Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-10-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψήφισε ο Πρωθυπουργός.
  • [02] Φλωράκης για ακροδεξιά
  • [03] Καταγγέλει την προεκλογική τακτική ο Δ.Τσοβόλας
  • [04] Μητσοτάκης:Μήνυμα αποδοκιμασίας για κυβέρνηση.
  • [05] Επίσκεψη Καραμανλή στα γραφεία της επιτροπής εκλογών
  • [06] Ψήφισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
  • [07] Σκανδαλίδης:Αψογη η εκλογική διαδικασία
  • [08] Υπερισχύει το ''ΝΑΙ'' στην Ιρλανδία για τη διεύρυνση της ΕΕ
  • [09] Ανοιξαν οι κάλπες

  • [01] Ψήφισε ο Πρωθυπουργός.

    20/10/2002 13:51:42

    Στις 13.45 προσήλθε στο εκλογικό τμήμα της Μαρασλείου Σχολής και ψήφισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Δάφνη, η οποία ψήφισε στο ίδιο εκλογικό τμήμα.

    Εξερχόμενος από το εκλογικό τμήμα ο κ.Σημίτης δήλωσε ότι σήμερα ψηφίζουμε για το σχέδιο εκείνο της Τοπικής Αυτοδιοίκης που ανταποκρίνεται στις επιδιώξεις των πολιτών. Για τους δημάρχους και τους νομάρχες που έχουν όραμα την πρόδοο και την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή των νομών και των Δήμων.

    Από αύριο, πρόσθεσε, πάμε μπροστά και για την τοπική αυτοδιοίκηση και για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

    [02] Φλωράκης για ακροδεξιά

    20/10/2002 12:07:27

    Ακροδεξιές τάσεις σε ορισμένους Ελληνες πολίτες υπάρχουν, αλλά γεγονός είναι ότι δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα κάποιο κόμμα όπως σε χώρες της Ευρώπης, δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο 464-ο εκλογικό τμήμα.

    Εξέφρασε δε, επιφυλάξεις εάν μπορεί να συγκροτηθεί τέτοιο κομμα στο μέλλον, προέβλεψε όμως ότι προσπάθειες θα γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

    Τέλος ο κ.Φλωράκης τόνισε την ιδιαίτερη πολιτική σημασία που έχουν οι σημερινές δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

    [03] Καταγγέλει την προεκλογική τακτική ο Δ.Τσοβόλας

    20/10/2002 11:42:53

    Στην Αρτα ψήφισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας. Εξερχόμενος απο το εκλογικό τμήμα κατήγγειλε την προεκλογική τακτική που ακολούθησαν τα μεγάλα κόμματα.

    Το ΔΗΚΚΙ, τόνισε, διεξήγαγε τις εκλογές με σεβασμό στο θεσμό της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης αλλά και προς τους πολίτες. Εξέφρασε την ελπίδα να επανέλθει η πολιτική στο προσκήνιο απο τη θέση της σημερινής εμπορευματοποίησής της.

    [04] Μητσοτάκης:Μήνυμα αποδοκιμασίας για κυβέρνηση.

    20/10/2002 11:36:53

    Ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Δημοτικό Σχολείο της Αμπεριάς στα Χανιά δήλωσε εξερχόμενος του εκλογικού τμήματος ότι η σημερινή εκλογή, θα ολοκληρώσει το μήνημα που έχει δώσει ήδη, η περασμένη Κυριακή και σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο. Και το μήνυμα αυτό, είπε, είναι μήνυμα αποδοκιμασίας μιας ανίκανης κυβέρνησης που ενώ, δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα του τόπου γαντζώνεται με απελπισία στην εξουσία. Ενα μήνυμα να φύγει το ταχύτερο αυτή η κυβέρνηση.

    Επίσης εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη νίκη της Ντόρας Μπακογιάννη στην Αθήνα, η οποία όπως είπε, ελπίζει να είναι εντυπωσιακή.

    [05] Επίσκεψη Καραμανλή στα γραφεία της επιτροπής εκλογών

    20/10/2002 10:28:10

    Τα γραφεία της επιτροπής εκλογών και της Κεντρικής Επιτροπής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου στην Αθήνα, επισκέφθηκε το πρωί ο Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί και για την εκλογική διαδικασία αλλά και για να ευχαριστήσει τα στελέχη του κόμματος για τη μάχη που έδωσαν το τελευταίο διάστημα.

    Ο κ.Καραμανλής δεν μετέβη στη Θεσσαλονίκη όπου ψηφίζει αφού από τον πρώτο γύρο έχουν εκλεγεί ο δήμαρχος και ο νομάρχης.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ στις δηλώσεις του τόνισε ότι σήμερα οι πολίτες έχουν λόγο και θέση για την καθημερινότητα που βιώνουν και αξιολογούν πρόσωπα και πολιτικές.

    Επιλέγουν, τόνισε, με τους εκπροσώπους τους όλους εκείνους που μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που υποβαθμίζουν τη ζωή τους και που θα δώσουν μάχες για να διεκδικήσουν αυτά που αξιώνουν οι πολίτες.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία σημειώνοντας ότι έτσι συμμετέχουν στο κτίσιμο μιας νέας καλύτερης Ελλάδας και πρόσθεσε ότι το μέλλον της αυτοδιοίκησης, των τοπικών κοινωνιών και της χώρας, εξαρτάται από τον καθένα μας, αφού κάθε ψήφος έχει δύναμη.

    Ο κ.Καραμανλής συνεχίζοντας τη στρατηγική του ανοίγματος προς τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, τόνισε πως ''ενώνουμε τις δυνάμεις και τις φωνές μας στους κοινούς στόχους γιατί αντίπαλός μας είναι μόνο αυτά που μας πληγώνουν''.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ κατέληξε λέγοντας ότι όλοι μαζί παλεύουμε γι αυτά που οραματιζόμαστε και μας ενώνουν.

    [06] Ψήφισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    20/10/2002 09:51:49

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προσήλθε και άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 342-ο εκλογικό τμήμα στο κτίριο του δευτέρου ΤΕΕ στο τέρμα της οδού Αγίας Σοφίας στην Πάτρα.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως και την πρώτη Κυριακή, δεν θέλησε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση στους δημοσιογράφους και αφού χαιρέτισε τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής καθώς επίσης και πολλούς ψηφοφόρους, οι οποίοι εκείνοι την ώρα προσέρχονταν για να ψηφίσουν αναχώρησε για την εξοχική του οικία, στην περιοχή Ακταίου του Δήμου Ρίου.

    [07] Σκανδαλίδης:Αψογη η εκλογική διαδικασία

    20/10/2002 09:51:10

    Οι εκλογές διεξάγονται με άψογο τρόπο, όλα τα τμήματα άνοιξαν κανονικά και οι πολίτες προσέρχονται για να αναδείξουν τις δημοτικές και νομαρχιακές ηγεσίες.

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης νωρίς το πρωί με το άνοιγμα των καλπών του δεύτερου γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Ο κ.Σκανδαλίδης κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν να ψηφίσουν μιας και ο καιρός, όπως δήλωσε χαριτολογώντας, είναι όμορφος, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για ημέρα γιορτής.

    ''Η ωριμότητα και η υπευθυνοτητα που επέδειξαν οι ψηφοφόροι στον πρώτο γύρο, σήμερα μπορεί να εκφραστεί με ακόμα πιο άψογο τρόπο'', δήλωσε ο κ.Σκανδαλίδης συμπληρώνοντας ότι η ψήφος των πολιτών δυναμώνει τη δημοκρατία και τη φωνή της αυτοδιοίκησης.

    [08] Υπερισχύει το ''ΝΑΙ'' στην Ιρλανδία για τη διεύρυνση της ΕΕ

    20/10/2002 07:31:57

    Υπέρ της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης τάσσεται το 57% με το 73% των Ιρλανδών ψηφοφόρων, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσμα του δημοψηφίσματος, στις έξι απο τις επτά περιφέρειες όπου έγινε η ηλεκτρονική ψηφοφορία. Οπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι, καταμετρήθηκαν οι ψήφοι στις έξι από τις 42 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, οι οποίες βρίσκονται στο Δουβλίνο και αντιστοιχούν στο 7,5% του εκλογικού σώματος.

    Από τις έξι περιφέρειες όπου καταμετρήθηκαν οι ψήφοι, μόνον οι δύο είχαν ψηφίσει υπέρ της συνθήκης της Νίκαιας στο προηγούμενο δημοψήφισμα.

    Η καταμέτρηση στις περιφέρειες όπου η ψηφοφορία δεν ήταν ηλεκτρονική θα αρχίσει στις 11.00, ώρα Ελλάδας.

    Σημειώνεται οτι οι Ιρλανδοί εκλήθησαν για δεύτερη φορά να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης να διευρυνθεί προς ανατολάς.

    Η αντιπρόεδρος της ιρλανδικής κυβέρνησης Μέρι Χάρνεϊ προέβλεψε ότι η συνθήκη της Νίκαιας για τη διεύρυνση θα υιοθετηθεί από το εκλογικό σώμα της χώρας της με ποσοστό 60%.

    Η Ιρλανδία είναι η μόνη χώρα της Κοινότητας που δεν έχει επικυρώσει μέχρι στιγμής τη συνθήκη της Νίκαιας.

    [09] Ανοιξαν οι κάλπες

    20/10/2002 07:31:49

    Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα για δεύτερη φορά οι ψηφοφόροι, προκειμένου να αναδείξουν 38 νομάρχες και 408 δημάρχους, που δεν συγκέντρωσαν στον α γύρο την απαραίτητη απόλυτη πλειοψηφία. Όπως είναι φυσικό το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, η οποία αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της εκλογικής δύναμης σε επίπεδο επικράτειας. Εκεί όπως είναι γνωστό αναμετρώνται η Φώφη Γεννηματά και ο Γιάννης Τζανετάκος. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν οι άλλοι δύο μεγάλοι δήμοι της Αθήνας με μονομάχους την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Χρήστο Παπουτσή και του Πειραιά όπου μετρούν τις δυνάμεις τους ο Χρήστος Αγραπίδης και ο Μανώλης Μπετενιώτης. Πραγματικό ντέρπι αναμένεται επίσης να γίνει και σε άλλους μεγάλους δήμους της χώρας όπως Πάτρας, Λάρισας, Ηράκλειου, Περιστερίου, Καλλιθέας και άλλους.

    Βασική διαφορά της επαναληπτικής ψηφοφορίας είναι η έλλειψη σταυροδοσίας. Οι εκλογείς θα προσέλθουν στο ίδιο εκλογικό τμήμα, που ψήφισαν στον α γύρο. Σε ότι αφορά τους διπλοεγγεγραμμένους, υποχρεούνται να ψηφίσουν στο ίδιο εκλογικό τμήμα, όπως την προηγούμενη Κυριακή, και να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν άσκησαν ή πρόκειται να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους σε άλλο εκλογικό τμήμα, καθώς και ότι ψήφισαν στο ίδιο εκλογικό τμήμα στον α γύρο.

    Οι νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές προκαλούν ανακατάξεις και στη βουλή. Τη Δευτέρα θα ορκιστούν τέσσερις νέοι βουλευτές που θα συμπληρώσουν τα κενά αυτών που εξελέγησαν στον πρώτο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Αλλοι τέσσερις νέοι βουλευτές βρίσκονται σε αναμονή για τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 20 October 2002 - 11:30:17 UTC