Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-11-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 25/11/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Μειώνονται κατά 7,5% τα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ.
- Μείωση της εξεταστέας και διδακτέας ύλης για τη Β'και Λυκείου.
- Ποινική διώξη κατά τριών ατόμων για τη γέφυρα στην Παιανία.
- Επίσπευση τω διαδικασιών μείωσης των επιτοκίων ενόψει ΟΝΕ.
- Οι υπουργοί να απαντούν στη ΝΔ, ζήτησε ο πρωθυπουργός.
- Στους δρόμους βγήκαν και πάλι οι συνταξιούχοι.
- Ανθυπαστυνόμος συνελήφθη για παράνομη δραστηριότητα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μειώνονται κατά 7,5% τα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ.

Κατά 7,5% μειώνονται από πρώτη Δεκεμβρίου τα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ και κατά 50% ο συντελεστής του ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.Η κυβέρνηση προχώρησε στην κίνηση αυτή, προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός μετά και τις αυξήσεις της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. Το μέτρο αυτό θα οφελήσει άμεσα τους καταναλωτές,θα συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού κατά 0,15%, ενώ το κόστος στον προϋπολογισμό ανέρχεται σε 18,8% σε ετήσια βάση.

Μείωση της εξεταστέας και διδακτέας ύλης για τη Β'και Λυκείου.

Μείωση κατά 10% της εξεταστέας ύλης και έως 50%, της διδακτέας για τη Β' και Γ' Λυκείου, ανακοίνωσε το υπουργείο παιδείας. Η μεγαλύτερη μείωση, περίπου 50% έγινε στα μαθηματικά, τη Γλώσσα και τις και τις Φυσικές Επιστήμες. Οπως δήλωσε ο υπουργός παιδείας, στόχος του υπουργείου, είναι στο μέλλον η εξεταστέα ύλη να είναι ίση με με τη διδακτέα. Θετικό χαρακτήρισε το μέτρο η ΟΛΜΕ, σημειώνοντας όμως ότι οι μαθητές διδάσκονται μαθήματα που δεν έπρεπε, ενώ άλλα μαθήματα που είναι αναγκαία, δεν τα διδάσκονται.

Ποινική διώξη κατά τριών ατόμων για τη γέφυρα στην Παιανία.

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες από αμέλεια, άσκησε ο εισαγγελέας κατά τριών ατόμων, που θεωρούνται υπεύθυνα για την κατάρρευση της υπο κατασκευής γέφυρας στην Παιανία. Ο εισαγγελέας ζήτησε από το Πολυτεχνείο πραγματογνωμοσύνη για τα δομικά υλικά και από το ΥΠΕΧΩΔΕ να διευκρινίσε αν παρίστατο δικός του επιβλέπων μηχανικός του έργου. Με εντολή του υπουργου ΠΕΧΩΔΕ ελεκτές δημοσίων έργων αρχίζουν ερευνούν τα αίτια κατάρρευσης της γέφυρας. Για χονδροειδέστατο σφάλμα έκανε λόγο η ο διευθύνων σύμβουλος της κοινοπραξίας Αττική Οδός και πρόσθεσε ότι σύντομα θα υπάρξει πόρισμα για τά αίτια κατάρρευσης της γέφυρας.

Επίσπευση τω διαδικασιών μείωσης των επιτοκίων ενόψει ΟΝΕ.

Επίσπευση των διαδικασιών μείωσης των επιτοκίων ενόψει της αίτησης για ένταξη της Ελλάδος στην ΟΝΕ, ζήτησε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική την πορεία της οικονομίας. Ο Γιάννος Παπαντωνίου προανήγγειλε ραγδαία μείωση των επιτοκίων το 2000, που θα φθάσουν στο 6-7% από 12-13% που είναι σήμερα. Στο μεταξύ, μέτρα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ετσι ιδρύεται εταιρία που θα ενεργεί ως θεσμικός επενδυτής με στόχο τη διάθεση κεφαλαίων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι υπουργοί να απαντούν στη ΝΔ, ζήτησε ο πρωθυπουργός.

Συστάσεις στους υπουργούς να δίνουν σαφείς, άμεσες και επιθετικές απαντήσεις στη σκανδαλολογία που επιχειρεί να συντηρήσει η ΝΔ έκανε ο πρωθυπουργός, στο υπουργικό συμβούλιο. Κατά τον κ.Σημίτη διαψεύστηκαν οι προσδοκίες της ΝΔ στη συζήτηση που έγινε στη βουλή και εκτίμησε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα σταματήσει την τακτική αυτή εξαιτίας της αδυναμίας της να αρθρώσει έγκυρο πολιτικό λόγο.

Στους δρόμους βγήκαν και πάλι οι συνταξιούχοι.

Στους δρόμους βγήκαν και πάλι οι συνταξιούχοι ζητώντας αυξήσεις στις αποδοχές τους, καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μειωμένο εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες. Στην Αθήνα οι συνταξιούχοι έκαναν συγκέντρωση στην πλατεία Κάννιγγος και στη συνέχεια πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Πασχαλίδης τους διαβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός θα τους δεχθεί αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι.

Ανθυπαστυνόμος συνελήφθη για παράνομη δραστηριότητα.

Ανθυπαστυνόμος συνελήφθη από συναδέλφους του γιατί είχε αναπτύξει αναπτύξει παράνομη δραστηριότητα. Πρόκειται για τον Χρήστο Ρέππα 41 ετών, που υπηρετούσε στο τμήμα του Μελιγαλά και συνελήφθη από αξιωματικούς της νεοσύστατης υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων της αστυνομίας. Κατηγορείται για σύσταση και συμμορία, δωροδοκία, βιασμό, ασέλγεια και κατάχρηση εξουσίας. Ο Ρέππας κατηγορείται ότι παρείχε κάλυψη σε νυχτερινό κέντρο στην Καλαμάτα, όπου εκδίδονταν αλλοδαπές.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη Ρόδο θα δώσει τελικά την Κυριακή η τιμωρημένη ΑΕΚ τον αγώνα της με τον ΟΦΗ, για την 9η ημέρα της Α` Εθνικής κατηγορίας, σύμφωνα με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΑΕ. Κι αυτό γιατί, το εθνικό στάδιο Αλεξανδρούπολης, το οποίο είχε ζητήσει η αθηναϊκή ΠΑΕ ως έδρα του αγώνα, δεν πληροί τους όρους διεξαγωγή παιχνιδιών Α` εθνικής, σύμφωνα πάντα με την ΕΕ της Ενωσης.

"Δεν δεχόμαστε πιέσεις από κανέναν για τα Ολυμπιακά έργα. Οσον αφορά στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το Ολυμπιακό Χωριό, θα πάρουμε την σχετική απόφαση την προσεχή Τρίτη". Αυτά τόνισε η αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004", Νίκη Τζαβέλλα, σε συνέντευξη Τύπου, στο Ζάππειο Μέγαρο, ενώ πρόσθεσε ακόμη για τον πολυσυζητημένο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό:"Δεν είναι σημαντική η καθυστέρηση που υπήρξε. Μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί 36 προσφορές, ενώ εμείς θα επιλέξουμε τις 6 και 2 αναπληρωματικές".

Ο Νίκος Οικονόμου θα εκπροσωπήσει το ελληνικό μπάσκετ στον αγώνα "ολ σταρ" της Ευρώπης, που θα διεξαχθεί εφέτος στη Μόσχα στις 28 Δεκεμβρίου. Το παιχνίδι μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής θα γίνει σε τέσσερα δεκάλεπτα και διαιτητές θα είναι ο Ρομάουλντας Μπραζάουσκας (Λιθουανία) και ο Εφίμ Ρέσερ (Γερμανία). Προπονητής στην ομάδα της Ανατολής θα είναι ο Αλεξάντερ Γκομέλσκι,ενώ στον πάγκο της Δύσης θα καθίσει ο Κάρλο Ρεκαλιάτι. Ο Οικονόμου είναι ο μόνος Ελληνας που επιλέχθηκε, αλλά το ελληνικό πρωτάθλημα θα εκπροσωπήσουν αρκετοί ξένοι παίκτες.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών για τον Ζλάτκο Ζάχοβιτς για τις πρόσφατες δηλώσεις του που στρέφονταν κατά συμπαικτών του στον Ολυμπιακό. Ο ΠΣΑΠ καταδικάζει τις δηλώσεις του Ζάχοβιτς και τον χαρακτηρίζει "αήθη" και "λασπολόγο", ενώ όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του θα τον καταγγείλει στις Διεθνείς Ενώσεις Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 326,71 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 528,51, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 313,12, ελβετικό φράγκο προς 208,47, τη λίρα Κύπρου προς 579,20, δολάριο Καναδά προς 223,03, δολάριο Αυστραλίας 207,78, το γερμανικό μάρκο προς 170,53, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,22, γαλλικό φράγκο προς 50,84, και το ευρώ προς 333,52 δραχμές.

Ούτε τα νέα "μετάλλια" που έδωσαν στην ελληνική οικονομία η Standard and Poors και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στάθηκαν ικανά για να δώσουν ισχυρή ώθηση στη χρηματιστηριακή αγορά και να αλλάξουν το "μίζερο" κλίμα των προηγούμενων ημερών. Οι τιμές των μετοχών κινήθηκαν με έντονες διακυμάνσεις. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές όλων σχεδόν των κατηγοριών και ο δείκτης στο άνοιγμα της αγοράς κινήθηκε έως τις 5.460,33 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 1,46%. Γρήγορα, όμως, η αγορά επανήλθε στο γνώριμο κλίμα των τελευταίων ημερών και υποχώρησε, στα μέσα των συναλλαγών έως τα επίπεδα των 5.267,77 μονάδων, καταγράφοντας απώλειες έως και 2,18%. Προς το τέλος των συναλλαγών επικράτησαν και πάλι οι αγοραστές, με αποτέλεσμα οι τιμές των μετοχών να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος και να κλείσουν με μικρή άνοδο. Σε χαμηλά επίπεδα, κάτω από τα 300 δισεκατομμύρια δραχμές, κυμάνθηκε ο όγκος των συναλλαγών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.418,60 μονάδες, έναντι 5.381,76 μονάδων της προηγούμενης, καταγράφοντας άνοδο 36,84 μονάδων ή σε ποσοστό 0,68%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Ηλιος με δόντια θα επικρατήσει αύριο στο βόρεια Ελλάδα, ενώ στα κεντρικά και νότια προβλέπονται λίγες νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοδυτικοί, στα δυτικά μέτριοι στα ανατολικά ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -2 έως 9 βαθμούς, στα δυτικά μηδέν με 16 και στην υπόλοιπη χώρα από 2 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις, οι άνεμοι θα είναι μέτριοι και τοπικά ισχυροί και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς. Αίθριο καιρό θα έχει η Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς έως μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 25 November 1999 - 19:00:40 UTC