Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-11-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 17/11/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Με την πορεία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.
- Αύριο η συνάντηση Σημίτη-Ετσεβίτ στην Κωνσταντινούπολη.
- Ανεβαίνουν οι τόνοι αντιπαράθεσεις μεταξύ κυβέρνησης-ΚΚΕ.
- Σημαντικά αυξημένες οι τιμές των υγρών καυσίμων.
- Τραγωδία κοντά στη Χαλκίδα, όταν τρένο διαμέλισε τρεις εργάτες.
- Καθαρίζει από τα σκουπίδια η Αθήνα.
- Τεράστιες καταστροφές από μεγάλη πυρκαγιά στη βόρεια Χίο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με την πορεία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.

Ομαλά και χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκε η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, με την οποία κορυφώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Η πορεία μετατράπηκε σε αντιαμερικανική διαδήλωση, ενόψει και της επίσκεψης Κλίντον στην Αθήνα. Περίπου 4.000 αστυνομικοί και δεκάδες εισαγγελείς είχαν τεθεί σε επιφυλακή ώστε να επέμβουν άμεσα αν χρειαστεί. Αυξημένα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο, όπου κάθε χρόνο δρούν οι αποκαλούμενοι γνωστοί-άγνωστοι.

Αύριο η συνάντηση Σημίτη-Ετσεβίτ στην Κωνσταντινούπολη.

Στην αυριανή συνάντηση Σημίτη-Ετσεβίτ στην Κωνσταντινούπολη, επικεντρώνεται το διπλωματικό ενδιαφέρον, καθώς οι συνομιλίες των δύο πρωθυπουργών θα γίνει με ανοιχτή ατζέντα θεμάτων. Η Ελλάδα έχει δείξει το δρόμο στην Τουρκία και αναμένει από αυτήν ανάλογες πρωτοβουλίες, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Εκτιμάται ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις και τα καυτά θέματα του Κυπριακού και των ευρωτουρκικών σχέσεων. Ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της ΕΕ, ενώ έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Φανάρι.

Ανεβαίνουν οι τόνοι αντιπαράθεσεις μεταξύ κυβέρνησης-ΚΚΕ.

Την απόφαση του ΚΚΕ να πραγματοποιήσει διαδηλώσεις προς την αμερικανική πρεσβεία, παρά το απαγορευτικό που εξέδωσε ο Αττικάρχης, τόνισαν στελέχη του κόμματος, ανεβάζοντας το κλίμα της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Η υπεύθυνη πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας και αυτό θα πράξουμε, τόνισε ο πρωθυπουργός, καλώντας το λαό και τα κόμματα σε εθνική επαγρύπνηση για την τήρηση της δημοκρατικής νομιμότητας. Υπενθυμίζεται ότι έχουν απαγορευθεί οι διαδηλώσεις σε σημεία όπου θα κινηθεί ο πρόεδρος Κλίντον.

Σημαντικά αυξημένες οι τιμές των υγρών καυσίμων.

Σημαντικά αυξημένες θα είναι από τα μεσάνυχτα οι τιμές των υγρών καυσίμων, εξαιτίας της κούρσας ανόδου της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. Η τιμή της βενζίνης και του ντίζελ θέρμανσης αυξάνεται κατά 5 δρχ και του ντίζελ κίνησης κατά 7,5 δρχ το λίτρο. Για δυσάρεστη εξέλιξη, έκανε λόγο ο Γιάννος Παπαντωνίου αλλά διευκρίνισε πως η διαδικασία ένταξης στην ΟΝΕ δεν θα επηρεαστεί, καθώς η αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου επηρεάζει αντίστοιχα και τον πληθωρισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τραγωδία κοντά στη Χαλκίδα, όταν τρένο διαμέλισε τρεις εργάτες.

Τραγωδία κοντά στην Χαλκίδα, όταν αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Χαλκίδα παρέσυρε και διαμέλισε τρεις εργάτες που εκτελούσαν εργασίες στη σιδηροδρομική γραμμή. Νεκροί είναι ο Νικόλαος Σταδιάτης, ο Χρήστος Ζορμπάς και ο Νικόλαος Σημιτικόπουλος. Επιτροπή εμπειρογνωμόνων ερευνά τα αίτια του δυστυχήματος, ενώ ο μηχανοδηγός του τρένου, ο οποίος έχει υποστεί σοκ συνελήφθη.

Καθαρίζει από τα σκουπίδια η Αθήνα.

Απομακρύνονται από το κέντρο της Αθήνας οι όγκοι των σκουπιδιών, καθώς οι έκτακτοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα ανέστειλαν την απεργία τους, μετά τη συνάντηση που είχαν με την υπουργό Εσωτερικών. Η κυρία Βάσω Παπανδρέου τόνισε ότι το βασικό αίτημα των απεργών για μονιμοποίηση των συμβασιούχων θα ικανοποιηθεί στο πλαίσιο της συνολικότερης ρύθμισης που επεξεργάζεται διακομματική επιτροπή της βουλής και αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Τεράστιες καταστροφές από μεγάλη πυρκαγιά στη βόρεια Χίο.

Τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κοντά στο χωριό Βίκι, στη Βόρεια Χίο και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Η πυρκαγιά έχει αποτεφρώσει πάνω από 2.500 στρέμματα δασικής έκτασης και ελαιώνες, ενώ οι κάτοικοι κάνουν λόγο για εμπρησμό, καθώς η φωτιά εκδηλώθηκε σε δύσβατη περιοχή και σε δύο διαφορετικά σημεία ταυτοχρόνως.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολύ πιθανό είναι πλέον το ενδεχόμενο να ``χωρίσουν οι δρόμοι`` του Ολυμπιακού με τον Ζλάτκο Ζάχοβιτς. Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του Ολυμπιακού έχει αποφασίσει να παραχωρήσει τον Σλοβένο μέσο, εφόσον βέβαια ικανοποιηθεί οικονομικά. Αυτό σημαίνει, ότι ο Ολυμπιακός θα ζητήσει από τον υποψήφιο αγοραστή του 27χρονου άσου, να καταβάλει όσα χρήματα έχει κοστίσει μεχρι τώρα ο Ζάχοβιτς στους πρωταθλητές, 1 εκατομμύριο δολλάρια, ενώ παράλληλα θα πρέπει ο παίκτης να επιστρέψει ολόκληρο το ποσό που έχει εισπράξει από τη μέχρι τώρα συνεργασία του με τους ``ερυθρόλευκους``.

Η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών σε φιλικό αγώνα που έγινε στην Κοζάνη παρουσία 6.000 θεατών, νίκησε 1-0 μετά από καλή απόδοση την αντίστοιχη της Βουλγαρίας. Ετσι η εθνική μας πέρασε με επιτυχία και το δεύτερο φιλικό τεστ που έδωσε σε διάστημα τεσσάρων ημερών, αφού το Σάββατο στο Κιλκίς είχε επικρατήσει της Νιγηρίας με 2-0. Το τέρμα της ελληνικής ομάδας σημείωσε ο Θωμάς Κυπαρίσσης στο 61ο λεπτό της συνάντησης με δυνατό σουτ λίγο έξω από την περιοχή.

Σαν ``λιοντάρια`` διεκδίκησαν την πρόκρισή τους στους ``8`` του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2000 οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής μας ομάδας των Ελπίδων, όμως δεν τα κατάφεραν. Η ελληνική ομάδα νίκησε μόνο με 1-0 στο κατάμεστο γήπεδο του Ηρακλείου την αντίστοιχη της Τσεχίας και δεν μπόρεσε να ανατρέψει το βαρύ και άδικο 0-3 του πρώτου αγώνα, που έγινε το περασμένο Σάββατο στο Τέπλιτσε. Το μοναδικό τέρμα της δραματικής συνάντησης πέτυχε στο 27ο λεπτό ο Σ.Κωνσταντινίδης, όμως ο ίδιος παίκτης στο 81` έβαλε τέλος στις ελπίδες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος όταν το πέναλτι που εκτέλεσε απέκρουσε ο Ντρόμπνι.

Αυξάνονται τα προβλήματα για την ΑΕΚ ενόψει του κρίσιμου αγώνα της με τον Αρη, για την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος, ο οποίος θα γίνει το Σάββατο, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο Κοπιτσής, που είναι κτυπημένος, οι Κασάπης, Καλιτζάκης που είναι τιμωρημένοι προκαλούν πονοκέφαλο στον Τουμπάκοβιτς. Πάντως, από την άλλη πλευρά θα επιστρέψουν οι Μπιέκοβιτς, καθώς και ο Κωνσταντινίδης που αγωνίζονταν με την εθνική ελπίδων.

Το Μαρούσι δεν κατάφερε να παραμείνει στην πρώτη θέση του 7ου ομίλου του κυπέλλου Κόρατς, αφού σήμερα γνώρισε τη συντριβή με 89-69 από τη Μακάμπι Ραμάτ Γκαν στο Ισραήλ. Ο αγώνας έγινε στο πλαίσιο της τελευταίας ημέρας στην Α' φάση της διοργάνωσης, ενώ η ελληνική ομάδα είχε εξασφαλίσει από την προηγούμενη εβδομάδα την πρόκριση στους ``32``. Την πρωτιά του ομίλου πήρε η Ραμάτ Γκαν με 11 βαθμούς, ενώ το Μαρούσι ολοκλήρωσε τους αγώνες του με 4 νίκες-2 ήττες και συγκομιδή 10 βαθμών.

Ο Αντώνης Φώτσης και ο Δήμος Ντικούδης συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των 13 παικτών που κάλεσε ο Κώστας Πετρόπουλος για τους τρεις πρώτους αγώνες της εθνικής ομάδας μπάσκετ στο πλαίσιο της ημιτελικής φάσης του Ευρωμπάσκετ 2001. Στη διάθεση του Πετρόπουλου θα βρίσκονται ακόμη οι Σιγάλας, Λιαδέλης, Μπουντούρης, Καλαϊτζής, Παπανικολάου, Γιαννούλης, Τσακαλίδης, Κακιούζης, Χατζής, Σιούτης και Οικονόμου. Ο τελευταίος επιστρέφει στην εθνική ομάδα μετά από αρκετό καιρό λόγω τραυματισμών.

Ο Γιώργος Τσαγκαράκης του συνδέσμου Χανίων κληρώθηκε να διευθύνει το ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, που θα γίνει την Κυριακή στο ΟΑΚΑ για την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος Α' Εθνικής. Το άλλο μεγάλο παιχνίδι της 8ης ημέρας, που θα γίνει το Σάββατο στο ``Νίκος Γκούμας`` ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Αρη, θα ``σφυρίξει`` ο Γιώργος Μποροβήλος του συνδέσμου Αρκαδίας.

Στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Γ` Εθνικής κατηγορίας παρέμεινε ο Ναυπακτιακός Αστέρας. Η ομάδα της Ναυπάκτου σε αγώνα για την 10η ημέρα της διοργάνωσης, επικράτησε με 2-0 του Κερατσινίου και έφτασε τους 26 βαθμούς, τρεις λιγότερους από τον Ακράτητο που όμως έχει έναν αγώνα λιγότερο. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα: Αγερσανί-Μαρκό 0-0, Μηχανιώνα-Δόξα Βύρωνα 3-1, Λεωνίδιο-Απόλλων Κρύας Βρύσης 2-0, Θεσπρωτός-Καρδίτσα 3-0, Εδεσσαϊκός-Νίκη Βόλου 1-1 και Κιλκισιακός-Λύκοι 2-2. Οι αγώνες Ακράτητος-Κοζάνη, Ατρόμητος- Εθνικός Κατερίνης και Χαλκηδόνα-Νεάπολη θα γίνουν αύριο.

Ομόφωνα δεκτή έγινε από το συμβούλιο της ΕΠΑΕ η παραίτηση του Πέτρου Στάθη από την θέση του αντιπροέδρου της διοργανώτριας. Η απόφαση ελήφθη στην σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ, ενώ παράλληλα η διοίκηση της ΕΠΑΕ αποφάσισε ομόφωνα, στην επόμενη συνεδρίαση της, να προβεί σε όλες τις καταστατικές διαδικασίες, προκειμένου να καλυφθεί η θέση. Στο μεταξύ, το ΔΣ της ΕΠΑΕ εξέφρασε την αμέριστη εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο και τις ενέργειες του προέδρου, Βίκτωρα Μητρόπουλου, οι οποίες αποτελούν υλοποίηση των αποφάσεων της διοίκησης.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 320,98 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 521,38, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 303,93, ελβετικό φράγκο προς 208,40, τη λίρα Κύπρου προς 578,55, δολάριο Καναδά προς 219,34, δολάριο Αυστραλίας 206,12, το γερμανικό μάρκο προς 170,68, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,24, γαλλικό φράγκο προς 50,89, και το ευρώ προς 333,83 δραχμές.

Με νέα μικρή υποχώρηση έκλεισαν οι τιμές των μετοχών και στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, ενώ ελαφρώς βελτιωμένος ήταν ο όγκος των συναλλαγών η αξία των οποίων ξεπέρασε τα 300 δισ. δρχ. Αρχικά, η αγορά κινήθηκε σταθεροποιητικά για να εκδηλωθεί προς το τελευταίο ημίωρο προσφορά σε τραπεζικές μετοχές, με αποτέλεσμα ο δείκτης να υποχωρήσει κάτω από τις 5.600 μονάδες (5.592). Ελάχιστα λεπτά πριν το κλείσιμο υπήρξε αγοραστική παρέμβαση σε "ισχυρά χαρτιά" των τραπεζών, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί στο κλείσιμο η εικόνα της αγοράς. Στο πλαφόν ανόδου 8% έκλεισαν οι τιμές 25 μετοχών, ενώ στο limit down έκλεισε η τιμή 3 μετοχών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.654,07 μονάδες έναντι 5.683,06 μονάδων της προηγούμενης, καταγράφοντας πτώση 28,99 μονάδων ή σε ποσοστό 0, 50%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία αναμένεται αύριο που θα αρχίσει από τα δυτικά με νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα ενταθούν και θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα. Ιδιαίτερα έντονα θα είναι τα φαινόμενα στα δυτικά και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί, νοτιοδυτικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί και στα πελάγη πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 9 έως 17 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 14 έως 23 βαθμούς και στα νησιά από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Παροδικές νεφώσεις με πιθανή βροχή το απόγευμα, μέτριους ανέμουςκ αι θερμοκρασία 16 με 23 και 13 με 27 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 17 November 1999 - 20:00:30 UTC