Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 01-12-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βρυξέλλες-Συνοδος Κορυφής ΕΕ-Ικανοποίηση Σημίτη.
  • [02] Βρυξέλλες-Σύνοδος Κορυφής-Διακήρυξη για το μέλλον της ΕΕ.
  • [03] Βρυξέλλες-Σύνοδος Κορυφής-Γ.Κληρίδης για Κυπριακό.
  • [04] Επίθεση Χριστόδουλου στους επικριτές του.
  • [05] Το ευρώ μπαίνει στη ζωή μας από τη Δευτέρα.

  • [01] Βρυξέλλες-Συνοδος Κορυφής ΕΕ-Ικανοποίηση Σημίτη.

    15/12/2001 23:11:02

    Ιδιαιτέρως θετικά για τις ελληνικές θέσεις έληξε η σύνοδος κορυφής του Λάακεν. Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, η σύνοδος κορυφής του Λάακεν προχώρησε στην ανακήρυξη της επιχειρησιακής ετοιμότητας της ΕΕ με ενεργοποίηση του Ευρωστρατού, ενώ η Βελγική προεδρία απέσυρε το αμερικανοβρετανικό κείμενο που καθόριζε διακριτικές σχέσεις για την Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Αμυνα. Πρόσθεσε δε, ότι η εκκρεμότητα για τις σχέσεις των μη κοινοτικών ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ με την ευρωπαϊκή δύναμη παραμένει αλλά με διαφορετικές πλέον προϋποθέσεις. "Θα προσπαθήσουμε μέσα από θεσμικές πρωτοβουλίες να δώσουμε λύση στο μέλλον" , είπε ο κ. Σημίτης τονίζοντας ότι η Ελλάδα που διαφωνούσε στην αμερικανοβρετανική πρόταση (γνωστή ως "κείμενο της Κωνσταντινούπολης") "πέτυχε πληρως τις επιδιώξεις της στο Λάακεν". Από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθετήθηκαν επίσης στο σύνολό τους οι ελληνικές προτάσεις για τη λαθρομετανάστευση, ενώ για τη διεύρυνση της ΕΕ οι "15" ηγέτες επαναβεβαίωσαν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν όπως έχει προγραμματιστεί.

    [02] Βρυξέλλες-Σύνοδος Κορυφής-Διακήρυξη για το μέλλον της ΕΕ.

    15/12/2001 21:27:18

    Με την έγκριση της κοινής διακήρυξης για το μέλλον της Ευρώπης, οι 15 ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοκληρώνουν απόψε τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Λάακεν. Οι 15 υιοθέτησαν τη λεγόμενη "δήλωση του Λάακεν" για τη σύνθεση της συντακτικής Συνέλευσης, η οποία όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, θα προετοιμάσει την Ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση. Πρόεδρος της Συνέλευσης ορίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκαρ ντ' Εστέν, πλαισιωμένος από τους τέως πρωθυπουργούς του Βελγίου και της Ιταλίας Ζαν Λουι Ντεάν και Τζούλιο Αμάτο αντιστοίχα. Σύμφωνα με τον κ. Σημίτη οι αποφάσεις που ελήφθησαν εξασφαλίζουν το δημοκρατικό χαρακτήρα της επόμενης θεσμικής μεταρρύθμισης, δεδομένου ότι στο πλαίσιο της Συνέλευσης θα εκπροσωπηθεί η κοινωνία των πολιτών, τα εθνικά κοινοβούλια, οι κυβερνήσεις καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    [03] Βρυξέλλες-Σύνοδος Κορυφής-Γ.Κληρίδης για Κυπριακό.

    15/12/2001 21:27:11

    Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό μέχρι τον Ιούνιο του 2002, εμφανίστηκε στο Λάακεν ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης. Πρόσθεσε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συμμετάσχει στις απευθείας συνομιλίες στις 16 Ιανουαρίου με με την πρόθεση να υπάρξει λύση του προβλήματος. Στο μεταξύ, ένα μήνα πρίν από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών, ο Ραούφ Ντενκτάς, σε μήνυμά του με αφορμή τη γιορτή του Ραμαζανιού, επανέλαβε τις θέσεις του θέσεις περί ύπαρξης δύο κρατών στην Κύπρο.

    [04] Επίθεση Χριστόδουλου στους επικριτές του.

    15/12/2001 21:27:05

    Νέα επίθεση προς τους επικριτές τους εξαπέλυσε ο Αρχιεπίσκοπος, κατά τη διάρκεια της χειροτονίας του νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη Σύρου, Δωρόθεου Πολυκανδριώτη. Ο προκαθήμενος της εκκλησίας τόνισε ότι ορισμένοι στην ιεραρχία δημιουργούν συνωμοσίες και ομάδες, που αντιστρατεύονται και αντιπαρατάσσονται με την κεφαλή της Εκκλησίας και εξέφρασε την ευχή να εκλείψουν τα φαινόμενα αυτά. Απάντηση στον κ. Χριστόδουλο έδωσε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος που έκανε λόγο για διαβλητές εκλογές στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του Μητροπολίτη Σύρου.

    [05] Το ευρώ μπαίνει στη ζωή μας από τη Δευτέρα.

    15/12/2001 21:26:59

    Απο την προσεχή Δευτέρα μπαίνει στη ζωή μας το ευρώ, καθώς από την ημέρα αυτή οι πολίτες θα μπορούν έναντι αντιτίμου 5.000 δρχ να προμηθεύονται απο τις Τράπεζες κέρματα ευρώ ισόποσης αξίας, προκειμένου να εξοικειωθούν ενόψει της κανονικής κυκλοφορίας του από την 1η Ιανουαρίου 2002. Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα έχουμε ακόμη τη δυνατότητα να κάνουμε τις συναλλαγές μας σε ευρώ και σε δραχμές, ενώ από την ημερομηνία αυτή και μετά θα πρέπει να να ανταλλάξουμε τις δραχμές σε ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 15 December 2001 - 21:30:18 UTC