Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-12-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 05/12/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ο Αρσένης κατηγορεί το ΚΚΕ ότι υποκινεί τις καταλήψεις στα σχολεία.
- Συνεδριάζει αύριο το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
- Οι θέσεις του ΥΠΕΞ για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
- Τις γνωστές θέσεις της Τουρκίας επανέλαβε ο Ετσεβίτ για το Αιγαίο.
- Εργατικό δυστύχημα με θύμα Αλβανό οξυγονοκολητή.
- Από ανακοπή καρδιάς πέθανε ο δήμαρχος Ξάνθης Φίλιππος Αμοιρίδης.
- 24ωρη απεργία αποφάσισαν για τις 17 του μηνός οι φαρμακοποιοί.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ο Αρσένης κατηγορεί το ΚΚΕ ότι υποκινεί τις καταλήψεις στα σχολεία.

Η κυβέρνηση έπρεπε να πράξει γρήγορα και αποτελεσματικά για τη σωστή λειτουργία των σχολείων, για το λόγο αυτό αποφάσισε την έκδοση νομοθετικής πράξης για τα υπό κατάληψη σχολεία. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο υπουργός Παιδείας, όπου μεταξύ άλλων υποστήριξε οτι το κόστος από τις περυσινές καταλήψεις, και την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών έφθασε τα 6 δισ δρχ. ποσό, τόνισε, αρκετό για το κτίσιμο 10 λυκείων στην Αττική. Κατηγόρησε και πάλι το ΚΚΕ οτι υποκινεί τις καταλήψεις, ενώ σχετικά με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είπε οτι δεν υπάρχει περιθώριο αλλαγών.

Συνεδριάζει αύριο το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Συνεδριάζει αύριο το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενόψει της κρίσιμης συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι, που αρχίζει την Παρασκευή. Οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους για το θέμα της υποψηφιότητας της Τουρκίας στην Ενωση βρίσκονται στην τελική ευθεία και χθες, ο πρωθυπουργός στην ομιλία στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε οτι η χώρα μας θα προσέλθει στο Ελσίνκι με καθαρή γραμμή.

Οι θέσεις του ΥΠΕΞ για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, και να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από το ελληνικό βέτο, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών, ενόψει της συνόδου κορυφής του Ελσίνκι. Εάν η Ευρώπη αναλάβει αυτές τις ευθύνες, δηλαδή να συμπεριλάβει στις υποθέσεις της το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το κουρδικό και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τότε η Ελλάδα θα πει το Ναι στο Ελσίνκι.

Τις γνωστές θέσεις της Τουρκίας επανέλαβε ο Ετσεβίτ για το Αιγαίο.

Στην Αγκυρα, ο τούρκος πρωθυπουργός επαναλάμβανε οτι το πρόβλημα του Αιγαίου πρέπει να επιλυθεί μέσω πολιτικού διαλόγου, και όχι με την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Χαρακτήρισε λάθος την ενταξιακή διαδικασία της κυπριακής δημοκρατίας, χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει συμφωνία μετξαύ των δύο πλευρών στο νησί, ενώ σχετικά με τη σύνοδο κορυφής στο Ελσίνκι, υποστήριξε οτι η χώρα του δεν θα υποκύψει τους όρους που θέτει η Ελλάδα για την υποψηφιότητά της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εργατικό δυστύχημα με θύμα Αλβανό οξυγονοκολητή.

Αλλο ένα τραγικό εργατικό δυστύχημα, το τρίτο μέσα σε διάστημα λίγων ημέρων, σημειώθηκε σήμερα με θύμα έναν Αλβανό οξυγονοκολητή. Ο άτυχος εργάτης υπέκυψε στα τραύματά του από καθολικά εγκαύματα που προκλήθηκαν από φωτιά που ξέσπασε στο φορτηγό πλοίο "Αλφα Τρέϊντερ" στα ναυπηγεία Περάματος. Ο απεγκλωβισμός των υπολοίπων εργατών,που είναι καλά στην υγεία τους, πραγματοποιήθηκε μετά απο έγκαιρη επέμβαση ομάδας πυροσβεστών, οι οποίοι νωρίτερα έσβησαν τη φωτιά.

Από ανακοπή καρδιάς πέθανε ο δήμαρχος Ξάνθης Φίλιππος Αμοιρίδης.

Από ανακοπή καρδιάς πέθανε το πρωί ο δήμαρχος Ξάνθης Φίλιππος Αμοιρίδης σε ηλικία 56 χρόνων. Ο εκλιπών είχε εκλεγεί τον περασμένο Οκτώβριο για τρίτη τετραετία δήμαρχος Ξάνθης με ποσοστό 72,3%. Η κηδεία του θα γίνει το μεσημέρι απο το μητροπολιτικό ναό της Ξάνθης. Ο Φίλιππος Αμοιρίδης θεωρείτο ένας από τους πιό δραστήριους δημάρχους στη βόρειο Ελλάδα.

24ωρη απεργία αποφάσισαν για τις 17 του μηνός οι φαρμακοποιοί.

Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία για τις 17 του μηνός αποφάσισαν τα μέλη του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Η διοίκηση του κλάδου προειδοποιεί οτι εάν τα αιτήματα των φαρμακοποιών δεν γίνουν αποδεκτά θα προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία τον Ιανουάριο και θα διακόψουν την χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους όλων των ταμείων.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα πολλά τέρματα αλλά και οι ευρείες νίκες των γηπεδούχων, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των αγώνων της 10ης ημέρας του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α` Εθνικής κατηγορίας. Στα σημαντικότερα παιχνίδια της ημέρας, ο ΟΦΗ με δυο τέρματα στο πρώτο ημίχρονο νίκησε 2-0 τον ΠΑΟΚ στο Ηράκλειο, ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 3-0 του Αρη στο ΟΑΚΑ, ενώ στην Ξάνθη η τοπική ομάδα αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με την ΑΕΚ. Χθες, ο Ολυμπιακός μετά από ένα εντυπωσιακό σε εξέλιξη αγώνα, νίκησε 4-3 τον Ηρακλή στο Καυτατζόγλειο και παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα: Πανηλειακός-Καλαμάτα 3-1, Πανιώνιος-Απόλλων Αθ. 3-1, Προοδευτική-Καβάλα 1-1 και Παναχαϊκή-Τρίκαλα 3-0. Αύριο θα γίνει η συνάντηση Εθνικός Αστέρας-Ιωνικός. Στη βαθμολογία προηγείται ο Ολυμπιακός με 27 βαθμούς, έναντι 26 του Παναθηναϊκού, 25 του ΟΦΗ, 18 του Αρη, 17 του Πανηλειακού και 15 του Ηρακλή και της ΑΕΚ.

Μεγάλο πλήγμα για τον Ολυμπιακό, ο τραυματισμός του Τζιοβάνι, που σημειώθηκε στο χθεσινό αγώνα με τον Ηρακλή. Ο Βραζιλιάνος άσος θα μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης περίπου για τέσσερις μήνες, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του στο ματς με τον Ηρακλή. Ο Βραζιλιάνος χειρουργήθηκε στο ιατρικό κέντρο από τον Χρήστο Δάρα, καθώς μετά το σκληρό μαρκάρισμα του Λάζαρου Σέμου υπέστη μερική ρήξη χιαστού και ολική ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου. Θα παραμείνει στο νοσοκομείο για 4 ημέρες

Η ομάδα των Ιωαννίνων παρέμεινε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Β` Εθνικής κατηγορίας. Ο ΠΑΣ σε αγώνα για την 12η ημέρα, επικράτησε στην έδρα του με 2-1 του Πανσερραϊκού και έφτασε τους 25 βαθμούς, έναν περισσότερο από το Αιγάλεω που το Σάββατο νίκησε στον Βόλο τον τοπικό Ολυμπιακό με 1-0. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα: Εθνικός-Ιάλυσος 7-1, Αγιος Νικόλαος-Καλλιθέα 1-2, Απόλλων Καλαμαριάς-Λάρισα 0-0, Πανελευσινιακός-Παναιτωλικός 0-2, Πιερικός-Παναιγιάλειος 0-0, Βέροια-Αθηναϊκός 1-1 και Αναγέννηση Καρδίτσας- Νάουσα 2-2. Στη βαθμολογία προηγείται ο ΠΑΣ με 25 βαθμούς,κ έναντι 24 του Αιγάλεω, 23 του Αθηναϊκού και 21 του Πανσερραϊκού.

Δύσκολο έργο θα έχει η εθνική μας ομάδα στους προκριματικούς του μουντιάλ 2002. Η FIFA κατάρτισε τα 5 γκρουπ δυναμικότητας της ευρωπαϊκής ζώνης, ενόψει της κλήρωσης που θα γίνει την Τρίτη στο Τόκιο. Η Ελλάδα τοποθετήθηκε στο Γ' γκρουπ κάτι που σημαίνει ότι θα συγκρουστεί με τουλάχιστον δύο πολύ δυνατές ομάδες. Αντίθετα, δεν πρόκειται να κληρωθεί με τις Ιρλανδία, Κροατία, Σλοβακία, Ισραήλ, Βουλγαρία, Ελβετία, Πολωνία, Λιθουανία που βρίσκονται στο ίδιο γκρουπ

Τελειωμό δεν έχουν τα προβλήματα για την ομάδα μπάσκετ του Αρη. Αυτή τη φορά ``χτύπησαν`` οι δυο Αμερικανοί, Ριβς και Ρόμπινσον, οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν στη σημερινή προπόνηση και αποκλείστηκαν από την αποστολή των ``κιτρίνων`` που θα ταξιδέψει στο Βέλγιο για τον πρώτο αγώνα του β` γύρου στο Κύπελλο Κόρατς, με αντίπαλο την Σουνέρ Οστάνδης.

Τρεις ομάδες ισοβαθμούν στην πρώτη θέση της Α1 εθνικής κατηγορίας γυναικών στο μπάσκετ μετά την ολοκλήρωση των αγώνων της 6ης ημέρας. Συγκεκριμένα ο Μέγας Αλέξανδρος γνώρισε την ήττα από τον Σπόρτιγκ στα Πατήσια με 86-59 και έφτασε τους 10 βαθμούς, όσους έχουν ακόμη Παναθηναϊκός και ΜΕΝΤ που νίκησαν την Ακαδημία και τον ΔΑΣΑΛ αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα: Παναθηναϊκός- Ακαδημία 72-56, Σπόρτιγκ-Μ. Αλέξανδρος 86-59, Απόλλων Πτολ.-Ηρακλής 93-58, Καλαμαριά-Θρίαμβος 65-54 και ΜΕΝΤ-ΔΑΣ Ανω Λιοσίων 75-57.

Το σερί των επιτυχημένων εμφανίσεων του Ολυμπιακού, συνεχίστηκε στην Ευρώπη και στο Κύπελλο Πρωταθλητριών όπου μετέχει. Οι ερυθρόλευκοι, στον πρώτο τους αγώνα για τον β` γύρο της διοργάνωσης που έγινε στο κλειστό της Γλυφάδας, επικράτησε με 3-0 της ουγγρικής Κάποσβαρ και ανέβασε σε 11-0 το σερί σε Ελλάδα και Ευρώπη.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 333,17 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 532,85, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 325,13, ελβετικό φράγκο προς 208,72, τη λίρα Κύπρου προς 579,99, δολάριο Καναδά προς 224,50, δολάριο Αυστραλίας 210,63, το γερμανικό μάρκο προς 170,63, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,23, γαλλικό φράγκο προς 50,87, και το ευρώ προς 333,72 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις, βροχές και τοπικές καταιγίδες προβλέπονται αύριο σε όλη τη χώρα. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και τα βόρεια ορεινά, ενώ θα χιονίσει και σε περιοχές της Μακεδονίας. Κατά τόπους τα φαινόμενα θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στα πελάγη πολύ ισχυροί, αλλά από το απόγευμα στα βόρεια θα γίνουν βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυρό και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 2 έως 12 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 6 έως 17 και στα νησιά του Αιγαίου από 8 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική αύριο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, και πιθανόν να εκδηλωθούν καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι έως ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Ιδιος καιρός θα επικρατήσει και στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Sunday, 5 December 1999 - 19:00:18 UTC