Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-11-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι αγρότες
  • [02] Νέες Μονάδες Υγείας δημιουργούνται από το ΙΚΑ
  • [03] ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη γύρω στο 4%
  • [04] Σύνοδος ΝΑΤΟ: Επαφές Σημίτη
  • [05] Σύνοδος ΝΑΤΟ: Χωρίς λύση για τον Ευρωστρατό
  • [06] Σε ισόβια ο Καββαδίας.
  • [07] ΗΠΑ και Γαλλία χαιρετίζουν την ένταξη των 7 χωρών στο ΝΑΤΟ
  • [08] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών

  • [01] Αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι αγρότες

    21/11/2002 20:58:58

    Την αναστολή των κινητοποιήσεων τους, αποφάσισαν οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου του νομού Λάρισας, μετά την εντολή που έδωσε ο υπουργός Γεωργίας κ. Γ. Δρυς στη διοίκηση του ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα στη χορήγηση προκαταβολής 50%, έναντι των δικαιούμενων ενισχύσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν από τον παγετό και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα FROER. Πάντως, οι αγρότες του Τυρνάβου παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα, προκειμένου να δουν εμπράκτως να εφαρμόζονται οι δεσμεύσεις του υπουργού Γεωργίας και του ΕΛΓΑ.

    [02] Νέες Μονάδες Υγείας δημιουργούνται από το ΙΚΑ

    21/11/2002 20:58:49

    Οκτώ Μονάδες Υγείας 24ωρης λειτουργίας σε Αθήνα (6) και σε Θεσσαλονίκη (2), δημιουργούνται από το ΙΚΑ. Σήμερα δημοσιεύτηκε η προκήρυξη με σκοπό να πραγματοποιηθούν 550 προσλήψεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, και να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους οι νέες αυτές μονάδες.

    [03] ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη γύρω στο 4%

    21/11/2002 18:56:22

    Η εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα διαπιστώνει μικρή επιβράδυνση το 2002, την οποία θα ακολουθήσει ανάκαμψη με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 4% το 2003 και το 2004, λόγω της ενισχυμένης εγχώριας και εξαγωγικής ζήτησης. Η ανάκαμψη αυτή σημαίνει ότι θα υπάρξει αύξηση στην απασχόληση, ενώ προβλέπεται παράλληλα μείωση στον πληθωρισμό, την προβλεπόμενη περίοδο, λόγω των χαμηλότερων τιμών στα είδη διατροφής και στην ενέργεια. Ωστόσο, οι πιέσεις στον πληθωρισμό παραμένουν λόγω της έντονης ανπτυξιακής φάσης της ελληνικής οικονομίας.

    Ο ΟΟΣΑ ζητάει περισσότερες προσπάθειες για τον έλεγχο των πρωτογενών κρατικών δαπανών, ώστε να μειωθεί ο υψηλός ακόμη λόγος χρέους/ΑΕΠ και να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα. Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική ασφάλιση και στο φορολογικό σύστημα θεωρούνται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Ο οργανισμός αναφέρει ότι η ταχύτερη πρόοδος για την εξάλειψη των διαρθρωτικών ακαμψιών στην αγορά εργασίας, το ταχύτερο άνοιγμα των δικτυακών βιομηχανιών στον ανταγωνισμό και οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση θα συμβάλλουν στη σύγκλιση του εισοδήματος με αυτό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [04] Σύνοδος ΝΑΤΟ: Επαφές Σημίτη

    21/11/2002 18:32:46

    Πολλές και σημαντικές επαφές είχε και θα έχει στην Πράγα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τους ηγέτες όλων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, πολλοί από τους οποίους είναι και ηγέτες χωρών-μελών της ΕΕ.

    Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο Μπους και θα έχει μια ακόμη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο σήμερα ή αύριο.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η χθεσινοβραδινή του συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Σεζέρ. Ο κ. Σημίτης είχε, όπως είπε, μία δια μακρών συζήτηση με τον Τούρκο πρόεδρο γύρω από τα γνωστά και σημαντικά θέματα της επίλυσης του Κυπριακού, της ένταξης της Κύπρου και της ημερομηνίας που επιζητεί η Τουρκία από την ΕΕ.

    Ο κ. Σεζέρ, αναφερόμενος στο κείμενο Αναν, υποστήριξε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πάρα πολύ στενά και η Τουρκία δεν προλαβαίνει να μελετήσει τις προτάσεις μέχρι την Κοπεγχάγη, καθώς το κείμενο είναι και πολυσέλιδο. Επικαλέστηκε επίσης και την ασθένεια του Ραούφ Ντενκτάς και είπε ότι πρέπει πρώτα να αναρρώσει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

    Για το θέμα του λεγόμενου ευρωστρατού, ο κ. Σεζέρ εξέφρασε ορισμένες επιφυλάξεις χωρίς να αναφέρει κάτι απόλυτα συγκεκριμένο και σημείωσε ότι η Τουρκία θέλει ορισμένες διευκρινίσεις επί του θέματος αυτού.

    Πάντως, ούτε και σήμερα στη Σύνοδο έγινε σαφές πού ακριβώς διαφωνεί η Τουρκία η οποία πάντως μπλοκάρισε τη σχετική απόφαση.

    Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τον κ. Σημίτη να υποστηρίξει στην Κοπεγχάγη τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης των ευρωτουρκικών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να δώσει αυτή την ημερομηνία. Η απάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού ήταν: ''Του εξήγησα ότι δεν μπορεί να τα θέλει όλα''.

    Οπως αναφέρουν πηγές της ελληνικής αποστολής, η στάση της Τουρκίας στο θέμα του ευρωστρατού καταργεί τη μία από τις δυο προϋποθέσεις που είχαν τεθεί προκειμένου να εξεταστεί ευμενώς το αίτημά της για ορισμό ημερομηνίας έναρξης των ευρωτουρκικών διαπραγματεύσεων, χωρίς πάντως να θεωρείτο βέβαιο ότι οι Ευρωπαίοι θα έδιναν την ημερομηνία που ζητεί η Τουρκία.

    Η δεύτερη προϋπόθεση αφορούσε την πρόοδο αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, στις επαφές που είχε η άποψη όλων των ηγετών χωρών-μελών της ΕΕ για το Κυπριακό είναι ότι επιθυμούν να προχωρήσει η διαδικασία για την επίλυση, άρα η Τουρκία να συναινέσει στην έναρξη σχετικών διαπραγματεύσεων. Δεν θέλουν κωλυσιεργία στο Κυπριακό, ούτε δέχονται την τακτική της Τουρκίας να συζητείται το θέμα επ άπειρον.

    Πηγές της ελληνικής αποστολής ανέφεραν ότι αν δεν πάρει απόφαση η Τουρκία μέχρι την Κοπεγχάγη να λυθεί το Κυπριακό, το πολύ που μπορεί να διεκδικήσει στη Σύνοδο της ΕΕ είναι μια ημερομηνία στην οποία θα συζητηθεί η ημερομηνία έναρξης των ευρωτουρκικών διαπραγματεύσεων. Εκεί, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, η Τουρκία θα κληθεί να αποδείξει ότι έχει σημειώσει πρόοδο σε μια σειρά ζητημάτων, πρώτο μεταξύ των οποίων θα είναι το Κυπριακό.

    Οι ίδιες πηγές της ελληνικής αποστολής έλεγαν ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει επίλυση του Κυπριακού μέχρι την Κοπεγχάγη, τότε θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει ένταξη της Κύπρου.

    [05] Σύνοδος ΝΑΤΟ: Χωρίς λύση για τον Ευρωστρατό

    21/11/2002 18:06:13

    Η Τουρκία μπλοκάρισε τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ. Το θέμα τέθηκε και συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που διεξάγεται στην Πράγα στην οποία συζητήθηκε επίσης και αποφασίστηκε η διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

    Το θέμα της στρατιωτικής συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ τέθηκε με βάση την απόφαση των Βρυξελλών η οποία ρύθμισε και το θέμα του λεγόμενου ''ευρωστρατού'' με ένα κείμενο σημαντικά διαφοροποιημένο από το κείμενο της Κωνσταντινούπολης το οποίο είχαν συμφωνήσει οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Τουρκία.

    Στη Σύνοδο Κορυφής, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, συζητήθηκε και το θέμα της διεύρυνσης της Συμμαχίας και ο ρόλος της στη σύγχρονη εποχή της αλλαγής στις διεθνείς σχέσεις και την τεχνολογία, σε μια εποχή που δεν υπάρχει ο εχθρός όπως ήταν παλιά η Σοβιετική Ενωση, αλλά υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι όπως είναι η τρομοκρατική δράση και τα όπλα μαζικής καταστροφής.

    Τη διεύρυνσή της με επτά νέες χώρες-μέλη, προερχόμενες όλες από το πρώην σοβιετικό μπλοκ, αποφάσισε σήμερα η Συμμαχία, στην Πράγα, στην πόλη στην οποία είχε ληφθεί απόφαση για τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

    Επίσης, όπως τόνισε ο κ. Σημίτης, το συμπεράσματα στο οποίο κατέληξαν οι ηγέτες της Ατλαντικής Συμμαχίας είναι ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αναπτύξει νέες δράσεις για την αντιμετώπιση διαφόρων κινδύνων. Και στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η δημιουργία δύναμης ταχείας αντίδρασης η οποία θα έχει πλήρη εξοπλισμό και θα βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα. Η δράση της δύναμης αυτής θα εκτείνεται και εκτός των ορίων της συμμαχίας και μπορεί να περιλαμβάνει την εκκένωση εδαφών και την προληπτική δράση για προστασία αμάχων.

    Σχετικά με το Ιράκ, οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ αφού άκουσαν τις απόψεις που εξέφρασε ο πρόεδρος Μπους για την ανάγκη ενιαίας και αποφασιστικής στάσης, συμφώνησαν ότι πρέπει από κοινού να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να πειστεί το Ιράκ να καταστρέψει τα όπλα μαζικής καταστροφής και να δεχθεί την απόφαση του ΟΗΕ.

    Αναφορικά με το τι θα γίνει σε περίπτωση άρνησης του Ιράκ, αποφασίστηκε η όποια συνέχεια δοθεί, να δοθεί στη βάση των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    [06] Σε ισόβια ο Καββαδίας.

    21/11/2002 16:17:30

    Ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση έκρινε το μικτό Εφετείο Θεσσαλονίκης τον 46χρονο Σπύρο Καββαδία, ο οποίος πρωτόδικα είχε κριθεί αθώος για τη δολοφονία της (τότε) 27χρονης συντρόφου του, Τάνιας Χαριτοπούλου.

    Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ομόφωνα επέβαλε στον Καββαδία την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό.

    Η Χαριτοπούλου έχει εξαφανιστεί από τον Αύγουστο του 1998, ύστερα από έναν έντονο καυγά που είχε με τον Σπύρο Καββαδία, σύντροφο και πατέρα του παιδιού της. Έκτοτε η γυναίκα δεν έχει δώσει κανένα σημείο ζωής και οι συγγενείς της πιστεύουν ότι την έχει σκοτώσει ο Καββαδίας.

    Προ διετίας ο Καββαδίας κρίθηκε αθώος κατά πλειοψηφία από το δικαστήριο της Έδεσσας με τις ψήφους των τεσσάρων ενόρκων. Να σημειωθεί ότι Καββαδίας βρίσκεται ήδη στις φυλακές από το 1999, όπου εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για το φόνο μιας ακόμη γυναίκας, της Ελβετίδας πρώην συντρόφου του. Ο Καββαδίας φέρεται ότι δολοφόνησε την άτυχη γυναίκα το 1992 στη Βασιλεία της Ελβετίας όπου συζούσαν. Η δίκη του, για την πρώτη αυτή υπόθεση ανθρωποκτονίας, έγινε μόλις το 1999, καθώς έως τότε ήταν φυγόδικος και κυκλοφορούσε με πλαστό όνομα.

    [07] ΗΠΑ και Γαλλία χαιρετίζουν την ένταξη των 7 χωρών στο ΝΑΤΟ

    21/11/2002 15:09:17

    Η δημιουργία μίας Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης, ικανή να αναπτυχθεί γρήγορα προκειμένου να αναλάβει πολεμικές αποστολές, αποφασίστηκε στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα, οι εργασίες της οποίας άρχισαν σήμερα.

    Στη διάρκεια τη συνόδου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους χαιρέτισε σήμερα την απόφαση για τη διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας με την εισδοχή επτά χωρών της ανατολικής Ευρώπης δηλώνοντας ότι αυτό ''δείχνει την προσήλωση'' των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ατλαντική Συμμαχία και την Ευρώπη.

    Την είσοδο των νέων χωρών, που πρόκειται για τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Εσθονία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, χαιρέτισε και ο Γάλλος πρόεδρος Ζάκ Σιράκ.

    Πρόκειται για τη δεύτερη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς μετά την εισδοχή της Τσεχίας και της Ουγγαρίας το 1999.

    [08] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών

    21/11/2002 15:09:03

    Το υποκατάστημα της Αγροτικής τράπεζας Τυρνάβου και την εφορία απέκλεισαν σήμερα αγρότες της περιοχής οι οποίοι έχουν αποκλείσει από χθες, την εθνική οδό Λάρισας-Κοζάνης, στο ύψος του ΝΑΤΟϊκού στρατηγείου. Οι αγρότες διεκδικούν την καταβολή αποζημιώσεων για τις καταστροφές που υπέστη η παραγωγή τους από τον παγετό. Ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς, διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθούν οι συμφωνίες και οι αγρότες θα πληρωθούν ως το τέλος ΝοεμβρίουΧθές οι αγρότες με περίπου 200 τρακτέρ και άλλα γεωργικά μηχανήματα απέκλεισαν την εθνική οδό Λάρισας-Κοζάνης στο ύψος του Τυρνάβου και μετά το μεσημέρι και την είσοδο του ΝΑΤΟϊκού Στρατηγείου.

    Κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού του δρόμου Λάρισας-Κοζάνης η κυκλοφορία γινόταν απο παρακαμπτηρίους και μέσω Αμπελώνα.

    [Φώτο-515617]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 November 2002 - 21:30:46 UTC