Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-12-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 04/12/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης-μαθητών και εκπαιδευτικών.
- Ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ.
- Ο Τσοχατζόπουλος μίλησε για τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ τον 21ο αιώνα.
- Νοσηρή χαρακτήρισε την κατάσταση στην Παιδεία ο Κ.Καραμανλής.
- Ικανοποιημένος από την επίσκεψή του στη Λισαβόνα ο Κ.Στεφανόπουλος.
- Εκρηξη από αυτοσχέδιο μηχανισμό σε χρηματιστηριακό γραφείο.
- Αρχισαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης-μαθητών και εκπαιδευτικών.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις εκπαιδευτικών-μαθητών-αντιπολίτευσης, στην απόφαση της κυβέρνησης να εκδώσει νομοθετική πράξη σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους εισαγγελείς να επεμβαίνουν αυτεπάγγελτα σε όσα σχολεία τελούν υπό κατάληψη. Σε όλη τη χώρα πάνω από 200 σχολεία τελούν υπό κατάληψη, ενώ την Τετάρτη οι καθηγητές και οι δάσκαλοι θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας, για να συμμετάσχουν στο μαθητικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα.

Ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ.

Ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Ο κ.Σημίτης στη δευτερολογία του δήλωσε οτι η κυβερνητική πολιτική χαίρει θετικής αποδοχής, δεν είναι αναστρέψιμη και δεν υπακούει σε εκλογικές σκοπιμότητες. Εξαπέλυσε επίσης επίθεση κατά της ΝΔ, την οποία κατηγόρησε οτι αλλάζει συνεχώς πρόσωπα, υποστηρίζοντας οτι είναι ακατάλληλη για αξιωματική αντιπολίτευση και για οτιδήποτε άλλο, το οποίο όπως τόνισε, όσο και αν προσπαθήσει δεν πρόκειται να καταφέρει.

Ο Τσοχατζόπουλος μίλησε για τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ τον 21ο αιώνα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στην ομιλία στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην στρατηγική της χώρας μας και του ΠΑΣΟΚ στον 21ο αιώνα. Ο υπουργός διερωτήθηκε εάν το ισχύον δικομματικό σύστημα μπορεί να λύσει τα προβλήματα της αυριανής κοινωνίας, υποστηρίζοντας οτι η χώρα έχει ανάγκη από πολιτικές ανανέωσης και πολιτικής σύγκλισης, ενώ για τα κόμματα της Αριστεράς εκτίμησε οτι πρέπει να ξεπεράσουν τον παραδοσιακό αυτοκεντρισμό τους.

Νοσηρή χαρακτήρισε την κατάσταση στην Παιδεία ο Κ.Καραμανλής.

Επαφές με δημοτικούς άρχοντες της περιοχής και εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων και φορέων, είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής στην Κοζάνη, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του μετά τα Γρεβενά. Για την αναταραχή στον χώρο της Παιδείας, καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης οτι επιφέρει ήδη βαρειά πλήγματα στην ήδη νοσηρή κατάσταση. Διευκρίνισε όμως οτι το κόμμα του δεν υποστηρίζει δυναμικές ενέργειες, όπως οι καταλήψεις, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε βάρος των συμπολιτών μας, ή καταστροφές δημόσιας περιουσίας.

Ικανοποιημένος από την επίσκεψή του στη Λισαβόνα ο Κ.Στεφανόπουλος.

Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της τετραήμερης επίσημης επίσκεψής του στη Λισαβόνα και τις επαφές που είχε εκεί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, επέστρεψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του σχετικά με τις συνθήκες και τους όρους προετοιμασίας της προεδρικής εκλογής, αλλά και των γενικών εκλογών, κατηγορεί την κυβέρνηση οτι έχει διαμορφώσει ένα προεκλογικό κλίμα εξαχρείωσης, βαρβαρότητας και τρομοκρατίας, σε μαζικό και προσωπικό επίπεδο.

Εκρηξη από αυτοσχέδιο μηχανισμό σε χρηματιστηριακό γραφείο.

Ζημιές γύρω στα 15 εκατ. δραχμές υπολογίζεται οτι προκάλεσε η έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα στα γραφεία του χρηματιστηριακού γραφείου "ΑΕΤΖΙΣ ΑΕΛΔΕ" σε ισόγειο κτίριο στην οδό Πλαπούτα 46, στα Εξάρχεια. Οι δράστες τοποθέτησαν έξω απο την εταιρία αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό που αποτελείτο απο τρία γκαζάκια. Από την έκρηξη έσπασαν τα τζάμια και η πυρκαγιά επεκτάθηκε στο εσωτερικό της χρηματιστηριακής εταιρίας. Η φωτιά σβήστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία πριν επεκταθεί σε άλλους χώρους του κτιρίου.

Αρχισαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη.

Με ξεχωριστές συναντήσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με τον πρόεδρο της Κύπρου, Γλαύκο Κληρίδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντεντκάς, άρχισαν στη Νέα Υόρκη οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό. Ο κ.Αναν εξέφρασε την ελπίδα οτι σε αυτό το γύρο των συνομιλιών θα γίνει ουσιαστικός διάλογος. Πρόσθεσε όμως οτι δεν αναμένει θαυματουργή λύση.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παιχνίδι για γερά νεύρα έγινε στο Καυτατζόγλειο στάδιο, όπου ο Ολυμπιακός κατάφερε να φύγει αλώβητος για 4η συνεχή χρονιά στις αναμετρήσεις του με τον Ηρακλή. Μόνο που αυτή τη φορά η νίκη του με 4-3 επιτεύχθηκε μετά από ένα πραγματικό ...θρίλερ, αφού κατάφερε να προηγηθεί 4-0 στο 39ο λεπτό και τελικά να κρατήσει με νύχια και με δόντια τη δύσκολη όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι νίκη. Ο Ηρακλής υπέστη έτσι την πρώτη φετινή ήττα στην έδρα του, αφού μέχρι τώρα ``μετρούσε`` πέντε νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια στο Καυταντζόγλειο, χωρίς να έχει παραχωρήσει ούτε ισοπάλία.

Πάντως, η νίκη του Ολυμπιακού είναι πιθανό να αποδειχθεί Πύρρειος, αφού οι ``ερυθρόλευκοι`` κινδυνεύουν να χάσουν, μετά τον Ζλάτκο Ζάχοβιτς και τον Τζιοβάνι. Εκφράζονται φόβοι ότι ο Βραζιλιάνος επιθετικός του έχει υποστεί ρίξη πρόσθιου χιαστού κάτι που σημαίνει ότι θα παραμείνει εκτός γηπέδων τουλάχιστον για ένα μήνα και φυσικά θα χάσει τον αγώνα-ρεβάνς με τη Γιουβέντους για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ο Τζιοβάνι τραυματίστηκε στο 67` σε μαρκάρισμα του Σέμου και αντικαταστάθηκε.

Μετά από ένα δραματικό παιχνίδι, ο Ολυμπιακός νίκησε στο ντέρμπι του πρωταθλήματος της Α1 κατηγορίας μπάσκετ την ΑΕΚ με 61-57, στο ΣΕΦ. Στους υπόλοιππους αγώνες της 9ης αγωνιστικής, ο Παναθηναϊκός πέτυχε την 9η συνεχή του νίκη και παρέμεινε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Οι πράσινοι συνέτριψαν στο ΟΑΚΑ τον Εσπερο με 97-45, διατήρησαν το απόλυτο και φυσικά ``στρογγυλοκάθονται`` στην κορυφή της βαθμολογίας. Κατά τα άλλα, ο ΠΑΟΚ πέρασε δύσκολα από την Κρήτη επικρατώντας με 64-62 του Ηρακλείου, το Μαρούσι ``άλωσε`` το Αλεξάνδρειο κερδίζοντας με 60-57 τον Αρη, η Νήαρ Ηστ επεβλήθη με 95-81 της Δάφνης και ο Ηρακλής νίκησε με 66-51 το Σπόρτιγκ.

Σπουδαία εκτός έδρας νίκη με 1-0 πέτυχε το Αιγάλεω στο Βόλο επί του τοπικού Ολυμπιακού, στον αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 12ης ημέρας του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Β` Εθνικής κατηγορίας. Με τη νίκη αυτή, η ομάδα των δυτικών προαστείων ανέβηκε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με 24 βαθμούς, δυο περισσότερους από τον ΠΑΣ Γιάννενα και τον Αθηναϊκό που όμως έχουν από ένα παιχνίδι λιγότερο.

Επιτυχημένη ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή παρουσία της ομάδας βόλεϊ ανδρών της ΑΕΚ. Οι ``κιτρινόμαυροι`` στον πρώτο αγώνα τους για τον β` γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων που διεξήχθη στο κλειστό ``Νίκος Γκούμας``, επικράτησαν με 3-0 της Ντιναμό Βίτεμπσκ και έτσι έθεσαν βάσιμη υποψηφιότητα για πρόκριση στους ``16`` της διοργάνωσης, δεδομένου ότι η ρεβάνς θα γίνει αύριο (19.00) και πάλι στο ίδιο γήπεδο.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 333,17 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 532,85, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 325,13, ελβετικό φράγκο προς 208,72, τη λίρα Κύπρου προς 579,99, δολάριο Καναδά προς 224,50, δολάριο Αυστραλίας 210,63, το γερμανικό μάρκο προς 170,63, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,23, γαλλικό φράγκο προς 50,87, και το ευρώ προς 333,72 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Ισχυροί νοτιάδες και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα. Στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς σποραδικές βροχές που το βράδυ θα ενταθούν και θα σημειωθούν καταιγίδες.Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που στη θεσσαλία και τη Μακεδονία θα αυξηθούν και πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς βροχές μετά το μεσημέρι.Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στα πελάγη πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από μηδέν έως 17 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 2 έως 21 και στα νησιά από 7 έως 21 βαθμούς κελσίου. Στην Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις που αργότερα θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Ιδιος καιρός θα επικρατήσει και στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 16 βαθμούς κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Saturday, 4 December 1999 - 20:00:18 UTC