Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-11-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 29/11/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ δίνουν δύο σφυγμομετρήσεις.
- Ξεκινά στο Λονδίνο διεθνής διάσκεψη για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.
- Δύο ληστείες με λεία 50 εκατομμυρίων δρχ σημειώθηκαν στην Αθήνα.
- Επαφές στο Ελσίνκι είχε ο υπουργός Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου.
- Με απεργία διαρκείας απειλούν οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων.
- Δύο ασθενείς σεισμοί σημειώθηκαν σε Ζάκυνθο και Πόρο.
- Σε δέκα χρόνια και έξι μήνες καταδικάστηκε ο Γ.Βερβεράκης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ δίνουν δύο σφυγμομετρήσεις.

Προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ δίνουν δύο σφυγμομετρήσεις που δημοσιεύονται στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και τα ΝΕΑ. Στην πρώτη που έγινε για την εταιρία ΟΠΙΝΙΟΝ, ΠΑΣΟΚ προτίθεται να ψηφίσει το 29,8%, έναντι 24% που θα ψηφίσει ΝΔ, 6,4% ΚΚΕ, 4% Συνασπισμό και 4,8% ΔΗΚΚΙ.Θετική χαρακτηρίζει την επίσκεψη Κλίντον στην Ελλάδα το 56,1%, έναντι 13% που την θεωρεί αρνητική. Τέλος, στην έρευνα της εταιρίας ΒΙ ΠΙ ΑΡ ΣΙ για τα ΝΕΑ, το 47% πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές, έναντι 23,4% που εκτιμά ότι θα τις κερδίσει η ΝΔ.

Ξεκινά στο Λονδίνο διεθνής διάσκεψη για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Σε μία ιδιαίτερα καλή συγκυρία για τη χώρα μας ξεκινά αύριο στο Λονδίνο διεθνής διάσκεψη ιστορικών και συντηρητών έργων τέχνης, για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Εγκυρες βρεατανικές εφημερίδες αποκαλύπτουν τα τραγικά λάθη που έκανε το Βρετανικό Μουσείο στη διάρκεια "καθαρισμού" τους με αποτέλεσμα να έχουν επέλθει ανεπανόρθωτες καταστροφές. Την αισιοδοξία της για το αποτέλεσμα εξέφρασε η υπουργός Πολιτισμού.

Δύο ληστείες με λεία 50 εκατομμυρίων δρχ σημειώθηκαν στην Αθήνα.

Δύο ληστείες σημειώθηκαν στην Αττική, με διαφορά λίγων μόλις ωρών. Η πρώτη έγινε μέσα στο νοσοκομείο Υγεία όταν δύο ένοπλοι απέσπασαν 40 εκατ. δρχ από υπάλληλο της Τράπεζας Πίστεως την ώρα που τοποθετούσε τα χρήματα στο αυτόματο μηχάνημα ανάληψης. Η δεύτερη έγινε στην Ηλιούπολη με θύμα έναν 38χρονο ιδιοκτήτη πρατηρίου βενζίνης, από τον οποίο δύο ένοπλοι απέσπασαν 10 εκατ.δρχ.

Επαφές στο Ελσίνκι είχε ο υπουργός Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου.

Επαφές με τους ομολόγους του της Φιλανδίας, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είχε στο Ελσίνκι ο υπουργός Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου, ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών και της Συνόδου Κορυφής. Ο υπουργός θα μεταβεί στη Μόσχα και στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Αθήνα. Στην Τουρκία, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, υποστήριξαν οτι η Αγκυρα δεν έχει πρόθεση να κάνει παραχωρήσεις στο Κυπριακό και στον Αιγαίο.

Με απεργία διαρκείας απειλούν οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων.

Με απεργία διαρκείας μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων απειλούν οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους για καθιέρωση ωραρίου λειτουργίας και αλλαγή του τρόπου διακίνησης των καυσίμων. Στάσεις εργασίας πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία, με αίτημα την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.

Δύο ασθενείς σεισμοί σημειώθηκαν σε Ζάκυνθο και Πόρο.

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τις δύο ασθενείς σεισμικές δονήσεις 4,4 και 3,9 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στη Ζάκυνθο και στον Πόρο αντίστοιχα. Η πρώτη δόνηση είχε ως επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, και η δεύτερη τον τον υποθαλάσσιο χώρο ανατολικά του Πόρου.

Σε δέκα χρόνια και έξι μήνες καταδικάστηκε ο Γ.Βερβεράκης.

Σε κάθειρξη 10 ετών και έξι μηνών καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον απότακτο αστυφύλακα της ΕΛΑΣ, Γεώργιο Βερβεράκη, με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου για συνέργεια στη ληστεία που είχε διαπραχθεί το Σεπτέμβριο του 1998 στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας, στην οδό Αχαρνών. Το ίδιο δικαστήριο καταδίκασε επίσης σε κάθειρξη 16 ετών χωρίς ελαφρυντικά τον Ανδρέα Νικητόπουλο. Αθώος κηρύχθηκε ο Ιωάννης Σακαράκας που κατηγορείτο για τη συμμετοχή του στην ίδια υπόθεση.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα επέστρεψε ο Ολυμπιακός, μετά την άνετη επικράτησή του επί του Εθνικού Αστέρα με 5-0 στο ΟΑΚΑ, για την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος και παράλληλα την ισοπαλία του Παναθηναϊκού μέσα στη Νίκαια με τον Ιωνικό με 2-2. Οι ερυθρόλευκοι δεν βρήκαν μεγάλη αντίσταση από την ομάδα της Καισαριανής και πέτυχαν πέντε τέρματα με τους Τζόρτζεβιτς, Τζιοβάνι, Αντζα,Γιαννακόπουλο και Λουτσιάνο. Στο άλλο σημερινό παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός και ο Ιωνικός ήρθαν ισόπαλοι με 2-2, μετά από ένα χορταστικό παιχνίδι, που είχε απ' όλα. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 10' με τον Μπρούστερ, οι πράσινοι ισοφάρισαν στο 42' με τον Φλίπσεν και μετά από δύο λεπτά ο Οφρυδόπουλος έδωσε το προβάδισμα στον Ιωνικό. Στο 89' τελικά, οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν με τον Ασάνοβιτς, ενώ προηγουμένως είχε αποβληθεί ο Χένριξεν στο 74'. Στο 90 αποβλήθηκε και ο Μπασινάς με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Αμφίβολη θεωρείται η συμμετοχή του Ντέμη Νικολαίδη στον αγώνα της Κυριακής με την Ξάνθη. Ο διεθνής επιθετικός, εξετάσθηκε από τον Νίκο Παναταζή, όπου διαπιστώθηκε ότι έχει υποστεί διάστρεμμα στον αστράγαλο. Στο μεταξύ, η ΠΑΕ ΑΕΚ, με σημερινή της ανακοίνωση ζητάει συγγνώμη από τους φίλους της ομάδας, επειδή αναφέρει χαρακτηριστικά στον αγώνα με τον ΟΦΗ δεν μπόρεσαν οι παίχτες να ανταποδώσουν την καταπληκτική υποδοχή και φιλοξενία που έτυχαν όλα τα μέλη της αποστολή της Ρόδου. Πάντως, καταλήγοντας η ανακοίνωση αφήνει να εννοηθεί ότι η διοίκηση θα συνεχίσει να στηρίζει τον προπονητή της ομάδας Τουμπάκοβιτς, παρά τις απανωτές αποτυχίες της και το μέτριο θέαμα που προσφέρει η Ενωση.

Αίτηση εξάμηνης διακοπής συμβουλαίου για τον Ζάχοβιτς, κατέθεσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός, η οποία ζητά παράλληλα να επικυρωθεί και το επιβληθέν πρόστιμο ύψους 50 εκατομμυρίων δραχμών. Ως αιτιολογία αναφέρονται οι περιφρονητικές δηλώσεις του ποδοσφαιριστή στον ελληνικό και σλοβενικό Τύπο και η παραβίαση της άδειάς του, η οποία έληγε στις 18 Νοεμβρίου.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 329,55 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 528,49, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 322,74, ελβετικό φράγκο προς 208,10, τη λίρα Κύπρου προς 579,50, δολάριο Καναδά προς 223,80, δολάριο Αυστραλίας 210,12, το γερμανικό μάρκο προς 170,50, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,22, γαλλικό φράγκο προς 50,83, και το ευρώ προς 333,47 δραχμές.

Το θετικό κλίμα και οι ισχυρές ανοδικές τάσεις που εκδηλώθηκαν την περασμένη Παρασκευή συνεχίστηκαν και στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με αποτέλεσμα η αγορά να βρεθεί πάνω από τις 5.800 μονάδες. Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στα blue chips, κυρίως των τραπεζών, αλλά και σε ισχυρά χαρτιά της βιομηχανίας, ενώ για δεύτερη συνεδρίαση παρατηρήθηκαν τοποθετήσεις από ξένους θεσμικούς επενδυτές. Ο τραπεζικός δείκτης τιμών μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ξεπέρασε τα επίπεδα των 10.000 μονάδων, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο από τις τράπεζες σημείωσαν η Αττικής +8%, η Γενική +6,8%, η Εμπορική +6,7%, η Εργασίας +6,5% και η Πίστεως +5,9%. Ο όγκος των συναλλαγών, αν και σχετικά αυξημένος από τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διατηρήθηκε σε μέτρια επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης τιμών έκλεισε στις 5.806,33 μονάδες έναντι 5.616,89 μονάδων της προηγούμενης, καταγράφοντας άνοδο 189,44 μονάδων ή σε ποσοστό 3, 37%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις αναμένονται αύριο σε όλη τη χώρα, κατά τόπους αυξημένες στα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά βορειοανατολικοί μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ και στην υπολοιπη χώρα νοτιοανατολικοί μέτριοι και τοπικά στο Ιόνιο ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια -1 με 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 1 με 17 και στα νησιά 7 με 17 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, μέχρι μέτριους βοριάδες και θερμοκρασία 6 με 16 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Ιδιος καιρός θα επικρατήσει και στη Θεσσαλονίκη, όπου οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 1 με 13 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 29 November 1999 - 19:00:22 UTC