Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 01-10-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Σημίτη-Παπανδρέου για την επίθεση-έκτακτα μέτρα
  • [02] ΗΠΑ-Αφγανιστάν-επίθεση-αντιδράσεις
  • [03] Ξεκίνησε η επίθεση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν
  • [04] ΗΠΑ-Αφγανιστάν-Επίθεση.
  • [05] Αφγανιστάν-Επίθεση.

  • [01] Δηλώσεις Σημίτη-Παπανδρέου για την επίθεση-έκτακτα μέτρα

    07/10/2001 23:22:35

    Η απάντηση των ΗΠΑ ήταν αναπόφευκτη. Οσοι σκότωσαν χιλιάδς αθώους πολίτες οφείλουν να λογοδοτήσουν. Η Ελλάδα μάχεται την τρομοκρατία, Συμμετέχουμε στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Εχουμε ζητήσει η επιχείρηση αυτή να είναι επικεντρωμένη σε συγκεκριμένους στόχους. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντίκ Τσένι, με διαβεβαίωσε γι αυτό και για το ότι θα συνεχιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες και τον άμαχο πληθυσμό. Ελπίζω να υπάρχουν ελάχιστα θύματα".

    Ο κ.Σημίτης πρόσθεσε οτι αύριο θα συνέλθει το ΚΥΣΕΑ. Η κατάσταση, τόνισε, ελέγχεται, δεν χρειάζεται φόβος. Οπως ξέρετε η Ελλάδα παρέχει διευκολύνσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αίτημα για περαιτέρω βοήθεια και δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί. Κανείς δεν μπορεί, πρόσθεσε, να πει με βεβαιότητα ότι θα αλλάξουν προς το χειροότερο τα πράγματα. Ελέγχουμε την κατάσταση, κατέληξε.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, από την Κοπεγχάγη όπου βρίσκεται, χαρακτήρισε αναμενόμενη την αντίδραση των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας οτι καλύπτεται τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και από τον ΟΗΕ. Επίσης, ο κ.Παπανδρέου υπογράμμισε ότι οι επιθέσεις δεν στοχεύουν τον αφγανικό λαό, στον οποίο η ανθρωπιστική βοήθεια εκ μέρους της Δύσης έχει αυξηθεί, αλλά το αυταρχικό και ολοκληρωτικό καθεστώς των Ταλιμπάν, οι οποίοι καταπιέζουν τους Αφγανούς. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα για μια καρποφόρα επίσκεψή του στη Συρία στις 14 τρέχοντος, τονίζοντας ότι η παρούσα φάση αποτελεί μια ιστορική στιγμή για την ανθρωπότητα, προκειμένου να οικοδομηθεί μια νέα τάξη πραγμάτων, που θα σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς, το Διεθνές Δίκαιο και την επίλυση των προβλημάτων χωρίς βία.

    Στο μεταξύ, σε συναγερμό βρίσκονται οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας. Επίσημα η ηγεσία της αστυνομίας και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, βεβαιώνουν ότι έχουν ληφθεί τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Πληροφορίες όμως ανεπίσημα αναφέρουν ότι οι αρχές ασφαλείας βρίσκονται σε πραγματικό συναγερμό, καθώς η Ελλάδα θεωρείται μια από τις εξήντα χώρες του πλανήτη στις οποίες υπάρχουν μέλη της οργάνωσης "Αλ Κάιντα". Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές ασφαλείας έχουν θέσει υπό στενή επιτήρηση συγκεκριμένα αραβικά στοιχεία ιδιαίτερα Πακιστανούς και Αιγύπτιους, Λιβανέζους και Αφγανούς που θεωρούνται ως πιθανοί συνεργαζόμενοι ή συμπαθούντες ισλαμικά εξτεμιστικά στοιχεία. Ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας επίσης έχουν ληφθεί σε τραπεζικά ιδρύματα, καθώς, σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, έχει διαβιβαστεί και στην Τράπεζα Ελλάδος ειδική δισκέτα, στην οποία περιέχονται με μυστικούς κωδικούς ονόματα επιχειρήσεων και αριθμοί λογαριασμών που σχετίζονται με το δίκτυο του Μπιν Λάντεν και έχει ζητηθεί να τεθούν υπό παρακολούθηση οι λογαριασμοί αυτοί.

    Αλλα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί γύρω από στόχους του ΝΑΤΟ, της Αμερικής και δυτικών χωρών που θεωρούνται ως άμεσοι στόχοι όπως της Βρετανίας, του Καναδά, αλλά και της Αυστραλίας. Ιδιαίτερα μέτρα επίσης έχουν ληφθεί γύρω από στόχους του επίσημου πακιστανικού κράτους, το οποίο θεωρείται ως πιθανός στόχος μετά την υποστήριξη που προσέφερε στους Αμερικανούς. Ιδιαίτερα μέτρα επίσης έχουν ληφθεί για να ελέγχεται κάθε κίνηση γύρω από το αεροδρόμιο αλλά και από αμερικανικές και ΝΑΤΟϊκές εγκαταστάσεις στην Κρήτη και τη Λάρισα.

    [02] ΗΠΑ-Αφγανιστάν-επίθεση-αντιδράσεις

    07/10/2001 23:19:47

    Την υποστήριξή της στην επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον του Αφγανιστάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασε η Ρωσία, επισημαίνοντας ότι το καθεστώς των Ταλιμπάν φέρει την ευθύνη για τα όσα έγιναν.

    Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "σήμερα η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη στη θέση ότι η απειλή για την διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια προκαλείται από τρομοκρατικές ενέργειες που θα πρέπει να μας βρουν αντίθετους, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών".

    Οι τρομοκράτες, όπου κι αν βρίσκονται, στο Αφγανιστάν, την Τσετσενία, τη Μέση Ανατολή, ή τα Βαλκάνια θα πρέπει να γνωρίζουν ότι "η δικαιοσύνη θα τούς φθάσει", αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Στο Τόκιο, ο πρωθυπουργός Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι δήλωσε ότι η Ιαπωνία υποστηρίζει τις επιθέσεις εναντίον του Αφγανιστάν και ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα ασφαλείας στη χώρα.

    "Η Ιαπωνία υποστηρίζει σθεναρά τη δράση που ανέλαβαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία", δήλωσε ο Κοϊζούμι, προσθέτοντας ότι είχε ενημερωθεί για τα αμερικανικά σχέδια από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ.

    Στην Οτάβα, ο πρωθυπουργός του Καναδά, Ζαν Κρετιέν δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι η χώρα του "θα παράσχει τη στρατιωτική υποστήριξη που ζητήθηκε".

    "Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι η εκστρατεία εναντίον της τρομοκρατίας θα είναι ανώδυνη, αλλά μπορώ να υποσχεθώ ότι θα την κερδίσουμε", δήλωσε ο Ζαν Κρετιέν.

    Στην Ολλανδία, ο υπουργός Εξωτερικών, Τζοζίας φαν Ααρτσεν ανακοίνωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει πλήρως τις επιθέσεις εναντίον του Αφγανιστάν. Η Ουάσινγκτον είχε το δικαίωμα να προβεί σε επιθέσεις αντιποίνων μετά τις καταστροφικές τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας.

    O ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξέφρασε την υποστήριξή του στην επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Αφγανιστάν.

    "Η Ιταλία τάσσεται στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών και όλων εκείνων που δεσμεύονται στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας", δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επισκεπτόμενος το Μιλάνο, απ`όπου αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση της επίθεσης στο Αφγανιστάν αναχώρησε επιστρέφοντας στη Ρώμη.

    Στη Βαρσοβία, η πολωνική προεδρία ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για τα σχέδια των αμερικανών από τον αντιπρόεδρο, Ρίτσαρντ Τσέινι, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι.

    "Ο αντιπρόεδρος Τσέινι διαβεβαίωσε τον κύριο Κβασνιέφσκι ότι η επίθεση δεν έχει ως στόχο τον λαό, αλλά τους τρομοκράτες", αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε από την πολωνική προεδρία.

    Στη Ρουμανία, ο πρόεδρος Ιον Ιλιέσκου εξέφρασε την υποστήριξή του στην τακτική των Ηνωμένων Πολιτειών, υπενθυμίζοντας την προσπάθεια της χώρας του για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

    Ο ρουμάνος πρόεδρος συγκαλεί αύριο το Ανώτατο Συμβούλιο Αμυνας της χώρας και όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντριαν Ναστάζε "έχουν τεθεί σε συναγερμό τα υπουργεία Εσωτερικών και Αμυνας".

    [03] Ξεκίνησε η επίθεση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

    07/10/2001 21:25:38

    Ξεκίνησε λίγο μετά τις 8, ώρα Ελλάδας, η αμερικανικη επίθεση στο Αφγανιστάν. Μιλώντας στον Λευκό Οίκο, ο αμερικανός πρόεδρος είπε οτι τα αμερικανικά πλήγματα άρχισαν με πρώτο στόχο τα στρατόπεδα της οργάνωσης "Αλ Κάϊντα", και στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Ή στρατιωτική επιχείρηση ξεκίνησε με την βοήθεια της Βρετανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, καταστράφηκε και το αεροδρόμιο της πόλης Κανταχάρ.

    Τρομοκρατική πράξη, χαρακτήρισαν οι Ταλιμπάν τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς και επανέλαβαν οτι δεν θα παραδώσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για την επίθεση στο Αφγανιστάν, λίγα λεπτά πριν την έναρξη της επιχείρησης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν όλους τους αμερικανούς πολίτες, καλώντας τους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση απέναντι σε κάθε τρομοκρατική απειλή.

    Ο γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, εξέφρασε την "απεριόριστη υποστήριξή του" στις αμερικανικές επιθέσεις, εναντίον "τρομοκρατικών στόχων" στο Αφγανιστάν. Η αντεπίθεση των ΗΠΑ είναι η νόμιμη απάντηση στην τρομοκρατία, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ενημέρωσε το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για την εκκίνηση της στρατιωτικής επιχείρησης στο Αφγανιστάν. Ενημερωμένος ήταν και ο γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ.

    Σε επιφυλακή τέθηκαν οι αρχές της Ιταλίας.

    [04] ΗΠΑ-Αφγανιστάν-Επίθεση.

    07/10/2001 20:43:23

    Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους μιλώντας από το Λευκό Οίκο ανακοίνωσε ότι τα αμερικανικά πλήγματα άρχισαν με πρώτο στόχο τα στρατόπεδα της οργάνωσης "Αλ Κάιντα" και στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

    Ο Μπους δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες με τη βοήθεια της Βρετανίας ξεκίνησαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν.

    Τα πρώτα πλήγματα επιβεβαιώθηκε ότι ήταν οι εκρήξεις που ακούστηκαν λίγο νωρίτερα στην ίδια την Καμπούλ.

    Ο πρόεδρος Μπους τόνισε ακόμη ότι οι επιθέσεις προετοιμάστηκαν με προσοχή ώστε να περιοριστούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ενώ σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η στρατιωτική βάση που βρισκόταν στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς.

    Αναμένεται σε λίγο δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ ο οποίος θα επιβεβαιώσει ότι βρετανικές δυνάμεις συμμετέχουν μαζί με τις αμερικανικές στις επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

    Σύμφωνα με άλλες δημοσιογραφικές πληροφορίες στις επιθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών λαμβάνουν μέρος και τα βομβαρδιστικά "Στελθ" τα επωνομαζόμενα και αόρατα.

    [05] Αφγανιστάν-Επίθεση.

    07/10/2001 19:49:35

    Πολλές εκρήξεις ακούγονται στην αφγανική πρωτεύουσα στην οποία έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Ακούγονται πυρά αντιαεροπορικών όπλων από πολλές πλευρές, ενώ μεγάλα σύννεφα καπνού είναι ορατά πάνω από την Καμπούλ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 7 October 2001 - 20:30:17 UTC