Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-11-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διϋπουργική Σύσκεψη ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ
  • [02] Στην Πράγα ο πρωθυπουργός για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ
  • [03] Με τεράστια οικολογική καταστροφή απειλείται η Ισπανία

  • [01] Διϋπουργική Σύσκεψη ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ

    20/11/2002 13:34:55

    Την ελπίδα ότι καμμιά χώρα της ΕΕ δεν θα προβάλει οποιαδήποτε αντίδραση στη θετική πορεία της Κύπρου για ένταξή της στην Ενωση, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, μετά την ολοκλήρωση της Διϋπουργικής Σύσκεψης υπό τον Κώστα Σημίτη, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα.

    Ο κ.Παπανδρέου απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χαρακτήρισε πολύ λογικό να υπάρχουν πιέσεις απο την αμερικανική πλευρά για την επίλυση του Κυπριακού, δεδομένου ότι βλέπουμε μία καθυστέρηση απο την πλευρά της Τουρκίας, η οποία, επικαλούμενη δυσκολίες λόγω των διαβουλεύσεων για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, δεν έχει απαντήσει στις προτάσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

    Με αφορμή τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, περί ύπαρξης νον πέιπερ της αμερικανικής πλευράς προς την ΕΕ σχετικά με το Κυπριακό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο κ.Παπανδρέου ότι τέτοιο κείμενο δεν έχει δει η ελληνική πλευρά.

    Ο κ. Παπανδρέου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αρκετές

    διμερείς επαφές με θέμα το Κυπριακό, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα.

    Τα θέματα που θα εξεταστούν στη Σύνοδο, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν αύριο, θα είναι η διεύρυνση της Συμμαχίας για την οποία η ελληνική πλευρά εκφράζει την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική απάντηση αναφορικά με τα αιτήματα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας για ένταξή τους. Επίσης θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο Ιράκ,οι προτάσεις για την αξιοποίηση του ΝΑΤΟ σε ειρηνευτικές αποστολές.

    Αύριο, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος Σεζέρ θα απαντήσει

    για το άν αποδέχεται την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναφορικά με το θέμα του ''ευρωστρατού''. Σχετικώς ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε ότι υπάρχουν θετικές αντιδράσεις απο την Τουρκία, αλλά θα το δούμε στην πράξη. Εξάλλου, ο υπουργός Αμυνας Γ.Παπαντωνίου τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε χθες στις Βρυξέλλες την βούλησή της να λυθεί το πολιτικό σκέλος του θέματος εντός του έτους, ώστε το Μάϊο του 2003 στην Αθήνα να υπογραφεί η συμφωνία για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης.

    Στο μεταξύ, με αφορμή τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου απο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη,τη Δευτέρα,όταν ήταν στην Αθήνα ο νικητής των τουρκικών εκλογών Ταγίπ Ερντογάν,ο κ. Παπαντωνίου σχολίασε ότι στην γείτονα υπάρχει μία ασταθής ισορροπία μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι με την εκλογή της νέας κυβέρνησης αυτή η ισορροπία θα σταθεροποιηθεί.

    [02] Στην Πράγα ο πρωθυπουργός για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ

    20/11/2002 12:51:20

    Διπλωματικός μαραθώνιος είναι σε εξέλιξη καθώς το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για την επίλυση του Κυπριακού αφού οι τουρκοκύπριοι καθυστερούν την κατ`αρχήν απάντησή τους επί του σχεδίου του γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος αναχωρεί το μεσημέρι για την Πράγα όπου θα πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αναμένεται να συναντηθεί στο περιθώριο με αρχηγούς ξένων κρατών μεταξύ των οποίων και με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Στην Πράγα θα μεταβεί επίσης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ.

    Οι εργασίες της συνόδου αρχίζουν αύριο και αναμένεται να συζητηθεί το θέμα του ''ευρωστρατού'' και να δοθεί το ''πράσινο φως'' για την ένταξη επτά χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

    Το πρωί στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον κ.Σημίτη με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Εθνικής Αμυνας και Τύπου, με αντικείμενο την προετοιμασία της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

    Ο κ.Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα ότι οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν θα προβάλει οποιαδήποτε αντίδραση στη θετική πορεία της Κύπρου για ένταξή της. Χαρακτήρισε πολύ λογικό να υπάρχουν πιέσεις από την αμερικανική πλευρά για την επίλυση του Κυπριακού δεδομένου ότι υπάρχει μια καθυστέρηση από την πλευρά της Τουρκίας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών με αφορμή πληροφορίες για ύπαρξη νον πέιπερ της αμερικανικής πλευράς σε Κύπρο και Τουρκία είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει ένα τέτοιο κείμενο.

    [03] Με τεράστια οικολογική καταστροφή απειλείται η Ισπανία

    20/11/2002 12:50:57

    Αντιμέτωπη με μια τεράστια οικολογική καταστροφή είναι η Ισπανία μετά τη βύθιση του ελληνόκτητου δεξαμενοπλοίου ''Πρεστίζ'', το οποίο χθες κόπηκε στα δύο, ανοιχτά των ακτών της Γαλικίας.

    Η ισπανική κυβέρνηση έχει κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση της ρύπανσης και τον καθαρισμό των ακτών της Γαλικίας αλλά ουδείς πλέον ελπίζει ότι θα ευοδωθούν οι προσπάθειές της.

    Το ''Πρεστίζ'' μετέφερε πάνω από 77.000 τόνους αργού πετρελαίου και έχουν ήδη διαρρεύσει χιλιάδες τόνοι στον Ατλαντικό.

    Ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει όμως πόσα μέρη του δεξαμενόπλοιου έχουν μείνει ανέπαφα και κυρίως για πόσο διάστημα ακόμη.

    Οικολογικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι εάν όλο το φορτίο του ''Πρεστίζ'' διαρρεύσει στη θάλασσα τότε η οικολογική καταστροφή στην Γαλικία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την καταστροφή του '''Εξον Βαλντέζ'' στις ακτές της Αλάσκας, το 1989.

    Εκπρόσωπος της ολλανδικής εταιρίας ''Σμιτ Σάλβατζ'' που είχε αναλάβει το έργο της διάσωσης του τάνκερ, επεσήμανε ότι ορισμένα από τα μέρη του πλοίου θα καταλήξουν μεν στον βυθό αλλά χωρίς να υποστούν ρωγμές ή άλλες φθορές με αποτέλεσμα να περιοριστεί το μέγεθος της πετρελαιοκηλίδας.

    Έντονοι προβληματισμοί από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου προκλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ τόνισε ότι αισθάνεται ''αποτροπιασμό από την ανικανότητα της ΕΕ να αποτρέψει τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν οι πλωτοί κάλαθοι αχρήστων''.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε έκκληση προς όλα τα κράτη μέλη για άμεση εφαρμογή των οδηγιών ασφαλείας που υιοθετήθηκαν προ τριετίας μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου ''Έρικα'' στις γαλλικές ακτές.

    Η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Μεταφορών, Λογιόλα ντε Παλάθιο, διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατ' επανάληψη προσπαθήσει ν' απαγορεύσει την είσοδο πλοίων, όπως το ''Πρεστίζ'', στα ευρωπαϊκά ύδατα. Η ντε Παλάθιο απέστειλε επιστολές στα κράτη-μέλη της ΕΕ υπενθυμίζοντάς τους ''τις πολιτικές τους υποχρεώσεις'' όσον αφορά τη θαλάσσια ασφάλεια και ζητεί να ''θέσουν αμέσως σε εφαρμογή'' όλα τα αναγκαία κοινοτικά μέτρα για την προστασία των θαλασσών και του περιβάλλοντος.

    ''Έχουμε εκδώσει ορισμένες οδηγίες, έχουμε προτείνει δύο πακέτα μέτρων μετά την τραγωδία του Έρικα πριν από τρία χρόνια, στις γαλλικές ακτές. Αναβλήθηκε η εφαρμογή των μέτρων αυτών, γεγονός που σημαίνει πως μόνο μετά το 2005 θ'απαγορευθεί η είσοδος πλοίων, όπως το ''Πρεστίζ'', στα ευρωπαϊκά ύδατα'', είπε η Ισπανίδα επίτροπος, η οποία χαρακτήρισε ''οικολογικές βόμβες'' δεξαμενόπλοια όπως το ''Πρεστίζ''.

    [Φώτο-515395]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 November 2002 - 12:30:16 UTC