Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-11-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.
  • [02] Εκθεση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για Τουρκία.
  • [03] Συνάντηση Χριστοδουλάκη με Γερμανό υπ.Οικονομικών .

  • [01] Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    27/11/2002 14:04:16

    Κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο ''Σύσταση Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου των καταστημάτων κράτησης και άλλες διατάξεις'', με το οποίο προτείνεται η σύσταση αυτού του σώματος, τροποποιούνται διατάξεις του ποινικού κώδικα και του κώδικα ποινικής δικονομίας και ρυθμίζονται διάφορα θέματα αρμοδιότητας του υπουργειου Δικαιοσύνης καθώς και μισθολογικά θέματα του προσωπικού του υπουργείου.

    Ειδικότερα, το ν/σ περιλαμβάνει διατάξεις με τις οποίες προβλεπεται η διεύρυνση των περιπτώσεων που αναφέρονται ενδεικτικά στο άρθρο 330 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και στις οποίες το δικαστήριο διατάσσει τη διεξαγωγή της δίκης ή μέρους αυτής, χωρίς δημοσιότητα. Επίσης, προβλέπεται ο διορισμός περισσοτέρων του ενός (δύο ή τριών) συνηγόρων για την υπεράσπιση κατηγορούμενου για κακούργημα, ο οποίος δεν έχει συνήγορο, εφόσον η δίκη λόγω της σοβαρότητας του αντικειμένου πρόκειται να έχει μακρά διάρκεια. Ακόμα παρέχεται η δυνατότητα στο δικαστήριο να διατάξει και τη διακοπή της δίκης ή της συνεδρίασης για σημαντικά αίτια.

    Με άλλες διατάξεις απαγορεύεται, πλην της οριζομένης εξαιρέσεως, η ολική ή μερική μετάδοση απο την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, καθώς και η κινηματογράφηση και μαγνητοσκόπηση της δίκης ενώπιον ποινικού, πολιτικού ή διοικητικού δικαστηρίου.

    Στους παραβάτες της παραπάνω απαγόρευσης επιβάλλεται ποινή φυλάκισης μέχρι τριών ετών και χρηματική ποινή 20 έως 200 χιλιάδων ευρώ. Με τις ίδιες ποινές τιμωρούνται και όσοι παραβαίνουν την υφιστάμενη απαγόρευση για την τηλεοπτική μετάδοση, κινηματογράφηση, φωτογράφηση ή μαγνητοσκόπηση προσώπων, που οδηγούνται ενώπιον δικαστικών, εισαγγελικών, αστυνομικών και λοιπών αρχών, χωρίς τη ρητή συναίνεση αυτών.

    Συγχρόνως ρυθμίζονται θέματα συγκρότησης του δικαστηρίου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και του Δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου, όταν αυτά εκδικάζουν υποθέσεις που λόγω της σοβαρότητας του αντικειμένου τους πρόκειται να διαρκέσουν επί μακρόν.

    Ολες οι παραπάνω διατάξεις εκτιμάται ότι συνδέονται με κενά της νομοθεσίας και αφορούν άμεσα την μέλλουσα δίκη των κατηγορουμένων ως μελών της ''17 Νοέμβρη''.

    [02] Εκθεση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για Τουρκία.

    27/11/2002 13:39:11

    Να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες για την αποτελεσματική εφαρμογή στην πράξη των μεταρρυθμίσεων, ζητεί απο την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην έκθεσή του για τη Διεύρυνση.

    Στο κεφάλαιο για την Τουρκία, αναφέρεται επίσης, οτι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει απόλυτη επίγνωση των βασικών προτεραιοτήτων που αναφέρονται απο την Επιτροπή και η Εταιρική Σχέση Προσχώρησης, όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία της θρησκείας,το ζήτημα της Κύπρου, η προστασία των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων και η επίλυση των εκκρεμουσών συνοριακών διαφορών.

    Εκτιμά ταυτόχρονα τα βήματα που έχει πραγματοποιήσει η Τουρκία στην κατεύθυνση του ορισμού ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων παρατείνοντας και ζητεί σε περίπτωση που αυξηθεί η προενταξιακή ενίσχυση προς την Τουρκία, η βοήθεια αυτή να επενδυθεί στους στόχους προτεραιότητας, στο πλαίσιο των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης, όπως υποδεικνύεται απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να επιταχυνθεί η εξέλιξη της Τουρκίας σε δημοκρατία, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

    Το Ευρωκοινοβούλιο, καλεί την Τουρκία να υποστηρίξει αποτελεσματικά τις συνεχιζόμενες ομιλίες για ταχεία επίλυση του κυπριακού ζητήματος, σύμφωνα με τις συναφείς αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Ζητεί επίσης απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις για ενισχυμένη συνεργασία με την Τουρκία, μεταξύ άλλων σε θέματα ενεργειακής πολιτικής, προστασίας του περιβάλλοντος σε περιφερειακό επίπεδο και καταπολέμησης του διασυνοριακού εγκλήματος, προκειμένου να οικοδομηθεί μια εντονότερη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας.

    Με την έκθεση εκφράζεται η ελπίδα οτι μετά τις εκλογές στην Τουρκία θα σχηματιστεί μια σταθερή, μεταρρυθμιστική, φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση. Καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υιοθετήσει συνεπέστερη στάση σχετικά με το θέμα της υποψηφιότητας της Τουρκίας και να δεσμευτεί καλόπιστα στην προώθηση της διαδικασίας προσχώρησης.

    Τέλος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για την περιορισμένη πρόοδο που έχει σημειωθεί στη μεταφορά του Κοινοτικού κεκτημένου στον τομέα της πολιτικής για την ισότητα των δύο φύλων, αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι ο νέος ποινικός κώδικας αποτελεί σημαντικό οροθέσιο όσον αφορά την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών στην Τουρκία, αλλά επισημαίνει ότι τώρα απαιτείται η αποτελεσματική εφαρμογή του.

    [03] Συνάντηση Χριστοδουλάκη με Γερμανό υπ.Οικονομικών .

    27/11/2002 12:44:37

    Τετράωρη ανταλλαγή απόψεων εφ΄ όλης της ύλης πραγματοποίησαν χθες βράδυ στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, και ο Γερμανός ομόλογός του, Χανς Αϊχελ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, από 1ης Ιανουαρίου 2003 και στη βάση των προτεραιοτήτων που έχει θέσει στους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

    Σύμφωνα με τον κ.Χριστοδουλάκη, στις συνομιλίες υπήρξε σε γενικές γραμμές συμφωνία για την προώθηση της λεγόμενης «στρατηγικής της Λισαβώνας, την ενίσχυση δηλαδή των πολιτικών για την οικονομική ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας, που αποβλέπουν στην διασφάλιση του κοινωνικού προσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ειδικότερα, αναφορικά με την καταπολέμηση της ανεργίας ο Ελληνας υπουργός στάθηκε στην αναγκαιότητα μιας «δίδυμης τακτικής, που αποβλέπει στο συνδυασμό των μέτρων για την αύξηση της αποτελεσματικότητας στην αγορά εργασίας, με την κατοχύρωση της ποιότητας και της ασφάλειάς της, προκειμένου οι αναγκαίες προσαρμογές στο πεδίο αυτό να μην «χτυπήσουν αποκλειστικά τους ανέργους και τους εργαζόμενους.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο Χριστοδουλάκης είπε πως η γερμανική πλευρά δεν επιδιώκει την ανατροπή του Συμφώνου Σταθερότητας και ότι στις συνομιλίες του με τον Αϊχελ, ο Γερμανός υπουργός τον διαβεβαίωσε ότι η διατήρηση της «λογικής του κριτηρίου του 3% επί του ΑΕΠ - ως όριο του ετήσιου ελλείμματος του προϋπολογισμού που μέχρι το 2006 πρέπει, βάσει των αποφάσεων του Μάαστριχτ, να μηδενιστεί -δεν τίθεται υπό αίρεση. Η πιο ευέλικτη εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, την οποία υποστηρίζουν μεταξύ άλλων η Γαλλία και η Γερμανία προκειμένου να αντιμετωπίσουν την μείωση των φορολογικών εσόδων, τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και τις επιπτώσεις της υψηλής ανεργίας, αφορά αφενός μεν στην σχετικοποίηση του στόχου του μηδενισμού του ελλείμματος και, αφετέρου, στην σχετικοποίηση του υπολογισμού του ύψους του, με παραμέτρους το ύψος του δημοσίου χρέους και τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. «Πρόκειται για ένα μαξιλάρι επιείκειας, είπε ο Χριστοδουλάκης που συνυπολογίζει πραγματικούς παράγοντες και πραγματικές εξελίξεις της οικονομικής πορείας.

    Το ενδεχόμενο του πολέμου στο Ιράκ και η αντιμετώπιση των επιπτώσεών του στις οικονομικές εξελίξεις στην ΕΕ, υπήρξε επίσης και εκτενώς, όπως είπε ο έλληνας υπουργός - αντικείμενο των συνομιλιών Χριστοδουλάκη-Αϊχελ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Χριστοδουλάκης τόνισε πως η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, στην περίπτωση ενός πολέμου, θα πλήξει ιδιαίτερα τις χώρες των οποίων οι οικονομίες εξαρτώνται από την εισαγωγή πετρελαίου (όπως π.χ. η Ελλάδα και η Γερμανία) και ως εκ τούτου οι χώρες αυτές λαμβάνουν ή έχουν ήδη λάβει τα μέτρα τους.

    Ο Χριστοδουλάκης θα συνεχίσει σήμερα τον κύκλο των συναντήσεων με ομολόγους του, στο πλαίσιο του λεγόμενου «γύρου των πρωτευουσών, μεταβαίνοντας από τη γερμανική πρωτεύουσα στο Παρίσι και, ενδεχομένως, στη συνέχεια στη Μαδρίτη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 November 2002 - 12:30:23 UTC