Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-10-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα πρόσωπα στη βουλή
  • [02] Στην Ουάσιγκτον ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
  • [03] ΕΚΛΟΓΕΣ-Κομματική στήριξη σε δήμους άνω των 20000 (τελικα)
  • [04] Δημοτικές εκλογές-Τελικά αποτελέσματα νομαρχιών-κομματική στήριξη
  • [05] Συνάντηση Σημίτη,Λαλιώτη.
  • [06] 17Ν-Συμπληρωματική απολογία Τσελέντη
  • [07] Τι αλλάζει στη Βουλή απο τις εκλογές στην ΤΑ.
  • [08] Κυβερνητικός εκπρόσωπος:θα μελετηθεί το μήνυμα των εκλογών

  • [01] Νέα πρόσωπα στη βουλή

    21/10/2002 21:01:59

    Λόγω των εκλογών, οκτώ νέα πρόσωπα εισέρχονται στη Βουλή από την 1η Ιανουαρίου, σε αντικατάσταση ισάριθμων μελών του κοινοβουλίου, που εξελέγησαν νομάρχες και δήμαρχοι από τις πρόσφατες εκλογές. Η Φώφη Γεννηματά παραχωρεί την έδρα της στην Ελένη Ανουσάκη, ενώ την Ντόρα Μπακογιάννη θα αντικαταστήσει η Μαρία Καρά. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και νέος δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης Γιάννης Κουράκης, θα αντικατασταθεί από τον Μάνο Φραγκιαδουλάκη, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΝ και νέος δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Αμπατζόγλου, ανοίγει το δρόμο για τη Βουλή στην Ιωάννα Στεργίου. Από τον πρώτο γύρο των εκλογών, ο βουλευτής της ΝΔ και νέος νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, παραχωρεί τη θέση του στο Σταύρο Καλαφάτη,ο βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ Νικόλαος Ζαμπουνίδης, που εξελέγη νομάρχης Έβρου αντικαθίσταται από τον Ιωάννη Νικολαΐδη, ο βουλευτής της ΝΔ και νέος νομάρχης Φθιώτιδας Αθανάσιος Χειμάρρας παραχωρεί τη θέση του στον Ευστάθιο Αγγελούση και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σκουλαρίκης, που εξελέγη δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, αντικαθίσταται από το Γιώργο Χρονόπουλο.

    [02] Στην Ουάσιγκτον ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

    21/10/2002 21:01:53

    Σε λεπτομερή παρουσίαση των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων στη μάχη κατά της εσωτερικής τρομοκρατίας, αλλά και των στόχων που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση για τη συνέχεια, προέβη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, κατά την ωριαία συνάντηση που είχε σήμερα στον Λευκό Οίκο με τον βοηθό σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Προέδρου Μπους αρμόδιο για θέματα τρομοκρατίας, στρατηγό Τζον Γκόρντον. Εξετάσθηκε επίσης σε βάθος η συνεργασία για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η προετοιμασία για την ασφαλή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά και ο ρόλος της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την αποτροπή τρομοκρατικής δράσης στα Βαλκάνια. Ο κ.Χρυσοχοϊδης που πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, χαρακτήρισε ιδιαίτερα επικοδομητική τη συνάντηση.

    [03] ΕΚΛΟΓΕΣ-Κομματική στήριξη σε δήμους άνω των 20000 (τελικα)

    21/10/2002 18:34:34

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών και της Δέλτα Πληροφορική,η κομματική στήριξη των δημάρχων σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων έχει ως εξής:

    ΝΔ 45

    ΠΑΣΟΚ 30

    ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ 11

    ΝΔ-Ανεξ 4

    ΣΥΝ 3

    Ανεξ-ΝΔ-ΔΗΚΚΙ 2

    Ανεξ-ΣΥΝ 2

    Ανεξ-ΝΔ 2

    ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ 2

    ΠΑΣΟΚ-Ανεξ 2

    Ανεξ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ1

    ΚΚΕ 1

    Ανεξ-ΔΗΚΚΙ 1

    ΝΔ-ΣΥΝ 1

    ΔΗΚΚΙ 1

    ΚΚΕ-ΝΔ 1

    ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ 1

    Ανεξαρτητοι 9

    [04] Δημοτικές εκλογές-Τελικά αποτελέσματα νομαρχιών-κομματική στήριξη

    21/10/2002 18:34:22

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών και της Δέλτα Πληροφορική,η τελική διαμόρφωση των αποτελεσμάτων των νομαρχιών κατά κομματική στήριξη έχει ως εξής:

    ΝΔ 29

    ΠΑΣΟΚ 14

    ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ 9

    ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ 1

    ΣΥΝ 1

    Ανεξ-ΝΔ 1

    Ανεξ-ΝΔ-ΔΗΚΚΙ 1

    Ανεξάρτητος 1

    [05] Συνάντηση Σημίτη,Λαλιώτη.

    21/10/2002 16:39:56

    Θετικά και αισιόδοξα για το ΠΑΣΟΚ είναι τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών δήλωσε ο γραμματέας της ΚΕ του Κινήματος Κώστας Λαλιώτης μετά τη δίωρης διάρκειας συνεργασία που είχε σήμερα το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό κώστα Σημίτη.

    Το ίδιο θετικά και αισιόδοξα είναι τα αποτελέσματα για τους ανθρώπους και τους θεσμούς της αυτοδιοίκησης, συμπλήρωσε ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Λαλιώτης ανέφερε επίσης ότι οι πολιτες ανταποκρίθηκαν θετικά στη θέση που εξέφρασε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύοντας τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα αυτών των εκλογών το αποτέλεσμα των οποίων σχετίζεται με το μέλλον και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

    Οπως τόνισε επίσης ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ τα θετικα όπως τα χαρακτήρισε μηνύματα δημιουργούν ένα νέο κεκτημένο που δίνει τη δυνατότητα στο ΠΑΣΟΚ να κάνει μια δυναμική εκκίνηση με στόχο την ανάδειξη ενός σύγχρονου δημοκρατικου προοδευτικού και πλειοψηφικού ρεύματος το οποίο θα είναι πολύχρωμο και θα έχει προοπτική.

    Το ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης πρέπει να ανταποκριθεί θετικά στα μηνύματα που περιέχουν τα αποτελέσματα των εκλογών και υπογράμμισε ότι από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος δεν χρειάζονται ούτε θριαμβολογίες ούτε εφησυχασμός.

    Το ΠΑΣΟΚ τόνισε οφείλει να αναλύσει τα μηνύματα και να ενσωματώσει τα συμπεράσματα από τα αποτελέσματα των εκλογών στις πολιτικές και στις δραστηριότητές του.

    [06] 17Ν-Συμπληρωματική απολογία Τσελέντη

    21/10/2002 16:29:17

    Απολογήθηκε ενώπιον του εφετη ανακριτή κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκου που μετέβη στις φυλακές Κορυδαλλού ο Πάτροκλος Τσελέντης σε βάρος του οποίου έχει απαγγελθεί συμπληρωματική κατηγορία για αδικήματα που αφορούν τη συμμετοχή του στην απόπειρα δολοφονίας του Αμερικανού λοχία Ρόμπερτ Τσάντ το 1984 και στη ληστεία στα ΕΛΤΑ Αιγάλεω το 1988.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τσελέντης αποδέχθηκε την εμπλοκή του στη ληστεία στο Αιγάλεω, αλλά αρνήθηκε ενώπιον του ανακριτή οποιαδήποτε ανάμιξή του στην απόπειρα κατά του Αμερικανού στρατιωτικού.

    Ο ανακριτής πρόκειται να μεταβεί και πάλι σήμερα στις φυλακές Κορυδαλλού προκειμένου να λάβει απολογία από το Βασίλη Ξηρό ο οποίος βαρύνεται με δέκα νεές κατηγορίες εκ των οποίων οι έξι είναι σε βαθμό κακουργήματος.

    [07] Τι αλλάζει στη Βουλή απο τις εκλογές στην ΤΑ.

    21/10/2002 15:06:56

    Οκτώ νέα πρόσωπα εισέρχονται στη Βουλή από την 1η Ιανουαρίου του 2003, σε αντικατάσταση ισάριθμων μελών του κοινοβουλίου, που εξελέγησαν νομάρχες και δήμαρχοι από τις εκλογές της 13ης και της 20ής Οκτωβρίου 2002. Τέσσερις νυν βουλευτές εξελέγησαν νομάρχες ή δήμαρχοι από τον πρώτο γύρο και τέσσερις από το δεύτερο.

    Από τις επαναληπτικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου παρατηρούνται οι εξής μεταβολές:

    Η βουλευτής Α Αθηνών του ΠΑΣΟΚ και νέα υπερνομάρχις Αθηνών-Πειραιώς Φώφη Γεννηματά παραχωρεί την έδρα της στην συνυποψήφιά της Ελένη Ανουσάκη. Η κ. Ανουσάκη είναι ηθοποιός και επιστρέφει στη Βουλή για τρίτη φορά (είχε εκλεγεί το 1989-Νοέμβριος και το 1993.

    Η βουλευτής Α Αθηνών της ΝΔ και νέα δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη θα αναπληρωθεί από την πρώτη επιλαχούσα Μαρία Καρά. Η κ. Καρά είναι γιατρός, μέλος της ΚΕ της ΝΔ και έχει διατελέσει δημοτική σύμβουλος στο δήμο Αθηναίων.

    Ο βουλευτής του νομού Ηρακλείου και νέος δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης Γιάννης Κουράκης θα αντικατασταθεί από τον πρώτο επιλαχόντα Μάνο Φραγκιαδουλάκη. Ο κ. Φραγκιαδουλάκης είναι γιατρός-ακτινολόγος, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του κυβερνώντος κόμματος και έχει διατελέσει βουλευτής ακόμα δύο φορές (εκλογές 1993 και 1996).

    Ο βουλευτής Αττικής του ΣΥΝ και νέος δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Αμπατζόγλου ανοίγει το δρόμο για τη Βουλή, στην πρώτη επιλαχούσα Ιωάννα Στεργίου. Η κ. Στεργίου είναι λογίστρια, συμμετείχε ως φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και υπήρξε υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στο υπόλοιπο Αττικής (1981).

    Από τον πρώτο γύρο των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών (13/11/2002) καταγράφονται οι εξής αλλαγές:

    Ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της ΝΔ Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος εξελέγη νομάρχης Θεσσαλονίκης, παραχωρεί τη θέση του στο συντοπίτη του Σταύρο Καλαφάτη.

    Ο βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ Νικόλαος Ζαμπουνίδης, που εξελέγη νομάρχης Έβρου, ανοίγει το δρόμο για τον πρώην πρόεδρο της διευρυμένης αυτοδιοίκησης Ροδόπης-Έβρου Ιωάννη Νικολαΐδη.

    Ο βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ Αθανάσιος Χειμάρρας, ο οποίος εξελέγη νομάρχης Φθιώτιδας, ``παραδίδει`` τη θέση του στον Ευστάθιο Αγγελούση.

    Επίσης, ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Σκουλαρίκης, που εξελέγη δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, αντικαθίσταται από τον πρώτο επιλαχόντα Γιώργο Χρονόπουλο.-

    [08] Κυβερνητικός εκπρόσωπος:θα μελετηθεί το μήνυμα των εκλογών

    21/10/2002 15:01:39

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, αναφερόμενος στα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών δήλωσε ότι θα μελετηθούν αναλυτικά τα ποιοτικά στοιχεία των μηνυμάτων για να βελτιώσουμε την πολιτική μας. Πρόσθεσε ότι απέτυχε παταγωδώς η προσπάθεια της ΝΔ για τη δημιουργία ενός κλίματος πολιτικής αστάθειας και τη διαμόρφωση όρων πρόωρων εκλογών. Οι πολίτες πρόσθεσε, θέλουν την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου και το πολιτικό μήνυμα της ΝΔ απέτυχε.

    Ο κ.Πρωτόπαπας ανέφερε ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ιδιαίτερη επιρροή στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης όπου υπήρξε συνεργασία με το ΣΥΝ. Επισήμανε ότι σ'αυτές τις εκλογές εμφανίστηκε ένα μικρό υπαρκτό ποσοστό ακροδεξιού χαρακτήρα. Αναφορικά με την εκλογική συμπεριφορά των αγροτικών στρωμάτων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως αυτή θα μελετηθεί και τα συμπεράσματα θα αξιοποιηθούν.

    Τέλος απέκλεισε θέμα ανασχηματισμού στην παρούσα φάση, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής προσώπων σε οργανισμούς. Σημειώνεται ότι το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συναντήθηκε με το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ.Λαλιώτη και έκαναν έναν πρώτο απολογισμό των δημοτικών εκλογών. Αύριο το πρωί ο κ.Σημίτης θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 October 2002 - 20:30:19 UTC