Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 01-09-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Σημίτη με φορείς στην 66η ΔΕΘ
  • [02] Ν-Εσωτερικές:Σημίτης στην 66η ΔΕΘ-Κριτική στην αντιπολίτευση
  • [03] Ομιλία Γ.Παπαντωνίου επ'ευκαιρία της 66ης ΔΕΘ
  • [04] Συνεδρίαση Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων
  • [05] Σημίτης στην 66η ΔΕΘ-Εγκαίνια έκθεση για το ευρώ

  • [01] Συνάντηση Σημίτη με φορείς στην 66η ΔΕΘ

    08/09/2001 18:56:15

    Οσα δεν είπε ο πρωθυπουργός για τη Θεσσαλονίκη, στη χθεσινοβραδινή ομιλία του στα εγκαίνια της 66ης ΔΕΘ, τα είπε σήμερα το μεσημέρι, στην καθιερωμένη, πλέον, συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των φορέων της πόλης, στους οποίους υποσχέθηκε ότι τα έργα που έχει ανάγκη η πόλη θα γίνουν.

    "Αισθάνομαι την αγωνία σας", τους διαβεβαίωσε ο κ. Σημίτης, κλείνοντας την τρίωρη συνάντησή τους, "αλλά και τη δικιά μας ευθύνη. Τα βασικά έργα θα γίνουν. Τα παλεύουμε και τα πιστεύουμε".

    Παράλληλα, όπως και πέρυσι, τους είπε και λίγα λόγια "εκ βαθέων".

    Δηλαδή, ότι η προσωπική του πείρα, από τα χρόνια της κυβερνητικής του θητείας, είναι ότι στην Ελλάδα για να "ωριμάσει" ένα έργο χρειάζεται περισσότερο χρόνο απ' ό,τι σε μια άλλη χώρα της Ευρώπης και αυτό γιατί, όπως είπε, "δεν έχουμε την απαιτούμενη εμπειρία, αφού ποτέ στο παρελθόν δεν κατασκευάσαμε ή δεν επιχειρήσαμε να κατασκευάσουμε έργα όπως ο ΠΑΘΕ (Πάτρα-Αθήνα Θεσσαλονίκη), η Εγνατία Οδός ή ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου".

    "Είμαστε μια χώρα που έχουμε να κάνουμε δρόμο για το γρήγορο και το αποτελεσματικό", ανέφερε στη συνέχεια, για να προσθέσει, όμως, με αισιοδοξία πως στόχος της κυβέρνησης είναι "να ξεπεραστούν παλιές νοοτροπίες και να γίνουν τα πράγματα σωστά".

    Το ίδιο αισιόδοξος εμφανίστηκε για το ρόλο της Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός και στην αρχή της συνάντησης, όταν, αιφνιδιάζοντας τους εκπροσώπους των φορέων, θέλησε να τους προκαταλάβει, δίνοντας απαντήσεις στα αιτήματα τους, που του είχαν ήδη αναπτύξει σε συναντήσεις που είχαν προηγηθεί στην Αθήνα.

    Αφού επανέλαβε ότι πεποίθησή του είναι πως το μέλλον της χώρας βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα, αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλα τα μεγάλα έργα των τελευταίων ετών, δίνοντας έμφαση σε τρία γεγονότα που θα δρομολογήσουν μία σειρά από νέες παρεμβάσεις και θα διαμορφώσουν ένα συνολικό σχέδιο για την υποδομή της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται κατά σειρά για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα γίνει στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, για την Ολυμπιάδα του 2004, στην οποία η Θεσσαλονίκη έχει το δικό της μερίδιο και τη διεκδίκηση της ΕΧΠΟ 2007-2008.

    Αναφερόμενος στα μεγάλα έργα, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Εγνατία μέρα με τη μέρα γίνεται μία ορατή πραγματικότητα και μέχρι το τέλος του 2004 θα λειτουργούν 460 χλμ. ως κλειστός αυτοκινητόδρομος.

    Για το έργο της ύδρευσης από τον Αλιάκμονα ανέφερε ότι στα τέλη του χρόνου θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του διυλιστηρίου και από το προσεχή Μάιο θ'αρχίσει η πλήρης υδροδότηση της Θεσσαλονίκης με 150.000 κυβικά μέτρα ημερησίως.

    Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού αντιμετωπίστηκαν με δυσπιστία από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο οποίος μάλιστα για ένα μικρό διάστημα εξήλθε της αίθουσας όπου γινόταν η συνάντηση και χαρακτήρισε τις εξαγγελίες "άνθρακες" και "γενικόλογες υποσχέσεις".

    Προηγουμένως, όταν ήρθε η σειρά του να εκφράσει τις απόψεις του διατύπωσε τις αντιρρήσεις του ακόμα και για την αύξηση του ποσοστού που παραχωρεί η κυβέρνηση στους φορείς της πόλης από το μετοχικό κεφάλαιο της Helexpo (από 10% σε 22%).

    Εντύπωση, όμως, προκάλεσε η άρνηση εκπροσώπων παραγωγικών φορέων, αλλά και των πρυτάνεων να πάρουν το λόγο όταν τους δόθηκε από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη.

    Όπως εξήγησαν τους "καλύπτει" το περσινό υπόμνημα που είχαν υποβάλει στον πρωθυπουργό, με το οποίο ζητούσαν την υλοποίηση όλων των μεγάλων έργων (αεροδρόμιο, υποθαλάσσια αρτηρία, μετρό κλπ, καθώς και την αναβάθμιση του Χρηματιστηριακού Κέντρου).

    [02] Ν-Εσωτερικές:Σημίτης στην 66η ΔΕΘ-Κριτική στην αντιπολίτευση

    08/09/2001 18:39:43

    Κριτική κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας σήμερα στη Θεσσαλονίκη σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Οπως είπε, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια να παρουσιάσει μια ουσιαστική πολιτική και είναι καταγγελτική σε όλα. Περιορίζεται, συνέχισε ο πρωθυπουργός, σε γενικές ταμπέλες. Εμείς, πρόσθεσε, πολλές φορές έχουμε μια αδιαφορία απέναντι στην αντιπολίτευση.

    Στη συνέχεια ο κ. Σημίτης τόνισε: "Εχουμε μέτωπο με τη δεξιά και στο μέτωπο αυτό πρέπει να απαντάμε ενεργά και με παραδείγματα. Γι' αυτό το συνέδριό μας θα πρέπει να είναι ένα συνέδριο πολιτικό, ένα συνέδριο που θα περάσει το μήνυμα οτι παλεύουμε με τη συντήρηση και τη δεξιά".

    [03] Ομιλία Γ.Παπαντωνίου επ'ευκαιρία της 66ης ΔΕΘ

    08/09/2001 18:09:01

    Στην εκ βάθρων αλλαγή του φορολογικού συστήματος θα προχωρήσει το 2003, η κυβέρνηση και η επιδιωκόμενη φορολογική μεταρρύθμιση θα κινείται σε δύο κατευθύνσεις: πρώτον στη μείωση της φορολογίας για όλους τους φορολογούμενους και δεύτερον στην απλοποίηση των διαδικασιών. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου κατά την ομιλία του στην έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της 66ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Ο υπουργός σημείωσε ότι η μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση που περιλαμβάνεται στη δεύτερη γενιά των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση, θα ξεκινήσει σε ένα χρόνο από τώρα και τόνισε ότι ο νέος φορολογικός νόμος θα είναι ο πρώτος θεμελιώδης φορολογικός νόμος μετά από αυτόν του 1950.

    Δίνοντας το στίγμα της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια, είπε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Τόνισε ότι η μέχρι τώρα ακολουθούμενη πολιτική είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του δημόσιου χρέους, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, από το 104% σε 99%, κι αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πληρώνει σε τόκους, λιγότερα περίπου 300 δισ. δρχ, που θα μετατραπούν σε κοινωνικούς πόρους.

    Αναφερόμενος στις προοπτικές για το 2004, προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 5%, πληθωρισμό κάτω του 3% και διευρυμένα πλεονάσματα. Για την ανεργία, είπε ότι από το 12% που ήταν πρόπερσι, φέτος έπεσε στο 10% και ότι στο διάστημα της πενταετίας η κυβέρνηση προσβλέπει σε πολύ πιο ουσιαστικά αποτελέσματα.

    Στο σκέλος των επιχειρούμενων διαρθρωτικών αλλαγών είπε ότι χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα και ότι στον τομέα αυτό μεγάλη ευθύνη έχει πλέον και ο ιδιωτικός τομέας. Είπε ότι το κράτος θα στραφεί τώρα περισσότερο στο σκέλος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και της Δημόσιας Υγείας και γενικότερα στο σκέλος των κοινωνικών υπηρεσιών προς τον πολίτη.

    Αναφέρθηκε και στο επίμαχο θέμα της υλοποίησης του Ελληνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, ύψους 180 δισ. δρχ, για να ανακοινώσει ότι την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται το σχετικό νομοσχέδιο.

    Για τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων, είπε ότι από τις αρχικά 30, έχουν ολοκληρωθεί οι 26 και απoμένουν τέσσερις (ΕΤΒΑ, Ολυμπιακή, Σκαραμαγκάς, Helexpo). Σημείωσε ότι αφής στιγμής ολοκληρωθούν κι αυτές, δεν θα υπάρξουν άλλες και ότι η κυβέρνηση θα ασχοληθεί πλέον με την εμβάθυνση της ιδιωτικοποίησης στις ήδη μερικώς ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις.

    [04] Συνεδρίαση Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων

    08/09/2001 18:06:38

    Για να πετύχουμε την πραγματική σύγκλιση και να ξεφύγουμε επιτέλους από την τελευταία θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, θα πρέπει να γίνουμε πρώτοι, στον όγκο νέων επενδύσεων, στο ύψος των φορολογικών ελαφρύνσεων, στο βάθος του διοικητικού εκσυγχρονισμού, στην ταχύτητα περιορισμού των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του κρατικού χρέους, στην ποιότητα των αναπτυξιακών υποδομών και τη διαθεσιμότητα φθηνών χρηματοδοτικών πόρων". Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ), Γιώργος Κασιμάτης, στην ομιλία του στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΕ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της 66ης Διεθνούς Εκθεσης.

    Ο κ.Κασιμάτης άσκησε σκληρή κριτική στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι "το 2001 είναι μία χρονιά που όξυνε περισσότερο τα εγγενή προβλήματα της οικονομίας μας και κατέστησε λιγότερο ορατή την πραγματική σύγκλιση". Κατά τον ίδιο, η κόπωση της κυβέρνησης λόγω των προσπαθειών που προηγήθηκαν για ονομαστική σύγκλιση και η έλλειψη προετοιμασίας, εξελίχθηκαν σε απραξία και αδράνεια που ευθύνονται για τη χαλάρωση που παρατηρήθηκε στην εφαρμογή μιας αυστηρής κατ' ανάγκη δημοσιονομικής πολιτικής. Εκανε λόγο για δημιουργία κλίματος αβεβαιότητας και ενός γενικότερα αρνητικού ψυχολογικού κλίματος που το συνέδεσε, τόσο με την παρατεταμένη χρηματιστηριακή κρίση, όσο και με τις ιδεολογικοπολιτικές διαφορές στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος. Στα στοιχεία που καθιστούν ανησυχητική την κατάσταση της οικονομίας, πρόσθεσε τον υπερδανεισμό των νοικοκυριών από τις τράπεζες και τη μετακύλιση στα επόμενα χρόνια, μέρους του άμεσα εξοφλητέου δημόσιου χρέους.

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, πρότεινε ότι, αντί κάθε χρόνο η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης να μετατρέπεται σε βήμα εξαγγελιών, θα ήταν πιο χρήσιμο να μετατρεπόταν σε φόρουμ για έναν ρεαλιστικό απολογισμό της ασκηθείσας πολιτικής κατά τους προηγούμενους οχτώ μήνες της χρονιάς. Μια τέτοια αλλαγή, είπε, θα αναβάθμιζε και τη ΔΕΘ και τις συζητήσεις για την οικονομική πολιτική και παράλληλα θα ενίσχυε το ρόλο του επιχειρηματικού κόσμου.

    Ανάλογη κριτική στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, άσκησε από το ίδιο βήμα και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μπακατσέλος. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι απαιτείται ένας γενικότερος επανασχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής. Είναι ανάγκη, είπε, να προχωρήσουμε σε μια πολιτική που θα στοχεύει στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα διευκολύνουν τη λειτουργία των αγορών και θα ανεβάσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής. H πραγματική σύγκλιση, πρόσθεσε, απαιτεί την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η οποία, όμως, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αύξηση των επενδύσεων, την εισαγωγή της υψηλής τεχνολογίας και την αύξηση των εξαγωγών. Η αύξηση των επενδύσεων, όμως, προϋποθέτει τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, δηλαδή την προώθηση των διαρθρωτικών παρεμβάσεων που θα ανεβάσουν την ανταγωνιστικότητά μας διεθνώς, ανέφερε.

    [05] Σημίτης στην 66η ΔΕΘ-Εγκαίνια έκθεση για το ευρώ

    08/09/2001 18:04:13

    Νέο, αισιόδοξο και δυναμικό ξεκίνημα της οικονομίας μας σε μια ενιαία ευρωπαϊκή ζώνη σταθερότητας και ευκαιριών, χαρακτήρισε την εισαγωγή του ευρώ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εγκαινιάζοντας την έκθεση για το ευρώ στο Τελλόγλειο Ιδρυμα.

    «Σε μιαν έκθεση σαν αυτή που βρισκόμαστε, βλέπουμε τις προσπάθειες του ανθρώπου στη διαδρομή της ιστορίας του, να βρει τρόπους με τους οποίους το μέτρο της αξίας, που είναι το χρήμα, να γίνει και παράγοντας σύνδεσης των ανθρώπων, των οικονομιών και των κοινωνιών. Πρόκειται για μια ιστορία υπέρβασης ορίων αλλά και αντιθέσεων, αναζήτησης κοινού στόχου και βαθύτερα κοινής πορείας. Αυτό είναι το ουσιαστικό νόημα, το βαθύτερο διακύβευμα της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Του ευρώ, σημείωσε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

    Ο κ.Σημίτης περιηγήθηκε στην έκθεση και ενημερώθηκε από την επιμελήτριά της, Δέσποινα Τσολάκη, για τα εκθέματα, ενώ περιεργάστηκε με ενδιαφέρον τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα του ευρώ.

    Οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης χάρισαν στον πρωθυπουργό αναμνηστικά της έκθεσης για το ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 8 September 2001 - 20:30:20 UTC