Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-10-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα πρώτα αποτελέσματα σε νομαρχίες
  • [02] Δηλώσεις υποψηφίων για τα αποτελέσματα στην Αθήνα
  • [03] Σκανδαλίδης: Διαδικασία ευρωπαϊκού επιπέδου
  • [04] Αποτελέσματα από τα exit polls

  • [01] Τα πρώτα αποτελέσματα σε νομαρχίες

    20/10/2002 21:38:28

    Αρχίζει να διαμορφώνεται ο χάρτης με τους νομάρχες που προηγούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα και με βάση την κομματική τους υποστήριξη. Ετσι με αλφαβητική σειρά:

    -με συμμετοχή 22% στο νομό Αργολίδος, προηγείται ο νομάρχης που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ κ. Σελασιώτης

    -στο 16,9% του νομού Αρκαδίας προηγείται ο Κωνσταντόπουλος της ΝΔ,

    -στο 23,6% νομού Αρτας προηγείται ο Ρίζος ΝΔ,

    -στο 52,9% Ζακύνθου προηγείται ο Γάσπαρος, ανεξάρτητος, υποστηριζόμενος από ΝΔ και ΔΗΚΚΙ,

    -στο 13,5% του νομού Καρδίτσας, προηγείται ο Αναγνωστόπουλος της ΝΔ,

    -στο 15% της Κεφαλονιάς ο Λευκαδίτης, ανεξάρτητος χωρίς κομματική υποστήριξη,

    -στο 17% της Λακωνίας προηγείται ο Αργειτάκος, ανεξάρτητος της Νέας Δημοκρατίας,

    -στο 19,7% του νομού Πέλλας προηγείται ο Σιδένας της ΝΔ,

    -στο 14% νομού Σάμου προηγείται ο Κάρλας υποστηριζόμενος από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ,

    -στο 16% του νομού Τρικάλων προηγείται ο Βλαχογιάννης ΝΔ,

    -στο 37% Φωκίδας προηγείται ο Ανδρίτσος της ΝΔ,

    -στο 18,2% του νομού Χανίων προηγείται ο Κατσανεβάκης, ανεξάρτητος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΝ.

    [02] Δηλώσεις υποψηφίων για τα αποτελέσματα στην Αθήνα

    20/10/2002 21:28:33

    Με συνθήματα νίκης, χειροκροτήματα, ευχές, μέσα σε μια ατμόσφαιρα ενθουσιασμού και γιορτής, υποδέχθηκαν τη Φώφη Γεννηματά οι ψηφοφόροι της, στο εκλογικό της κέντρο στον πεζόδρομο της Κοραή. Ανεβαίνοντας στην εξέδρα που είχε στηθεί από νωρίς, η κ.Γεννηματά ευχαρίστησε «από την καρδιά της όλους όσους τη στήριξαν για «την πολύ μεγάλη αυτή νίκη. «Από αύριο, τόνισε, απλώνουμε το χέρι σε όσους μας ψήφισαν και μας στήριξαν με την εμπιστοσύνη τους, αλλά και σε όλους τους πολίτες της υπερνομαρχίας, γιατί πρέπει να είμαστε αύριο όλοι μαζί. Επισήμανε οτι αν «εργαστούμεν όλοι μαζί μπορούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας. Η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι νιώθει πολύ βαθιά την ευθύνη να ανταποκριθεί σε αυτή τη μεγάλη προσδοκία. «Είμαστε όμως αποφασισμένοι, πρόσθεσε, να δουλέψουμε σκληρά, να αξιοποιήσουμε όλες τις αρμοδιότητες που έχει σήμερα η υπερνομαρχία, με προτεραιότητα την εξυπηρέτηση του πολίτη.

    Τις ευχαριστίες τους προς τους ψηφοφόρους, εξέφρασαν και οι υποψήφιοι νομάρχες Αθηνών και Πειραιώς του συνδυασμού της, κκ Γιάννης Σγουρός και Γιάννης Μίχας.

    Μετά τις δηλώσεις, ακολούθησαν πυροτεχνήματα, μέσα σε μια μεγάλη διάθεση πανηγυρισμού και γιορτής, πριν από την αναχώρηση της κ. Γεννηματά για το ξενοδοχείο «Κάραβελ. Η κ.Γεννηματά θα επιστρέψει και πάλι αργότερα στο εκλογικό της κέντρο για να περιμένει εκεί τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη.

    ΔΗΛΩΣΗ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

    Με χειροκροτήματα και επευφημίες από εκατοντάδες οπαδούς που είχαν συγκεντρωθεί στο εκλογικό της κέντρο έγινε δεκτή η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, λίγο μετά την ανακοίνωση του Exit Pools. Η κ. Μπακογιάννη τους ευχαρίστησε όλους και είπε ότι νιώθει πολύ μεγάλη συγκίνηση. «Νικήσαμε στην πρωτεύουσα της Ελλάδος. Νικήσαμε για την Αθήνα μας.

    Στο σύντομο χαιρετισμό της είπε οτι η Αθήνα, θα είναι ενωμένη αύριο. Η Αθήνα θα είναι πιο δυνατή. Η Αθήνα στέλνει μήνυμα αγάπης και ενότητας. Αύριο, είπε, ξημερώνει καινούργια μέρα για την Αθήνα μας, είπε η κ. Μπακογιάννη, μια μέρα που θα ξεκινήσει με κέφι, ζωντάνια, με πίστη να υλοποιήσουμε το σχέδιο μας για την πόλη μας. Να φανούμε αντάξιοι σε όλες που μας εμπιστεύτηκαν σήμερα. «Είναι εκπληκτικό το ποσοστό, είναι εκπληκτική η εμπιστοσύνη σας, επισήμανε. Καταλήγοντας, στο χαιρετισμό της, είπε, ότι «θέλω να σας κοιτάξω στα μάτια και να σας πω ότι αυτά που είπαμε στην προεκλογική περίοδο για μένα είναι συμβόλαιο τιμής.

    Λίγο αργότερα, το εκλογικό κέντρο της κ. Μπακογιάννη επισκέφθηκε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνστααντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε ότι: «Ολοι μας, η οικογένεια, είμαστε πολύ ευτυχείς για τη μεγάλη νίκη της Ντόρας σε προσωπική βάση.

    Σε ερώτηση εάν ανέμεναν αυτή τη νίκη, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Την αναμέναμε, αλλά ξεπέρασε το αποτέλεσμα και τις προσδοκίες μας.

    Περίπου στις 9 το βράδυ, το εκλογικό κέντρο της κ. Μπακογιάννη επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής, αφού αγκάλιασε και φίλησε την κ. Μπακογιάννη, συζήτησε μαζί της περίπου για δέκα λεπτά και αποχώρησε από το εκλογικό κέντρο.

    ΑΝΤΙΣΡΑΣΗ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ Χ.ΠΑΠΟΥΤΣΗ

    Ικανοποίηση για τη δημιουργία «βάσης προοδευτικής πλειοψηφίας στο δήμο Αθηναίων εκφράζει το επιτελείο του Χρήστου Παπουτσή, μετά τα αρχικά αποτελέσματα των Exit Polls κατά τη λήξη της εκλογικής διαδικασίας.

    Στο κεντρικό εκλογικό κέντρο επί της Κλαυθμώνος υπήρξε λιγοστός κόσμος. Στο εκλογικό κέντρο δεν προσήλθαν μετά τα πρώτα exit polls ούτε μέλη του συνδυασμού ούτε ο ίδιος ο κ.Παπουτσής, ο οποίος αναμένεται να προσέλθει και να προβεί σε επίσημη δήλωση μετά την καταμέτρηση κάποιου αξιόπιστου ποσοστού ψηφισάντων.

    ΔΗΛΩΣΗ Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

    Εμπειρη και πετυχημένη χαρακτήρισε την Ντόρα Μπακογιάννη ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, ευχόμενος ταυτόχρονα καλή επιτυχία για το δημαρχειακό έργο το οποίο θα αναλάβει.

    Σε δηλώσεις του, ο κ.Αβραμόπουλος κάλεσε τις κυρίες Μπακογιάννη και Γεννηματά να αναπτύξουν σχέσεις συνεργασίας μεταξύ τους, για το καλό των Αθηνών, μέχρι να έρθει η ώρα να υιοθετηθεί η πρόταση του δήμου Αθηναίων για μητροπολιτική διοίκηση του λεκανοπεδίου, όπως έχει γίνει σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου. Για πόλωση που επικράτησε σε αυτές τις εκλογές έκανε λόγο ο κ.Αβραμόπουλος, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η πόλωση αυτή οδήγησε συχνά την προεκλογική κίνηση σε λάθος κατεύθυνση και αρκετούς από τους υποψηφίους σε συμπεριφορές που κάθε άλλο παρά συνοδεύονταν από σύγχρονα δημόσια ήθη, τα οποία υποχώρησαν κάτω από την πίεση των σκοπιμοτήτων, δοκιμάζοντας χαρακτήρες και αντιλήψεις.

    [03] Σκανδαλίδης: Διαδικασία ευρωπαϊκού επιπέδου

    20/10/2002 20:03:31

    Λίγα μόλις λεπτά πριν το τέλος της ψηφοφορίας ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, αναφέρθηκε στον άψογο τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η ψηφοφορία, χαρακτηρίζοντας το σύνολο της εκλογικής διαδικασίας ως γιορτή δημοκρατίας και ευρωπαϊκού επιπέδου.

    ''Σήμερα μπορώ να πω με βεβαιότητα δήλωσε ο υπουργός- πως οι εκλογές ήταν μια γιορτή δημοκρατίας. Χωρίς το παραμικρό πρόβλημα από τη μια άκρη της χώρας μέχρι την άλλη, διεξήχθη μια άψογη εκλογική διαδικασία ευρωπαϊκού επιπέδου και νιώθουμε περήφανοι γι αυτό. Οι πολίτες απέδειξαν με τη στάση τους πως στηρίζουν τις αλλαγές που επιχειρούμε και με την ψήφο τους ασφαλώς θα ισχυροποιήσουν την Αυτοδιοίκηση, το παρόν και το μέλλον της. Ομως οι εκλογές για μας ήταν τριπλές. Μαζί με τους Δήμους και τις Νομαρχίες κρινόταν και το πρώτο μεγάλο βήμα μιας σημαντικής μεταρρύθμισης. Τολμήσαμε και πετύχαμε. Αυριο θα είναι μια καλύτερη μερα για όλους και κυρίως για την προοπτική της αποκεντρωμένης, σύγχρονης και δημοκρατικής πολιτείας. Μιας πολιτείας που αξίζει για την Ελλάδα του 21ου αιώνα , την Ελλάδα της ανάπτυξης, της ευημερίας και της προόδου. Την Πέμπτη θα κάνουμε τον απολογισμό και θα καθορίσουμε τα επόμενα βήματα μαζί όπως πάντα. Από αύριο, πρωι-πρωί πιάνουμε δουλειά''.

    Σκιά σε αυτές τις εκλογές αναμένεται να είναι το ποσοστό αποχής στον δεύτερο κυρίως γύρο , αφού η συμμετοχή εκτιμάται, ανεπίσημα προς το παρόν, ότι θα κυμαίνεται γύρω στο 65% έναντι του 73% στον α΄ γύρο.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την εκτίμησή του σχετικά με τα αποτελέσματα που πέτυχε το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σκανδαλίδης είπε: ''Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι το ΠΑΣΟΚ, όπως ξέρετε όλοι σας, ξέρει να κάνει και να κερδίζει εκλογές. Εχω την υποψία ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί και απόψε''.

    [04] Αποτελέσματα από τα exit polls

    20/10/2002 19:22:36

    Επικράτηση της Φώφης Γεννηματά έναντι του Γιάννη Τζανετάκου για την υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά, της Ντόρας Μπακογιάννη έναντι του Χρήστου Παπουτσή για το δήμο της Αθήνας και του Χρήστου Αγραπίδη έναντι του Μανώλη Μπετενιώτη για το δήμο Πειραιά, δείχνουν τα πρώτα exit-polls, που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά κανάλια.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ανώτερες και τις κατώτερες τιμές από όλα τα exit polls, για κάθε υποψήφιο, στην υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά η Φώφη Γεννηματά λαμβάνει από 52,5% έως 57% και ο Γιάννης Τζανετάκος από 43% έως 47,8%. Για το δήμο Αθηναίων η Ντόρα Μπακογιάννη λαμβάνει από 55,2%% έως 62%, ενώ ο Χρήστος Παπουτσής από 38% έως 44,8%. Οσο για το δήμο Πειραιά ο Χρήστος Αγραπίδης λαμβάνει από 53,4% έως 57% και ο Μανώλης Μπεντενιώτης από 43% έως 46,6%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 20 October 2002 - 20:30:19 UTC