστή, κατά κοινή ομολογία, τον διαιτητή Δημητρόπουλο, αλλά και τη στάση κορυφαίων παραγόντων όπως του προέδρου της ΕΠΑΕ Β.Μητρόπουλου. Ο σωματοφύλακάς του, μάλιστα, κάποιος όνοματι Ν.Γιαννακουδάκος δεν δίστασε να βγάλει μέσα στην αίθουσα μελών του "Ν.Γκούμας", πιστόλι και να σημαδέψει τον πρώην πρόεδρο της ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πανδαιμόνιο, με πυροβολισμούς, άγριο ξύλο και μία μαχαιριά στο γλουτό του κουμπουροφόρου, ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου κρατείται για παράνομη οπλοφορία. Φυσικά, το μελανότερο σημείο των χθεσινών γεγονότων ο θάνατος Ενωσίτη φιλάθλου από καρδιακή ανακοπή λίγο πριν το τέλος του αγώνα. Σήμερα, μετά από σχετική εντολή του προϊσταμένου της εισαγγελίας ο εισαγγελέας ποινικής αγωγής Μανώλης Ρασιδάκης ανέλαβε την υπόθεση των επεισοδίων στη Νέα Φιλαδέλφεια. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, σε συνέντευξη Τύπου, αφού τόνισε ότι δεν παραιτείται από τη θέση του, εξήγγειλε ξεκαθάρισμα στη διαιτησία, ενώ επέρριψε εμμέσως πλην σαφώς τις ευθύνες για το αιματηρό επειδόδιο στον Μελισσανίδη. Ηδη, στην ΑΕΚ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πέτρος Στάθης ανακοίνωσε την παραίτησή του, ενώ οι διεθνείς παίχτες της ομάδας αρνούνται να αγωνιστούν με την εθνική. Σήμερα, σε δηλώσεις του, ο άσος της Ενωσης Ντέμης Νικολαϊδης, εμφανίστηκε συγκλονισμένος καιτόνισε ότι στο χθεσινό ντέρμπι "δεν κρατήθηκαν ούτε τα προσχήματα" και επέμεινε στην αποφασή του να μην αγωνιστεί με την εθνική. Ο Ολυμπιακός, με σημερινή ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για προβοκάτορες που κινούνται για να καταστρέψουν το ποδόσφαιρο.

Τη βεβαιότητα ότι ο Παναθηναϊκός θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του στο ντέρμπι της Κυριακής κόντρα στον ``αιώνιο`` αντίπαλό του, Ολυμπιακό, εξέφρασε ο Γιάννης Κυράστας. Ο τεχνικός των ``πρασίνων``, είπε ότι τα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό έχουν πάντα ιδιαιτερότητα και απήχηση στο φίλαθλο κόσμο, ενώ ζήτησε από τους παίκτες του να αποβάλουν την ψυχολογία των παλαιοτέρων ντέρμπι, ώστε να σπάσουν το αρνητικό σερί που έχει ο αθηναϊκός σύλλογος στα ματς με τους ``ερυθρόλευκους``.

Την έβδομη νίκη του σε οκτώ αγώνες του κυπέλλου Σαπόρτα πέτυχε ο Ηρακλής, που επικράτησε με 65-58 της Πόρτο στο Ιβανώφειο. Ετσι, δύο αγωνιστικές πριν το τέλος της Α' φάσης της διοργάνωσης, ο ``Γηραιός`` εξασφάλισε μία από τις δύο πρώτες θέσεις του Ε' ομίλου, καθώς προηγείται με 15 βαθμούς.

Η αλλαγή προπονητή που προχώρησε η Ούλκερ προβληματίζει τον τεχνικό του Ολυμπιακού, Γιάννη Ιωαννίδη, ενόψει της αναμέτρησης των δύο ομάδω, για την 8η ημέρα της Ευρωλίγκα. Η τοποθέτηση του Μουράτ Μπιμπίν στη θέση του Τσετίν Γιλμάζ έχει επιδράσει θετικά στην τουρκική ομάδα, η οποία όπως πιστεύει ο "ξανθός" τώρα παίζει πιο ελεύθερα και σουτάρει γρήγορα από την περιφέρεια. Οσο για το καυτό θέμα του παίκτη που θ' αντικαταστήσει τον Κρις Μόρις, ο Ιωαννίδης είπε ότι τον απασχολεί το θέμα, έχει ήδη κάποιες περιπτώσεις στο μυαλό του, αλλά προέχει το ματς με την Ούλκερ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 322,93 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 523,63, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 305,73, ελβετικό φράγκο προς 208,01, τη λίρα Κύπρου προς 578,34, δολάριο Καναδά προς 220,19, δολάριο Αυστραλίας 207,27, το γερμανικό μάρκο προς 170,58, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,23, γαλλικό φράγκο προς 50,86, και το ευρώ προς 333,64 δραχμές.

Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με χθες έκλεισαν οι τιμές των μετοχών κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με το όποιο ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που έχουν κάποιο επιχειρηματικό "σενάριο". Ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραψε στο μέσον των συναλλαγών κατώτερη τιμή στις 5.639 μονάδες, για να βελτιώσει προς το κλείσιμο τη θέση του, χωρίς όμως να κατορθώσει να ξεπεράσει τα επίπεδα των 5.700 μονάδων. Στο πλαφόν ανόδου έκλεισε η τιμή 14 μετοχώ. Με άνοδο έκλεισαν οι μετοχές των εταιρειών Λήζινγκ και των εταιρειών Συμμετοχών. Με οριακή άνοδο έκλεισαν και οι τράπεζες. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.683,06 μονάδες έναντι 5.722,99 μονάδων της προηγούμενης, καταγράφοντας πτώση 39,93 μονάδων ή σε ποσοστό 0,70%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχιστούν και αύριο οι βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά και το βορειοανατολικό Αιγαίο, ενώ στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί στα δυτικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και στα ανατολικά μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 9 εως 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 14 με 21 και στο Αιγαίο 17 με 24 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική προβλέπονται παροδικές νεφώσεις, οι άνεμοι θα είναι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 μέχρι 21 βαθμούς. Για τη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες αλλά σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 11 εως 16 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 16 November 1999 - 19:00:24 UTC