Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 01-01-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύνδρομο των Βαλκανίων-Δραματικά στοιχεία από οικολόγους.
  • [02] Ανησυχία για κηπευτικά και κρέατα που εισήχθησαν από Σερβία.
  • [03] Καθησυχαστικός ο Τσοχατζόπουλος για ύποπτο κρέας στο στρατό.
  • [04] Βουλή-Αναθεώρηση Συντάγματος-Ομιλίες πολιτικών αρχηγών.
  • [05] Κυβερνητική Επιτροπή-Μετρό θεσσαλονίκης.
  • [06] Ποδόσφαιρο-Κύπελλο-Ηττα Παναθηναϊκού-Νίκες για Ηρακλή-Ξάνθη.
  • [07] Βουλή-Συνταγματική αναθεώρηση
  • [08] Πτώση ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ-Αγνοούμενοι-Ερευνες
  • [09] Απεμπλουτισμένο ουράνιο-Ιατρική Επιτροπή ΝΑΤΟ
  • [10] Προκαταρκτική εξέταση για εισαγόμενα μολυσμένα προϊόντα
  • [11] Καύσιμα-Αυξομειώσεις στις τιμές
  • [12] Μετρό Θεσσαλονίκης-Συνάντηση Λαλιώτη με πρωθυπουργό
  • [13] Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων
  • [14] Aραξος-Απομάκρυνση αμερικανικών οπλικών συστημάτων και πυρηνικών
  • [15] Νέος ΓΓΑ ο Ν. Εξαρχος με απόφαση του Πρωθυπουργού (Διόρθωση).
  • [16] Ακίνητα-Φορολογία.
  • [17] Ελικόπτερο-Ερευνες-Δίωξη.

  • [01] Σύνδρομο των Βαλκανίων-Δραματικά στοιχεία από οικολόγους.

    17/01/2001 21:28:27

    Δραματικά στοιχεία για την αύξηση των κρουσμάτων διαφόρων μορφών καρκίνου στη Γιουγκοσλαβία, αποκαλύπτουν οικολογικές οργανώσεις της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα κρούσματα λευχαιμίας στις περιοχές που επλήγησαν με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 30%, ενώ σε ορισμένες περιοχές η αύξηση αγγίζει το 200%. Πάντως οι υπέυθυνοι του ΝΑΤΟ δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το απεμπλουτισμένο ουράνιο με τις ασθένειες που παρατηρήθηκαν σε στρατιώτες στη Γιουγκοσλαβία.

    [02] Ανησυχία για κηπευτικά και κρέατα που εισήχθησαν από Σερβία.

    17/01/2001 21:28:21

    Η ανησυχία εντείνεται και από τις πληροφορίες για μόλυνση των κηπευτικών και των κρεάτων, στη γειτονική χώρα. Η εισαγγελία Αθηνών διέταξε αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθεί αν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα από τη Γιουγκοσλαβία, ποσότητες λαχανικών ύποπτων για μόλυνσή τους. Τα αρμόδια υπουργεία διαβεβαιώνουν ότι γίνονται έλεγχοι σε όλα τα προϊόντα, ενώ οι επιστήμονες δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν διαπιστώνονται στην Ελλάδα αυξημένα ποσοστά ραδιενέργειας. Οπως δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Ανωμερίτης,

    δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ένδειξη για μόλυνση από το ουράνιο των Βαλκανίων. Ο Δημόκριτος πραγματοποιεί σε μηνιαία βάση έλεγχο σε δεκάδες είδη τροφίμων. Από το 1995 μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Δεν υπήρξε καμμιά ένδειξη ραδιενέργειας σε πολλούς και εκτεταμένους έκτακτους ελέγχους που έγιναν σε μανιτάρια, κρέατα, γαλακτοκομικά, ψάρια και κατεψυγμένα. Οσον αφορά τα εδάφη, όπως είπε, δεν έχουν εμφανιστεί αυξημένες ποσότητες χημικών τοξικών ουσιών και βαρέων μετάλλων, ακόμα και σε φιλικά φυτά. Για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, τόνισε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα κρούσμα και με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, η χώρα μας θα μείνει καθαρή.

    [03] Καθησυχαστικός ο Τσοχατζόπουλος για ύποπτο κρέας στο στρατό.

    17/01/2001 21:28:15

    Ολα τα προϊόντα διατροφής που προορίζονται για τις ένοπλες δυνάμεις ελέγχονται σχολαστικά για την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, δήλωσε ο υπουργός Αμύνης, με αφορμή δημοσίευμα περί παρτίδας υπόπτου κρέατος από την Ιταλία. Σύμφωνα με τον υπουργό, η συγκεκριμένη παρτίδα δεν έχει φθάσει στον ελληνικό στρατό για διανομή της και ελέγχεται από την υγειονομική επιτροπή. Επανέλαβε, οτι οι στρατιώτες που υπηρετούν στο Κόσοβο προμηθεύονται ανελλιπως νερό και τρόφιμα απο την Ελλάδα, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που λαμβάνονται για την προστασία τους.

    [04] Βουλή-Αναθεώρηση Συντάγματος-Ομιλίες πολιτικών αρχηγών.

    17/01/2001 21:28:08

    Με σημείο αιχμής τη διαφάνεια, αλλά και το καθεστώς των Μέσων Μαζικής ενημέρωσης, άρχισε στη βουλή η συζήτηση για την αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα πυρά τους, αν και συμφώνησαν στην ανάγκη της συνταγματικής αναθεώρησης. Όπως προκύπτει από τη μέχρι τώρα συζήτηση, όλες οι πτέρυγες συμφωνούν στη διατήρηση του μονοπωλίου της ανωτάτης παιδείας, δεν φαίνεται να βρίσκει έδαφος η πρόταση για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό, δίνεται έμφαση στο θέμα της διαφάνειας και στην ασφάλεια του ατόμου.

    [05] Κυβερνητική Επιτροπή-Μετρό θεσσαλονίκης.

    17/01/2001 21:28:02

    Το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης θα απασχολήσει την κυβερνητική επιτροπή που συνεδριάζει αύριο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα ο κ. Σημίτης με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος διαβεβαίωσε πως το έργο θα πραγματοποιηθεί κανονικά και διευκρίνισε πως βρέθηκε τρόπος για την αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων που έχουν ανακύψει για τη χρηματοδότηση του έργου.

    [06] Ποδόσφαιρο-Κύπελλο-Ηττα Παναθηναϊκού-Νίκες για Ηρακλή-Ξάνθη.

    17/01/2001 21:27:55

    Σημαντικές ελπίδες για πρόκριση στους "8" του κυπέλλου Ελλάδας απέκτησε ο Πανιώνιος μετά την νίκη που πέτυχε στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης επί του Παναθηναϊκού με 1-0. Ο αγώνας έγινε στο πλαίσιο της Β` φάσης του κυπέλλου και σίγουρα ο επαναληπτικός αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον, μετά το "χρυσό" γκολ που πέτυχε ο Γιοβάνοβιτς στο 48`. Στα άλλα παιχνίδια του κυπέλλου, η Ξάνθη επικράτησε του Ιωνικού με 2-0 και ο Ηρακλής του ΠΑΣ Γιάννινα με 2-1.

    [07] Βουλή-Συνταγματική αναθεώρηση

    17/01/2001 14:48:45

  • Με τοποθετήσεις εισηγητών των κομμάτων, άρχισε το πρωί στη Βουλή η συζήτηση, για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Το σώμα καλείται να αποφασίσει επί 115 συνταγματικών διατάξεων, ενω η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού, ενω το πρωί ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτήρισε την παρούσα αναθεώρηση ανεπίληπτη διαδικασία, που θα επιφέρει τομές σε μια σειρά από καίρια ζητήματα, όπως τα Μέσα Ενημέρωσης και ο ρόλος τους, τα οικονομικά των κομμάτων το λεγόμενο πολιτικό χρήμα, το εκλογικό σύστημα και η μεταβολή του.

    Απο τη ΝΔ ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι το κόμμα του θα είναι ανυποχώρητο στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ, ενω συμφώνησε με τον κ. Βενιζέλο στο να μην ασκούν επάγγελμα οι βουλευτές.

    [08] Πτώση ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ-Αγνοούμενοι-Ερευνες

    17/01/2001 14:48:38

  • Στη θαλάσσια περιοχή νότια του Σουνίου, επικεντρώνονται οι έρευνες του Λιμενικού Σώματος, για τον εντοπισμό των πέντε επιβαινόντων του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ, που κατέπεσε στην περιοχή την περασμένη Κυριακή. Στις έρευνες θα συμμετάσχει απο το απόγευμα και ωκεανογραφικό σκάφος μετά απο αίτημα του ΕΚΑΒ. Πάντως, οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων εξανεμίζονται, ενώ η εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση, για την πτώση του ελικοπτέρου.

    [09] Απεμπλουτισμένο ουράνιο-Ιατρική Επιτροπή ΝΑΤΟ

    17/01/2001 14:48:30

  • Καμμία επιστημονική μελέτη έως σήμερα δε συνδέει τη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου, με τα προβλήματα υγείας που παρουσίασαν Ευρωπαίοι στρατιωτικοί, μετά τη θητεία τους στα Βαλκάνια, ανακοίνωσε χθές η Ιατρική Επιτροπή του ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος της ιατρικής επιτροπής της Συμμαχίας, απαντώντας σε πλήθος ερωτήσεων, που έθεταν και θέμα αξιοπιστίας των πορισμάτων, αμφισβήτησε την ύπαρξη του λεγόμενου "Συνδρόμου των Βαλκανίων" και έκανε λόγο μόνο για ανησυχίες των στρατιωτών που γύρισαν απο την περιοχή.

    [10] Προκαταρκτική εξέταση για εισαγόμενα μολυσμένα προϊόντα

    17/01/2001 14:48:22

  • Αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθεί άν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα απο χώρες της ανατολικής Ευρώπης και κυρίως απο τη Γιουγκοσλαβία, ποσότητες λαχανικών ύποπτων για μόλυνσή τους από απεμπλουτισμένο ουράνιο, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Λάμπρος Καράμπελας. Την προκαταρκτική εξέταση θα διενεργήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών η οποία θα διερευνήσει αν εισήχθησαν και πότε ποσότητες λαχανικών οπως αναφερουν σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου και αν έγιναν οι προβλεπόμενοι έλεγχοι.

    [11] Καύσιμα-Αυξομειώσεις στις τιμές

    17/01/2001 14:48:15

  • Αυξομειώσεις στις τιμές των καυσίμων, που θα ισχύσουν απο τα μεσάνυχτα, ανακοινώθηκαν σήμερα απο το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι βενζίνες αναμένεται να πωλούνται ακριβότερες κατά 6,8 δρχ το λίτρο, ενω το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φθηνότερα κατα 3,2 δρχ/λίτρο και το ντίζελ κατά 2,4 δρχ το λίτρο.

    [12] Μετρό Θεσσαλονίκης-Συνάντηση Λαλιώτη με πρωθυπουργό

    17/01/2001 14:48:08

  • Το έργο του ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί κανονικά και το θέμα αυτό θα τεθεί και στην αυριανή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, δήλωσε το πρωί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, μετά απο συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Λαλιώτης τόνισε ότι έχει βρεθεί λύση για την αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων που έχουν ανακύψει, που σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν τη χρηματοδότηση του έργου και η λύση αυτή υπογράμμισε ο υπουργός, αποτελεί απάντηση στις Κασσάνδρες. Το μεσημέρι ο κ. Σημίτης είχε συνεργασία με την υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Βάσω Παπανδρέου.

    [13] Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων

    17/01/2001 14:48:01

  • Κανονικά εκτελούνται απο το πρωί τα δρομολόγια των πλοίων απο τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για τα νησιά, μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών στα πελάγη.

    [14] Aραξος-Απομάκρυνση αμερικανικών οπλικών συστημάτων και πυρηνικών

    17/01/2001 14:47:54

  • Υπο δρακόντεια μέτρα ασφαλείας άρχισε σήμερα η σταδιακή απομάκρυνση αμερικανικών οπλικών συστημάτων και πυρηνικών απο τη Βάση του Αράξου. Το υλικό φορτώνεται σε μεταγωγικά αεροσκάφη και μεταφέρεται στην αμερικανική βάση του Αβιάνο στην Ιταλία. Η βάση των ΗΠΑ στον Αραξο η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες εως τα τέλη Μαϊου θα έχει κλείσει, λειτουργεί απο το 1978 και εκτός των Αμερικανών στρατιωτικών εργάζονται σ΄αυτή και 70 Ελληνες πολίτες.

    [15] Νέος ΓΓΑ ο Ν. Εξαρχος με απόφαση του Πρωθυπουργού (Διόρθωση).

    17/01/2001 10:32:45

  • Ο έως τώρα πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Εξαρχος είναι ο διάδοχος του Γιάννη Σγουρού στη θέση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, μετά απο απόφαση του πρωθυπουργού, ο οποίος το πρωί συναντήθηκε για το θέμα αυτό με τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός, ο μέχρι τώρα ειδικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων Κωνσταντίνος Καρτάλης, αναλαμβάνει Γενικός Γραμματέας των Ολυμπιακών Αγώνων, ενω ο Στέλιος Αγγελούδης θα προσφέρει απο άλλη κυβερνητική θέση τις υπηρεσίες του στην προετοιμασία της Ολυμπιάδας. Το πρωί ο κ. Σημίτης είχε συνάντηση ενημερωτικού χαρακτήρα με τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κωνσταντίνο Δαφέρμο. Μετά τη συνάντηση ο κ.Δαφέρμος δήλωσε οτι συζητήθηκαν υπηρεσιακά θέματα για την εν γένει λειτουργία της Αρχής.

    [16] Ακίνητα-Φορολογία.

    17/01/2001 08:47:15

    Σημαντικές ελαφρύνσεις στη φορολογία μεταβιβάσεων ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, προβλέπει το νομοσχέδιο για τη φορολογία ακινήτων, που δημοσιοποιήθηκε χθες. Ειδικότερα, μειώνεται δύο μονάδες ο συντελεστής φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων και αναπροσαρμόζονται κατά 20% τα κλιμάκια κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Παράλληλα, αυξάνονται κατά 20% τα αφορολόγητα ποσά για μεταβιβάσεις, κληρονομιές και γονικές παροχές πρώτης κατοικίας.

    [17] Ελικόπτερο-Ερευνες-Δίωξη.

    17/01/2001 08:47:08

    Εξανεμίζονται οι ελπίδες για την ανεύρεση των πέντε αγνοουμένων του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ, καθώς οι έρευνες που συνεχίζονται απέβησαν μέχρι στιγμής άκαρπες. Παράλληλα, διατάχθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τον εντοπισμό τυχόν ευθυνών, σχετικά με την πτώση του ελικοπτέρου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 January 2001 - 21:30:43 UTC