Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-11-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Σημίτη-Γ.Παπανδρέου για το Κυμπιακό
  • [02] Αύριο ο ΟΗΕ υποβάλλει το σχέδιο λύσης του Κυπριακού.
  • [03] Βρετανία-Τύπος-Ολυμπιακοί Αγώνες "Αθήνα 2004" .
  • [04] Κύπρος-Να μη περιμένουμε σχέδιο καλύτερο απο τις ιδέες Γκάλι .

  • [01] Συνάντηση Σημίτη-Γ.Παπανδρέου για το Κυμπιακό

    10/11/2002 23:10:33

    Τις ελληνικές θέσεις, σύμφωνα με τις οποίες, το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αλλά και η τελική λύση του Κυπριακού θα πρέπει να συνάδει με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ όπως και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δεδομένου ότι η Κύπρος σύντομα θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπογράμμισε για άλλη μια φορά αργά σήμερα το βράδυ, μετά το τέλος της τρίωρης σύσκεψης που είχε με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ακόμη οτι «η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι εκ των ων ουκ εκ άνευ για μας, επισημαίνοντας παράλληλα οτι θα πρέπει να εργαστούμε για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη οτι «εάν μπορούμε να βρούμε λύση μέχρι την Κοπεγχάγη, καλώς, εάν όχι, τότε θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να εργαστούμε για τη λύση αμέσως μετά.

    Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε οτι είχε τηλεφωνικές επαφές σήμερα τόσο με τον Πρόεδρο Κληρίδη όσο και με άλλους πολιτικούς παράγοντες της Κύπρου και επεσήμανε οτι απο αύριο θα ξεκινήσει επαφές και με τα ελληνικά πολιτικά κόμματα.

    Υπενθύμισε ακόμη οτι πολλές ελληνικές και κυπριακές κυβερνήσεις επεδίωκαν επιμόνως παρέμβαση του ΟΗΕ εδώ και πολλά χρόνια για να επιλυθεί το Κυπριακό, χαιρετίζοντας παράλληλα το μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύεται σε αυτή τη φάση απο τη διεθνή κοινότητα.

    Τόνισε ακόμη οτι στόχος είναι να βγούμε απο αυτήν την πολύ σημαντική φάση έχοντας προωθήσει τα συμφέροντά μας με τον καλύτερο τρόπο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις γύρω απο τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν για το περιεχόμενο του εγγράφου Αναν, ο κ. Παπανδρέου είπε οτι γνωρίζουμε διάφορες προτάσεις που έχουν συζητηθεί κατά καιρούς και ορισμένες που εξετάστηκαν στις πρόσφατες απευθείας συνομιλίες, υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά ότι «δεν έχουμε συγκεκριμένη γνώση του σχεδίου που θα κατατεθεί αύριο. Πρόσθεσε ακόμη οτι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα χρειαστεί κάποιες μέρες για να μελετήσει το έγγραφο, επισημαίνοντας ταυτόχρονα οτι η αξιολόγηση θα γίνει όσο γίνεται πιό γρήγορα. Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση το σχέδιο να αποκλίνει απο τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών είπε οτι και ο ίδιος ο Κόφι Αναν τον έχει διαβεβαιώσει οτι δεν θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Ανέφερε επίσης για άλλη μια φορά οτι εκτός απο το πλαίσιο του ΟΗΕ υπάρχει και το ευρωπαϊκό πλαίσιο και η ανάγκη να συνάδει το σχέδιο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, διασφαλίζοντας την ισότιμη και λειτουργική παρουσία της Κύπρου εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [02] Αύριο ο ΟΗΕ υποβάλλει το σχέδιο λύσης του Κυπριακού.

    10/11/2002 16:55:44

    Αύριο το απόγευμα υποβάλλουν τα Ηνωμένα Εθνη το σχέδιο λύσης του Κυπριακού. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, απέστειλε ειδοποίηση προς τον πρόεδρο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς να συναντηθούν αύριο, στις 5 το απόγευμα ώρα Κύπρου με εκπροσώπους του. Ο λόγος της πρόσκλησης δεν εξηγείται, αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αυτή αφορά στην παραλαβή περιγράμματος λύσης του Κυπριακού. Το σχέδιο θα επιδώσει στον πρόεδρο Κλήρίδη ο ειδικός σύμβολος του γγ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο ο οποίος επιστρέφει σήμερα στη Λευκωσία. Για την τουρκοκυπριακή πλευρά το έγγραφο θα παραλάβει απο τον αναπληρωτή του γγ του ΟΗΕ σερ Κίραν Πρεντεργκαστ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο στενός συνεργάτης του Ντενκτάς Εργκούν Ολγκιούν.

    Την ώρα εκείνη ο κατοχικός ηγέτης θα έχει συνάντηση με τους θεράποντες ιατρούς του. Ανάλογες ειδοποιήσεις στάληκαν και προς τους μονίμους αντιπροσώπους των τριών εγγυητριών δυνάμεων Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας, οι οποίοι επίσης θα έχουν συναντήσεις αύριο με τον κ. Πρεντεργκαστ στην έδρα του διεθνούς οργανισμού. Το σχέδιο θα συνοδεύεται απο επιστολή του κ. Ανάν προς όλους τους ενδιαφερομένους να φανούν αντάξιοι της ιστορικής συγκυρίας και να επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση για να καταλήξουν σε συμφωνία πριν απο τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη.[Φώτο-446458]

    [03] Βρετανία-Τύπος-Ολυμπιακοί Αγώνες "Αθήνα 2004" .

    10/11/2002 16:55:37

    Με τον τίτλο ''Μπράβο, σημαντική πρόοδος, συνεχίστε'' η έγκυρη εφημερίδα Τάιμς του Λονδίνου και στο δημοσίευμα του απεσταλμένου της στην Αθήνα Τζον Γκουντμπόντι, συνοψίζει το κλίμα και τις εκτιμήσεις του κλιμακίου της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ για την πρόοδο της ολυμπιακής προετοιμασίας της Αθήνας. ''Οι επιθεωρητές της ΔΟΕ στην Αθήνα, αναφέρει το δημοσίευμα, είχαν μια πολύ θετική εικόνα και εντύπωση για την πρόοδο, αλλά πρόσθεσαν επίσης οτι δεν πρέπει να υπάρξει ολιγωρία στις προσπάθειες για να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας επιτυχείς όπως και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σίδνεϊ". Ο Βρετανός Γκρεγκ Ρίντι, μέλος της ΔΟΕ δήλωσε στους Τάιμς: ''Εχει σημειωθεί μαζική πρόοδος και πρέπει η πρόοδος αυτή να είναι σε όλα τα μέτωπα για να καλυφθεί ο χρόνος που χάθηκε. Ωστόσο οι Αγώνες θα γίνουν και θα είναι επιτυχείς''. Στο σημείο αυτό ο απεσταλμένος των Τάιμς στην Αθήνα Τζον Γκουντμπόντι επισημαίνει οτι ένα μεγάλο μέρος για την πρόοδο που σημειώθηκε οφείλεται στην τοποθέτηση της κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, στη θέση της προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής. Το δημοσίευμα καταλήγει με ένα ακόμα σχόλιο για την κυρία Αγγελοπούλου τονίζοντας: ''Η τακτική της είναι να επικεντρώνεται στις λύσεις και όχι στα προβλήματα. Εχει πολλές απο τις ηγετικές ικανότητες της Μάργκαρετ Θάτσερ, αλλά με περισσότερο χάρισμα και είναι βέβαιο οτι θα της χρειαστεί τους επόμενους 22 μήνες''. Η έγκυρη βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν" σε δημοσίευμά της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αναφέρει οτι η βρετανική ολυμπιακή επιτροπή προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία και την εμπειρία της διοργάνωσης της Ολυμπιάδας της Αθήνας για να επισημαίνει τις εξαιρετικά μεγάλες θετικές επιπτώσεις και πέρα απο τα σπορ που θα έχει για την πόλη του Λονδίνου εαν προχωρήσει στη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 2012. Το δημοσίευμα αναφέρει τη μεγάλη επένδυση ύψους ενός 1.900.000.000 ευρώ που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων στον τομέα της υγείας αναβαθμίζοντας νοσοκομεία και κτίζοντας νέα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της Ελλάδος σε αυτό τον τομέα, γράφει η "Γκάρντιαν" και επισημαίνει επίσης οτι η Αθήνα επωφελείται σημαντικά απο τους Ολυμπιακούς Αγωνες με τη δημιουργία νέου συστήματος μετρό, της λειτουργίας του τραμ, τους νέους αυτοκινητόδρομους και τους νέους δρόμους και οδικές αρτηρίες, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να λύσουν το σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.

    [04] Κύπρος-Να μη περιμένουμε σχέδιο καλύτερο απο τις ιδέες Γκάλι .

    10/11/2002 16:54:16

    Χειρότερο από τις ιδέες Γκάλι θα είναι" το όποιο σχέδιο λύσης του Κυπριακού βρεθεί ενώπιον της ελληνοκυπριακής πλευράς από εδώ και πέρα", δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Σε συνέντευξη στην εφημερίδα ''Σημερινή'', ο κ. Παπαπέτρου είπε χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται να ξαναβρούμε μπροστά μας τις ιδέες Γκάλι,γιατί εκείνη η ευκαιρία "πέταξε".Αν δούμε την ιστορία του Κυπριακού, πρόσθεσε, πάντα το καινούριο είναι χειρότερο από το προηγούμενο.

    Ο εκπρόσωπος επεσήμανε ότι ο χρόνος εμπεδώνει τα τετελεσμένα της εισβολής και τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να αποφασίσει σε κάποιο στάδιο, κατά πόσο θα φωνάζει απλώς για το δίκαιό της, αλλά η κατοχή θα εμπεδώνεται, ή άν θα προβεί σε τέτοιους χειρισμούς για να ανατρέψει την πολιτική αυτή.

    Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο παράτασης της θητείας του προέδρου Κληρίδη σε περίπτωση υποβολής σχεδίου λύσης, ο κ. Παπαπέτρου εξέφρασε την άποψη ότι το γεγονός από μόνο του δεν αποτελεί λόγο για παραμονή του Γλαύκου Κληρίδη στην προεδρία.

    Σημείωσε όμως ότι αν φτάσουμε μια ανάσα από τη λύση, λογικά η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να συζητεί για εκλογές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 10 November 2002 - 21:30:08 UTC