Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-11-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καθοριστικό διάστημα για το Κυπριακό
  • [02] Τον σκότωσε για τα ...βοσκοτόπια.
  • [03] Έκλεψαν τσιγάρα και τηλεκάρτες αξίας 46.000 ευρώ
  • [04] Ακαρπες οι έρευνες για τους σπηλαιολόγους.
  • [05] Κόφι Ανάν: Η πρόταση στηρίζεται σε στέρεες βάσεις

  • [01] Καθοριστικό διάστημα για το Κυπριακό

    12/11/2002 13:42:38

    Καθοριστικό είναι το επόμενο διάστημα για το Κυπριακό, καθώς διαφαίνονται νέες προοπτικές, μετά την παράδοση απο το γγ του ΟΗΕ σχεδίου για την επίλυση του προβλήματος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο Ανάν προβλέπει ενιαία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μια διεθνής προσωπικότητα.

    Το 28,5% των εδαφών θα είναι υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση απο το 37% που είναι σήμερα ενώ θα επιστραφούν στην Κύπρο η Αμμόχωστος και η Μόρφου.

    Επίσης προβλέπεται αποστρατικοποίηση βάση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και ομοσπονδιακή αστυνομία, ενω εξαμελές προεδρικό συμβούλιο στη βάση του ελβετικού μοντέλου, θα αποτελείται απο τέσσερις Ελληνοκυπρίους και δύο Τουρκοκυπρίους, με εναλλαγή κάθε 10 μήνες ενός μέλους ως προέδρου.

    Ο κ.Ανάν αναμένει μια πρώτη απάντηση απο την κυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά μέσα σε 7 ημέρες εάν το σχέδιο αυτό αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση.

    Η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων απο τις δύο πλευρές ειναι η 30η Μαρτίου του 2003, όπου η τελική συμφωνία θα τεθεί σε ξεχωριστά δημοψηφίσματα για την έγκρισή της απο τους Κυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους.

    Στις 6 το απόγευμα συνεδριάζει στη Λευκωσία το Εθνικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Κύπριου προέδρου Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος στη συνέχεια θα παραδώσει στους αρχηγούς των κομμάτων το σχέδιο Αναν.

    Ο κ.Κληρίδης αναμένεται να υποβάλει την κατ'αρχήν απάντησή του την ερχόμενη Δευτέρα.

    Εξάλλου στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έγινε δεκτός στη 1 απο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε επισήμως για το σχέδιο του γγ του ΟΗΕ.

    Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς οι οποίοι αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να συναντηθούν με τον κ. Σημίτη.

    Το ερχόμενο Σάββατο έρχεται στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης.

    [02] Τον σκότωσε για τα ...βοσκοτόπια.

    12/11/2002 13:42:31

    Εγκλημα για τα βοσκοτόπια έγινε χθες το απόγευμα στον Ελαφο Αγιάς του νομού Λάρισας.

    Φερόμενος ως δράστης είναι ο 45χρονος Κων. Χάμος, πατέρας τριών παιδιών που κατοικεί στην Ελαφο και θύμα ο 37χρονος Θεοδ. Κολοβός πατέρας δύο παιδιών που κατοικούσε στο Καλαμάκι.

    Ο φόνος έγινε περίπου πέντε χιλιόμετρα έξω από το χωριό, πάνω σε χωματόδρομο, και ο δράστης μετά την πράξη του εξαφανίστηκε.

    Το θύμα όπως προέκυψε από την έρευνα πήγε με το αγροτικό του αυτοκίνητο στην περιοχή για δουλειά και φαίνεται ότι εκεί τον ανέμενε ο δράστης ο οποίος είχε μεταβεί νωρίτερα με τον γεωργικό του ελκυστήρα.

    Ο 45χρονος τον πλησίασε και φαίνεται ότι είχαν λογομαχία για κάποια ζώα και στη συνέχεια τον πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο.

    Την σκηνή του φόνου εκτιμάται οτι είδε Αλβανός υπήκοος που δούλευε στην περιοχή για λογαριασμό του θύματος, ο οποίος και ειδοποίησε την αστυνομία στην Αγιά.

    Οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη συνεχίζονται.

    [03] Έκλεψαν τσιγάρα και τηλεκάρτες αξίας 46.000 ευρώ

    12/11/2002 13:42:24

    Άγνωστοι διέρρηξαν εγκαταστάσεις εταιρίας εμπορίας τσιγάρων και ψιλικών στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης και έκλεψαν προϊόντα συνολικής αξίας 46.000 ευρώ.

    Οι δράστες εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις και αφαίρεσαν 13.430 πακέτα τσιγάρα, κάρτες ανανέωσης χρόνου κινητών τηλεφώνων και τηλεκάρτες. Προανάκριση για τη διάρρηξη διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Δενδροποτάμου, ενώ οι δράστες αναζητούνται.

    [04] Ακαρπες οι έρευνες για τους σπηλαιολόγους.

    12/11/2002 13:42:14

    Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό των σπηλαιολόγων που αγνοούνται από το Σάββατο μέσα στο σπήλαιο του Σάρχου στο Ηράκλειο.

    Στις προσπάθειες απεγκλωβισμού των σπηλαιολόγων του 35χρονου Μεθόδιου Ψωμά και της 30χρονης Χρύσας Μαυροκώστα και πιθανόν και μιας Ρωσίδας μεταπτυχιακής φοιτήτριας, εκτός των ανδρών της ΕΜΑΚ, ειδικών σπηλαιοδυτών, των δυτών της ομάδας καταστροφών και των πυροσβεστών παίρνει μέρος από χθες αργά το βράδυ και ομάδα 6 Γάλλων σπηλαιοδιασωστών.

    Η όλη επιχείρηση που χαρακτηρίζεται δύσκολη αλλα και χρονοβόρα λόγω της ιδιομορφίας του σπηλαίου αλλα και των συνθηκών συντονίζεται από τον υπαρχηγό της Πυροσβεστικής ενώ από σήμερα που σταμάτησε η βροχόπτωση θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν κάπως καλύτερες οι συνθήκες αφού χαμηλώνει η στάθμη του νερού και οι συνεχίζονται οι προσπάθειες απάντλησης των υδάτων.

    Σπηλαιολόγοι πάντως που έχουν έλθει από ολόκληρη την χώρα για να συνδράμουν στις προσπάθειες διάσωσης παρα το οτι δεν υπάρχει κατι το θετικό μέχρι στιγμής απο τις έρευνες, εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως όλα θα πάνε καλά αφού υπάρχει οξυγόνο και οι συνάδελφοι τους θεωρούνται πεπειραμένοι άλλα και έχουν και όλα τα εφόδια μαζί τους για να παραμείνουν μέσα στο σπήλαιο.

    [Φώτο-511908]

    [05] Κόφι Ανάν: Η πρόταση στηρίζεται σε στέρεες βάσεις

    12/11/2002 00:47:52

    Μετά την ενημέρωση που έκανε στο Συμβούλιο Ασφαλείας που κράτησε πάνω από μια ώρα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωσε στους δημοσιογράφους:

    Επιβεβαιώνω ότι επέδωσα στα μέρη μια πρόταση που πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει την βάση για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Tους ζήτησα να το μελετήσουν πολύ προσεκτικά και να μου γνωρίσουν τις αντιδράσεις τους μέσα σε μια εβδομάδα.

    Ενημέρωσα το Συμβούλιο Ασφαλείας για την πρωτοβουλία μου αυτή και εξέφρασαν την ευρεία υποστήριξή τους στην εν λόγω πρωτοβουλία μου.

    Σε ερώτηση αν το σχέδιο βασίζεται στο βελγικό ή το ελβετικό μοντέλο απάντησε: τα μέρη γνωρίζουν τι περιέχει το σχέδιο, η πρότασή μου ειναι οτι θα το μελετήσουν, θα εξετάσουν τα διάφορα θέματα και τις πιθανές επιλογές. Εχω την πεποίθηση ότι η πρότασή μου βασίζεται σε στερεές βάσεις και είναι εξαιρετικά καλή. Συνειδητοποιώ ότι θα χρειαστεί να πάρουν μια πολύ δύσκολη απόφαση και θα πρέπει να επιδείξουν κουράγιο, σοφία και οραματισμό. Είμαι σίγουρος ότι είναι σε θέση να πάρουν αυτή την απόφαση.

    Όταν ο γενικός γραμματέας ρωτήθηκε αν πρέπει να δεχθούν το σχέδιο όπως έχει ή να επιλέξουν μια άλλη διέξοδο είπε: ύστερα από τόσα χρόνια διαπραγματεύσεων ο ρόλος μου είναι να οδηγήσω τα μέρη σε μια συνολική συμφωνία. Ρόλος μου είναι να τους βοηθήσω στην επίσπευση αυτής της συνολικής συμφωνίας. Πιστεύω ότι έχουν συνειδητοποιήσει ότι έχουν μπροστά τους μια περιορισμένη χρονικά ευκαιρία για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Υπάρχει το μοναδικό τάιμινγκ να υπάρξει μια ενωμένη Κύπρος στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ελπίζω ότι θα επωφεληθούν αυτής της ευκαιρίας.

    Τέλος, ο κ.Ανάν είπε πως δεν μπορεί να επιβάλει την πρότασή του αν ένα από τα μέρη δεν αποδεχθεί την πρόταση. Δεν είμαι σε θέση να την επιβάλω σε κανέναν, είπε, αν ένα από τα μέρη δεν τη δεχθεί τότε υπάρχει πρόβλημα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 November 2002 - 12:31:19 UTC