Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-12-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 14/12/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του Κ.Σημίτη.
- Συνάντηση Κ.Στεφανόπουλου-Κ.Καραμανλή για τη Σύνοδο του Ελσίνκι.
- Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι μαθητές.
- Σε απάτη εμπλέκετε ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού Α.Σαλιαρέλης.
- Προσχέδιο νόμου για την είσοδο μεταναστών στη χώρα μας.
- Παράταση δύο χρόνων από την ΕΕ για τη βενζίνη σούπερ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του Κ.Σημίτη.

Στις δυνατότητες που ανοίγονται μετά την απόφαση του Ελσίνκι, στην πορεία της οικονομίας καθώς και στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην εφ'όλης συνέντευξη του. Για την απόφαση του Ελσίνκι, ο κ.Σημίτης υποστήριξε οτι ο ίδιος για πρώτη φορά βλέπει ρεαλιστικές δυνατότητες συνεργασίας, φιλίας και ανάπτυξης στην περιοχή. Για την οικονομία, επανέλαβε οτι θα μπούμε με το σπαθί μας στην ΟΝΕ και παράλληλα, αποκάλυψε οτι εξετάζεται το ενδεχόμενο ανατίμησης της δραχμής. Τέλος, δήλωσε οτι η κυβέρνηση αντιτίθεται στις πρόωρες εκλογές και αν γίνει αυτό, την ευθύνη θα έχει η ΝΔ με την άρνηση της να δεχθεί το κ.Στεφανόπουλο ως πρόεδρο Δημοκρατίας.

Συνάντηση Κ.Στεφανόπουλου-Κ.Καραμανλή για τη Σύνοδο του Ελσίνκι.

Τις απόψεις του για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι, σχετικά με την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ και τα οφέλη της χώρας μας, επανέλαβε μετά τη συνάντηση που είχε ε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Σαφώς διαφοροποιημένος από τις θέσεις της ηγεσίας της ΝΔ,εμφανίσθηκε ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος Κ.Μητσοτάκης. Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε αδιαμφισβήτη εθνική επιτυχία την απόφαση για το Κυπριακό, ενώ για τα υπόλοιπα υπάρχουν ασάφειες σε ορισμένα σημεία και δημιουργούνται αμφιβολίες αν θα λειτουργήσουν προς όφελος της χώρας.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι μαθητές.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους φέρονται οι μαθητές, οι οποίοι σήμερα προχώρησαν σε ολιγόωρους αποκλεισμούς δρόμων, ενώ προετοιμάζονται για το μεγάλο συλλαλητήριο της Πέμπτης. Ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης παρήγγειλε στο τμήμα ασφάλειας της αστυνομικής διεύθυνης τη διενέργεια προανάκρισης, για να εξακριθεί πόσα σχολεία τελούν υπό κατάληψη και αν στους χώρους των καταλήψεων έχουν τελεσθεί αξιόποινες πράξεις.

Σε απάτη εμπλέκετε ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού Α.Σαλιαρέλης.

Δίωξη για απάτη σε βαθμό κακουργήματος, για άμεση και απλή συνέργια και για παράνομη οπλοφορία, άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος της 22χρονης Ασημίνας Ασημακοπούλου, του επιχειρηματία Αργύρη Σαλιαρέλη, του οδηγού του Βασιλείου Στιλογιάννη και της ελληνοαμερικανίδας Φραντσέσκα Πετρά. Σύμφωνα με την αστυνομία η Ασημακοπούλου έπειθε κάποιες γυναίκες για να αγοράσουν μετοχές για αμοιβαία κεφάλαια και τους αποσπούσε μεγάλα χρηματικά ποσά με την υπόσχεση ότι θα τους τα επιστρέψει με μεγάλα κέρδη.

Προσχέδιο νόμου για την είσοδο μεταναστών στη χώρα μας.

Αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις για την ελεγχόμενη εισροή του μεταναστευτικού ρεύματος και την παραμονή αλλοδαπών στη χώρα μας, καθώς και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων αυτών, προβλέπει το προσχέδιο νόμου που παρουσίασε η υπ.Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου. Η άδεια παύει να χορηγείται από τις αστυνομικές αρχές και η αρμόδιότητα αυτή περιέρχεται στον περιφερειάρχη, καθιερώνεται παράβολο 1.500 δρχ για την αίτηση χορήγησης ιθαγένειας, ενώ θεσπίζονται υψηλά πρόστιμα σε περιπτώσεις παράνομης μετανάστευσης.

Παράταση δύο χρόνων από την ΕΕ για τη βενζίνη σούπερ.

Παράταση δύο χρόνων εκτιμάται οτι θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για τα συμβατικά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν βενζίνη σούπερ. Αυτό δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα αυτό στο υπουργείο. Μέχρι τότε διευκρίνισε, θα μελετήσουμε εναλλακτικές λύσεις για τους κατόχους των εν λόγω αυτοκινήτων, ούτως ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η συνεργασία του Ντούσαν Μπάγεβιτς με τον ΠΑΟΚ ξεκίνησε ήδη, άν και άτυπα. Οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη προβεί σε κάποια επίσημη ανακοίνωση, όμως ο Μπάγεβιτς βρέθηκε σήμερα στην Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκε τα γραφεία του ``Δικεφάλου του Βορρά`` όπου είχε εγκάρδια συζήτηση μισής ώρας με τον επίτιμο πρόεδρο της ΠΑΕ Πέτρο Καλαφάτη και στη συνέχεια επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις της ομάδας στη Νέα Ευκαρπία. ``Είχαμε μία εμπεριστατωμένη συζήτηση με τον κ.Μπάγεβιτς, αλλά επειδή δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη η έναρξη της συνεργασίας, δεν θα ήθελα να αναφέρω τίποτα, σεβόμενος και την επιθυμία του προπονητή`` είπε ο κ.Καλαφάτης.

Συνεχίζεται το πολύκροτο σήριαλ της μεταγραφής του Λάμπρου Χούτου με τις φήμες να δίνουν και να παίρνουν, καθώς η διοίκηση της ΑΕΚ διαρρέει ότι είναι έτοιμη να δώσει στη δημοσιότητα το συμβόλαιο του νεαρού διεθνή και τον Ολυμπιακό να υποστηρίζει ότι έχει συμφωνήσει με τον πατέρα του παίχτη της Ρόμα. Πάντως, όπως όλα δείχνουν το θέμα αυτό θα φτάσει στο τέλος του τις επόμενες ημέρες, ίσως και... ώρες.

Δυο νίκες σε ισάριθμους αγώνες ήταν ο απολογισμός των ελληνικών ομάδων στο Κύπελλο Σαπόρτα. Ο Ηρακλής αν και αγωνίστηκε χωρίς τους Τζόνσον και Ντίνκινς, ολοκλήρωσε με νίκη τις υποχρεώσεις του στον α` γύρο της διοργάνωσης, καθώς επικράτησε με 60-54 της Παρτιζάν Βελιγραδίου σε αγώνα για την 10η ημέρα της διοργάνωσης που έγινε στο Τσόλνοκ της Ουγγαρίας. Ακόμη, η ΑΕΚ, μετά από εντυπωσιακή εμφάνιση κυρίως στην επανάληψη, πρόσθεσε μια ακόμη ευρωπαϊκή νίκη στο ενεργητικό της, επικρατώντας στο ΟΑΚΑ με 83-59 της ρωσικής Σάρατοφ. Τόσο και η ΑΕΚ όσο και ο Ηρακλής κατέκτησαν την πρώτη θέση στους ομίλους τους.

Στην πατρίδα του βρίσκεται ο Καρλ Χάϊντς Πφλίπσεν, προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο τραυματισμένο του γόνατο. Οπως είναι γνωστό, ο Γερμανός μέσος του Παναθηναϊκού υπέστη ρήξη προσθίου χιαστού στον επαναληπτικό με την Κορούνια και η επέμβαση θα γίνει εκτός απροόπτου μεταξύ 23 και 25 Δεκεμβρίου. Στο μεταξύ, ο Κριστόφ Βαζέχα ανανέωσε γιά πέντε ακόμη χρόνια την συνεργασία του με τον Παναθηναϊκό.

Μετάλλιο διεκδικεί ο ``χρυσός`` μας Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης στα Μιστράλ, στη διεθνή εβδομάδα ιστιοπλοίας, που ολοκληρώνεται αύριο στο Σίδνεϊ. Ο Κακλαμανάκης στις τελευταίες ιστιοδρομίες τερμάτισε 10ος, 30ος και 1ος, ενώ βρίσκεται έναν βαθμό πίσω από τον Αυστραλό Κλίπις.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 333,02 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 539,53, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 322,55, ελβετικό φράγκο προς 209,08, τη λίρα Κύπρου προς 581,73, δολάριο Καναδά προς 224,92, δολάριο Αυστραλίας 211,34, το γερμανικό μάρκο προς 171,18, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,29, γαλλικό φράγκο προς 51,03, και το ευρώ προς 334,79 δραχμές.

Μετά την άνοδο των δύο τελευταίων συνεδριάσεων, σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά κινήθηκε πτωτικά, καθώς πολλοί επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν μερικά από τα πρόσφατα μεγάλα κέρδη τους, κυρίως στα blue chips και τις τράπεζες. Αντιθέτως, αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για μετοχές της Παράλληλης Αγοράς. Με άνοδο έκλεισαν και οι δείκτες των κατασκευαστικών εταιρειών και λήζινγκ, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι διάφορες επιχειρήσεις και οι ασφάλειες. Σε μέτρια επίπεδα κινήθηκαν και σήμερα οι συναλλαγές, η αξία των οποίων διαμορφώθηκε στα 225,9 δισ. δρχ. περίπου. Στο πλαφόν ανόδου έκλεισαν 13 μετοχές ενώ στον αντίποδα τερμάτισαν 2 μετοχές. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.574,16 μονάδες, έναντι 5.624, 55 μονάδων της προηγούμενης, καταγράφοντας υποχώρηση 50,39 μονάδων ή σε ποσοστό 0,90%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις με βροχές αναμένονται αύριο στα δυτικά, που βαθμιαία θα επεκταθούν στα υπόλοιπα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις, ενώ το πρωί η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά στα πελάγη θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 2 με 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 6 με 18 και στα νησιά 10 με 19 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν, μέχρι πολύ ισχυρούς τοπικά ανέμους και θερμοκρασία 9 με 18 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη θεσσαλονίκη είναι πιθανό να βρέξει κυρίως τις βραδυνές ώρες, οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 5 με 13 βαθμούς Κελσίου.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 14 December 1999 - 20:00:21 UTC